Läxor och lite jobb | Mias Familjeblogg
Mias Familjeblogg

Läxor och lite jobb

En till vecka har svischat förbi i en rasande fart. Det är skola och kompisar och tennisträningar och vår och utslagna knoppar och studsmatta och leka utan jacka och sånt. Och så läxor.

Raketläxa

Jag och storkillen har byggt en raket till skolan. Det är svårt att avgöra vem som tog det på störst allvar, han eller jag. Jag fick anstränga mig ordentligt för att låta honom göra saker själv, annars hade jag lätt byggt hela raketen. Jag tror att jag eventuellt älskar att pyssla.  image'Hur ska jag få henne att sluta?' imageRaketrecept: Ett stycken mjölkpaket. Ett vitt papper att snurra in det i. Ett lite tjockare kartongpapper till en konformad front. Fyra toarullar till startraketer. Lite folie. Lite lim. Lite tejp. Några fjädrar. 

Glömd läsläxa

Lillkillen har också äntligen börjat få egna läxor. Som han har längtat! På vägen till ridningen i onsdags berättade han att vi hade glömt hans läsläxebok hemma fast han skulle haft med den till skolan och läst upp sin läxa. Följande konversation utspelade sig därefter.

Zeb: 'Ska jag läsa boken för dig nu istället mamma?'

Jag: 'Ja, det kan du göra när vi kommer hem.'

Zeb: 'Nej, nu.'

Jag: 'Men du har ju ingen bok här i bilen?'

Zeb: 'Men jag kan läsa ändå.'

Och så började han med sin lite stakiga läsröst.

'Uno är en val. Uno bor i ett hav. En dag såg Uno en båt som hade gått på grund. I båten satt en pappa, en mamma och två små barn...'

Och så läste han hela boken för mig. Ordagrant. Utan bok. Haha. Jag minns att storkillen gjorde likadant när han fick sina första läsläxor. Var tar det minnet vägen när man är sisådär 36 liksom?

Ung klokskap

Ja, det är mycket klokskap som kommer ur de små liven. Framför allt i bilen och vid nattning och på toaletten. På vägen hem från samma ridning levererade han den här sanningen, lillkillen. Sagt lite uppgivet, men med eftertryck.

'Mamma. Många tror att den snyggaste är den bästa och den fulaste är den sämsta. Men så är det ju inte. Jag önskade att den fulaste var den snabbaste och den snyggaste var den långsammaste.' Han pratade egentligen om hästar. Men han förstod nog inte hur stor sanning det faktiskt var han hade satt ord på.

Och så jobb

Jag har börjat jobba så smått igen. Två dagar i veckan för att vara exakt. Det är lite kluvet. Jag måste säga att det är lite egoistiskt kul och skönt att ha två hela dagar på kontoret som jag kontrollerar alldeles fullt ut, men samtidigt har jag verkligen älskat att vara föräldraledig den här gången och hade kunnat vara hemma länge till. Men jag har ju trots allt en man som också vill vara hemma, så efter lite förhandling kändes det här upplägget okej för båda. Massor med tid för Sander och barnen, men också lite jobb. Och så vet jag att Sander har den bästa som tar hand om honom när jag är borta, så det får väl vara okej då då.imageLite trumpna är vi ändå, jag och Sander. Det har blivit så att jag nästan bär honom konstant under helgen efter de två jobbdagarna. Om det är hans eller mitt behov (eller bådas) vet jag faktiskt inte, men vi verkar båda två vara utsvultna på varandras närhet lagom till fredag eftermiddag i alla fall. imageJag tror dock inte att det går någon nöd på honom när jag är borta.imageOch jag bjuds på sånt här när jag kommer hem från jobbet, så det är ju knappast läge att tjura.

Var är den - självbevarelsedriften?

Föräldraskapet här hemma har annars ändrat karaktär på sistone. Sander tar sig numer fram med en ohygglig fart, ålandes, och det gäller att vara med i svängarna. Häromdagen, när jag tog bilden nedan, påmindes jag om att bebisar i allmänhet (eller är det bara mina?!) inte verkar ha någon naturlig självbevarelsedrift. Jag har tolkat det som ett tecken på att de litar fullständigt på oss föräldrar och vår närvaro, men undrar ändå hur det går ihop med överlevnadstänket.

För några år sedan såg jag en dokumentär om ett folk i djungeln som lever i hyddor ett tjugotal meter upp i träden i regnskogen. Hyddorna hade inte nödvändigtvis några väggar, utan var alltså öppna för vem som helst som kom för nära att ramla ner och bryta nacken. Och deras bebisar kröp omkring i de där hyddorna helt fritt! Hur går det till liksom?! Deras bebisar måste ju alltså haft en nedärvd, intuitiv respekt för det där stupet, annars hade de inte levt vidare speciellt länge som folk. Så slutsatsen måste då bli att jag och min familj onekligen inte hade överlevt så länge i trähyddor i regnskogen. Darwin hade klippt oss.imageSjälvbevarelsedriften är obefintlig.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]