Mias Familjeblogg

Sånt som man gör när man är föräldraledig

Man sätter på en tvättmaskin, tar en lång frukost och kollar på himlen medan någon sover förmiddag.imageMan får hjälp med att byta lakan och dammsuga lite. Sätter på en maskin tvätt till.imageMan rör ihop en god, tjock och krämig smoothie till lunch.imageOch när killarna kommer hem från skolan med en kompis så gör man lite jordgubbsglass.

Jordgubbsglass

  • En frusen banan i skivor
  • En stor näve frusna jordgubbar
  • En skvätt olja (linfrö/kokos/Udo’s choice)
  • En dryg deciliter havremjölk
  • En knivsudd vaniljpulver

imageSedan pustar man ut en stund innan eftermiddagen bjuder på lämplig aktivitet, typ läxläsning eller någon teateravslutning eller så.imageimage


Världsgoda kikärtsbiffar

Förra veckan blev det mycket god och nyttig mat. Som de här kikärtsbiffarna som min man har lagat flera gånger men som jag nu vågade mig på att testa själv för första gången. Herregud vad gott! (Men rätt meckigt ändå. Lite mer än att bara röra ihop och steka som jag tänkte.) Jag tror faktiskt att de dyker upp nu i veckan igen.

I orginalreceptet är de rätt starka i och med att man mixar all lök, så jag körde dubbla satsen kikärtor och tyckte det blev perfekt.image

Kikärtsbiffar

  • 6 dl blötlagda okokta kikärtor (2 paket)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1  liten gul lök
  • 1-2 msk bovetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 2 krm kajennpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl färsk riven pepparrot

 

Gör så här

  1. Skölj kikärtorna ordentligt i kallt vatten
  2. Mixa ihop kikärtor, vitlök, lök,bovetemjöl, salt, bakpulver och vatten. Börja med löken och vitlöken för sedan blir det snabbt geggigt. Kör tills du har en smet.
  3. Smaksätt med kryddor, färska örter och riven pepparrot.
  4. Forma smeten till biffar och stek i olja.
  5. Servera med något kladdigt och gott. Jag körde majonäs och kapris. Kan tänka mig att gräddfil passar bra till också för den som äter mjölk.

Fiskgryta i väntelägret

Jag är dålig på att leva livet i något slags vänteläge. Och just nu är det ett sådant vänteläge. Jag vaknar varje dag och listar ungefär tio projekt i huvudet. Vid dagens slut är de avklarade projekten max hälften så många. Och så känner jag mig slö. Men samtidigt tänker jag att det nog är ett bra tecken. Då tar man ju det lugnt. Och vilar. Precis som man ska på semestern. Eller innan förlossningen. I två dagar har jag gått och känt att jag nog föder vilken sekund som helst. Och så idag vaknade jag och kände inte alls så. Nej, idag har det helt plötsligt känts som att det inte alls är dags än. Sicken luring jag bär på! Imorgon är det beräknad förlossning i alla fall. Fullgången – check!imageEtt enkelt och väldigt gott fiskrecept testade mannen idag. Utan gluten och mjölk såklart. Allt tog slut så jag gissar att det blev ett gott betyg från hela bunten runt bordet.imageLästips! Min nya kvällslektyr. Skrivna av skribenten bakom den här bloggen.


Fisk – ett säkert vardagskort

Vi har gått igenom en period då vi har gett oss den på att få barnen att älska fisk. Vi vuxna äter nämligen väldigt gärna goda fiskrätter och det är ju klart roligare när middagsvalet går hem hos alla i familjen. Storkillen har egentligen aldrig protesterat och har framför allt alltid älskat skaldjur, men det var framför allt lillkillen som inte uppskattade fisk när vi började och när det serverades så kläckte han ofta ur sig kommentarer om att han inte gillade maten redan innan han hade smakat. Inte ok när man är fem.

Taktiken vi har kört är att servera ett fåtal (tre) enkla, goda fiskrätter flera gånger om tills de har vant sig vid smaken, känt igen rätten och börjat gilla den. Det har vi kombinerat med att prata en hel del om fisk, om hur smaksinnet behöver tid på sig att vänja sig vid smaker och att fisk är bra för hjärnan och kroppen osv. Rätterna har varit baserade på torsk, lax och rödspätta och här kommer det enklaste av recepten som jag har insett går hem hos varenda unge! Den är testad på flertalet barn (killarnas kompisar), går otroligt snabbt att svira ihop (platsar alltså som vardagsrätt) och jag har gjort receptet gluten- och mjölkfritt. Ytterligare en uppgraderad husman alltså.

Stekt rödspätta och potatismos (gluten- och mjölkfritt)

  • 1 rödspättafile´per person (jag köper färsk över disk)

Panera filéerna genom att doppa dem i ett lätt vispat eko-ägg och sedan vända dem i en blandning av:

  • ekologiskt ströbröd av majs (till exempel detta)
  • citronpeppar (det finns ekologisk citronpeppar att få tag på, annars gör du din egen på torkat, malt citronskal och peppar)
  • örtsalt (jag använder Herbamere. Finns på Ica.)

Stek sedan filéerna i en ordentlig klick kokosolja (så att de nästan badar)

Blanda sedan ihop världens godaste potatismos av:

  • ekologiska potatisar
  • en riktigt ordentlig klick kokosolja igen (finns den här som är smaklös om man föredrar att inte ha kokossmak)
  • mandelmjölk
  • örtsalt
  • peppar

Servera med lätt ångkokta plockgrönsaker som barnen inte kan motstå, typ sockerärtor eller haricot vertes. Broccoli och blomkål passar utmärkt till också.imageKanske inte världens charmigaste bild, men det smakar gudomligt. Helt saftigt dessutom, utan att någon sås behövs.

Vad gäller vårt experiment (som påbörjades för kanske två månader sedan) får det klassas som lyckat. Rödspättan ovan som serverades igår tog slut på alla de tre barnens tallrikar. Två ville ha påfyllning av fisken. Söndagens grillade lax försvann i ett nafs. Och sist när torskrätten kom på bordet kläckte lillkillen ett ‘Åh, gott!’ när han såg vad som skulle serveras och käkade upp varenda gnutta. Nästa fokusområde på matinställnignsfronten med barnen blir att hålla sinnet öppet till all mat, känd som okänd. Att smaka innan man dömer och utgå från att det är gott helt enkelt.


Tacco-middag på Tjärnlundskt vis

Fredagar betyder för det mesta tacco-middag hos oss. Barnen älskar det och vi vuxna tycker det är otroligt skönt att slippa ta beslut om matlagning när veckan är slut utan köra på ett säkert, förutbestämt kort. Det finns många sätt att göra tacco-tallriken till ett nyttigt, mjölk- och glutenfritt alternativ och här kommer några tips.

  • Satsa på mycket grönsaker och köp dem ekologiska så att barnen får i sig en stor dos av den varan. Vår grönsaksbuffé brukar bestå av gurka, tomat, spenat, ruccola, gul rå lök och majs.
  • Köp ekologisk nötfärs och välj ekologiska tacco-kryddor
  • Kör brödlöst. Tacco-göran är lika god att äta med gaffel
  • Gör egen guacamole. Recept nedanimage

Hemmagjord guacamole

  • 2 avokado
  • 1/4 hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • Ev. 1 nypa ancho-chili
  • saften från 1/2-1 citron
  • 1 tomat

Mixa först ihop avokado, lök, vitlök, citronsaft och kryddor. Skålla tomaten lätt så att skalet lossnar. Rensa bort innanmätet av tomaten och skär fruktköttet i små bitar. Blanda i bitarna (utan att mixa). Ställ i kylen någon halvtimme innan servering.

imageDen första egenodlade ruccolan för säsongen hamnade underst på tacco-tallriken.

imageKvällens efterrätt nummer ett blev blåbär och hallon.

imageKvällens efterrätt nummer två blev popcorn. För ett helt okej alternativ till fredagssnacks – köp ekologiska popcorn, poppa själv i bra olja (t.ex. smaklös kokosolja) och salta med havssalt eller bergssalt.


Bästa frukosten

Jag är lite av en vanemänniska vad gäller just mat. Jag äter gärna det jag vet hur det smakar och hittar jag ett säkert kort så stannar jag med det länge. Eftersom jag också är en frukostälskare så blir mina vardagsfrukostar ganska förutsägbara. Sex-sju dagar av sju äter jag min gröt av fiberhavregryn och chiafrön/linfrön och toppar med hallon och rismjölk. Fantastiskt gott och fungerar varje dag. Och på något sätt är det precis just den gröten som kroppen är sugen på när jag vaknar också. Ibland, om det är helg eller om jag får för mig att jag behöver variation, så juicar jag grönt eller byter ut gröten mot kokt ägg eller äggröra eller någon annan äggfrukost. Idag blev en sådan dag. Sedan jag fick receptet till det här suveräna brödet i min hand (jag ska snart sluta tjata om det), ett bröd utan gluten och mjölk som i princip bara är gjort på nötter och frön, så har mackan återtagit en plats i mitt liv igen. Den höll sig annars strikt borta i säkert två år. Men alltså känslan att sätta sig med en kopp te och en äggmacka är ju oslagbar. Ja, jädrar vad gott! Ibland är det små saker som gör ens morgon.imageEn riktig lyxfrukost enligt mig – grönt te med honung och rismjölk och fröbröd med ägg och kaviar.

imageEn väldigt vanlig syn på mitt frukostbord – gröt gjord på 1 dl eko fiberhavregryn, 1 msk chiafrön eller krossade linfrön, 1 nypa havssalt, 2 dl vatten. Toppas med hallon (jag har alltid eko-hallon i frysen och värmer varje morgon) och rismjölk.


Hundra projekt

Phu! Nu slänger jag min möra kropp i soffan. Efter att långhelgen började med väldigt mycket umgänge med både släkt och vänner i olika konstellationer (och på olika orter), så blev det här även helgen då hundra projekt påbörjades och avslutades. En soffa såldes, ett helt våningsplan möblerades om, det syddes gardiner, strängades om en gitarr, deklarerades, planterades, det vertikalskars gräsmattor och det rensades maskrosor. Men framför allt så har vi spenderat en massa tid i köket. Mannen har lagat goda middagar och idag har jag stått i köket nästan hela dagen. Det började med att fruktskålen behövde rensas och att juicemaskinen åkte fram. Sedan bakades det bröd, bananmuffins och chokladmuffins, gjordes smoothies, juicer och chiapuddingar. Med facit i hand skulle man kunna tro att vi boar hela familjen.image

image I lördags gav mannen barnen två recept-alternativ till middag att välja mellan. De valde enhälligt den här torskryggen med musselsås som var en hit! Recept från näst senaste numret av Allt om Mat.imageimageMannen och storkillen planterade jordgubbsplantor i odlingslådorna. Nu väntar vi tålmodigt på att de ska föröka sig och så småningom explodera av jordgubbar. Tror ni vi kan skörda imorgon?imageJag och Batman fyllde frysen med nya fröbröd. imageReceptet till det här fabulösa gluten- och mjölkfria brödet som jag har skrivit om många gånger förut finns här.imageimageSedan har det juicats och gjorts smoothies i massor. Här en morots-, citron- och apelsinjuice. 5 apelsiner, 2 citroner och 1/2 kg morötter blir en dryg liter i juicecentrifugen.imageGrape- och ingefärajuice. Fruktköttet från 1 grapefrukt mixas med riven ingefära och 1 msk linfröolja. Blir till ett glas juice. Lite pill att skala varenda klyfta, men så värt det i slutändan. image Vardagsfavoriten: jordgubbssmoothie! Mixa 1-2 bananer, 1 dl jordgubbar, 1-2 msk chiafrön eller linfrön, 1 msk olja, några dl mandelmjölk, kokosmjölk och/eller rismjölk beroende på mängd, smak och konsistens som önskas. Den här kan man såklart variera med vilka bär som helst. Jag kör dem oftast rena med hallon, jordgubb, mango eller blåbär, men vilken blandning som helst dem emellan fungerar ju.imageOch så lite bakning. Chokladmuffins enligt det här receptet, fast med Ghi/Ghee istället för kokosolja. Men jag lät dem tyvärr vara i ugnen lite för länge… Muffinsen går förresten utmärkt att frysa. Jag brukar frysa in dem 4 och 4 så att man kan plocka fram en påse när familjen är fikasugen. imageTestade det här i muffinsreceptet idag. Ghee är renad smörolja som är fri från mjölkprotein, vilket är toppen för min kropp som inte kan hantera kaseiner. Just den här varianten har jag köpt på hälsokostbutik, men man kan enkelt göra sin egen ghee av vanligt smör. Jag återkommer med recept när jag har testat. imageBananmuffins som blev löjligt goda. Recept nedan. Jag har skrivit både det ursprungliga receptet och de anpassningar jag gjorde eftersom jag hade slut på vissa mjölsorter efter allt bakande. Dessa går också topp att frysa in.

Glutenfria och mjölkfria bananmuffins, 16st

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Sedan ska alla blöta ingredienser blandas ihop tillsammans med sockret:

  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl kokosocker (idag tog jag dock 1 dl björksocker och resten kokossocker)
  • 150g kokosolja (jag använder smakfri)
  • 3 mosade, mogna bananer
  • 1/2 – 1 dl saft från en apelsin

 

Börja med att vispa ägg och socker pösigt! Vispa sedan i kokosoljan, de mosade bananerna och apelsinsaften. I en annan bunke blandar du sedan alla torra ingredienser. Nötterna mixar du försiktigt till lagom stora bitar.

  • 1 dl mixade eller hackade pekannötter (jag slängde även i lite cashewnötter idag)
  • 3 dl kokosmjöl (jag använde hälften rismjöl, hälften kokosmjöl idag)
  • 2 dl mandelmjöl (jag använde hälften hasselnötsmjöl och hälften mandelmjöl idag)
  • 1 tsk vaniljpulver (krossad vaniljstång)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk havssalt

 

Vispa nu ihop allting till en smet och dela upp i 16 st muffinsformar. Skicka in i 15-20 minuter rätt högt upp i ugnen. Kolla konsistensen med en provsticka. När stickan precis blivit torr är de klara. Om man gillar lite kladdiga kakor så tar man ut dem lite tidigare. Klart!


Resa bokad

Det blir av! Jag åker till NY om exakt en vecka. Det är ändå jättelång framförhållning jämfört med en resa till NY som jag och en vän gjorde för två år sedan. Den bokade vi en och en halv dag innan avgång… Men jag åker själv denna gången. Mannen stannar hemma. Vägen dit över dagen är överkomlig. Vägen hem över natten får min stackars chef hjälpa mig att uthärda.

Nu blir det pannkakor. Jag har varit otroligt sötsugen den sista veckan. Jag vet inte om det hänger ihop med att magen växer explosionsartat för tillfället. När jag hämtar på dagis skrattar de bara och konstaterar att ‘Jo, den är faktiskt större idag också’. Jag försöker i alla fall hålla sötsuget någorlunda under kontroll med hjälp av bättre sockerformer, så idag blev det Världens maffigaste pannkaka enligt recept nedan.

Gluten- och mjölkfria pannkakor med banan, hallon och chokladsås

  • 2 ägg
  • 3 dl mandelmjölk
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kokosolja
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 krm kardemumma
  • 1 krm kanel
  • 1 krm havs-/himalayasalt

image

Till bananröran mosade jag en banan och hade i kokosolja för att få en lenare konsistens. Hallonen sötade jag upp med lite agavesirap. Chokladsåsen blandade jag på måfå av kakao, kokosolja, vatten och agavesirap tills det fick en bra konsistens.


Kantarellmacka

Perfekt kväll för kantarellmacka. Få saker är godare att ha i frysen och plocka fram vilken kväll om året som helst och ha på macka.

image

Veckans laddning av fröbröd var i ugnen så i brist på annan macka gjorde jag en snabbvariant i micron.

Snabb-bröd utan mjölk och gluten

  • 1 ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • 25 g smält kokosolja
  • en nypa havssalt

Bred ut smeten i två lagom stora formar (jag använder creme-brulee formar) som är smorda med kokosolja. Sätt in dem på full effekt i micron i knappt två minuter. Voila! Nybakt bröd.

image

Får sköna minnen från dagen då kantarellerna plockades. Det var över ett år sedan nu. Jag och mamma åkte till hennes gömma i djupa skogen, följde hennes kantarellnäsa (som en spårhund) och plockade 60 liter på åtta timmar. Det tog oss flera dagar att rensa, förvälla och frysa in, men så här ett och ett halvt år senare finns det fortfarande påsar att ta av, så det var utan tvekan värt insatsen. Dessutom är det oerhört härligt att befinna sig ute i vilda skogen och plocka sin egen mat (myggbett och fästingar till trots). Jag känner att det lutar åt en ny runda i sommar. Vi får se om bebisen verkar vara en kantarellplockarbebis eller inte…

kantareller4

kantareller3

kantareller2

kantareller1


Husman v2.0

Kvällens middag blev en husman version 2.0: Köttbullar och potatismos – allt helt mjölk- och glutenfritt, fullständigt ekologiskt och lagat från grunden (därav uppgraderingen till 2.0).

image

Potatismos

  • Potatis (extra viktigt med eko! Potatisar är annars fulla med skräp)
  • Mandelmjölk (jag använder från EcoMil)
  • Kokosolja utan smak eller valnötsolja ger bästa smaken
  • Peppar
  • Örtsalt (jag använder från Herbamare)

 

Köttbullar

  • 500g nötfärs (alltid eko på kött om det går att få tag på)
  • 1 gul lättfräst lök
  • 2 ägg
  • 1 dl varmt vatten med 1 tsk buljong i (jag använder från Biofood)
  • Peppar
  • Örtsalt/Havssalt/Himalayasalt
  • Ströbröd av majs
  • Kokosolja utan smak för att steka i (jag använder från Cocosa)

 

Till det tinades ett gäng eko-lingon som sötades med lite agavesirap. Serverades med spenat och en dressing av valnötsolja och dadelvinäger. (Dadelvinägern var faktiskt det enda i hela rätten som inte var ekologiskt nu när jag tänker efter, men den är så god att det är värt det…)