Mias Familjeblogg

Träning under småbarnsåren

Jag tänkte först skriva ett inlägg om andning, men det här blev något helt annat. För nu har jag funderat lite kring det här med träning. Hur viktigt det är att ta sig tid att träna mitt i småbarnslivet och hur svårt det är att se en fysiskt aktiv vardag varje dag som viktigare för hälsan än ett perfekt utfört gympass någon kväll i veckan.

Men för att träningen verkligen ska bli av är det ändå nödvändigt för många att kategorisera fysisk aktivitet som träningspass, så även mig. Plus att det är kul att träna enligt ett upplägg också. Det blir lite mer planerat och mätbart helt enkelt.

Håll motivationen uppe

De viktigaste faktorerna för att lyckas med träningen under småbarsåren är enligt mig de här:

  • att göra träningen till en prioritet i vardagen (före ett städat hus, före full kontroll på läget och före rakade ben). Jag och mannen har en överenskommelse att vi alltid unnar varandra tid till träning utan sura miner. (Vi kör ca 3-4 ordentliga pass var/vecka.) Det blir en god spiral som gynnar hela familjen. Sedan gäller det såklart att ha lite fingertoppskänsla när det verkligen inte passar.
  • att släppa förväntningarna på att alla pass ska lyckas, bli fullständiga eller ens bli av (barnen går alltså först ändå)
  • att se varje liten gjord insats som en investering på sikt. En promenad eller tio squats är mycket bättre än ingenting. Frekventa försök är det som räknas och håller i längden.

 

 

Kan man hålla detta i tankarna genom småbarnsåren så kommer man helt plötsligt en dag att märka att passen inte längre blir avbrutna av gråtande barn och att träningen flyter på precis som önskat igen. Barnen blir alltså större och deras behov av dig blir samtidigt (oftast) mindre. Glöm inte det!

Träna utomhus i dagsljus

Oavsett om man har gjort träningen till en prioritet därhemma, så finns det rent matematiskt inte alltid supermycket tid över till träning efter det att barnen har fått det de behöver i form av bra mat, rörelse, läxhjälp, nattning eller bara närhet. Det är här löpningen och yogamattan (och promenader med bebis) kommer in.

En av de absolut bästa sakerna med löpträning är ju onekligen hur tidseffektivt det är. För mig som nu har börjat löpträna lite försiktigt igen är det guld värt! Med löpning kan jag få till ett snabbt och effektivt pass som samtidigt ger mig både frisk luft och dagsljus. Jag älskar de kortare, snabbare rundorna och tänker att tre-fem 20-minutersrundor i veckan måste vara optimalt för kroppen. Hur snabbt eller långt jag springer är mindre viktigt. (Om målet är att må bra och inte att bli världssnabb eller springa maran alltså.) Men hellre många, korta pass under veckan än ett eller två 1-timmespass på gym, då jag måste vara hemifrån fyra gånger så lång tid (även om de där gym-passen är värsta lyxiga egentiden för småbarnsföräldrar).

Träning på matta hemma

Ett annat sätt att få till tidseffektiv träning är ju på sin egen matta hemma i vardagsrummet (även om det inte är lika inspirerande som ett pass på gymmet). Här hemma är det ofta passet blir uppdelat på flera kortare sessioner beroende på läget med barnen (om jag inte stänger in mig i ett rum vill säga). Det är liksom svårt att sitta och meditera eller yoga fridfullt om det råder kaos eller krig i rummet intill helt enkelt. Ändå är det så mycket bättre att försöka få gjort litegrann vid flera tillfällen än att inte göra något alls.

På mattan kör jag lite olika beroende på vad det är jag är ute efter. Om jag har gott om tid kör jag först lite styrkeövningar som squats, höftlyft, rygglyft, tunneln med knip (bästa eftergraviditetsövningen) eller mamma-mage-övningar. Sedan blir det en massa sköna övningar för rörligheten. Jag avslutar helst med några minuters meditation. (Hur jag mediterar tänkte jag beskriva lite utförligare i ett annat inlägg om någon är intresserad.)

 

Har jag ont om tid eller vakna barn och är den enda vuxna hemma kör jag kanske bara några solhälsningar eller stretch, fast i separata poser istället för flöden om ni förstår vad jag menar. Så att man hinner med båda sidorna av en övning snarare än flera övningar på samma sida direkt efter varandra. Man vet ju aldrig om man får slutföra liksom.

Gör det du kan

Oavsett vad eller hur man tränar efter sin graviditet eller som småbarnsförälder så måste man göra det utefter sina egna förutsättningar och ha i åtanke att all fysisk rörelse är bra, även om den inte gör en svettig och flåsig. Efter en graviditet och mitt i vardagsstressen är det kanske mycket viktigare att andas medvetet, att ligga lugnt och knipa, att stärka sin core eller att promenera istället för att jaga hög puls. (Tränar man en redan stressad kropp blir man ju tyvärr lätt sjuk. Och det är ofta det sista man vill med små barn hemma.)

Men är man van vid att träning betyder svett och flås är det trots allt svårt att känna sig effektiv när man ligger där och kniper. Då måste man tänka på att det är vanan som är det viktiga. Att de små valen man gör varje dag är det som i slutändan ger stora resultat. Att många bäckar små och allt det där. Det där som vi redan vet men som är så svårt att känna i stunden eftersom vi är benägna att tro att lycka och hälsa och pengar och välgång kommer plötsligt och våldsamt och inte när man ligger och gör knipövningar på vardagsrumsgolvet med en bebis i en babysitter bredvid.Skärmavbild 2015-01-13 kl. 19.22.38


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]