Mias Familjeblogg

Fröknäcke och höstfix i köket

Hösten är här

Då har hösten hittat till Skåne. Temperaturen har slagit om och gräs och löv börjar så sakteliga gulna. Efter den fantastiska sensommaren välkomnar jag hösten. För första gången sedan vintern känner jag att det är okej för oss alla att stanna inne en dag och göra saker i lugn och ro utan att känna något behov av att ta vara på dagen utomhus. Kanske gäller det framför allt barnen som nu gärna får sitta inne och kura. Det är en underbart mysig känsla när alla fem är hemma och har olika projekt på gång i olika delar av huset och jag får en otrolig lust att göra allt det där som man gör när man förbereder sig för vintern i grottan ni vet. Baka, frysa in, bona till det. Ja, det är något speciellt skönt med de första höstdagarna.

Den här helgen har visserligen ändå ägnats en del utomhus för att förbereda trädgården för den kallare delen av året, men framför allt så har det spenderats tid i den varmare delen av hemmet. Jag har städat, tvättat småbarnskladdade gardiner, satt en helt ny sats kombucha (den har vilat i några veckor men nu är det dags igen), bakat fröknäcke, muffins och en löjligt god kaka som jag fryst in i bitar för att ta fram till höstens alla fikastunder.

Recept och en blogg att inspireras av

Kombucha-recept hittar du här. Och den där fantastiska kakan jag frös in i små munsbitar, den hittar du här, i en superinspirerande blogg tillsammans med många andra fantastiska recept av organicbymommy!

Jag delar med mig av fröknäckereceptet här nedan. Glutenfritt och veganskt. Det är samma recept som du hittar överallt på nätet, men jag har bytt ut det så vanliga majsmjölet mot rismjöl. Enbart för att jag kan köpa ekologiskt rismjöl, men inte ekologiskt majsmjöl, i vår matbutik. Jag brukar också ha i lite fiberhusk för att smeten ska binda ihop sig ordentligt, men det går lika bra utan då linfröna gör jobbet lika bra.

Gluten- och mjölkfritt fröknäcke

 • 2 dl rismjöl
 • 3/4 dl solroskärnor
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 1/2 dl linfrön
 • 1/2 dl pumpakärnor
 • 1 tsk flingsalt
 • 1/2 dl olivolja
 • 2 1/2 dl kokande vatten
 • ev 1 tsk fiberhusk

 

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Låt smeten stå och svälla i ca tio minuter så att vätskan sugs upp av linfröna och fiberhusket. Bred sedan ut smeten på bakplåtspapper, så tunt du kan, och sprinkla lite extra flingsalt över smeten. Sätt sedan in i ugnen i 60 min. När knäcket har fått lite färg och inte längre är ‘degigt’, ta ut och skär upp det i bitar medan det är varmt. Enklast skär du med en pizzaskärare. Låt det sedan svalna på ett galler.

Jag äter mitt knäcke med nötsmör och sprinklar lite extra salt på. Det blir för himla gott!

image

Allt som behövs! Går snabbt som tusan att ro ihop.

image

Bred ut så tunt som möjligt. Speciellt i mitten där det lätt blir tjockare än på kanterna.

image

Godast med nötsmör och salt!

image

Min uppstädade kombuchasats! Efter grundsatsen ska det bryggas kombucha som räcker hela hösten!


5 comments on “Fröknäcke och höstfix i köket

 1. Viktoria on

  Hej!

  Jag måste få fråga en sak som du skrev om för några år sedan. Vena Cava syndrom. Hur fick du hjälp? Jag har extrem yrsel i princip varje dag, det blir värre när jag anstränger mig fysiskt och även när jag fokuserar på något väldigt mycket. Det har hänt många gånger att jag nästan tuppar av, särskilt på jobbet, det händer både när jag står och sitter ner. Jag är gravid i v 16 och min mage har växt extremt mycket fortare denna gången (väntar mitt andra barn). Är desperat, för jag får bara svaret att det är normalt men jag känner mig helt slut. Får sjukskriva mig var och varannan dag från jobbet, då det är stressit, fysiskt samt att jag pendlar långt med tåg. Så till min fråga, vart vände du dig någonstans? Det känns inte som att någon lyssnar! Tack för en fin blogg annars!!

  / Viktoria

  Svara
  • Mia Tjärnlund on

   Hej Viktoria,

   Stort grattis till din graviditet, men vad tråkigt att höra att du mår dåligt.
   Jag har båda gångerna använt mig av den läkare som har rekommenderats via min barnmorska. Första gången i Stockholm, andra gången i Helsingborg. Jag minns att det första gången blev en väldig fart på det hela när jag berättade att jag hade svimmat i ryggläge hos tandläkaren i vecka 17 ungefär. De drog igång med hjärtscanning och hela apparaten, men det var såklart inget fel på mitt hjärta. Det visste jag själv hela tiden. Det här har med helt andra saker att göra. Men det hela ledde till körförbud (risk att svimma på motorvägen är inget bra) och en sjukskrivning på halvtid om jag inte minns fel. (Det var ändå tio år sedan…)
   Under min andra graviditet hade jag inga problem av det slaget men jag själv tog en ordentlig ledighet fyra veckor innan barnet var planerat. Under min tredje graviditet berättade jag för min barnmorska om min första sjukskrivning och att jag kände av samma symptom igen. Jag fick tid hos läkaren och tog med mig min man för att slippa känna att jag överdrev på plats. (Det är så himla lätt att man tvivlar på sig själv när man ska förklara för någon att man mår dåligt konstigt nog.) Jag tyckte att det var ett jobbigt möte där jag inte kände mig tagen på allvar, men vi båda stod på oss och jag fick trots allt en sjukskrivning. Halvtid om jag inte minns fel.
   Mina tips till dig är: INGET är viktigare än att du och barnet mår bra! Skit fullständigt i om du känner dig ifrågasatt i stunden hos barnmorskan eller läkaren och förvänta dig inte (tyvärr) att någon av dem kommer be dig sakta ner och ta det lugnt. Var otroligt tydlig med vad dina symptom är! Du har ändå en tidigare graviditet att jämföra med och kan själv berätta vad som känns onormalt kontra normalt. (Tyvärr är det nog absolut svårast att få gehör som förstföderska och du bör använda din första graviditet som referens att jämföra med.) Var också otroligt tydlig med att du inte klarar av ditt jobb, att du själv sjukanmäler dig på grund av dessa symptomen och att du har svårt att ta dig till och från jobb med dessa symptom. Välj att berätta om symptomen så som de känns när du mår som sämst oavsett om du känner dig bättre i stunden (Det gör man nämligen när man ber om hjälp. Det är ett välkänt fenomen). Påtala att du förväntar dig en sjukskrivning. Var övertydlig även om det känns obehagligt.
   Ja, jag vet inte om det hjälper, men kom ihåg att det enda som är viktigt är att du och barnet mår bra. Inte jobbet. Inte vad andra tycker och tänker eller säger eller tror. Glöm aldrig det! Och det ÄR jobbigt att vara mamma och gravid. Alla gravida borde få vara lediga om du frågar mig, även de som slipper besvär.

   Stor kram och lycka till!

   Svara
 2. Viktoria on

  Alltså, tusentack för ditt fina svar! Det är så jobbigt att inte bli tagen på allvar och hela tiden vara tvungen att försvara sig. Pratade med en sjuksköterska idag och hon tog mig på allvar, så hon nämnde sjukskrivning. Det kändes jätteskönt, fast jag vill ju helst jobba men innerst inne, så vet jag ju att det inte funkar. Imorgon har jag en läkartid bokad, och jag blev så peppad av ditt svar så nu ska jag bara vara råärlig imorgon! Tack igen! / Viktoria

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Nu hittar ni mig på VibreraMera.se

Blogginlägg

Åh, den här karamellen har jag sugit på länge. Men nu är det dags. Ni vet hur allting har en början och ett slut? Det här är precis en sådan punkt i mitt liv. En punkt som samtidigt markerar en början och ett slut. Början. Jag har äntligen lanserat min alldeles egen hälsosajt – vibreramera.se! […]

Det är här vi är

Det är här vi är

Blogginlägg

Jag har haft några märkliga dagar. Känt mig svag, känt mig stark, skrattat och gråtit. Känt en enorm frihet i att prioritera den riktiga världen, utanför de skrivna orden, där dagarna har fyllts med disk, lekplatshäng, smoothies och meditation.   Så mycket ilska Min mailkorg har svämmat över av ilska. Jag har fått veta att […]

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Jag pratar vaccinationer i radio P1

Blogginlägg

Idag svarade jag på några frågor kring mässling och att avstå vaccinationer i Sveriges radio P1, StudioEtt. Lyssna gärna på det! Klippet hittar du här och mässlingsdiskussionen börjar 1.07.00 in i klippet. Mitt tidigare inlägg om vaccinationer hittar du här.

Tio sätt att höja dina vibrationer

Tio sätt att höja dina vibrationer

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Allt är vibrerande energi Vi alla är energi. Varje tanke, varje känsla, och varje liten del av oss är energi som vibrerar i olika frekvenser, frekvenser som är mätbara. Om frekvenserna är låga så är vibrationerna långsamma. Om de […]

Att överlista kräksjukan

Att överlista kräksjukan

familjeliv

Av alla hundratals inlägg som snurrar runt i huvudet och skulle vilja se ljuset här på bloggen så befinner jag mig som vanligt mitt i verkligheten och tvingas prioritera. Och det inlägg som fick högst prioritet den här gången handlar om kräksjuka. Eller snarare hur man kan lura kräksjukan och slippa den. För med tanke […]

Min önskelista i jul

Min önskelista i jul

Blogginlägg

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo! Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel. Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som […]

När saker faller på plats

När saker faller på plats

familjeliv

Livet händer Nu är jag där igen. Jag har så mycket att säga och berätta och skriva att jag inte får ur mig någonting alls. Det är för att livet händer. Hela tiden. Varje dag. Livet i en familj med tre barn händer bannemej precis hela tiden. Och ändå är jag så lugn. Prioriteten är […]

Giftfria mensskydd

Giftfria mensskydd

Blogginlägg

Uppdaterat inlägg OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)! —————————————————————————————————- Det här blir ett inlägg som är riktat framför allt till menstruerande kvinnor, men även om du inte kan identifiera dig som en sådan så kanske du ändå kan få lite inspiration att lotsa vidare till någon i din […]

Näringsrik snabbmat

Näringsrik snabbmat

Blogginlägg

Nu när jag driver egen verksamhet så spenderar jag mina dagar här hemma i huset för det mesta. Det är här jag skriver, redigerar, mailar och planerar. Mycket tid hemma betyder också många luncher hemma och de flesta dagar vill jag att lunchen ska gå snabbt att få på bordet. Jag är en person som […]

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Blogginlägg

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra […]