Mias Familjeblogg

Att vara frisk

Jag har varit dängsjuk. I halsfluss. Sängliggandes i flera dagar. Inte ens kunnat äta. Stackars min kropp. Och stackars min man. Han har fått sköta hela apparaten här hemma. Och stackars mina barn. De större förstår såklart, men minstingen har i det närmsta varit mammalös i tre dagar.

Men det allra bästa med att vara sjuk på riktigt, det är känslan när man blir frisk. Idag fick jag känning på att jag kanske ändå blir frisk igen. Och med det fylldes hela jag av en obeskrivlig energi och lycka. Jag kommer bli frisk! Jag är inte sjuk för alltid! Jag kommer känna mig energisk igen! Jag kommer bli pigg, inte ha ont, få aptit, orka leka med mina barn igen! Så himla himla tacksam man plötsligt kan bli för något som man går och tar för givet varenda dag. Ibland är det friskt att vara sjuk.

Frisk – ett felkalibrerat begrepp

Men jag skulle vilja adressera just den känslan en stund. Vetskapen, känslan av vad som är friskt och vad som är sjukt. För inte alla känner den skillnaden. Inte alla vet att de är sjuka, eller hur sjuka de är. Hur illa deras kroppar mår. Kanske för att man varit sjuk så länge att man tvingats vänja sig vid känslan. Kanske för att man blev sämre gradvis under lång lång tid och inte förstår att så som man mår inte är friskt. Kanske för att det inte är svart eller vitt, friskt eller sjukt, utan för att det är en gråskala med hundratals nyanser däremellan. Men faktum är att man inte ska känna sig dödstrött, ångestfylld, irriterad, ha ont eller känna obehag från sin kropp varje dag. Det är inte friskt.

Nej, att vara frisk är något helt annat. Att vara frisk är att ha ro att sova djupt några timmar om natten, att vakna piggare än man lade sig, att kunna tänka klart, att inte behöva äta några mediciner, att ha en kropp som är fri från värk och en hy som är fri från akne, kliande eksem och röda utslag, att ha en mage som klarar av att smälta maten utan att generera magsår, smärta eller giftiga gaser, att gå på toaletten och bajsa varje dag, utan smärta. Det är att ibland känna sig extra fysiskt stark, att ibland känna sig sprängfylld av energi, att känna sig balanserad och tillfreds i sin vardag – även om det stormar lite runtomkring. Att kunna gråta utan att det förvandlas till panikångest, att orka och vilja lyssna på sina barn och sin familj, att orka prata om saker som är viktiga för sina närmsta utan att nonchalera, döma eller agera ut sin egen inre frustration, att ha lust till saker, att veta vad man vill och inte vill, att våga säga nej, att vilja säga ja, att skratta åt lustiga saker, att inte gå runt och vara arg inuti – ja, en massa sånt!

Ta tillbaka makten över din begreppsvärld

Listan ovan är inte menad att vara en prestationslista för att kunna bocka av ett slutligt mål som ‘frisk och lycklig’,  utan poängen med listan är att vi var och en behöver göra oss medvetna om när det är dags att kalibrera tillbaka begreppet ‘frisk’ till rätt tillstånd. För det vi människor gör är att hela tiden normalisera vårt mående. Det är i ren självbevarelsedrift vi gör så. För att överleva. Och för att klara av att förhålla oss till alla de andra människor vi samspelar med och som alla har sin egen syn på vad saker är och inte är.

Samma fenomen uppstår lätt vad gäller pengar. Det är till exempel därför vi människor sällan känner att vi har tillräckligt med pengar, oavsett hur mycket pengar vi har. Därför att vi hela tiden kalibrerar om normaltillståndet. Skaffar oss nya referenser (nya grannar med annan inkomst än våra förra grannar), nya mål (de mycket dyrare skorna som är på bild i den nya tidningen vi nu identifierar oss med), nya mallar (föreställningen om att vi behöver göra det som våra nya referenser gör, kanske åka på dyrare semestrar eller fixa naglarna på salong en gång i månaden). Så begreppet ‘rik’ blir ju på det sättet ett väldigt subjektivt begrepp. Vi själva bestämmer vad vi lägger i begreppet, vem vi uppfattar som rik och när vi själva känner oss rika.

Precis likadant är det med begreppet frisk. Och då kan det snabbt bli tokigt. När vi tappar de där första referensramarna vi en gång hade, eller när livet kanske skickade in oss utanför ramarna från början. När ditt begrepp för friskt befinner sig helt utanför ramarna för många andra människors uppfattning av vad som är friskt. När det kanske till och med har hamnat inom ramarna för vad andra personer skulle kalla sjukt. Eller när ett helt samhälles ramar för vad som anses friskt plötsligt har glidit in i den sfär ett annat samhälle skulle kalla sjukt. Då skulle alltså den där tryckande huvudvärken eller den där svidande eller sprängande magknipen kunna ha blivit ett tillstånd som vi identifierar oss med som friska och som vi accepterar som helt normalt. Och som även i samhället anses vara helt normalt.

Googla dig långsiktigt frisk

Jag är dock övertygad om att vi alla besitter makten att inte bara justera om ramarna kring vårt friskhets-begrepp, utan också att förflytta oss både innanför och utanför de ramarna, av helt egen makt. Vi måste bara veta hur. Och det finns så mycket information så man drunknar ibland. Men om du känner att du nog ändå har en hel del steg kvar till ett rättkalibrerat friskhetsbegrepp, eller helt enkelt bara vill börja må lite bättre, börja med att googla lite. Mina bästa förslag till sökord att börja med kommer här:

  • försurad kropp
  • ph-balans
  • inflammationsdrivande mat
  • inflammationshämmande mat
  • anti-inflammatorisk mat
  • IFD-kost
  • mineralbrist
  • vitaminbrist
  • tungmetaller i kroppen

 

Och klicka inte helt ohämmat på första träff i listan. Scanna de 10 översta träffarna och gå sedan på din intuition.

Inspiration till kortsiktigt tillfrisknande

Vad gäller min halsfluss så hoppas och tror jag att jag lyckats tillfriskna helt på eget bevåg den här gången, fri från antibiotika. Jag har klarat mig på tre iprén än så länge. Stoltare ägare till immunförsvar får man leta efter. Men jag använde mig av så mycket tricks att det får bli ett eget inlägg. Plus att jag fortfarande är mitt i processen och inte vågar ropa hej än. Men nedan kommer några bilder på vad som händer när jag efter tre dagars febrigt, ynkligt sängliggande börjar känna en antydan till energi igen. Då finns det inget som stoppar mig!imageFörsta friska luften! Finns det något bättre? Jag klädde på min fortfarande lätt febriga kropp lagom mycket kläder för en normalkall Norrlandsvinterdag och satte mig och mediterade under bar himmel. Oslagbart! Efter det var jag så gott som frisk. Typ.imageOch när jag var klar och tittade upp på den molndassiga sörjan till himmel så hade ett blått hjärta kämpat sig fram, bara för att göra mig extra glad och tacksam.imageMin stackars utsvultna mage blev plötsligt superhungrig, ett tydligt tecken på tillfrisknande för mig, och jag åkte direkt ner och lyxhandlade sådant jag var sugen på. Och orkade göra det!imageOch så här blev den första storslagna måltiden sittandes vid köksbordet sedan i söndags. Notera att tulpanerna också har känt sig lite vissna de senaste dagarna.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]