Min väg mot hälsa, del 1 – Varför kosttillskott? | Mias Familjeblogg
Mias Familjeblogg

Min väg mot hälsa, del 1 – Varför kosttillskott?

Jag har fått frågan från en läsare här på bloggen om jag inte kan skriva lite om kosttillskott. Jag har ätit kosttillskott i ungefär fyra år nu och tillsammans med kostomläggning har det haft en otrolig effekt på mig och mitt mående. Men hur jag kom fram till just de tillskott jag nu äter är en lång story och att förklara och svara på en till synes enkel fråga blev därför början till en hel radda inlägg jag tänkt skriva länge. Här kommer det första med lite tankar jag har kring olika kosttillskott och en förklaring till varför jag äter dem.

Magnesiumbrist

Första gången jag förstod att jag led brist på något var när lillkillen var något år gammal och jag äntligen kopplade ihop tre teman i mitt liv till magnesiumbrist.

 1. MYCKET sammandragningar under hela graviditeterna
 2. Otroliga baksmällor även efter litet intag av alkohol med framför allt fruktansvärt illamående i 1-2 dygn
 3. En notis i Metro om en holländsk studie som hade visat att gravida med högt natrium/kalium och lågt magnesium/kalcium vid befruktningstillfället får pojkar i mycket högre utsträckning (vilket med min hårmineralanalys i åtanke har visat sig vara väldigt sant i mitt fall)

 

Helt plötsligt trillade polletten ner när jag mindes att jag hade läst om just magnesium som gemensam nämnare. Med den vetskapen började jag på prov käka solrosfrön och pumpakärnor (rika på magnesium) innan jag lade mig när jag hade druckit (nu låter det som att det var var och varannan dag men det var det inte) och jag kände en enorm skillnad dagen efter. Alltså enorm skillnad! Då förstod jag direkt hur stor påverkan till synes små saker kan ha på ens mående om man lider brist på någonting.

Signalsubstanser

Med den insikten började jag snart laborera med kosttillskott för att må bättre. Jag var vid den här tiden periodvis extremt speedad, periodvis extremt trött, var superstressad, hade mycket ångest och blev jämt sjuk i lunginflammationer, bihåleinflammationer, halsflussar och influensor. Jag var både svag och blek, men kunde inte träna utan att bli sjuk. Nu i efterhand vet jag att jag hade en ordentlig näringsbrist till följd av en tarm som under lång tid tagit skada av opioida peptider (mer om detta kommer i ett senare inlägg).

Efter många timmars googlande och sökande och läsande av rapporter och studier och bloggar och artiklar drog jag slutsatsen att mina nivåer av signalsubstanser var låga. Under luppen låg särskilt dopamin, seretonin och noradrenalin som alla påverkar vår sinnesstämning på olika sätt. Lite kort så kan man summera deras inverkan på vårt mående såhär:

 • Dopamin - driver vårt belöningssystem. Reglerar uppmärksamhet, motivation, vakenhet och koncentration. Brist gör en rastlös, stressad och benägen till missbruk
 • Seretonin - driver vårt stämningsläge och vårt välbefinnande. Reglerar tarmrörelser, tillväxt och mättnadskänsla. Brist gör en låg, deppig och missnöjd
 • Noradrenalin - driver vår energinivå. Reglerar vakenhet, ork, humör och tålamod. Brist gör en arg, lättirriterad och ger kort stubin

 

Jag insåg vikten av att ha tillräckliga nivåer av alla dessa signalsubstanser och letade därför upp kosttillskott som var föregångare till respektive signalsubstans och började äta en av varje dagligen.

 

Skillnaden i mitt mående var helt otrolig! Jag mådde fantastiskt bra under en period på några månader. Fick en otrolig ork, kände mig vaken, klar i skallen och lugn på en och samma gång. Men under dessa månaderna läste jag mer och mer och jag insåg att bristen på signalsubstanser inte var grundproblemet. Det var också bara ett symptom på något annat. Och genom att tillsätta mer av dem genom tillskott var jag orolig att ytterligare förstöra min egen produktion som uppenbarligen redan var låg. Så varför kunde kroppen inte skapa rätt mängd signalsubstans för att jag skulle må bra?

(Många läkemedel laborerar förresten just med upptaget av dessa signalsubstanser. Det finns mängder med sjukdomar där brister i upptaget av signalsubstanser är konstaterat. Många anti-depressiva tabletter hämmar exempelvis återupptaget av seretonin vilket skapar mer seretonin i omlopp i hjärnan = ökat välbefinnande. Många ADHD-mediciner hämmar återupptaget av dopamin och noradrenalin vilket skapar mer av dessa signalsubstanserna i hjärnan = ökat lugn och koncentration och dämpad impulsivitet.)

Tillskotten ovan hjälpte alltså min kropp att skapa de signalsubstanser som behövdes, men anledningen till att de inte skapades tillräckligt naturligt fanns ju kvar. Det var nu jag kom fram till att jag måste ha allmän näringsbrist och att det därför var svårt för kroppen att skapa de ämnen som behövdes. Det saknades grundmaterial helt enkelt. Tarmen kunde av någon anledning inte ta upp den näring kroppen fick i sig, så jag började läsa om att läka kroppen naturligt. Om syra/bas-balans. Om tungmetallförgiftningar. Om opioida peptider. Om gluten. Om läckande tarm. Om inflammation i kroppen. Om syrebrist. Om hormonbalansen.

Ett enormt utbud

Ju mer jag läste desto svårare blev det. Det fanns så otroligt mycket som kunde vara orsaken och jag tyckte att alla bristsymptom stämde in på mig själv. På allt. Jag insåg att marknaden för kosttillskott var enorm. Att det fanns bra och dåligt och att det fanns rena skitprodukter även här. Det fanns kombinerade tillskott som kallades olika saker och det var svårt att få en överblick över hur mycket man skulle få i sig av ett visst ämne. Och vad skulle jag fokusera på? Mineraler, vitaminer, avgiftande eller basgörande? Rosenrot, d-vitamin, magnesium, zink, krom, germanium, omega3, q10, multivitamin, msm, chlorella, spirulina? Vad skulle jag välja och hur mycket skulle jag ta?

Alla tillskott verkade toppen och jag kunde omöjligt testa allt. Droppen kom när jag först hade läst om hur fantastiskt avgiftande och läkande MSM var för kroppen och sedan läste att långvarigt användande kunde ha en försurande effekt. Men syra/bas-balansen i åtanke blev det för mycket för mig att reda ut på egen hand så jag tog kontakt med en näringsterapeut (en fantastisk sådan), ett av de bästa beslut jag tagit.

Mot bättre mående

Tillsammans gick vi igenom de olika tillskotten jag hade ringat in och jag fick bekräftat vad som var bäst att börja med och att mängden tillskott var relevant. Jag bestämde mig för att satsa på en riktigt bra multivitamin-tablett och resten rena tillskott. Inga komboprodukter. Inga mer förstadier till signalsubstanser. Kroppen behövde råmaterial och fick den det skulle den själv kunna skapa det som behövs, under förutsättning att den mår bra.

Dessutom fick jag en tydlig uppmaning att lägga om min kost och det var då jag för första gången i mitt liv testade att äta en kost på helt rena livsmedel, fritt från mjölk, gluten, raffinerat socker, alkohol, kaffe, tillsatsämnen och griskött. Halleluja! Resten är historia.

I nästa inlägg om kosttillskott kommer jag gå igenom de tillskott jag själv tar dagligen, samt vad jag ger barnen.


9 comments on “Min väg mot hälsa, del 1 – Varför kosttillskott?

 1. Lena on

  Oj, det låter precis som min egen historia! Fast jag har kvar näringsterapeut besöket. Jobbigt när man själv ska sätta sig in i alla detaljer och sen lägga ett pussel som förhoppningsvis inte saknar någon viktig bit. Ska bli intressant att höra resten av dina erfarenheter.

  Svara
 2. Jamilli Tillkvist on

  Åh det låter precis som min resa med!Men jag har gjort bakvägen med att äta rätt pga att min bebis inte tålde det jag åt när jag ammade.Så jag slutade med socker, gluten och mejerier.Även ägg, bönor, kål och annat gasbildande.Tjoho vad mina gravidkilon försvann snabbt.Men nu efter jag slutat amma och slarvat lite grann med maten så känns de som om jag kommit in i en försenad förlossningsdepression och därför äter jag nu 5htp och gaba.Måste kanske också ta kontakt med en näringsterapeut för min mage är fortfarande kass och däri ligger problemet ju.Försökt läka den men det är en lång väg att gå.Tack för inspiration!Väntar med spänning på nästa inlägg.Din näringsterapeut bor inte möjligtvis i skåne?:) Mvh/Jamilli

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Jamilli,
   Tack för att du delar med dig av din erfarenhet. Som du säger, det ÄR en lång väg att gå för att läka magen och vända på trenden. Men det är som jag ser det den enda vägen att gå om man vill må bra på sikt.
   Min näringsterapeut bor i Helsingborg och heter Ola Vilnersson. Hans hemsida är den jag har länkat i inlägget. Han är helt suverän!
   Lycka till med din resa. Du verkar medveten så det kommer gå bra. Och glöm inte att ta lite extra D-vitamin i mörkret! Det piggar upp.
   Kram Mia

   Svara
   • Jamilli Tillkvist on

    Tusen tack för svar!Hahaha nu såg jag ju med att du bor i Helsinborg, det var första gången jag var inne på din blogg förra gången och jag missade din info. Hur stor är chansen? Och att jag en gång ringt Ola men fick inte tag på honom och ringde då en annan homeopat. Det är dax att ta upp luren och ringa honom igen känner jag, nu när jag har en bra referens:) För jag har minsann redan gjort mig urfattig på djungeln av kosttillskott och det börjar bli tröttsamt.. Tusan tack igen för svar och tips!:) Mvh/Jamilli

    Svara
 3. Johanna on

  Vilken inspirerande blogg 🙂 känner igen mig mkt i det du skriver.
  Men har inte kommit lika långt som du. Juicer på, äter grönsaker, uteslutit socker. Nästa steg är att utesluta gluten som jag märker att jag inte mår bra av samt att besöka en näringsterapeut. Håller med dig om djungeln av kosttillskott. Äter några jag tror på, ska bli superspännande att läsa del 2 med vilka tillskott du tar & dina barn. Äter dina barn, gluten, socker, mjölk eller har ni tagit bort det helt?
  Tack igen! 🙂

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]