Mias Familjeblogg

Skräpmat under graviditeten

Jag delar väldigt sällan ut pekpinnar. Jag tror nämligen att det är mer effektivt att sprida positiv energi och föregå med gott exempel om man vill ha till en förändring. Men det är en sak jag funderar över. Jag har reagerat så många gånger nu att jag ska ge mig på att skriva ett inlägg till framför allt er gravida där ute som sitter och läser detta.

Det jag har reagerat på är att jag många gånger i bloggar, artiklar, sociala medier och annat läser om nyblivna mammor som några månader efter förlossningen får nog av all skräpmat. Som bestämt hävdar att de nu måste börja ät nyttigt. Att det räcker. Att de unnade sig vad de ville under graviditeten och att de inte vill äta sån skit längre.

Antagligen är det vikthetsen som slår in. Att det har blivit kilon som kom med bebisen som nu inte vill försvinna. Eller så är det trötthetskomat. Att den fadda trötthetskänslan inte gav med sig för att bebisen föddes och att det nu inte finns något att förklara den med annat än maten. För graviditeten var det tydligen inte. Det måste vara så som resonemanget går.

Men varje gång jag läser det så tänker jag att de tänker bakvänt. Att de skulle gjort precis tvärtom. Att de skulle ätit det bästaste bästa under graviditeten och istället tänkt: Så fort barnet är ute så ska jag tillåta mig att äta vilket skit jag vill. Att bebisen i magen är den bästa motivationen till att ge upp sockret och godiset och glassen och kaffet och ersätta det med riktigt riktigt näringsrik och bra mat som garanterar en frisk och stark avkomma. Så borde det väl vara?

För sedan när de väl kommer dit att barnet är fött och de har lyckats äta bra nyttig och god mat i några månader så kommer den där skräpmaten inte kännas så lockande längre. En win-win liksom. Precis som med cigaretter. För många är ju en graviditet ett gyllene tillfälle till att sluta röka. Och graviditeten kan vara den tiden då många faktiskt lyckas sluta på riktigt. För gott. För jag inbillar mig att det är mycket som ska till för att man ska plocka upp det där paketet igen sedan när bebisen väl är ute och man har lyckats vara rökfri i flera månader. Och så borde det ju fungera med mat också. Bebisen vill inte ha semlor eller lösgodis. Den vill ha gröna grönsaker, knapriga nötter, mumsiga bär och solmogna frukter. Den vill ha en frisk och sund mammakropp att härbärga i, sprängfull av vitaminer och mineraler och kärlek.

Så om du läser detta och är gravid. Bestäm dig för att ditt barn ska bli det friskaste och starkaste barn som världen har sett och googla sedan upp första bästa recept på grön juice eller chiapudding. Sluta äta iprén. Tänk på att varenda dag är full av val man gör och att en ny, sund livsstil ligger i varenda ett av de där valen. Tänk på att en graviditet är en relativt kort period av ditt liv och att du kan göra en enorm skillnad för bebisens långsiktiga hälsa genom de val du gör under den tiden. Föreställ dig ditt barn som en frisk, stark och sund femåring/tioåring/trettioåring som du har skapat genom dina kloka, friska och sunda val precis just nu. Idag. Du kommer inte bara säkra barnets hälsa rent näringsmässigt, utan du kommer också hålla dig friskare under graviditeten och slippa infektioner och förkylningar och annat som kan äventyra kroppens fulla fokus på barnets utveckling. Du kommer vara i bättre form inför förlossningen.

Om du lovar det, så lovar jag att semlorna garanterat kommer finnas kvar nästa år också. Heja dig!


12 comments on “Skräpmat under graviditeten

 1. Förstagångsgravid on

  Superbra inlägg! Jag tänker precis som du skriver och det har resulterat i att jag hittills (28+0) knappt har gått upp något pga att jag äter så mycket bättre nu än före graviditeten. Jag blir också så förvånad när jag läser om alla gravida som bara klagar på sina krämpor, oroar sig för hur graviditeten påverkar deras kropp och deras liv och inte alls verkar tänka på ansvaret de har att ge sitt barn de allra bästa förutsättningarna i livet. Sorgligt tycker jag. Stort fan av din blogg f.ö 🙂

  Svara
 2. Anna L on

  Word! Det är också ganska intressant för bebisar vänjer sig med smaker redan i magen. Den typ av mat som den gravida äter den får bebisen smak av. Faktiskt ett kul experiment – du som är gravid prova att äta broccoli så ska du se att din bebis kommer älska broccoli. Man måste äta en betydande del. Det samma gäller när du ammar? Vilken mat vill du att din bebis /ditt barn ska gilla och uppskatta?
  Ha en bra dag alla

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Ja precis. Jag käkade enorma mängder grapefrukt när jag var gravid med Sander. Ska bli kul att se hur han ställer sig till den smaken framöver. Den är ju lite speciell. Nu har han bara fått smaka litegrand, men vill gärna ha mer. Empiriskt bevisat 🙂 Och min stora kille gillar förresten Byssan Lull något alldeles speciellt. Den sjöng jag varje dag för honom när han låg i magen.

   Svara
 3. Liselotte on

  Allt detta är så klart sant. Men: många mammor i dag drar tyvärr detta för långt. På samma sätt som du inte ska tänka “fritt fram skräp” ska du inte tänka “panik, jag åt en bulle!” – vilket ibland sådana här (välmenande!) råd leder till.

  Du måste inte äta “perfekt” – varken som gravid eller efteråt.

  Till dig som känner igen dig i panik-tanken eller känner ångest över vad du äter/inte äter: det finns hjälp att få: http://www.friskfri.se/fa-hjalp/mammastod/

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Tack för en bra tanke. Man måste självklart aldrig någonting.

   Jag vill ändå förklara lite hur jag tänker. Jag skriver med en helhetssyn kring människans välmående i åtanke. Och jag tror att en i grunden frisk människa varken mår psykiskt eller fysiskt dåligt. Vad jag menar är att jag tror att vi som människor är gjorda för att må bra och att mycket av vårt känslomässiga och psykiska lidande har fysiska förklaringar och alltså kan förbättras genom fysiskt välmående. (Detta kan anses kontroversiellt men borde upplevas som en befrielse eftersom det skulle innebära att vi alla, mer eller mindre, har kontrollen över vårt mående i våra egna händer. Däremot har vi alla absolut olika förutsättningar för att uppnå perfekt hälsa.) Jag anser därför inte riktigt att det finns något som är att äta för nyttigt. Det är liksom inte att äta nyttigt i sig som är problemet. Det är snarare vårt betingade beteende kring maten som är problemet. När mat har kommit att enbart diskuteras ur viktsynpunkt. Eller när mat har kommit att betyda belöning eller bestraffning.

   Jag tror faktiskt snarare att ‘fel’ mat kan framkalla ångest, speciellt när det handlar om dolda matintoleranser. Om jag tar mig själv som exempel: min kropp har av olika anledningar tappat förmågan att bryta ner mjölkprotein. Därför läcker halvnedbrutna peptider ut i blodet på mig när jag får i mig mjölk och där fungerar de som morfinämnen. Jag känner mig alltså berusad av mjölk. Det ger ångest. (Jag tror att vem som helst kan relatera till att känslan av att vara berusad eller bakfull inte gör sig bra mitt i vardagen, på jobbet, i skolan eller hemma med barnen). Detsamma gäller socker. Jag har en teori om att många personer med exempelvis ätstörningar eller ångest kring mat (eller ångest kring vad som helst) upplever samma sak. Att många faktiskt får riktigt fysisk ångest av att äta en bulle. Att de då mår bättre psykiskt av att inte äta alls eftersom mat (som de inte tål) får dem att känna att de tappar kontrollen (på samma sätt som alkohol gör för andra). Vilket spär på den onda cirkeln av förlorad kontroll som de sedan desperat försöker återta.

   Oj, det här blev nästan ett inlägg i sig, men jag har faktiskt funderat mycket på det här. Jag håller just nu på att skriva ett inlägg om dolda matintoleranser och peptider där jag resonerar lite i de här banorna och ger tips på hur man kan hitta sina dolda matintoleranser.

   Svara
 4. Caroline on

  Bam. Awareness-slag i magen av detta inlägget. Så sant såklart. Men så svårt. När man bara mår illa och inte kan tänka sig att äta nånting annat än twix och jordgubbskräm m vispgrädde. Och när man är så trött så trött så trött att det känns som en bedrift att koka makaroner, då är en kostomläggning lååångt borta (om man nu inte har hälsosamma matvanor med sig från innan alltså). Men man blir ju piggare och mår ju oftast bättre och bättre så visionen kan ju ändå finnas där. Det finns ju mellanting mellan chiapudding och frosties-flingor liksom, man får väl ta det stegvis och se lite var man hamnar. Matstress och dåligt samvete påverkar ju också bebisen i viss mån så man får väl helt enkelt göra sitt bästa och vara nöjd med det. Men visst, att skapa bra förutsättningar för sitt barn är ju en klar motivationshöjare!

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Caroline, jag vill ju såklart inte slå någon i magen.
   Jag tänker att mycket handlar om vanor. Om vi ofta äter mackor eller jordgubbskräm så blir vi ofta sugna på mackor och jordgubbskräm. Försök smyga in några snabba varianter som är lite bättre val så att du slipper tänka just när det akuta behovet uppstår. Du måste inte göra en hel kostomläggning. Tänk på att varje val räknas. Jag skriver ett inlägg till dig med några förslag just nu. Hoppas få upp det ikväll. Om du mår illa så lovar jag att grapefruktjuice kommer hjälpa dig bättre än twix! Mixa en grapefrukt med en bit ingefära och lite olja (gärna linfrö eller Udo’s choice). Kram!

   Svara
 5. Caroline on

  Alltså jag menar “bra” slag i magen, du vet som i pang där fick jag en insikt! DU har ju såklart rätt i allt du säger. Men att ändra vanor är ju som bekant skitsvårt…det är ett bra tankesätt att varje val räknas, då kan man iallafall få till nått rätt om dagen! Ser fram emot ditt inlägg! Keep up the good bloggin-work! 🙂
  ps, grapefrukt är min absoluta favorit just nu, morgon, middag, kväll! Mm-mm-mmm!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]