Mias Familjeblogg

Besvarade frågor om leverrening

Uppdaterade instruktioner

OBS! En uppdaterad version av leverreningen finns att läsa här (vibreramera.se)!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mitt mest kommenterade inlägg här på bloggen sedan den startade är det här inlägget om hur man renar sin lever. Jag ser dessutom att det fortfarande läses flitigt. Det gör mig så himla genuint glad att det är så många som är intresserade av att förbättra sin hälsa på så enkla, effektiva och självklara sätt och att intresset bara tycks öka!

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att svara på alla frågor på inlägget vid tillfället då de ställdes, men NU har jag bannemej gjort ett ryck och svarat på alla era funderingar! Så om du minns att du har ställt någon fråga du aldrig fick svar på som du fortfarande undrar över, kika i kommentarsfältet igen eller läs resten av inlägget. Där finns en hel del bra kompletterande information för den som vill testa kuren.

Vanliga frågor om leverrening

Fråga: Kan man göra en leverrening när man är gravid?

Svar: Nej, man bör inte göra en leverrening när man är gravid. Alla detox- och reningskurer bör man vänta med tills efter graviditeten eftersom de frisätter gifter som lagrats i kroppen. Fostret är ju som bekant extra känsligt när det är under utveckling i magen, så vänta tills den lille är ute. Sedan kan du köra järnet.

Fråga: Kan man göra en leverrening när man ammar?

Svar: Enligt Hulda Clark själv så kan leverrening göras redan 2-3 veckor efter förlossning och utan påverkan på bebisen. Det är ju endast epsomsalt och olivolja som man häller i sig, vilket är helt ofarligt för bebisen. (Det finns säkerligen en hel del värre saker som våra ammande bebisar utsätts för dagligen.) På flera forum finns berättelser från helammande mammor vars bebisar har varit helt opåverkade av kuren.

Den enda risken jag kan komma att tänka på är att en potentiell vätskebrist, till följd av diarrén, skulle kunna påverka ifall man har en tendens att sina i mjölken. Men eftersom kuren är så kort (kl 14.00 till morgonen därpå), så kan man i så fall se till att dricka ordentligt med vatten på förmiddagen innan och efter.

Fråga: Kan man göra en leverrening när man äter medicin?

Svar: Enligt Huldas ursprungliga instruktioner så bör man inte ta medicin eller kosttillskott samma dag som man gör kuren just för att inte belasta levern i onödan. Du får själv avgöra om du kan avstå din medicin under en dag eller inte.

Fråga: Gör det fruktansvärt ont? Kissar man ut stenarna?

Svar: Man kissar inte ut gallstenarna utan de kommer ut andra vägen, i sällskap av diarré pga epsomsaltet som är laxerande. Epsomsalt (magnesiumsulfat) är även avslappnande och när man tar det vidgas de gångar och håligheter som finns i levern och släpper ifrån sig leverstenar och grus. De färdas via levergången ner till gallblåsa och gallgång som är direkt förbunden med tarmen. De stenar som finns i gallblåsan sedan tidigare blåses ut av trycket som uppstår då den från upplagrade gallan forceras ut av fett blandat med grapejuice. Alla stenar kommer alltså ut via tarmen och inte via urinblåsan.

Fråga: Kan inte stenarna fastna? Det är väl därför man opererar gallstenar?

Svar: Alla stenar som finns i levergångarna har ju teoretiskt sett redan fastnat. Annars hade de förts ut ur kroppen naturligt. Det finns såklart en risk att en sten kan fastna på ett nytt ställe, men lever- och gallgångarna vidgas avsevärt på grund av den starkt avslappnande effekten av epsomsaltet vilket hjälper stenarna att komma loss och föras framåt från befintlig position, förhoppningsvis hela vägen ut. Det finns många som vittnar om stenar på flera centimetrar som kommit ut utan obehag. Hulda rekommenderar dock att man gör kuren flera gånger på rad för att få ut alla stenar, eftersom varje rensning ökar möjligheten för kroppen att göra sig av med de stenar som fastnat längre upp i levern.

Fråga: Jag fick kraftig diarré redan på kvällen. Varför?

Svar: Om man får kraftig diarré eller illamående så är man antagligen känsligare för effekten av epsomsaltet. Om du testar igen så minska intaget till dryga hälften både på kvällen och morgonen. Den sista dagen efter kan du skippa helt. Jag får själv sällan i mig hela mängden pga att smaken ger mig kväljningar, men effekten och resultatet sitter där ändå.

Fråga: Jag fick bara ut en gröngul soppa, inga stenar. Kan det vara bra ändå?

Svar: Gröngul soppa är absolut bra att få ut. För att citera Hulda. ‘Sometimes the bile ducts are full of cholesterol crystals that did not form into round stones. They appear as ”chaff” floating on top of the toilet bowl water. It may be tan colored, harboring millions of tiny white crystals. Cleansing this chaff is just as important as purging stones.’

Kommentar: Min vän som gjorde en leverrening på 70-talet fick ut stenhårda stenar. Mitt resultat var snarare mjukt klumpat fett.

Svar: Det känns logiskt att det finns mängder med olika utseenden, konsistenser och storlekar av stenar och grus beroende på hur stenen har bildats och hur länge den har legat och hårdnat. Det finns en bra beskrivning av olika typer av stenar på Huldas hemsida för den som är intresserad att analysera. Jag tror dock att man kan bli tokig om man försöker läsa sig till en sanning om stenarna då det är så vilt debatterat. Det enda som verkligen fungerar är ju att testa kuren och känna efter hur man mår efteråt jämfört med innan, oavsett vad det är som kommer ut.

Fråga: Var får jag enklast tag på ingredienserna?

Svar: Epsomsalt är nog det enda som är lite lurigt att få tag på eftersom det inte finns i vanliga affärer utan måste beställas på nätet. Om du googlar ‘köpa epsomsalt’ så får du upp flera olika bra webshopar som säljer. Ekologisk kallpressad olivolja och grapefrukt köper du i mataffären.

Nu är det vår - då är det reningsdags

För övrigt är det verkligen dags för en leverrening igen för egen del. Det är något med våren som får mig att vilja städa ur och rensa upp i såväl skåp och lådor som i kropp och själ! Jag tror att det kanske blir på fredag kväll jag kör. Någon som vill hänga på?


Juice, juice och mera juice

Idag är det sista dagen på min 1-veckas raw food-detox-kur. Och då är det juice. Bara juice. Sex stycken fick jag med mig imorse i en massa olika vackra färger. Tre gröna, en brun, en röd och en rosa. Så oj vad jag dricker. Och oj vad sugen jag är på mat. Jag fantiserar om kokta röda linser och lax. (Det har jag faktiskt redan spikat till morgondagens middag.) Och havregrynsgröt med hallon på. Men jag ska börja riktigt lätt imorgon bitti och startar upp med en chiapudding på 3msk chiafrön, 2,5 dl kokosvatten, en näve hallon och en skvätt mandelmjölk.imageFem juicer kvar efter att jag hade hällt i mig morgonens första gröna på plats, efter aloe vera och vetegrässhot. imageMästerkocken lägger sista handen vid dagens alla juicer som ska skickas ut. Å ena sidan ska det bli skönt att slippa åka iväg varje morgon för att hämta upp matpaketet, men å andra sidan måste jag ju själv börja planera vad jag ska äta igen. Men jag gissar att jag kommer åka in och hämta upp en och annan lunch här i veckan ändå.

Detoxen har absolut haft sin effekt. Jag är pigg. Jag vaknar tidigt och känner inte för att sova vidare. Tankarna är klara. Magen är plattare än den varit någon gång under det senaste året och är lugn och fin inuti. Precis så som det ska vara jämt egentligen. Det tuffaste under veckan har varit sötsuget och ett sug efter lagad mat som har kommit nu de sista dagarna. Första dagen kände jag mig uppblåst i magen innan den kom igång ordentligt och sedan hade jag en energidipp i torsdags. Jag har försökt hjälpa kroppen på alla möjliga sätt och har torrborstat mig några gånger, yogat, tränat, promenerat och badat varma såpabad. På det stora hela har jag mått bra och jag ser verkligen fram emot veckan som kommer. Jag förväntar mig att känna mig full av energi.

Några av deltagarna har haft det tuffare. Någon har haft jätteont i sina leder och har varken kunnat sitta eller stå på flera dagar. Men de flesta har haft någon eller några tuffa dagar som har uppvägts enormt av smärtor som försvinner, förnyad energi och en känsla av att rena kroppen. Jag tror på riktigt att vi alla har gjort våra kroppar en oerhörd tjänst. En hel vecka där mer gifter lämnar kroppen än vad som kommer in. Jag är övertygad om att kroppen kan åstadkomma mirakel om den bara får chansen. Plus att man blir väldigt motiverad att inte skita ner kroppen igen. Jag kommer garanterat ge mig på detta igen.

Jag har ännu inte visat fredagens och lördagens mat så den kommer här.imageTill frukost i fredags blev det en yoghurt.imageTill lunch. En pajaktig massa gömmer sig därunder avokadoröran och tomaten.imageDen här moussen till mellanmål var bara så otroligt efterlängtad och god efter en massa dagar med grönt med mycket tuggmotstånd. En väldigt osöt, tjock och len chokladmousse.imageEn riktig råkostsallad med god dressing var det till middag.

Lördagens mat var huvudsakligen soppor, lite som en uppvärmning inför sista dagens juicande. Vrålgott och förvånansvärt mättande. Frukosten var en grön juice.imageLunch. Den här avokadosoppan serverades med en råkostsallad (som inte syns på bild) med tre stycken oliver till. Oliver har aldrig smakat så gott i hela mitt liv! Så gott det var med salt.imageMellis. En ordentlig chiapudding med blåbär.imageMiddag. En gazpacho och en sallad med några bitar vattenmelon på toppen.

Den här veckan har verkligen både varit en lyx och en utmaning. Jag har fått i mig mängder av nyttigheter naturligt via maten. Varje måltid har innehållit gurkmeja, chili, citron, lime, ingefära, fänkål, kål, surkål och annat läkande, boostande och helande, men nu är jag redo för en vecka med varm, nyttig mat kombinerat med en massa goda sallader. Och så ska jag läsa raw food recept. Här ska det läras!


Raw food-detox

Igår började jag en veckas raw food-detox. Wihoo! Jag har suktat efter det ett tag nu och nu var det äntligen dags.

Det är restaurangen Raw här i Helsingborg som håller i programmet. Det går till som så att jag varje morgon i en hel vecka åker in till restaurangen och hämtar upp dagens matpaket + morgondagens frukost. Matpaketet består av frukost, lunch, mellanmål och middag. Sedan får jag även teer att dricka och kosttillskott att äta mellan måltiderna. Varje morgon när man hämtar paketet får man dessutom en shot med nypressat vetegräs och ett glas aloe vera.

Maten är heeeelt fantastisk och jag hade tänkt visa så mycket som möjligt under veckan. Här kommer gårdagens mat, förutom frukosten som jag glömde fota. Det var en yoghurt gjord på cashewnötter och hallon som var syrad.imageMan börjar dagen med ett glas aloe vera och en nypressad vetegrässhot.imageGårdagens lunch. Pizza med en paprikafyllning med sting i. Sallad och surkål ingår i nästan varje måltid.imageGårdagens mellanmål. Sallad, fröknäcke med en färskostsimitation som var riktigt riktigt god.imageOch så gårdagens middag. Pupmaburgare med dressing.

Igår var jag så mätt hela dagen att jag knappt lyckades få i mig all mat. Middagen åt jag vid halv nio-tiden på kvällen. Idag har jag fått veta att det inte är sådär superviktigt att man får i sig precis all mat, utan att det är bättre att sluta när man är mätt. Ironiskt nog är jag dock hungrig som en varg idag så det blir nog inget över. Plus att jag ska iväg på en och en halv timmes yoga-pass, så jag behöver all energi jag kan få.

Eftersom jag helammar Sander måste jag vara lite extra uppmärksam på utrensningssymptom under detoxen. Jag har ändå valt att genomföra veckan eftersom jag har gjort några ordentliga detoxer innan jag blev gravid (kostomläggning, en radda tarmsköljningar, två leverreningskurer, balanserat upp mineraler och hormoner med kosttillskott osv.) och sedan dess har ätit väldigt ren mat (ekologiskt utan mjölk, gluten och raffinerat socker. Bara rena råvaror. Minimalt med halvfabrikat och processat). Jag har även via hårmineralanalysen koll på att jag inte har några nämnvärda halter av tungmetaller i kroppen som kan frigöras under detoxen. Dessutom känns den här detoxen lite annorlunda eftersom den mest handlar om att äta 100% raw food och därför känner jag mig säker på att jag inte utsätter Sander för något annat än riktigt grymmish bröstmjölk! (Gör alltså inte ditt livs första detox när du är gravid eller ammar!)

Än så länge känner jag inga utrensningssymptom i alla fall. Men jag känner mig grymt peppad på världens mest hälsosamma vecka ever och jag är nyfiken på om jag kommer känna mig superboostad några dagar in. Hoppas det!


Lisebergs-detox

Igår blev det en heldag på Liseberg. Hela familjen + mormor attackerade nöjesparken och fick en underbar dag med lagom lite folk och lagom mycket sol (måndag en vecka innan industrisemestern + halvtaskig väderleksrapport framtagen av pessimistisk väderlekssite = bra recept för en lyckad dag på Liseberg). Barnen åkte som tokar: det blev Lisebergsbanan, Flume Ride, Colorado och slänggungan flera gånger om. Lill-killen strålade som en sol efter att han vågat åka Lisebergsbanan - 2 gånger! Mormor fick hantera snurrattraktionerna för det fixar varken jag eller mannen. Mannen fick recensera nya Helix och skratta loss i Balder. Själv dock. För storkillen saknade en(!) futtig centimeter till den magiska 130 cm-gränsen då man får åka i princip allting. (Vilket i och för sig inte gjorde någonting alls för min del, för man vill ju inte att de åker 'över sin förmåga' och blir rädda eller får nackproblem eller nåt...) Och jag åkte inte Helix. Jag fixade bara en enda attraktion och det var Pariserhjulet. Eller nej, två förresten, rulltrappan också. Men så är det väl att gå på Liseberg i vecka 39. Och magen stirrades det på kan jag lova. Jag var nog faktiskt mest gravid på hela Liseberg av blickarna och leendena att döma.imageimageimageimageimageimageimageIdag är det Lisebergs-detox för hela familjen. Det betyder detox av allt det som oundvikligen överdoseras på Liseberg - sinnesintryck, socker och tveksam mat. Igår kväll när vi kom hem slängde jag mig i ett Epsom-bad för att slappna av i mage och muskler och superboostade kroppen med vattenmelon och kokosvatten. Imorse blev det intensiv torrborstning för att jaga igång lymfsystemet, promenad och hela kittet och till frukost blev det en storsats av banan- och mangosmoothie till alla här hemma (förutom mannen som kör 5:2 och har en 2-dag idag). Nu är det ändå läge att ställa in sig på att varje dag kan vara dagen som det där maratonet ska springas. Följs trenden kommer det loppet för min del påbörjas ungefär precis samtidigt som djupsömnen ska påbörjas, dvs tidig natt. Det gör att jag vill tänka lite extra på att komma i säng i tid om kvällarna, att ha bra energinivå i kroppen och att inte vara fullständigt slut när dagen är till ända.imageRekordsnabb återhämtning.imageMycket sånt här idag... En hel tallrik full av vår egen ruccola och spenat. Odlingslådorna har verkligen börjat leverera.