VAB-kaos och VAB-lunch | Mias Familjeblogg
Mias Familjeblogg

VAB-kaos och VAB-lunch

Ja, dagarna flyter på här hemma. Eller flyter och flyter. Det går mer upp och ner och runt och runt. För VAB-veckor är ju som VAB-veckor är. Inget blir som planerat. Men vad gör väl det om hundra år? Faktiskt ingenting alls. Men det är lätt att fastna i dåligt samvete för allt som blir inställt och förändrat. Eller att känna sig desperat i tron om att man aldrig mer kommer få sova.

Ett demonstrativt exempel på det kommer här. Efter två i princip sömnlösa nätter vaknade jag upp klockan tre av ledsen bebis. Jag räknade snabbt ut att jag hade sovit fyra och en halv timme i ett sträck och blev helt nöjd. Fyra och en halv timmes ostörd sömn! (Vilket definitivt var rekord över en period på tre dagar.) Wow! Haha. Det säger lite om hur referensramarna snabbt ändras när små barn är sjuka.

VAB-kaos

Annars har veckan hittills sett ut ungefär så här:

måndag - jag vabbade. Fick ställa in allt jag hade planerat på IKEA. Ett fullkomligt avslut är därmed aningens längre bort i tiden.

tisdag - mannen vabbade. Jag hade redovisning på skolan. Jag var otroligt stolt över min bild så dagen kändes topp. På natten blev lillkillen sjuk också.

onsdag - min snälla mamma åkte 20 mil för att vabba två sjuka barn. Efter en halv dag på skolan ringde jag hem för att kolla läget. Sander var på gott humör. Lillkillen hade hög feber och hade kräkts ner hela soffan och mattan. Jag ställde in eftermiddagen och åkte hem. Medan Sander slog till och sov i tre timmar och lillkillen låg utslagen på en madrass i vardagsrummet städade jag och mamma upp en halv veckas VAB-kaos och vek tvätt. Det kändes nästan som vanligt efter det.

torsdag - jag vabbar. Lillkillen mår fantastiskt mycket bättre men Sander har så mycket blåsor på händer och fötter att han varken vill krypa eller gå. Gårdagens känsla av ordning efter kaoset är nu tillbaka till kaos. Soffdynorna står utomhus, överdragen har tvättats, mattan är körd på kemtvätt. Allt gjort på bekostnad av köket som nu är översvämmat med disk.

fredag - mannen kommer vabba. Jag ska spendera en halv dag på IKEA och en halv dag i studion på skolan för att påbörja veckans fotouppgift.

Meningen med VAB

Samtidigt som allt kretsar kring de mest basala behov här hemma, så är storkillen helt frisk och hans vardag pågår som vanligt med läxor, kompisar och tennisträningar. Och jodå, vi kommer ha rott iland veckan på bästa sätt för alla i familjen. Och jag känner ändå en märklig ro mitt i allt kaos. För när barnen är sjuka så finns det liksom inget beslut att ta. Prioriteten är så självklar och resten får bli som det blir.

Jag tänker att någon gång i framtiden kommer man minnas allt det här med tacksamhet och skratt. För det var tiden då man lärde sig att fullständigt släppa kontrollen. Eller snarare överge tron på att det någonsin har funnits någon kontroll.imageEn rätt pigg lillkille med tanke på hur han såg ut igår.imageSoffa på vädring.imageEtt rätt så okontrollerat kök.imageOch så plötsligt somnar den yngste stormvinden! Köket kan städas. Blogginlägg kan skrivas. Det behövs oftast inte speciellt mycket tid, men med sjuka barn så är det lätt att man går från katastrof till katastrof dygnet runt.

VAB-lunch

Här kommer avslutningsvis ett förslag på min bästa vab-lunch, en (hyfsat) snabb (alltså jag vet vad snabb kan innebära för vabbande småbarnsföräldrar och den är uppenbarligen inte SÅ snabb...), stadig, nyttig och god lunch som håller de friska friska och starka mitt ibland alla baciller. Omelett! Funkar för både barn och vuxna.

 • 1/2 ångkokt broccolihuvud eller blomkål
 • 1/2 paprika
 • ett gäng champinjoner
 • 1 vitlöksklyfta
 • salt och peppar
 • 1 msk kokosolja
 • 3-4 ägg (beroende på antal som ska äta)
 • 1 dl havremjölk

 

Stek först paprika och champinjoner mjuka i kokosoljan. Salta, peppra och pressa en vitlöksklyfta över. Tillsätt sedan den ångkokta broccolin/blomkålen och låt steka en stund till. Vispa ihop ägg och havremjölk med en gaffel och häll över grönsakerna i pannan. Krydda lite mer om det behövs. Jag föredrar dubbel stekyta och vänder omeletten efter en stund. Oftast blir det en hög av det hela mitt i pannan (det är lite svårare att få till det i en kolstålspanna) men jag prioriterar smak före estetik...imageEtt smidigt sätt att ångkoka grönsaker! Med lock på då förstås. Men jag tänkte att bilden blev roligare utan lock.image Här ser man att det är en omelett. Efter-vändnings-bilden cencurerades bort.

Blanda sedan ihop en sallad på spenat, groddar och en skivad avokado. Häll över valnötsolja, dadelvinäger (eller något annat lika gott) och lite salt. Ät och känn kraften återvända till den trötta, tålmodiga föräldrakroppen. imageMmmmm. imageMmmmm säger liten också.


3 comments on “VAB-kaos och VAB-lunch

 1. Stefan Johansson on

  ursäta mig jag glömde säga vem jag var. 🙂 jag är en gammal datatekniker som har intformationsteknik som enda hobby och intresse, jag har mer än 85.000 tillmar på internet sedan 1991 i min jakt på information, så man har fått mycket lärdom på köpet. så jag ville dela med mig lite av min kunskap till er mina vänner, och jag skriver bara om den sanning som vi inte för höra i sverige,

  http://endocannabinoider.bloggplatsen.se/2015/10/13/11196983-vi-maste-lara-oss-av-det-forgangna-annars-sa-lar-vi-oss-aldrig-nanting/

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]