Besvarade frågor om leverrening | Mias Familjeblogg
Mias Familjeblogg

Besvarade frågor om leverrening

Uppdaterade instruktioner

OBS! En uppdaterad version av leverreningen finns att läsa här (vibreramera.se)!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitt mest kommenterade inlägg här på bloggen sedan den startade är det här inlägget om hur man renar sin lever. Jag ser dessutom att det fortfarande läses flitigt. Det gör mig så himla genuint glad att det är så många som är intresserade av att förbättra sin hälsa på så enkla, effektiva och självklara sätt och att intresset bara tycks öka!

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att svara på alla frågor på inlägget vid tillfället då de ställdes, men NU har jag bannemej gjort ett ryck och svarat på alla era funderingar! Så om du minns att du har ställt någon fråga du aldrig fick svar på som du fortfarande undrar över, kika i kommentarsfältet igen eller läs resten av inlägget. Där finns en hel del bra kompletterande information för den som vill testa kuren.

Vanliga frågor om leverrening

Fråga: Kan man göra en leverrening när man är gravid?

Svar: Nej, man bör inte göra en leverrening när man är gravid. Alla detox- och reningskurer bör man vänta med tills efter graviditeten eftersom de frisätter gifter som lagrats i kroppen. Fostret är ju som bekant extra känsligt när det är under utveckling i magen, så vänta tills den lille är ute. Sedan kan du köra järnet.

Fråga: Kan man göra en leverrening när man ammar?

Svar: Enligt Hulda Clark själv så kan leverrening göras redan 2-3 veckor efter förlossning och utan påverkan på bebisen. Det är ju endast epsomsalt och olivolja som man häller i sig, vilket är helt ofarligt för bebisen. (Det finns säkerligen en hel del värre saker som våra ammande bebisar utsätts för dagligen.) På flera forum finns berättelser från helammande mammor vars bebisar har varit helt opåverkade av kuren.

Den enda risken jag kan komma att tänka på är att en potentiell vätskebrist, till följd av diarrén, skulle kunna påverka ifall man har en tendens att sina i mjölken. Men eftersom kuren är så kort (kl 14.00 till morgonen därpå), så kan man i så fall se till att dricka ordentligt med vatten på förmiddagen innan och efter.

Fråga: Kan man göra en leverrening när man äter medicin?

Svar: Enligt Huldas ursprungliga instruktioner så bör man inte ta medicin eller kosttillskott samma dag som man gör kuren just för att inte belasta levern i onödan. Du får själv avgöra om du kan avstå din medicin under en dag eller inte.

Fråga: Gör det fruktansvärt ont? Kissar man ut stenarna?

Svar: Man kissar inte ut gallstenarna utan de kommer ut andra vägen, i sällskap av diarré pga epsomsaltet som är laxerande. Epsomsalt (magnesiumsulfat) är även avslappnande och när man tar det vidgas de gångar och håligheter som finns i levern och släpper ifrån sig leverstenar och grus. De färdas via levergången ner till gallblåsa och gallgång som är direkt förbunden med tarmen. De stenar som finns i gallblåsan sedan tidigare blåses ut av trycket som uppstår då den från upplagrade gallan forceras ut av fett blandat med grapejuice. Alla stenar kommer alltså ut via tarmen och inte via urinblåsan.

Fråga: Kan inte stenarna fastna? Det är väl därför man opererar gallstenar?

Svar: Alla stenar som finns i levergångarna har ju teoretiskt sett redan fastnat. Annars hade de förts ut ur kroppen naturligt. Det finns såklart en risk att en sten kan fastna på ett nytt ställe, men lever- och gallgångarna vidgas avsevärt på grund av den starkt avslappnande effekten av epsomsaltet vilket hjälper stenarna att komma loss och föras framåt från befintlig position, förhoppningsvis hela vägen ut. Det finns många som vittnar om stenar på flera centimetrar som kommit ut utan obehag. Hulda rekommenderar dock att man gör kuren flera gånger på rad för att få ut alla stenar, eftersom varje rensning ökar möjligheten för kroppen att göra sig av med de stenar som fastnat längre upp i levern.

Fråga: Jag fick kraftig diarré redan på kvällen. Varför?

Svar: Om man får kraftig diarré eller illamående så är man antagligen känsligare för effekten av epsomsaltet. Om du testar igen så minska intaget till dryga hälften både på kvällen och morgonen. Den sista dagen efter kan du skippa helt. Jag får själv sällan i mig hela mängden pga att smaken ger mig kväljningar, men effekten och resultatet sitter där ändå.

Fråga: Jag fick bara ut en gröngul soppa, inga stenar. Kan det vara bra ändå?

Svar: Gröngul soppa är absolut bra att få ut. För att citera Hulda. ‘Sometimes the bile ducts are full of cholesterol crystals that did not form into round stones. They appear as ”chaff” floating on top of the toilet bowl water. It may be tan colored, harboring millions of tiny white crystals. Cleansing this chaff is just as important as purging stones.’

Kommentar: Min vän som gjorde en leverrening på 70-talet fick ut stenhårda stenar. Mitt resultat var snarare mjukt klumpat fett.

Svar: Det känns logiskt att det finns mängder med olika utseenden, konsistenser och storlekar av stenar och grus beroende på hur stenen har bildats och hur länge den har legat och hårdnat. Det finns en bra beskrivning av olika typer av stenar på Huldas hemsida för den som är intresserad att analysera. Jag tror dock att man kan bli tokig om man försöker läsa sig till en sanning om stenarna då det är så vilt debatterat. Det enda som verkligen fungerar är ju att testa kuren och känna efter hur man mår efteråt jämfört med innan, oavsett vad det är som kommer ut.

Fråga: Var får jag enklast tag på ingredienserna?

Svar: Epsomsalt är nog det enda som är lite lurigt att få tag på eftersom det inte finns i vanliga affärer utan måste beställas på nätet. Om du googlar ‘köpa epsomsalt’ så får du upp flera olika bra webshopar som säljer. Ekologisk kallpressad olivolja och grapefrukt köper du i mataffären.

Nu är det vår - då är det reningsdags

För övrigt är det verkligen dags för en leverrening igen för egen del. Det är något med våren som får mig att vilja städa ur och rensa upp i såväl skåp och lådor som i kropp och själ! Jag tror att det kanske blir på fredag kväll jag kör. Någon som vill hänga på?


7 comments on “Besvarade frågor om leverrening

 1. Margareta Lang on

  Ps jag op mig för ca 35 år sedan och efter op är jag alltid svullen i övre delen av buken vilket är varken snyggt eller bekvämt. Jag har konstaterat att andra som genomgott op av gallblåsan har samma svullnad. Jag tror att stenarna lägger sig där då gallan från levern går ner direkt i tarmen.

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej,
   Man kan absolut göra en leverrening utan gallblåsa! Utan gallblåsa har man i regel fler stenar som sitter fast i levergångarna så det kan krävas mer än en rensning innan de börjar lossna och komma ut.
   Här är en jättebra beskrivning för er utan gallblåsa med många värdefulla kommentarer, dock på engelska.
   https://m.facebook.com/enerchi.wellness/posts/10151338683556469
   Med förberedelser menar han att dricka mycket äppeljuice dagarna innan kur eftersom äppeljuice mjukar upp stenarna och de lättare kommer ut.
   Lycka till!

   Svara
   • Margareta Lang on

    Hej!
    Tack, mycket värdefullt att få veta! Intressant att just äppeljuice är bra för att mjuka upp stenarna pga att det är en frukt jag fick rådet att inte äta för dom kunde irritera och skapa fler stenar.
    Kram Margareta

    Svara
    • Mia Tjärnlund on

     Jag kan på ett sätt förstå varför det blir motstridiga råd kring äpplejuice. Teorin här är att gallsten skapas i levern, färdas genom leverns gallgångar för att sedan samlas upp i levern. Äpplejuice mjukar upp stenarna och de som har fastnat i levern kan enklare lossna och färdas vidare mot gallblåsan på sin väg ut ur kroppen. Resultatet innan en leverreningskur blir då färre stenar som sitter fast i levern (eller i alla fall mjukare stenar som skulle kunna lossna när gångarna vidgas mha epsomsaltet), men fler stenar i gallblåsan. Optimalt i och med att vi vill tömma både lever och gallblåsa på stenar under kuren.
     Om man hävdar att stenarna skapas i gallblåsan, så som sägs inom traditionella sjukvården idag, så kan man ju däremot tycka att äppeljuice verkar skapa irritation i och med att fler stenar ansamlas i gallblåsan. Men det är ju stenar som redan finns i kroppen. Äppeljuice i sig skapar inga nya gallstenar.

     Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]