Mias Familjeblogg

Lagom stora inköp

Jag är så bra på att göra saker lagom mycket. Som att handla till exempel.image1 kg chiafrön, 2,5 kg macadamianötter och 20 liter kokosvatten. Lagom mycket.imageOkej, det här kan kanske klassa in som en normal storhandling. Men det roliga här är att jag köpte två blomkålshuvuden när det redan låg ett i kylen så nu blir det till att äta lagom mycket blomkål i några dagar.


Första dagen på resten av hösten

Första skoldagen avklarad. Jag kände mig både stolt och lite rörd imorse när killarna cyklade iväg sida vid sida med sina stora skolväskor på ryggen.

Under eftermiddagen visade det sig att lillkillen redan har börjat tänka i skoltermer. När han berättade någonting under middagen så sa han '...det tog typ två minuter. Alltså 120 sekunder. Sextio plus sextio.' Som för att redogöra för oss att två minuter inte bara är ord han slänger sig med. Nej, han vet nu.imageMannen har börjat jobba som vanligt igen så här hemma har jag och Sander prövat på hur en random dag denna höst kan komma att se ut. Sander har haft en jag-vill-bara-ligga-på-mamma-och-amma-och-sova-dag så det har inte blivit jättemycket gjort här hemma, men å andra sidan, mysa med bebis är ju också en aktivitet.

Grönsakslådan och fruktskålen har i alla fall rensats ur. I kylen låg några gamla morötter och i fruktskålen låg några apelsiner som hade gjort sitt, så de trista resterna blev till en smashing morots- och citrusjuice istället. imageFärgglada rester av apelsin, grape, lime och citron som fick ackompanjera morötterna i juicemaskinen.imageFå juicefärger slår den här om du frågar mig.imageMorotsresterna från juciemaskinen tog jag tillvara på och lagade morotsbiffar till lunch. Jag har velat testa flera gånger eftersom det är så himla trist att slänga en massa morotsgrejs som går att använda, men idag var första gången jag kom till skott. Jag fick dock modifiera receptet lite, dels för att jag inte hade alla ingredienser hemma och dels för att smeten blev supertorr. Jag tolkar det som att jag har en väldigt bra juicemaskin som lämnar torra rester efter sig. Morotsbiffarna blev inte i klass med mannens kikärtsbiffar, men helt okej goda ändå.

Morots- och chiabiffar

  • 2½ dl morotspulpa (det som blir kvar när man juicat)
  • 1 ägg
  • ½ dl chiafrön
  • ½ dl krossade linfrön
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • ½ dl kokosmjölk
  • 2 nypor salt
  • 2 nypor bakpulver
  • 2 nypor gurkmeja
  • 2 msk kokosolja

Blanda ihop allt och stek. Lätt som en plätt! Servera med en klick nötsmör. (Jag körde på cashewsmör.)imageimageMorotsbiffar av juicerester, serverat med spenat, ruccola och cashewsmör. Perfekt lunch en random höstdag! (Jag vet att augusti är en sommarmånad, men idag har vädret haft rätt svårt att bestämma sig här i Helsingborg så det känns som en typisk höstdag.)


Lunchsim med flytdyna (mage)

Vi är några träningsglada kollegor som tränar och tävlar ihop ibland. (Tyvärr är jag enda tjejen än så länge, men det ska det bli ändring på framöver.) Förra året körde vi några triathlon ihop och detta året är alla utom jag på full fart mot fler triathlons och några av dem till och med mot sin första IronMan. Grymt imponerande!

Hur som, idag var det lunchsim och den gravida kvinnan valde att följa med för att få upp flåset lite. Om det är något jag gör just nu så är det ju att flyta bättre än någonsin! Mitt största dilemma var faktiskt huruvida jag skulle få plats i baddräkten eller inte, men med lite god vilja så gick det bra. Simningen var grymt skön och jag körde i 40 minuter, hälften crawl, hälften bröstsim. Det bästa var att jag inte för en sekund kände mig gravid. Flåsigare än vanligt, men magen kände jag inte av alls i vattnet. Så naturligtvis ställer jag mig själv frågan - varför simmar jag inte oftare?

Jag tror att det har något med kylan att göra. Jag fryser alltid i badhuset. Innan eller efter eller mitt i. Tröttsamt. Men nu blir det helt enkelt ändring på det. Simma ska jag göra ända fram tills jag föder! Måste vara otroligt skonsamt mot en gravid kropp. (Att simning är skonsamt har man ju alltid vetat om, men jag är ändå helt betagen nu när man känner skillnaden så tydligt på det och annan träning.)image

Helt underbart tomt i badhuset vid lunchtid.

imageEgen bana i finbassängen och allt!

Nu ska jag på after work. Jag blev så hungrig av att simma så jag var tvungen att göra mig en för-middag för att hålla ut till den senare aw-middagen. Det blev extra mastiga banan-plättar med en massa god frukt o bär. Använde nämligen 2 bananer istället för en och äggen var yttepyttesmå. Det vanliga receptet nedan.image

Chia- och bananplättar

  • 1 banan
  • 1-2 ägg
  • 1-2 msk chiafrön
  • kokosolja att steka i
  • hallon eller nåt annat gott att ha på
  • lite agavesirap om du vill göra det extra lyxigt eller är väldigt sötsugen

 


Sugen på sött

Någon är tydligen lite sötsugen ikväll. Det är antingen jag eller bebisen. Som ni ser är recepten på kvällens meny rätt enkla, men smoothien kan vara värd ett förtydligande.image

Mango- och chia-smoothie

  • 1/2 mango
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1 dl rismjölk
  • 1 dl mandelmjölk
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk olja (t.ex. Udo's choice)

 

Slurp!


Chia- och bananplättar

Om man känner sig lite bakis (Jag känner mig bakis idag. Inte för att jag har druckit något, utan för att jag har varit vaken efter midnatt, umgåtts med vindrickarvänner och käkat socker. Svårare än så behöver det inte vara...), behöver något snabbt i kroppen eller om man bara är sugen på något riktigt riktigt gott, så kan man göra de här superdupersnabba chia- och bananplättarna till lunch eller mellanmål eller snack. De passar för den delen strålande kalla i matsäcken till barnen, men mina barn har tyvärr förätit sig på dem efter en intensiv kärleksperiod med bananplättesug var och varannan dag.

image

Chia- och bananplättar (6-7 st små)

  • 2 ägg
  • 1 banan
  • 1 msk chiafrön
  • en skvätt olja (kokosolja utan smak funkar alltid)
  • ev. en skvätt vaniljpulver

Man blandar ihop allt till en smet och steker lätt i samma olja som man hade i smeten. Till det brukar jag tina hallon och blanda med lite agavesirap för att få ihop en söt och god syltsås. Schlörp!


Smoothie och fjällenplanering

Mango, banan och chia-smoothie var jag sugen på ikväll, så det blev det. Det enda som är synd med den kombon är att det är extremt svårt att hitta ekologisk mango. Färsk mango är ju en sak, men jag har inte ens lyckats hitta fryst ekologisk mango.

image

Som tillbehör kör jag fjällenplanering. Den här veckan är, precis som förra veckan, lite lätt tokig jobbmässigt. Varför blir det alltid så? Veckorna innan semestern fylls på något magiskt vis till bristningsgränsen. Utöver packning, handling, bakning och tvätt ska det hinnas med en jobbresa till Schweiz. Och vi åker på fredag. Det kräver sin planering. Jag blir imponerad om vi lyckas få med allt. Fast egentligen - det enda du behöver för att ha en lyckad fjällensemester är ett underställ.


Söndagsmorgon

En rätt vanlig söndagsmorgon med snö utanför dörren och ändå får jag intensiva vårkänslor! Det är nog helt enkelt så att ljuset håller på att förändras sakta men säkert. Som terapi för min vintertrötta kropp! Har just avslutat världens kanske senaste frukost och låtit mig underhållas av intensivt rockringande. Men jag gick ut starkt imorse med ett wunderschönt BodyBalance-pass och den riktiga frukosten fick helt enkelt vänta till efteråt. (För att inte köra helt tom på passet så började jag dock dagen med en snabb smoothie i mixern gjord på banan, mango, jordgubbar, ris- och mandelmjölk.)

image

Efter passet blev det min gamla vanliga frukostgröt, aningens söndags-pimpad med lite agavesirap på toppen.

Kör följande 2 minuter på full effekt i mikron:

  • 2dl fiberhavregryn
  • 2msk chiafrön
  • 2,5dl vatten

 

Toppa med:

  • En massa goda bär
  • Lite agavesirap
  • Rismjölk

image

Ha en skön söndag!