Mias Familjeblogg

Andas rätt så får du raka tänder

Det låter onekligen lite konstigt. Det där i rubriken alltså. Men det ligger mer i det än man kan tro.

Andningsträna

Jag köpte en relaxator för några månader sedan. Det är ett litet munstycke som man sätter i munnen för att andningsträna. Munstycket går inte att andas in genom, så den forcerar en inandning genom näsan (förutsatt att du har läpparna stängda då) och ger ett ställbart motstånd på utandningen så att utandningen tar lång tid och diafragman får sig ett träningspass. På så sätt får man en långsam, rytmisk andning och luften cirkulerar allra längst ner i lungorna. Man tränar alltså kroppen till det som är den absolut bästa andningen, nämligen den genom näsan med slutna läppar.

Näsandning

Att andas genom näsan har många fördelar. Luften tempereras innan den åker ner i lungorna, andetagen blir lugnare och djupare och hela kroppen syresätts bättre. Spädbarn andas naturligt genom näsan. Munandning är en vana vi lägger oss till med av olika anledningar som exempelvis allergier eller stress, då vi behöver mer syre snabbt och öppnar munnen för att tillgodose det behovet. Tyvärr sker det tidigare och tidigare i ålder och idag är det många barn som munandas mest hela tiden.

Andningen påverkar din ansiktsform

En lite otippad konsekvens av munandningen är att den påverkar utvecklingen av ansiktsformen, framför allt hos barn. När man näsandas har man nämligen tungan på plats uppe i gommen, med ett litet tryck bakom övre, främre tandraden. Där ligger den och trycker som en ständig tandställning (plus ett tryck på ungefär ett halvt kilo vid varje sväljning) och säkrar att käkarna utvecklas åt rätt håll (framåt, utåt) allt medan barnet växer. När man munandas däremot, så hamnar tungan mitt i munnen och trycket mot gommen försvinner. (Testa själv.) Över tid kan det uteblivna trycket göra att käkarna utvecklas bakåt och nedåt och att gommen smalnar, vilket ger mindre plats för tänderna som inte längre får plats bredvid varandra. Här kan man läsa en helt fantastisk artikel om detta.

Så, nu börjar vi näsandas

När man läser det så blir man ju onekligen sugen på att försöka näsandas 100% av sin tid. Och framför allt försäkra sig om att barnen gör det. Så låt oss alla hjälpas åt att vända på trenden. Gå in till era barn och se hur de andas när de sover. Genom munnen eller med läpparna stängda? Förklara sedan skillnaden för dem och låt dem testa båda sätten. Lär dem att försöka komma ihåg att andas med näsan. Stäng ditt spädbarns läppar lite försiktigt efter måltid om det inte görs naturligt. Observera dig själv titt som tätt. Andas långa, avspända andetag närhelst du kommer på dig själv med att munandas. Bara genom att bli medveten kan man komma långt.imageGood stuff.

En enkel andningsövning

En enkel andningsövning som man kan göra var som helst (förutom när man behöver prata) är att ta ett djupt andetag genom näsan, hålla andan i fem-tio sekunder och sedan andas ut lugnt och länge genom näsan igen. Jag försöker ha som vana att göra det så snart jag kommer på det. Och det blir snabbt oftare och oftare.

Själv ska jag även försöka mig på relaxatorn under lite lätt fysisk aktivitet. Vem vet vad lite näsandning kan ge för resultat. Just nu har jag den mest när jag tränar här hemma på mattan och jag kör emellanåt De fem tibetanerna, men innan året är slut ska jag ha lyckats vänja mig vi att springa lågintensiva rundor på enbart näsandning tänker jag (till skillnad från den här rundan). Det måste ju vara ett bra mål.

Om du vill läsa mer om andningens effekter på din hälsa och hur du tränar upp din andning så är sajten medvetenandning.se helt fantastisk. Den här artikeln är bara megasupercool. Dessutom har det skrivits bra artiklar om andning här på Kurera tidigare. Som den här till exempel.


2 comments on “Andas rätt så får du raka tänder

  1. Kattis on

    Intressant! Näsandas alltid förutom under väldigt ansträngande aktivitet, då in genom näsan och ut genom munnen. Har faktiskt funderat på att införskaffa en relaxator och nu känns det verkligen som att jag borde göra slag i saken! 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]