Mias Familjeblogg

Färgglatt

Det har varit en färgglad dag här hemma. Imorse blev det juice i olika färg. En grön standard och så en röd gjord på morötter, rödbetor och lite citron. Jag sparade allt skrufs från juicandet och så gjorde jag biffar till lunch.imageFärgglatt och gottimageSkrufsimage

Morots- och kikärtsbiffar

Morotsskrufs från 1/2 kg juicade morötter

1 paket blötlagda kikärtor

1 kruka färsk koriander

1 vitlöksklyfta

1/2 gul lök

1 tsk gurkmeja

1 ägg

en skvätt vatten

kokosolja till stekning

salt och peppar

Gör så här: Mixa ihop allting och stek. Servera biffarna med en klick majonäs.

 

Skumpfritt på ridningen

Annars idag har mormor och morfar varit på besök och jag kunde äntligen ägna mig helhjärtat åt Zeb på hans ridlektion. Förra veckan såg vi ungefär likadana ut som på bilden nedan bara det att jag då hade Sander i en sele på magen. Det var lite speciellt i traven kan jag lova. Jag fick typ tölta fram för att han inte skulle få shaken baby syndrome. Eftersom han lyckades sova sig igenom den övningen måste jag ha gjort något rätt i alla fall.  image


Mmmmm. Selleri.

Nu har vi varit och frossat i grönsaksdisken igen. Det pågår nämligen en herrans massa juicande här hemma för tillfället. Jag gissar att det är våren. imageimageMin gröna standardjuice. Allt utom avokadon ovan körs i juicemaskinen. Sedan slänger man vätskan i mixern och drar i valfritt bladgrönt (jag kör spenat och ruccola som standard) och en avokado.imageOm man drar i sig tre sådana här flaskor om dagen så behöver man knappt laga mat. Och kroppen mår prima! imageMmmm. Selleri. Kanske kan han tycka om det från början istället för som mig, först i vuxen ålder. Han tycker även om min gröna juice. Jag blir nästan rörd när han sitter där och gapar efter den. (Han får den på sked, som soppa.)

Jag minns när jag var nanny åt en två-åring (världens sötaste två-åring som nu är 20!) på Nya Zealand för hundra år sedan. Han åt selleristavar till mellis och jag tyckte typ att det var det äckligaste man kunde äta (Näe förresten, Vegemite var snäppet värre).

Idag tycker jag att selleri är toppen, speciellt som juicebas, och kan inte riktigt förstå hur jag kunde tycka så illa om smaken. Nu tycker jag faktiskt inte att det smakar något särskilt. Typ som gurka. Eller kyckling.


Egentids-bonzana

Min egentids-bonzana fortsätter. (I alla fall på förmiddagarna. Eftermiddagarna går till aktiviteter med killarna i princip varenda dag.)

Nytt Runkeeper-rekord

Igår sovmorgon och löprunda. Runkeeper la av efter en dryg kilometer eftersom batteriet i telefonen dog. När jag kom på det elva timmar senare hade jag en kilometertid på sju och en halv timme. Det är ju ganska långsamt. Tur då att Runkeeper inte alltid har rätt. Försökte för övrigt tänka på att näsandas. Det gick rätt bra första kilometern. Sedan andades jag in med näsan och ut med munnen som någon föreslog i kommentarerna på andningsinlägget. Det funkade toppen resten av rundan.imageFinn ett fel.

Ekologisk ansiktsbehandling

Idag blev det en ansiktsbehandling på salong. Det har jag inte gjort många gånger i mitt liv kan jag lova. Jag var livrädd för att få ett ‘oj’ som reaktion på huden under lampan, men det blev det inte. Det blev istället ett ‘du har faktiskt inte några porer alls att klämma’, vilket kändes som en hel halv seger. Min hud är frisk och repar sig snabbt! Den ekologiska behandlingen som jag hade valt var för övrigt gudomligt skön och jag önskade lite att de skulle glömt kvar mig där i rummet. (Jag hade garanterat somnat, inbäddad som jag var, och sovit några dygn. Sedan skulle jag vaknat upp med slät och len babyhud i ansiktet.)

Grön juice

Efter behandlingen blev det grönjuicande. Jag fick Sander att sippra på lite selleri-, gurk- och äpplejuice och så tvingade jag killarna och deras två kompisar att smaka varsitt shotglas också. Det var blandade miner kan jag lova. Efter att jag blandat i avokado och grönkål fick svärmor sitt glas, trots att hon inte gillar selleri. Hon blev tvungen att skölja bort smaken med något annat. Själv slukade jag i mig en hel flaska. Förstår inte att ingen annan tycker min grönjuice är det godaste som uppfunnits typ. Mitt enda mål med juicen nu är att få Sander att gilla den. Han kommer inte undan.imageÄntligen är sellerin ekologisk också! Tjoho!  Grönkålen hade simmat ur bild. imageSlörp.


Andra löprundan avklarad

Löpform, vad är det?

Avsaknaden av form och lyckohormoner under dagens löprunda var uppenbar jämfört med sist. Det var tyngre idag. Flåset var intensiv och jag blev kall i lungorna (ni vet när man flåsar i sig för mycket kall luft). Antagligen för att jag sprang första delen av rundan med en storm som motvind.

Men jag tog mig runt de där tre kilometrarna och som alltid känns det grymt när man genomför det man har tänkt. Plus att jag nu kan anse mig vara igång på riktigt igen. Två rundor in och alla kroppens barfotalöpardelar och bebisfödardelar håller ihop, även om träningsvärken i vaderna från första rundan tog fyra dagar att bli av med. Men nu är jag på g. Sugen finns kvar (en målsättning jag hade genom graviditeten) och jag är bara 17 km och 1,5 minuter i kilometertid ifrån formen som den var innan graviditeten. Ha! Ge mig till sommaren så.

Ett parti grönjuice

Annars idag har jag juicat upp alla grönsaksrester ur kylen. Det blev ungefär två liter superdupergod, frisk och nyttig juice. Jag körde följande i juicemaskinen:

  • 2 paket selleri (de har äntligen tagit in eko på vår Maxi. Bästa juicebasen!)
  • 3 gröna äpplen
  • 1/2 gurka
  • 1 citron

 

Hällde sedan vätskan i mixern och stoppade i :

  • 1/2 påse grönkål
  • 1/2 påse spenat

imageDet jag inte orkar dricka upp direkt häller jag i portionsstora flaskor och ställer i kylen. Så håller de någon dag eller två.

Mat till en sexmånaders

Sander, som nu närmar sig halvåret, fick också prova på sin första gröna juice idag. Jag mixade en liten bit gurka, en fjärdedels avokado och en halv banan med någon deciliter vatten. Han sög skeptiskt i sig hälften ungefär, med många pauser. Men så var det ju också första gången han drack något helt annat än mjölk/välling i flaskan och det var första gången han smakade både banan och gurka, så jag ger honom några gånger på sig.

Annars äter han ganska mycket mat nu. Vi ger honom gröt två gånger per dag. Morgon och kväll. Hipp mild havregröt som snabbvariant och hemmagjord bovetegröt om mer tid finns. Mat-mat får han 1-2 gånger per dag. Mosad avokado är favoriten, annars någon grönsakspuré eller lite av det vi äter till middag, såsom osaltad lax eller potatismos. Välling håller vi på att fasa in till nattningen. Vi kör på hemmagjord bovetevälling för jag har inte hittat någon snabbvariant jag är nöjd med. Och så ammar jag ju titt som tätt också. Hungrig kille!


Juice, juice och mera juice

Idag är det sista dagen på min 1-veckas raw food-detox-kur. Och då är det juice. Bara juice. Sex stycken fick jag med mig imorse i en massa olika vackra färger. Tre gröna, en brun, en röd och en rosa. Så oj vad jag dricker. Och oj vad sugen jag är på mat. Jag fantiserar om kokta röda linser och lax. (Det har jag faktiskt redan spikat till morgondagens middag.) Och havregrynsgröt med hallon på. Men jag ska börja riktigt lätt imorgon bitti och startar upp med en chiapudding på 3msk chiafrön, 2,5 dl kokosvatten, en näve hallon och en skvätt mandelmjölk.imageFem juicer kvar efter att jag hade hällt i mig morgonens första gröna på plats, efter aloe vera och vetegrässhot. imageMästerkocken lägger sista handen vid dagens alla juicer som ska skickas ut. Å ena sidan ska det bli skönt att slippa åka iväg varje morgon för att hämta upp matpaketet, men å andra sidan måste jag ju själv börja planera vad jag ska äta igen. Men jag gissar att jag kommer åka in och hämta upp en och annan lunch här i veckan ändå.

Detoxen har absolut haft sin effekt. Jag är pigg. Jag vaknar tidigt och känner inte för att sova vidare. Tankarna är klara. Magen är plattare än den varit någon gång under det senaste året och är lugn och fin inuti. Precis så som det ska vara jämt egentligen. Det tuffaste under veckan har varit sötsuget och ett sug efter lagad mat som har kommit nu de sista dagarna. Första dagen kände jag mig uppblåst i magen innan den kom igång ordentligt och sedan hade jag en energidipp i torsdags. Jag har försökt hjälpa kroppen på alla möjliga sätt och har torrborstat mig några gånger, yogat, tränat, promenerat och badat varma såpabad. På det stora hela har jag mått bra och jag ser verkligen fram emot veckan som kommer. Jag förväntar mig att känna mig full av energi.

Några av deltagarna har haft det tuffare. Någon har haft jätteont i sina leder och har varken kunnat sitta eller stå på flera dagar. Men de flesta har haft någon eller några tuffa dagar som har uppvägts enormt av smärtor som försvinner, förnyad energi och en känsla av att rena kroppen. Jag tror på riktigt att vi alla har gjort våra kroppar en oerhörd tjänst. En hel vecka där mer gifter lämnar kroppen än vad som kommer in. Jag är övertygad om att kroppen kan åstadkomma mirakel om den bara får chansen. Plus att man blir väldigt motiverad att inte skita ner kroppen igen. Jag kommer garanterat ge mig på detta igen.

Jag har ännu inte visat fredagens och lördagens mat så den kommer här.imageTill frukost i fredags blev det en yoghurt.imageTill lunch. En pajaktig massa gömmer sig därunder avokadoröran och tomaten.imageDen här moussen till mellanmål var bara så otroligt efterlängtad och god efter en massa dagar med grönt med mycket tuggmotstånd. En väldigt osöt, tjock och len chokladmousse.imageEn riktig råkostsallad med god dressing var det till middag.

Lördagens mat var huvudsakligen soppor, lite som en uppvärmning inför sista dagens juicande. Vrålgott och förvånansvärt mättande. Frukosten var en grön juice.imageLunch. Den här avokadosoppan serverades med en råkostsallad (som inte syns på bild) med tre stycken oliver till. Oliver har aldrig smakat så gott i hela mitt liv! Så gott det var med salt.imageMellis. En ordentlig chiapudding med blåbär.imageMiddag. En gazpacho och en sallad med några bitar vattenmelon på toppen.

Den här veckan har verkligen både varit en lyx och en utmaning. Jag har fått i mig mängder av nyttigheter naturligt via maten. Varje måltid har innehållit gurkmeja, chili, citron, lime, ingefära, fänkål, kål, surkål och annat läkande, boostande och helande, men nu är jag redo för en vecka med varm, nyttig mat kombinerat med en massa goda sallader. Och så ska jag läsa raw food recept. Här ska det läras!


Nattabad och kvällsyoga utomhus

Igår hade vi vänner över på middag och det blev sent. Och det var varmt. Det badades intensivt under eftermiddagen och ändå kände vi att vi var tvugna att svalka av oss innan det var dags att hoppa i säng. Det innebar barnens första nattabad, med lamporna på i mörkret. De älskade det! Det känns dock som mer av en engångsförteelse att vara vakna och bada närmre midnatt. Men är det sommarlov så ska det märkas ibland.imageJag får ju som bekant inte bada för tillfället (jättebra tajming med sommarvärmen på den! Men jag kan faktiskt inte vara bitter över det eftersom vi fick en ljuvlig bebis istället.) och mannen fick jag cencurera ur bild eftersom han valde att bada naken. Men resten kan få vara med i bild helt ocensurerade.imageJag hittade två lite halvtrötta barn i soffan imorse. imageOch jag piggnade till under en varm och lång power walk. Jag har skalat upp till närmre 5 km nu. Men när man inte kan springa tar 5 km ganska lång tid, även om man går fort, så jag känner att jag nog får stanna någonstans mellan tre och fem km i några veckor. 

Jag har insett att det absolut snabbaste sättet att komma på fötter igen och känna sig helt återställd efter sena kvällar eller fel kost är att dricka sin näring dagen efter till så stor del som möjligt. Det både rensar kroppen och återställer balansen snabbt, samtidigt som det fyller på med en massa näring utan att tynga kroppen. Nedan mina bästa dryckestips som har använts allihop här hemma idag – tre väldigt olika drycker som kan varvas under dagen. Jag har delat recepten tidigare men här kommer de igen:imageEn färgglad start på morgonen med grape- och ingefärajuice plus en banan- och mangosmoothie.

Grape- och ingefärajuice (1 glas)

  • Fruktköttet från 1 mogen, ekologisk grapefrukt (skala varje klyfta)
  • 1 cm riven ingefära
  • 1/2 msk linfröolja el. Udo’s choice

Mixa på superhögt varvtal så blir den riktigt slät och god.

Banan- och mangosmoothie (1 liter)

  • 2 mogna, ekologiska bananer
  • 1/2 paket mango (jag använder fryst som jag tinar till rumstemperatur innan jag mixar för jag gillar inte när det jag dricker är för kallt)
  • 1 msk linfröolja el. Udo’s choice
  • 1 msk krossade linfrön el. chiafrön (för tjockare konsistens)
  • 2 dl mandelmjölk
  • 5 dl rismjölk

Mixa slät och tillsätt ett färgglatt sugrör!

imageSedan juicades det. Selleri, gurka, äpplen, citron och ingefära i juicemaskinen.imageSpenat och avokado i mixern tillsammans med den juicade vätskan.imageBlir till mums.

Grön juice

Kör i juicemaskinen:

  • 1 paket selleri
  • 2 gurkor
  • 4 gröna äpplen
  • 1 citron
  • 2 cm ingefära

 

Häll sedan vätskan i mixern och mixa ner:

  • 1 påse spenat
  • 1 avokado

 

De sena, varma kvällarna är så jädra härliga! Imorgon förväntas det bli regn så ikväll blev det yoga utomhus. I mörkret. Fast i ljuset av cirkuslamporna som hänger i markisen. Kan vi stanna tiden en stund nu?image


Juice och smoothies i kvadrat

Nu frossas det i juicer och smoothies här hemma. Idag gjorde jag juice på resterna i grönsakslådan och det blev väl sådär gott om jag ska vara ärlig. Det blev en ren morotsjuice (blir för sött och mättat för min smak. Mycket godare att blanda upp med en bunt apelsiner, grapefrukter och citroner.) och en grön juice på bara gurka och selleri. Det var nämligen allt grönt jag hittade. Inte ens några nya ruccolablad hade letat sig upp i odlingslådan efter att vi gick hårt åt den första skörden i helgen. Jag föredrar helt klart att handla ingredienser och pressa juice på goda recept istället för på skrapet. Men kroppen blir hur som helst glad och juicen får som alltid fin färg oavsett smak. Imorgon blir det dock grön juice på recept. Ingredienser är inhandlade.imageEtt paket selleri och en stackars gurka fick sätta livet till för den här gröna fina, lite blaskiga men ändå ganska läskande juicen. imageEtt paket morötter blev till en mastigare juice men både för tjock och för söt att dricka några större mängder av.imageHär en mer mättande lingon- och chiasmoothie. Supergod. Recept nedan.imageByter man lingon mot blåbär blir det så här fin färg av det hela. Lite sötare. Och väldigt god.imageOch om man helt plötsligt råkar bli lite lat och inte orkar ställa sig och juica så har Brämhults lanserat en ny serie juicer under parollen ‘Drick mer grönsaker’. Denna med rödbetor är min favorit, just för att det blir så himla….färgglatt att juica rödbetor själv. Och rödbetor gör kroppen väldigt glad.

Lingon- och chiasmoothie

  • 1 banan
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk krossade linfrön
  • 1/2-1 dl lingon (kan bytas ut mot t.ex blåbär)
  • 1 msk linfröolja
  • en skvätt kokosmjölk
  • en skvätt mandelmjölk
  • två skvättar rismjölk
  • 1 nypa vaniljpulver

Vecka 30

Igår gick jag in i vecka 30 och påbörjar nu min sista (tunga?) fjärdedel av graviditeten. För att stävja tyngdlagen och känna mig lätt började jag morgonen med nötter och massor av grön juice, typ fyra glas. Jag känner mig törstigare än vanligt för tillfället men har svårt att dricka tillräckligt med vatten eftersom det känns som att det rent volymmässigt inte får plats i kroppen. Kör därför lite mer juicer än vanligt så att jag får i mig vätska, men samtidigt en massa näring så att jag slipper fylla på med lika mycket fast mat. Man får ju vara smart!image

Grön juice

  • 1 påse stjälkselleri
  • 2 gurkor
  • 4 gröna äpplen
  • 1 påse färsk babyspenat
  • 1 näve ruccola
  • 1 avokado

Selleri, gurka och äpplen körs i juicern. Sedan häller jag den juicade vätskan, avokado och sallad i mixern och kör.

Jag känner mig just nu otroligt kluven till min graviditet. Å ena sidan vill jag inte att den ska ta slut. Veckorna bara rusar iväg och eftersom jag vet att detta blir min sista (planerade) graviditet så känns det lite vemodigt att den snart tar slut. Jag har inte direkt älskat att vara gravid någon av gångerna, men denna gången känner jag mig väldigt tillfreds i både kropp och själ (jag ska påminna mig själv om att jag sa det om några veckor).

Å andra sidan har jag börja längta otroligt mycket efter lillebror som ligger därinne i magen (Har jag berättat att det blir en lillebror? Det blir det!) och vill att han ska komma ut så att vi kan få se vem det är och bebisgosa ihjäl oss. Det känns som att hela graviditeten är full av faser där man vill, men inte nödvändigtvis bör, tänka för långt i förväg eftersom det kan resultera i en helt outhärdligt längtan efter något som ligger flera veckor fram i tiden. Och flera veckor i en graviditet kan kännas långt som en rymdresa. Eller kort som en vindpust. Ambivalent? Jag säger ju det!

928516_707717235958742_574976328_nDen enda bilden vi har på lillebror än så länge. Vem är han? Det är otroligt svårt att tänka sig ytterligare en blandning av mig och mannen, så det blir lätt att vi tänker på honom som antingen en till Jack eller en till Zeb. Och det kommer det ju garanterat inte vara.


City Gross inspirerar

Min man satte ett reklamblad från City Gross i handen på mig häromdagen och sa att han trodde jag skulle gilla det. Och oj, vad rätt han hade. De hade satt samman ett reklamblad med bara Raw-recept – röror, smoothies, juicer och enkla rätter och allt såg jättegott ut. Jag blev direkt sugen på att testa en pesto, en tapernade, en citron- och ingefärashot och en grön juice på nytt recept.image

image

Sagt och gjort. Imorse när jag juicade grönt skulle jag också få till den där shoten som en bra start på dagen. Notera att receptet säger 3 citroner och 4 cm ingefära. Det matchade tyvärr inte alls med resterna i fruktskålen, så jag tog den halva citronen som fanns kvar och juicade den med hela stora ingefärabiten (kanske 8-10cm) och en vitlöksklyfta istället. Haha. Jag höll faktiskt på att ramla av stolen när jag drack shoten. Den var så sjuuuuukt stark. Jag vet inte hur jag tänkte riktigt. Men jag kände mig som Karl-Alfred efteråt. Andra halvan av shoten blandade jag ut med ett äpple och en selleristjälk som jag hade kvar från grönjuicen och då blev det genast mycket bättre. Kolla in vilka fina färger på juicerna. Man kan ju bli glad för mindre.

image

image

Den gröna juicen är gjord på samma recept som jag kör för det mesta. Jag använder så mycket ekologiskt jag kan hitta för att få juicen pumpad med energi. Selleri är nog det enda jag inte lyckats hitta ekologiskt än.

Grön mild juice

  • 2 gurkor
  • 1 paket stjälksellleri
  • 5 gröna äpplen
  • 2 nävar babyspenat
  • 2 nävar ruccola
  • 1 avokado

 

Gurkan, sellerin och äpplena juicas. Spenaten, ruccolan och avokadon mixas sedan i. Enjoy!


Grön morgon

Imorse blev det grön juice till stora och rosa smoothie till små som laddning för veckans sista (men intensiva) jobbdag.

Grön juice

  • 4 stjälkar selleri
  • 2 gröna äpplen
  • 1 gurka
  • 1 avokado
  • 1 näve basilika

Selleri, äpplen och gurka körde jag i juicern. Sedan hällde jag över vätskan i mixern och mixade i avokado och basilika.

Rosa smoothie

  • Naturell yoghurt
  • Jordgubbar
  • Mango
  • Vaniljpulver
  • Honung

Allt kördes i mixern.

IMG_2942