Mias Familjeblogg

Tvättmaskinsfunderingar

De senaste veckorna har varit rätt trista (förutom en grym helg med familj och släkt uppe i Götet). Vi har försökt komma på rätt köl med alla vardagsbestyr igen. Hitta formen kring hämtningar och lämningar och tider och aktiviteter. Flera gånger har jag undrat hur vi lyckades rodda runt hela den här fabriken under hösten. Lite nya dagar och lite nya tider ställer till det med autopiloten känner jag.

Förvaltning i sin sämsta form

Sedan har det varit en massa mindre roliga saker som bara behöver göras för att hålla saker och ting igång, så kallad förvaltning. Bilbesiktning till exempel. Och ett sex-månaders BVC-besök. Och inköp av ny tvättmaskin eftersom den vi har bestämde sig för att braka ihop under buller och bång. Med tio år med nacken visste vi att det snart var dags, men den typ av utgifter och tidsinvesteringar måste ju ändå höra till bottenskiktet på hus & hem-skötsel-glädjeskalan. I alla fall på min.imageBVC? Mamma kom igen! Måste. Sova.

Ett oplanerat inköp

Det är liksom så ironiskt. Ena dagen tvättar man glatt och har inte en tanke på allt som ska till och fungera för att man ska kunna slänga in den där tvätten sådär enkelt. Och så lite buller och bång senare så blir man helt plötsligt varse. För då är det rätt mycket som ska fixas innan nästa maskin tvätt blir tvättad. Mannen tog tag i marknadsundersökningen direkt. Kollade bäst-i-test. Googlade återförsäljare. Jämförde priser. Jag och Sander tog inköpslistan under armen och åkte till affären. Jag gjorde mitt livs första tvättmaskinsinköp.

Lyckligtvis råkar det vara rea även i den typ av butiker så här efter jul så jag fick ett riktigt bra pris. Bestämde mig för min hemliga extraplan och slängde in en torktumlare i leken också (den nuvarande är också tio år gammal och låter som något från andra världskriget. Jag har trott att den skulle ge sig långt innan tvättmaskinen). Prutade på de redan nedsatta priserna genom att fråga om försäljaren kunde ge mig ett snyggt paketpris. Det kunde han. Sedan gick jag hem och väntade.

Existensiella funderingar

Så idag kom de äntligen! Alla två maskinerna. Som jag har längtat! Så exakt en vecka efter att den planerade tvätten skulle slängas in slängdes den in. Och nu sitter jag här och njuter av fullständigt ljudlös centrifugering och tänker tankar som: ‘Herregud vad vårt liv är enkelt. Jag har inte nio barn för att hälften ska dö i barnsjukdomar eller av svält. Jag behöver inte bära hem vårt vatten från en brunn två kilometer bort. Jag behöver inte vara rädd när jag ska gå utanför dörren. Jag behöver inte ens tvätta mina kläder för hand. Jag måste ha gjort något bra i mitt tidigare liv. Eller så väntar något jobbigt mig i nästa. Jag undrar om de som har det jobbigt vet om hur jobbigt de har det? Hur orkar de i så fall? De måste vara sjukt starka. Jag undrar om psyket byggs upp under flera enkla liv för att senare orka ta på sig bördan av ett jobbigt liv? Men vad är ett enkelt liv?’ Och så vidare. Så håller jag på. Och så känner jag mig lite utsatt för mitt eventuellt nästa jobbigare livs skull där jag uppenbarligen inte kommer ha en fin tvättmaskin.

Ni ser. Jag kan skapa existentiella funderingar av tvätthögar. Sa ju det.Skärmavbild 2015-01-21 kl. 23.44.29Varsågoda! Jag bjuder på en halv minuts tvättmaskinsångest från min gamla maskins sista tvätt. Gå nu och ge era egna fungerade tvättmaskiner en klapp på axeln och tacka dem för att du inte behövde lägga ut tusenlappar på en ny just idag.imageNyinstallerad maskinpark. Jag dansar lyckodans bakom kameran.imageDå tar vi ett djupt andetag och börjar.

Gissa känslan

Jag tänkte avsluta med en lek, gissa känslan. Ni vet känslan när tvättmaskins-killarna ringer och säger att de kommer två timmar tidigare och man blir jättejätteglad eftersom man har längtat ihjäl sig efter ny tvättmaskin och det dessutom löser eftermiddagens logistikproblem med killarnas simskola och man frågar var de är och de säger att de redan står på uppfarten eftersom det har varit upptaget i telefonen i en timme och man öppnar dörren och inser att det är en både snygg och trevlig tvättmaskinsinstallatör i ens egen ålder och man samtidigt kommer på att man har mysbrallor, en oversized tröja med grötfläckar, mascara under ögonen och flottigt hår i en knut som har blivit riven i under en timmes telefonsamtal så att det står hår som en aura kring huvudet på en. Den känslan. imageSamtal i bilen efteråt. Alltså såg du tjejen? Shit vad man blir sliten av barn. Sa hon tre stycken? Märkte du att hon smygfotade oss också när hon trodde att vi inte såg?


4 comments on “Tvättmaskinsfunderingar

 1. Emelie on

  Härligt att det löste sig med nya maskiner. Och ja de där funderingarna känner jag igen.. det finns mycket att vara tacksam för 🙂

  Jag har nyligen provat att göra egna ullbollar som får hänga med i torktumlaren istället för sköljmedel och det har funkat kanon för mig. Har du hört om det?

  Svara
 2. Emelie on

  Tydligen är det inget nytt påhitt utan har funnits med ett tag. Har dock inte hittat någon svensk sida med info men här är en engelsk med instruktioner. http://www.diynatural.com/how-to-make-wool-dryer-balls/ Jag använde själv tovad ull istället för garn (tänkte att de håller länge då) och gjorde på samma sätt genom att använda ett par gamla strumpbyxor (vanliga strumpor går nog också bra) för att forma till bollar.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]