Opioida peptider och läckande tarm – varför du bör undvika mjölk och bröd | Mias Familjeblogg
Mias Familjeblogg

Opioida peptider och läckande tarm – varför du bör undvika mjölk och bröd

Det här inlägget skrev jag första versionen av för flera månader sedan, i våras. Det kändes långt och tungt och jag blev aldrig riktigt klar. Sedan i somras så hände något. En morgon tipsade mannen mig om en artikel han hade läst i DN som han trodde jag skulle tycka var intressant. Rubriken löd 'Professor: Barn med ADHD bör undvika bröd och mjölk'.

Jag blev eld och lågor av upphetsning, för aldrig tidigare har det skrivits något på det ämnet i mainstream media och samtidigt var det något jag själv hade fördjupat mig i under flera års tid. Något jag tycker är riktigt viktigt. Så jag läste artikeln, kände att jag hade än mer att förklara och tillägga i mitt inlägg (som för övrigt gick helt i linje med artikeln) och skrev så att fingrarna glödde.

DNs märkliga censur

Några timmar senare när jag var redo att publicera, så gick jag in på DN igen för att dubbelkolla en sak i artikeln, och insåg till min stora förvåning och besvikelse att DN hade plockat bort artikeln. Eller nej, jag blev faktiskt mer förvånad över att de hade publicerat den än vad jag blev av att de senare plockade bort den igen. Det var såklart för bra för att vara sant. Att de skulle publicera en så väl dold sanning med stor rubrik en vanlig lördagsmorgon i augusti. (Googla rubriken på artikeln så hittar du sajter som har hunnit spara den innan den plockades bort. Den finns alltså fortfarande att läsa i sin helhet.)

Ett viktigt och välmörat inlägg

Luften gick i alla fall ur mig fullständigt. Eftersom jag hade byggt inledningen av inlägget på artikeln som hade publicerats fick jag snällt börja formulera om mig igen. Jag blev samtidigt både arg och besviken och försökte sätta ord på DNs märkliga agerande, vilket nästan blev ett helt inlägg i sig. Men inspirationen hade dött och inlägget hamnade på hyllan igen. (Dessutom är de timmar det tar att skriva ett välunderbyggt faktainlägg en exotisk evighet i en trebarnsmammas liv som hade kunnat spenderas i ett epsombad, på ett yogapass eller bara sovandes.) Idag kände jag dock återigen hur otroligt viktig information det här är så nu fick inlägget äntligen luft under vingarna. Här har ni nu därmed del 3 i serien: Min väg mot hälsa - om opioida peptider och läckande tarm.

Tidigare inlägg i serien hittar du här:

Del 1 - Varför kosttillskott?

Del 2 - Vilka kosttillskott?

Proteiner

Jag tänkte börja alltihop med att förklara varför det är så viktigt för kroppen att kunna bryta ner och tillgodogöra sig proteiner.

Proteiner är kroppens byggstenar. De behövs för att bygga upp och reparera kroppens celler och för att kunna katalysera viktiga kemiska reaktioner. Proteinerna är väldigt stora molekyler, men de består i grund och botten av ett 20-tal olika aminosyror, varav nio är essentiella för människan. Det betyder att vi inte själva kan skapa dem om vi har brist på dem utan att vi måste tillgodose behovet via kosten. En väldigt viktig funktion i vår matsmältning är alltså därför att bryta ner de proteiner vi får i oss via maten till dess grundenheter aminosyror, så att cellerna kan tillgodogöra sig dem som näring.

Olika proteiner är olika komplexa och olika svåra för kroppen att bryta ner. Några av de proteiner som är allra svårast för kroppen att bryta ner finns i mjölk, vete, griskött och soja. I mjölk finns det två olika typer av protein, det mer lättupptagliga vassleproteinet och det mer svårupptagliga kaseinet. I vete finns det omtalade glutenproteinet.

Allergi eller intolerans

Nu när vi vet lite mer om proteiner så kan vi enkelt reda ut skillnaden mellan begreppen allergi och intolerans.

Om man är allergisk mot exempelvis mjölkprotein så betyder det att kroppen reagerar på proteinet som ett främmande ämne i kroppen. Reaktionen kommer ofta snabbt efter intag och som försvar bildas IgE-antikroppar. Antikropparna kan ge kraftiga reaktioner och kan i värsta fall skapa ett akut livshotande tillstånd, en s.k. allergichock. Inom sjukvården är det dessa antikroppar man letar efter när man testar för allergi.

Det finns dock många personer som inte är allergiska mot proteiner i den bemärkelsen att kroppen bildar IgE-antikroppar, men där kroppen ändå inte klarar av att hantera proteinerna och bryta ner dem till aminosyror. Det kallas då för intolerans, eller i vissa fall långsam allergi. Intolerans kan aldrig ge en allergichock och förloppet är ofta långsamt. Det är inte säkert att man märker något alls direkt vid intaget, utan det handlar istället om att kroppen långsiktigt reagerar negativt i form av förhöjd inflammationsnivå och ett försämrat näringsupptag.

Den här typen av intolerans labtestas inte inom svensk sjukvård idag, utan det man gör vid misstanke om eventuell intolerans är att testa att utesluta livsmedlet ur kosten under en period, återinföra det igen och sedan utvärdera resultatet. (Det finns dock andra tillgängliga sätt att testa sig för intolerans, se längre ner.)

Läckande tarm

Ett annat begrepp (utöver intolerans) som vi måste förstå för att förstå hur svårnedbrutna proteiner som finns mjölk och gluten kan påverka vårt mående, är läckande tarm.

När kroppens immunförsvar inte längre klarar av att läka ut upprepade eller långvariga inflammationer i tarmens slemhinna, så ökar slemhinnans genomsläpplighet och ett läckage uppstår. Slemhinnan klarar då inte längre av att skydda kroppen från det skräp som passerar genom tarmen, såsom osmält mat, förruttnelsebakterier osv. Det uppstår alltså ett läckage av dessa gifter rakt ut i blodet, ett tillstånd som kallas läckande tarm.

I blodet triggar dessa ämnen sedan en autoimmun reaktion där kroppens immunförsvar aktiveras, vilket kan leda till en mängd kroppsliga reaktioner och inflammatoriska sjukdomar.

Hur mycket man påverkas av inflammationsdrivande mat skiljer sig till viss del från individ till individ, men det är relativt enkelt att generalisera kring vad som driver inflammation i tarmen. Sanna Ehdin skriver mycket om både inflammationsdrivande och inflammationshämmande kost, vilket finns att läsa om här till exempel. På senare tid har det pratats mycket om just gluten som kraftigt inflammationsdrivande, och det finns bland annat en studie från 2006, ledd av forskaren Alessio Fasano, som visar att det inte bara är glutenintoleranta som drabbas av läckande tarm, utan alla som äter gluten.

När tarmslemhinnan blir inflammerad leder det inte bara till en ökad genomsläpplighet i tarmen, utan också till att tarmluddet i tunntarmen bryts ner och att näringsupptaget försämras. En sådan inflammation kan pågå i många år utan att man inser att något är allvarligt fel med näringsupptaget. Om man då väl upptäcker det kan man lida kraftig brist på viktiga mineraler och tillståndet kan ta lång tid att reversera. Näringsbrist kan leda till mängder med olika symptom och sjukdomstillstånd. Mer om specifika brister kan du hitta i Kureras egen Näringsguide.

Här är flera bra blogginlägg som förklarar mer i detalj varför gluten får våra tarmar att läcka.

http://www.kostdemokrati.se/business/2013/08/11/alla-far-lackande-tarm-av-gluten/

http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=3437&print=1

http://karlhulten.se/vete-orsakar-lackande-tarm/

Opioida peptider

Om vi nu summerar lite så vet vi alltså att många av oss går runt med mer eller mindre inflammerade och läckande tarmar. Vi vet också att det finns vissa proteiner som är svårare att bryta ner än andra och att många av oss kan kallas intoleranta och alltså inte kan bryta ner och tillgodogöra oss dessa proteiner alls.

Om kroppen inte klarar av att bryta ner proteinerna till aminosyror, så kommer de förbli halvt nedbrutna på sin resa genom tarmen. Om man då dessutom har en läckande tarmvägg så kommer de halvt nedbrutna proteinkedjorna föras ut i blodet som opioida peptider. Opioida peptider fungerar som morfinliknande ämnen i kroppen. Och det här är otroligt viktigt att veta, för om man tänker på hur kroppen reagerar på morfin och andra opiater, så får man en hint om den effekt detta kan ha på kroppen.

Opioida peptider kan ge upphov till yrsel, kronisk trötthet, huvudvärk, foggy brain, illamående, värk osv. Opiodpeptidernas funktioner berör känslor, smärtreglering, aptit mm. I allmänhet har de en rogivande effekt. Det kan alltså få en att känna sig lite lätt full.

Låt mig summera det: Icke nedbrutna proteiner i kombination med en inflammerad tarm kan få dig att uppleva samma symptom som om du vore full.

Om vi drar det lite längre så är det då inte svårt att se vad det i sin tur kan leda till. För att mitt i en pågående vardag väcka en full och trött kropp (som också troligtvis är full med ambitioner och förväntningar) är det inte så konstigt att kroppen får ett enormt behov av stimulerande faktorer för att hålla hjärnan vaken: socker, cigg, kaffe, stress, facebook. Förstörda tarmväggar ger dessutom dåligt näringsupptag så kroppen skriker troligtvis efter riktig näring vilket jag personligen tror kan skapa ett starkt sug efter saker. Egentligen efter näringsrik mat, men en kropp utan aptit kan tolka det som ett sug efter vad som helst: shopping, droger, godis.

För mig är detta en rätt trolig förklaring till viss ADD/ADHD-problematik, bipolaritet och olika ångest-tillstånd. Opioida peptider har dessutom också bevisligen länkats till så allvarliga tillstånd som autism och schizofreni.

Testlabb i Norge

En av de mest drivande forskarna inom detta område är en läkare som heter Karl Reichelt som har jobbat och forskat på gluten o kasein-intolerans (samt dess inverkan vid ADHD, autism, Chrons och ME) på Rikshospitalet i Norge i 40 år. Han samarbetar med ett privat forsknings- och analyslab i Oslo där man med hjälp av hans metoder analyserar och forskar vidare om opioida peptiders påverkan på vårt mående. Labbet heter Neurozym (www.neurozym.se) och om man misstänker att man har problem med detta så kan man enkelt vända sig dit som privatperson och få sitt urin analyserat efter peptider. De testar för tio olika peptider från både mjölk och gluten. Ett test kostar ca 1000kr och man får tillbaka resultatet tillsammans med ett skriftligt läkarutlåtande. Du hittar all information om testet på deras hemsida.

Om du känner igen dig det minsta - testa!

Jag har själv gjort Neurozyms analys på mig och mina två äldsta barn. Det var så jag fick på papper att många av de besvär jag upplevde hade en logisk förklaring. Jag hade nämligen peptider från 4 av 5 mjölkproteiner (kaseiner) i mitt urin. För mig förklarade det allt.

Om du är en person som inte kan bryta ner mjölk eller gluten utan att veta om det så ska du inte underskatta den påverkan och den effekt det har på din hälsa och ditt mående. Det kan visa sig både fysiskt och psykiskt i form av trötthet, yrsel, svårighet att planera, minnas, strukturera, uppfattning av tid, ångest, depressiva tankar osv. Saker du aldrig skulle kunna länka till något så nyttigt (?!) som mjölk. Extra observant ska du vara om du är en person som fullkomligen älskar mjölk eller bröd eftersom opioida peptider kan de skapa ett omedvetet beroende till de livsmedel som skapar problemet, oftast mjölk och gluten. (Här kan man läsa mer om det.)

Så om du har något som helst problem med din hälsa, gör dig själv den tjänsten att antingen testa dig via ett lab som Neurozym, eller att testa att leva helt mjölk- och glutenfritt i minst en hel vecka. De första dagarna kan vara jättejobbiga där symptom, smärtor, känslor och tankar kan förvärras, men när kroppen lyckas frigöra sig från de peptider som har varit i omlopp i kroppen så kommer tankarna klarna dramatiskt och tröttheten lämna hjärnan. Det är sååååå värt att testa. Trust me.

Att bli av med sina besvär av läckande tarm och opioida peptider

Så när man har konstaterat att man har den här typen av besvär, vad kan man då göra åt det? Svaret är såklart olika beroende på hur stor problematiken är, men i huvudsak så handlar det om följande process:

 1. Ändra kosten för att strypa tillförseln av inflammationsdrivande ämnen
 2. Läka tarmen för att återskapa ett fullgott näringsupptag
 3. Avgiftning och rening av bland annat levern för att optimera kroppens förmåga att ta hand om främmande ämnen

 

Varje punkt ovan behöver behandlas i ett inlägg för sig och jag tänkte börja från toppen. Så i nästa inlägg i serien kommer jag att skriva om vad och hur man kan äta om man väljer bort både mjölk och gluten, utan att behöva välja en massa mjölk- och glutenfria ersättningsprodukter. Jag lovar att ni inte kommer behöva vänta lika länge på det.


6 comments on “Opioida peptider och läckande tarm – varför du bör undvika mjölk och bröd

 1. Lisa Tisell on

  Vilket bra inlägg! Tack för att du tar dig tid att skriva om såna här livsviktiga saker på ett intressanta och pedagogiskt sätt. Jag har definitivt en läckande tarm och har troligtvis haft i många år. Jag hoppas kunna läka den nu när jag äter vegansk kost och utesluter gluten..

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Tack Lisa! Veganskt utan gluten är mitt mål. Jag tycker dock att det är lite svårt (att bli bortbjuden, att äta på resande fot, med familj som inte har vegansk kost som mål) och använder fortfarande en hel del ägg och fisk. Fortfarande glutenfritt dock. Hur länge har du ätit så?
   Det sägs att kött- och kycklingbuljonger (riktiga) är enormt läkande för trasiga tarmar, men om man inte vill äta det av rent etiska skäl så är det ju svårt. Annars är ju probiotika klockrent för läkningen. På neurozym (länkat i inlägget) säljs en riktigt bra sådan. Men dyr.

   Svara
 2. Lisa Tisell on

  Växte upp på kött (som dom flesta). Vid 25 år borjade jag känna avsmak inför köttindustrin, hur vi ser på och behandlar andra levande varelser som inte kan säga ifrån. Dom första åren åt jag och min man vegetariskt +fisk och ägg. Ett halvår innan jag blev gravid gick vi över till vegansk kost. Vilken härlig känsla det var! När jag blev gravid med Sander blev jag påverkad av alla hormoner i kroppen, gamla minnen/känslor dök upp och trots att jag hade en fantastisk graviditet så paverkades jag såklart av den..så jag åt en hel del mejeriprodukter. Kunde inte låta bli trots att jag kände att det inte var bra för varken mig eller den som vaxte i magen, otroligt jobbigt. Två månader innan han föddes hittade jag balansen och lugnet och kunde gå över till vegansk kost igen. Sen dess har det inte varit några problem. Håller med om att det kan vara svårt att bli bortbjuden (då andra blir osäkra på vad dom ska laga). Det kan även vara svårt att gå ut och äta, det har vi i princip slutat med. Dels för att få stallen serverar god vegansk mat men också för att få ställen lagar med ekologiska råvaror.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]