Mias Familjeblogg

Tandhälsa utan flour

Nu är Kureras hälsoutmaning i full gång. Jag hoppas att ni tar tillfället i akt att lägga gamla dåliga vanor bakom er och istället starta upp nya bra vanor som förhoppningsvis blir en naturlig del i vardagen så småningom.

En sådan gammal vana som det är dags att bryta är den att köpa hem flourtrandkräm. Det är lätt som en plätt att hitta nya flourfria produkter att vänja sig vid som håller tänderna precis lika glada. Du gör dessutom kroppen en tjänst i längden genom att inte utsätta den för flour i onödan. (Även om tandrengöring utan flour inte finns med som egen punkt i hälsoutmaningen så tycker jag att du kan snika in 2p om du kör flourfritt.)

Men går det att behålla en god tandhälsa om man inte använder fluortandkräm? Självklart! Här kommer några tips på hur du kan göra det.

Kokosolja

Kokosolja används för s.k. oil-pulling. Ta en tesked och gurgla runt i munnen i två minuter. Spotta ut. Kokosolja är både bakteriedödande och näringsrikt så det blir en effektiv boost för hela munhålan. Jag själv gör detta ibland då och då när jag kommer på det. Som en extra bonus för munnen liksom. Helst hade jag gjort det varje dag, men det står på kö för att få plats bland alla andra rutiner.image

Tandpulver

Tandpulver. Det här från pH-balans är gjort på naturlig kalcium-/magnesiumkarbonat, berg-/havssalt och pimpsten. Milt, skonsamt och naturligt för tänderna. Tandpulvret har jag använt till all min tandborstning de senaste åren. image

Flourfri tandkräm

Det finns många märken på hyllorna idag. Den här från Urtekram använder jag när jag reser. Det är en alldeles för jobbig tanke att öppna väskan och hitta en burk tandpulver utspritt bland alla kläderna.imageTill barnens dagliga tandborstning använder vi de här godingarna från Jack'n'Jill. De finns i en massa goda smaker och är killarnas favoriter. Men är de vana vid Spiderman-tandkräm får man jobba lite på övergången. Som med allt annat.image

Tandbalsam

Jag har precis testat ett nytt tandbalsam av Bentonit. Det är mitt senaste tillskott på tandborstfronten och den seglade genast upp som min favorit. Otroligt fräsch smak och känsla efter borstning. Jag ska testa den här ett tag framöver och se om den tar över förstaplatsen för gott.image

Tuggummi

Jag tuggar själv inte tuggummi sedan många år tillbaka. Jag slutade eftersom jag fick så himla ont i magen av det. Men ibland kan jag sakna känslan och det är ju onekligen ett bra sätt att rensa tänderna efter måltid. Givet att man skippar sockret förstås.

Kanske var det hoppet jag gick på när jag beställde hem den här siberiska kådan från Beautiful on Raw. Hahaha. Det var inte gott. Det smakade gammalt urtuggat tuggummi med lite lätt smak av gammal bark. Men skam den som ger sig. Man vänjer ju sig vid det mesta och betyget har redan gått från 'Nej, det här går inte att äta' till 'Bättre än inget'. Så ge mig några månader så är det min nya favorit.image

Mat

Inget av tipsen ovan går dock upp emot det bästa av alla tips - att byta ut sin mat mot hälsosammare sådan. Minska på sockret. Äta mer sallad och morötter. Tugga mer. Äter man superrent under en period märker man väldigt snart att behovet av att borsta tänderna är i det närmsta obefintligt. Det är vår kosthållning idag som skapar karies och beläggningar på tunga och tänder. Så tugga grönt och skit i tandborstningen någon gång ibland istället. Det står bra sammanfattat här för den som vill läsa vidare.

image


5 comments on “Tandhälsa utan flour

  1. Sofie on

    Går det att köpa Oral Balm i Sverige? Såg att frakten skulle gå på 19 dollar… Blir väldigt mycket pengar om man bara vill prova en förpackning.

    Svara
  2. Becca on

    Hej! Är det säkert att använda olika former av tandpulver då man är gravid? Jag har köpt en som heter “Vit-Tandpulver Eugenia, från Eva cosmetics”. Tänkte jag frågar dig som säkert har längre erfarenhet av dessa produkter? Mvh

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]