Mias Familjeblogg

Naturligt solskydd

Med ett fantastiskt sommarväder som just nu levererar både sol och värme passar det ju strålande (levererade jag just ett omedvetet pappaskämt?) att prata lite om solskydd.

Röd, lättbränd och med massa födelsemärken

I större delen av mitt liv har jag varit en sådan som skyr solen. Som rödlätt i hyn har jag haft svårt för att bli brun, lätt bränt mig och lätt fått nya födelsemärken, vilket gjort att jag alltid känt mig osäker i solen. När min kropp mådde som sämst (fast det visste jag inte då) undvek jag solen fullständigt och min hud var i det närmsta vit, med otroligt mycket små prickar på. (Pigmentet var helt oregelbundet och bildade små födelsemärken snarare än en jämn bränna.)

Solen är inte farlig, utan livsnödvändig

När jag lade om min kost (clean eating utan gluten, mjölk, socker, kaffe, alkohol, tillsatser osv) märkte jag dock ganska snart att huden började få sin färg tillbaka och i samma veva lärde jag mig några ovärdeliga knep för att skapa det bästa solskyddet som finns, nämligen det solskydd som kommer inifrån. Nu några år senare har jag ett bättre pigment än jag någonsin har haft, även om jag inte äter lika strikt längre, och jag är inte det minsta rädd för solen. Jag är snarare övertygad om att solen är bra för oss (och som vi alla vet livsnödvändig) och att cancern vi får i solen beror på andra faktorer än solens strålar mot en frisk hud.

Dessutom är det ju så att de flesta av oss är låga på livsviktigt D-vitamin och det är nu på sommaren vi behöver ta chansen att fylla på det förrådet. Det faktum gör effekten av att dra sig undan solen av rädsla för cancer, dubbelt dålig.

Solskydd inifrån

Viktigt för att förstå hur ett solskydd kan fungera inifrån är att förstå hur pigment bildas. Så här står det på ph-balans hemsida.

Solljusets UV-ljus triggar det pro- vitamin-D (”vitamin D0”) som finns på huden och det ändras till vitamin D1. Vitamin D1 går sedan vidare till levern, som i sin tur gör om vitamin D1 till vitamin D2. Vitamin D2 går sedan till njurarna för att göra det färdiga vitaminet D3. D3 vandrar sedan till tolvfingertarmen som i sin tur vill ha kalcium för att bl a pigmentera huden, bygga upp skelettet och sköta hjärtats sammandragning.

Det viktiga i stycket ovan är det här: D3 behöver möta kalcium i tarmen för att kunna bilda pigment! Genom att se till att kontinuerligt tillföra kalcium i lättupptaglig form under dagen i solen, så ser du alltså till att kroppen kan öka upptaget av vitamin D dramatiskt och din kropp kan bilda pigment. Du blir brun.

Om det inte finns kalcium att tillgå så kommer kroppen hellre bränna din hud än att ta kalcium ur depåer som skelett osv. Alltså, om du är väldigt blek och enbart blir röd i solen, så har du troligtvis alldeles för lite kalcium i omlopp. Och låt dig inte luras att tro att mjölk löser alla dina problem. För vissa hindras kalciumupptaget av att kroppen inte kan bryta ner mjölkproteinerna ordentligt.

Nej, den bästa källan till kalcium är lättupptagligt kalk upplöst i vatten. Jag kör på s.k. ph-kalk från ph-balans. Det är i pulverform som löses i vatten. 1-2 msk per dag löst i en liter vatten under sommarhalvåret är toppen att få i sig.

Recept på solbränna

Utöver den viktigaste ingrediensen av alla, kalcium, så kommer här mitt bästa recept på ett naturligt solskydd som fungerar både för vuxna och barn även den soligaste av dagar. (Notera dock att det här inte representerar mitt totala dagliga intag av kosttillskott. Det jag strävar efter att få i mig dagligen året runt beskriver jag i det här inlägget.)

– Ta följande kosttillskott (extra) på morgonen den dagen du vet att du kommer tillbringa delar i solen: kalcium, D-vitamin och betakaroten.

– Smörj in huden med ekologisk kokosolja innan du går ut i solen

– Sippa på en blandning av 1-2 msk kalk utspätt i 1 liter vatten kontinuerligt medan du är i solen. En stor mun i kvarten ungefär.

– Naturliga källor till viktiga antioxidanter och betakaroten är nässelpulver och nyponpulver. Drick gärna din gröna superdryck morgnar som denna. Det gör underverk för pigmentet.imageKalcium i olika former plus lite annat smått och gott som skyddar i solen.

Med detta solskydd håller jag mig inte bara skyddad, jag blir dessutom brun. Inte lika brun som folk med bra naturligt pigment, men knallbrun jämfört med mitt forna bleka jag.

Fortfarande gäller såklart att vistas i solen med måtta, men om du gör som ovan så slipper du smörja in din hud med en massa solkräm som inte på något vis gör den gladare, hur ekologisk den än är. Ett bättre val är i så fall tunna kläder som skydd och att spara solkrämen till extra utsatta utbuktande kroppsdelar. (Jag såg dock på Instagram att Sanna Ehdin lanserar en ny sorts sololja nu i dagarna baserad på kokosolja, såpa och morotsolja. Den kan jag tänka mig att testa!)

Förresten, ni vet väl att det finns solljus alla dagar året runt, trots moln? Det är därför det är så värdefullt att vara utomhus i dagsljus varenda dag, oavsett hur himlen ser ut. Plus det faktum att själen blir extra glad av allt som har med utomhus att göra; vind, regn, fågelkvitter, prasslande löv, vackra moln…

Ha en skön dag i solen!


4 comments on “Naturligt solskydd

 1. Emma on

  Klokt och bra skrivet som alltid! Jag måste bara få fråga, inte som kritik, utan ren nyfikenhet, då du verkar så otroligt kunnig: tar du aldrig magnesiumtillskott i kombination med kalcium? Jobbar själv i branschen, och med all info man fått om magnesium senaste åren törs jag knappt rekommendera någon att ta enbart kalcium, då magnesiumbrist är så otroligt vanligt. Dock verkar magnesium fortfarande vara en “bortglömd” mineral, men i mina ögon är det nog nästan den viktigaste. Vore bara intressant att höra om du har någon tanke kring det 🙂

  Ha det fint!

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Åh, tack för en klok kommentar.

   Jo, jag tar magnesium också. Inte nödvändigtvis samma dagar som kalciumet, men över en vecka blir det mycket extra magnesium, antingen i form av tablett eller i form av epsombad. Det här inlägget skrev jag nästan enbart utifrån solskyddstänk så den ger inte hela bilden av de kosttillskott jag tar. Men jag förstår att man kan få den bilden av hur jag har skrivit. För att se vilka tillskott jag normalt tar på daglig basis så kolla det här inlägget. Kalcium är alltså extra när jag vill basa till mig eller när jag vistas mycket i sol. Jag skriver till en kommentar i inlägget så att man förstår det.

   Så jo, mitt standardsvar till folk är nästan alltid att börja med magnesium, för det är så många som lider brist precis som du säger. Men jag har börjat tro att många av oss även lider av kalcium-brist. Magnesium och kalcium – båda basar upp våra försurade kroppar och vi behöver generellt mer av båda!

   hälsar Mia

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]