Mias Familjeblogg

Hemmagjord kombucha

Jag är golvad! I två veckor har jag tålmodigt väntat och imorse var det äntligen dags att smaka på min egenhändigt bryggda kombucha. Lite nervös var jag för att något skulle ha gått fel. Hade jag följt receptet tillräckligt noga? Hade jag låtit den stå tillräckligt mörkt? Hade jag tvättat ur kärlen tillräckligt noga? Men efter första sippen kan jag konstatera att jag hade lyckats alldeles strålande. Den var så himla himla god!  Mild i smaken och perfekt kolsyrad, bara sådär så att det sticker lite på tungan!

PS. Nu har det gått några veckor sedan jag påbörjade det här inlägget och jag har bryggt ganska många nya satser sedan dess. Den är fortfarande lika supergod!

Vad är kombucha?

Kombucha är ett slags fermenterat te som smakar ungefär som lätt kolsyrat iste. Det är ursprungligen en traditionell asiatisk dryck, men på senare tid har västvärlden fått upp ögonen för drycken på grund av alla dess hälsofrämjande egenskaper. Drycken bryggs på en svamp och genomgår en jäsningsprocess med hjälp av den mjölksyrakultur som uppstår. Under processen bildas nyttiga bakterier, vitaminer, antioxidanter och enzymer som tillsammans gör magi i kroppen! Det verkar lugnande på mage och matsmältning, hjälper kroppen att spjälka näring och skyddar cellerna från fria radikaler, vilket utöver välmående också ger synbar effekt på hud, hår, naglar osv. Eftersom det inte upphettas under framställningen så är dessutom alla näringsämnen helt bevarade.

Att brygga egen kombucha

Fram tills nu har jag köpt min kombucha på hälsokoster eller restaurang (i Helsingborg finns det på RAW Helsingborg eller Holy Greens), men när jag kom över en scoby (levande svampkultur, tänk första satsen surdeg) så var det dags att testa att brygga själv. Jag köpte min scoby på RAW Helsingborg (rawfood-restaurang) så om du är på jakt efter en, knalla in på närmsta rawfood-ställe och fråga. Annars kan man köpa torkad svampkultur på nätet som man då får aktivera innan man börjar brygga. Nedan kommer receptet som jag har använt.

Recept på hemmagjord kombucha (ca 3 liter drickfärdig per vecka)

Ingredienser och redskap

 • Aktiv scoby (kombuchasvamp)
 • Ekologiskt grönt eller vitt påste
 • Ekologiskt rårörsocker
 • 2 stora glasbehållare (ca 3 liters)
 • Ett gäng glasflaskor eller en glaskaraff

 

Steg 1. Gör en grundsats med den scoby du har skaffat på följande sätt

 • Koka upp 5 dl vatten
 • Rör i 0,5 dl ekologiskt rårörsocker
 • Låt 1 tepåse dra i 4 min (eller enligt teinstruktionen 🙂
 • Låt blandningen svalna med lock över dagen eller natten
 • Fördela vätskan på två stora rengjorda glasbehållare på minst 2,5 liter vardera. Det är viktigt att det inte finns bakterier från något annat i behållarna så rengör noga och gärna med kokande vatten
 • Dela kombuchasvampen i två och lägg en del i vardera behållare
 • Täck över med tunn handduk och ställ mörkt i ca 1 vecka. Förslut inte behållarna helt eftersom det bildas ett svagt tryck vid fermenteringen

 

Steg 2. Gör första drickfärdiga satsen

 • Koka upp 3 l vatten
 • Rör i 2 dl ekologiskt rårörsocker
 • Låt 6 tepåsar dra i 4 min (eller enligt teinstruktionen 🙂
 • Låt blandningen svalna med lock över dagen eller natten
 • Fördela vätskan på de två behållarna med grundsatsen i
 • Täck över med tunn handduk och ställ mörkt i ca 1 vecka. Förslut inte behållarna helt eftersom det bildas ett svagt tryck vid fermenteringen

 

Steg 3. Underhåll och brygg kontinuerligt nya satser

 • Rengör ett gäng glasflaskor noga med kokande vatten och tappa upp den färdiga kombuchan. Väl försluten och kyld håller drycken sedan i flera månader.
 • Spara 2-3 dl av kombuchan tillsammans med svampen i vardera behållare. Detta är din nya grundsats
 • Repetera steg 2

imageKokar upp en grundsats teimageJag använder mig av det här påsteet från Kung MarkattaimageSvamp och grundsats fördelad på två rengjorda glasbehållareimagePåfyllning av mer te efter en vecka. Det här ska bli den första drickfärdiga kumbuchan. Men först en veckas väntan till.imageKombuchahörnan på köksbänken, en ganska mörk hörna dit solen inte når. Här står den under en handduk och jobbarimageJag lägger över locket på behållarna men stänger inte till det. På så sätt kommer inget skräp in, men lite luft så att trycket kan lättas kontinuerligt. Här syns också hur svampen lägger sig som ett lock över vätskan efter en veckas fermentering. Här har jag tappat upp den färdiga kombuchan och kvar är bara den nu större svampen tillsammans med några deciliter vätska. Jag fyller sedan på med en ny sats så snart jag får möjlighet.

 

Smaksättning

Ju längre man låter satsen stå, desto skarpare blir fermenteringen, dvs smaken blir lite syrligare och det bildas lite mer kolsyra. Med tiden växer ju också svampen vilket gör att processen går lite snabbare för varje vecka som går. Den första satsen blir därför också den mildaste.

Jag är supernöjd med att dricka kombuchan precis som den är, men drycken är också enkel att smaksätta. Man gör då det när man har redan färdigbryggd kombucha. Här hittar du två förslag på smaksättningar.


4 comments on “Hemmagjord kombucha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]