Mias Familjeblogg

Min väg mot hälsa, del 2 – Vilka kosttillskott?

Uppdaterat inlägg

OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Här kommer del två i en radda blogginlägg som har legat länge och jäst i huvudet. Jag kallar dem Min väg mot hälsa. Första inlägget handlade om varför jag tar kosttillskott och det hittar du här. I stort handlar det om att hjälpa kroppen att läka, bygga upp och reparera. Att tillhandahålla ordentligt med grundmaterial eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten, speciellt om upptaget i kroppen är dåligt till att börja med p.g.a. skadad tarm.

I det här inlägget kommer jag gå in på vilka kosttillskott jag tar själv och vilka jag ger till barnen.

Hårmineralanalys som utgångspunkt

Att skriva en lista på vilka kosttillskott man tar är lättare sagt än gjort. För mig har det varierat kraftigt under de tre år jag har tagit dem. Jag har testat, bytt ut och bytt tillbaka allt eftersom jag har känt av eller inte känt av någon effekt. I början tog jag större doser av flera olika tillskott med fokus på läkning och avgiftning. Idag har jag hårmineralanalyser för både mig och barnen att luta mig tillbaka på som bekräftar mina val av tillskott för oss alla. Jag kan verkligen rekommendera alla att göra en hårmineralanalys för att se vad det är just din kropp behöver. Alla är vi ju olika och har olika brister, olika förhöjda nivåer och olika eventuella belastningar av giftiga ämnen i kroppen. Allt detta får du svar på genom en hårmineralanalys. Utifrån resultatet kan man sedan sätta samman det perfekta paketet för just dig. Men vissa generella principer tycker jag ändå att man kan följa oavsett.imageimageKosttillskott ska såklart väljas utefter ens egna förutsättningar. Min morgonladdning, skräddarsydd för dagen.

Varje dag

Multivitamin. Ett riktigt bra multivitamintillskott är A och O och med det klarar man sig långt. Välj ett utan onödiga tillsatsämnen och från en seriös leverantör. Jag tar en tablett av det här märket varje morgon och får i mannen 1 eller 2 under helgen. Barnen får de här tuggtabletterna som smakar apelsin och är favoriter. Helst hade jag velat att de tog dem dagligen men det glöms ofta bort och de äter några morgnar i veckan.

 

För läkning och avgiftning

Probiotika. Efter ett bra multivitamintillskott är probiotika ett måste. Speciellt om du har ätit antibiotikakurer i någon gång i ditt liv. Eller om du har problem med matsmältningen. Eller om du har läckande tarm. Probiotika innehåller olika godartade bakteriestammar som etablerar sig i tarmen och håller de elaka bakterierna i schack. De hjälper till att bryta ner proteiner, främjar en god tarmflora och äter upp överflödig svamp i tarmen. Både jag och barnen äter probiotika dagligen om vi kommer ihåg det. Det finns många bra alternativ på marknaden, men de här och de här tabletterna är små och glatta och fungerar bra för mina barn att svälja (och för mig). Finns även som tuggtabletter för barn om de inte sväljer kapslar.

Chlorella. Chlorella var ett tillskott jag åt under ungefär ett års tid i relativt stor dos. 16 200mgs tabletter på morgonen och 16 på kvällen (det är en ordentlig dos). Chlorella är kraftigt avgiftande och innehåller samtidigt en massa nyttigheter för kroppen, bland annat mer klorofyll än någon annan växt. Eftersom det är avgiftande måste man skala upp försiktigt. Man kan få detox-symptom om man går för hårt ut. Så börja med en morgon och kväll helt enkelt och öka gradvis. Chlorella finns även i pulverform för den som vill blanda i smoothies, men det har jag själv aldrig klarat av rent smakmässigt.

MSM. MSM, eller organiskt svavel som det är, är bra mot mycket. Det utgör en viktig del av immunförsvaret, det hjälper till att syresätta kroppen (och ökar därmed energinivån) och det är en av de viktigaste beståndsdelarna i kollagen och keratin som bygger upp hår, hud, naglar, brosk, senor, bindväv och muskler. Dessutom hjälper det kroppens celler med avgiftning genom att göra cellernas membran elastiska så att de kan släppa in näringsämnen och transportera bort slaggprodukter. Länge åt jag två stycken av de här morgon och kväll, speciellt när jag hade tandställning eftersom det är antiinflammatoriskt och hjälpte tandköttet att läka snabbt. Nu tar jag bara någon ibland då och då.

För ph-balansen

Kalcium, magnesium och zink är mineraler som många av oss lider brist på. De är basiska till sin natur och hjälper kroppen att neutralisera sitt oftast försurade tillstånd.

Kalcium/kalk. Det är lätt att tro att man får i sig tillräckligt med kalcium om man äter mycket mjölkprodukter som vi ju gör här i Sverige. Men mycket tyder på att det ligger långt ifrån sanningen. Det är ju till exempel väldigt intressant att vi svenskar tillsammans med amerikanarna ligger i topp på benskörhetslistan när vi också ligger i topp på mjölkkonsumtionslistan. Jag tror att mycket har att göra med att mjölk i sig kan orsaka läckande tarm, som i sin tur försvårar näringsupptaget i tarmen, men mer om det i nästa inlägg i den här serien. Kalciumtillskott har i alla fall gjort otroligt mycket för mig, inte minst för mitt tidigare obefintliga pigment som har fått sig en otrolig boost av kalcium och d-vitamin i kombination eftersom kalcium dramatiskt ökar upptaget av d-vitamin. Kalcium kan tas både som tablett eller som kalk-pulver som är helt smakfritt och kan lösas upp i vattnet. Jag och barnen växlar mellan de båda.

Magnesium. Magnesium behövs för att få musklerna att slappna av och det gör otroligt stor skillnad på stresskänslan i kroppen. Både jag och barnen tar det både som tillskott och badar allt som oftast i epsomsalt (magnesiumsulfat) för upptag genom huden. Man sover aldrig så gott som efter ett sånt bad. Magnesium tar vi alltid på kvällen just för den fantastiska effekt det har på sömnen.

 

För immunförsvaret

Zink. Zink är det mineral som flest svenskar troligtvis lider brist på eftersom det är svårt för tarmen att ta upp. Det är viktigt för både immunförsvaret och för hudens förmåga att läka. Tillskott kan göra stor skillnad för den som är sjuk ofta eller drabbas av långdragna och frekventa förkylningar. Både jag och barnen tar tillskott allt som oftast, speciellt om det är förkylning på gång. Zink-tabletter kan vara otroligt sträva att svälja ner. De här tabletterna är otroligt små och smidiga jämfört med många andra.

C-vitamin. C-vitamin behövs i riklig mängd för kroppens immunförsvar. Lärde vi inte oss det i skolan allihop? Jag tar de här.

För energin

Q10. Co-enzym Q10 behövs för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi och det stärker både den fysiska och den psykiska orken. Jag känner själv stor effekt av Q10 och jag tar dem när jag behöver energi. Jag tar då den starkare dosen, 100 mg.

D-vitamin. Äntligen är experterna överens om att vi nordbor behöver få i oss extra D-vitamin under vinterhalvåret. Under vintern håller D-vitamin mig pigg och under sommaren äter jag det för att boosta mitt tidigare obefintliga pigment. Tillsammans med kalcium gör det underverk som jag nämnde ovan. De här tabletterna är små och glatta och kan lätt sväljas av barnen också.

Till växande barn eller stirriga hjärnor

Omega3. Omega-3 är inflammationsdämpande och hjälper till att minimera oredan för mycket omega-6 ställer till med i kroppen. Omega-3 är ett uppmärksammat och flitigt undersökt ämne som tillskrivs många hälsofördelar och anses speciellt bra för växande barns hjärnor. Utöver att ta det här eller det här tillskottet (omega-3 i form av fiskolja) så försöker jag även blanda linfröolja i barnens smoothies och servera mycket fet fisk för att öka upptaget.

 

Summering - mitt dagliga schema under läkning

Länge följde jag ett strikt schema och kryssade dagligen i vilka tabletter jag tog så att jag inte skulle missa något. Formatet nedan är ett smidigt sätt att kunna följa upp att man har tagit rätt. Det här schemat följde jag i drygt ett års tid. Det blir en hel hög tabletter både morgon och kväll, men man vänjer sig snabbt. Och när man upplever skillnaden så inser man att det är väldigt värt det. Dessutom så kan man skala ner ganska dramatiskt när man har låtit tarmen läka ordentligt, men man får räkna med att det tar några månader upp till ett par tre år i värsta fall.Skärmavbild 2015-02-08 kl. 21.29.06imageMitt förråd. Minus probiotikan som inte ville vara med på bild.

Summering - mitt dagliga schema nu

Nu tar jag tillskott utifrån hur jag känner mig på morgonen och under dagen. Känner jag mig stirrig och stressad är jag noga med magnesiumet i några dagar. Känner jag att det är förkylning på gång tar jag rikligt med c-vitamin, d-vitamin och zink. Ska jag vistas ute i solen tar jag extra kalcium och d-vitamin. Känner jag mig trött tar jag Q10 och d-vitamin. Hade jag varit lika noggrann som tidigare hade mitt dagliga schema idag sett ut så här:Skärmavbild 2015-02-08 kl. 21.19.23

Summering - barnens dagliga schema

Om jag fick bestämma skulle barnen äta tillskott enligt det här schemat. Det är dock inte alltid vi kommer ihåg och ibland vill de helt enkelt inte svälja tabletter. Ibland ger jag bara några av dem. Ibland alla i en hög och ser vilka de tar. Jag tvingar dem aldrig, men insisterar såklart lite grand.Skärmavbild 2015-02-08 kl. 21.17.41imageBarnens förråd. Förutom probiotikan som inte ville vara med på bild nu heller.

Nästa inlägg

Det var allt för den här gången. Nästa inlägg kommer handla om gluten, mjölk, opioida peptider och läckande tarm. Sedan har jag även ett på gång om reningskurer för kroppen, ett om hud, pigment och födelsemärken och ett om kost. Som ni märker tar det lite tid emellan varven, men så är det när man försöker skriva långa uppsatser mitt ibland tre barn.


11 comments on “Min väg mot hälsa, del 2 – Vilka kosttillskott?

 1. Malin on

  Du ligger högt i kalium, natrium eller? Tycker det ser ut så. Vad sa näringsterapeuten om det?
  Jag ligger jättelågt i dem, men högt i kalcium – som jag nästan aldrig äter. Dricker inte mjölk, äter inte fil osv. Ändå ligger jag högt. Irriterande.
  Jag ligger även högt på koppar, så väldigt olikt din analys. (fick tillbaka min senaste förra helgen, så jag är uppdaterad 🙂
  /Malin

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Ja precis. Både jag och barnen har liknande profiler och ligger högt i natrium/kalium och lågt i magnesium/kalcium. Just det förhållandet tyder på en stress i kroppen och att bland annat binjurarna jobbar hårt. Därav mycket basiska tillskott för min del. Det omvända förhållandet vet jag inget om, men kolla in det här dokumentet. Det beskriver olika muskeltyper och din profil verkar ligga nära den som beskrivs i Fig 1 (parasympatisk).
   http://www.anafysen.se/doc/Harmineralanalys_och_tolkning_av_muskelfunktion.pdf
   Så himla intressant med kalcium-nivån som är hög utan att du äter mjölkprodukter. Jag var ju en riktig mjölkjunkie när mina kalcium-nivåer låg som absolut lägst. Nu tror jag att de har balanserats betydligt. En undran – har du lätt för att bli brun i solen? Och hur ofta gör du analyser ungefär?

   Svara
 2. Malin on

  Jag blir inte brun.
  Jag har gjort tre analyser totalt. Det som mest ändrat sig är koppar som både jag och dottern har/hade skyhögt.
  Tror att kalciumvärdet kan betyda typ att man lagrar in det eller inte.
  Har ni snabb eller långsam profil? Vi är slow 1 och 2 (jag och dottern)
  /Malin

  Svara
 3. Klara on

  Hej!
  Jag tänkte bara tipsa om ett knep som jag och mina syskonbarn använder oss av.
  Vi liksom många andra har svårt att svälja vissa tabletter/kapslar.
  Så vi köper medcoat som finns på apoteket.
  Det gör det lättare att svälja och tillför dessutom en god smak.
  /Klara

  Svara
 4. Jamilli Tillkvist on

  Mycket intressant!:) Nu har jag varit hos Ola på mitt första försök.Ska börja med att rensa ut parasiter iaf så får vi ta det från det.Han var duktig och professionell tycker jag! Du låter precis som mig i kroppen och jag tar ungefär samma tillskott. Har ätit tillskott och utrensande över 1 år nu så jag verkar tyvärr vara typen som får hålla på 2-3 år. Selen tar jag också, bra om man har tubgmetaller, har du tagit det?Har inte gjort hårmineralanalys men jag prickar in perfekt på fig1 och exemplet i pdf filen du länkade till Malin. Ska nog boka in en hårmineralanalys för att verkligen se mina korrekta värden, det är nog en bra hjälp. Tack för ett bra inlägg!

  Svara
 5. Jessica on

  Spånnande. Blev intresserad av att testa hårmineralanalys. En nyfiken fråga – hade du ngn sjukdom som gjorde att du började med din nya livsstil? Har själv endometrios och har förstått att det kan finnas sätt att bli bättre utanför den traditionella sjukvården.

  Svara
 6. Mikael on

  Jag håller precis på med en liknande resa, mycket intressant! Du nämner aldrig vitamin-k2, är det någonting du har tittat på? Vad jag vet så behövs detta vitamin för att se till att allt kalcium hamnar på rätt ställen, inte i artärer och annan mjukvävnad. Speciellt om man supplementerar vitamin-d. Om inte, då är det ett måste att du kollar upp det!

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Mikael.
   Tack för tipset! Jag har inte ätit k2 som tillskott, men kanske borde jag börja. Speciellt eftersom jag inte äter mycket animaliskt längre. Det skulle säkert kunna vara hjälpsamt för sådana som jag som lätt får vita knottror på armar av fel kost (fellevererat kalcium). Mycket intressant. Återkommer om rapport efter utvärdering 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet.  Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!  Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]