Mias Familjeblogg

Utvärdering hälsoutmaningen

Det har blivit oktober! Hur gick det till? Förutom att man på riktigt nu får acceptera att sommaren är över så innebär det också att den första rundan av hälsoutmaningen är över. Hur har det gått för er? Här kommer min utvärdering.

Jag hade ju på min lista att:

 1. Power shotta på morgonen
 2. Skölja munnen med kokosolja
 3. Träna core med mamma-mage-övningar

 

Power Shot

En grön power shot varje morgon. Och jag har lärt mig att älska den! Det tog två veckor ungefär. I början fick jag tvinga i mig den och jag gjorde allt jag kunde för att hotta upp den - bytte vatten mot kokosvatten, minskade mängden pulver, tillsatte lite nattljusolja för att göra den lite lenare. Och det funkade. Efter två veckor märkte jag att jag började längta efter shoten när jag vaknade. Jag längtade efter att börja dagen rätt och jag längtade efter den känslan av energi som infinner sig när man ger kroppen bra med näring till frukost.

Nu dricker jag min power shot (2 dl kokosvatten med 1 msk av den här blandningen och så lite olja i) det första jag gör när jag vaknar. Någon timme senare grundar jag med en grön juice eller en smoothie (oftast mango- och banan) och på den frukosten kan jag träna eller promenera och hålla mig nöjd ända fram till lunch vid tolv-ett-tiden. Det här kommer jag helt garanterat fortsätta med framöver och jag har inte missat en enda dag, inte heller nu i oktober. Det känns snarare som att jag alltid har börjat min dag såhär.image'Det ser ut som grodyngel' sa lillkillen när jag frågade om han ville smaka. Mmmm. Grodyngel.imageEn hel burk pulverblandning har det gått åt de här veckorna. Nu när det blir till att blanda nytt kommer jag dryga ut med en deciliter MSM också.

Oil-pulling

Att gurgla munnen med kokosolja i 15 min om dagen för att bli av med bakterier o svamp, detoxa kroppen och hålla förkylningar borta. Jag gillar det skarpt. Jag har missat en knapp handfull gånger. Det svåra är att den inte har någon naturlig plats i de dagliga rutinerna. Jag får till det allra bäst när jag gör det vid läggdags, efter att jag har borstat tänderna för kvällen. Då sover ju barnen (=färre i huset att prata med) och jag kan skölja medan jag gör mig iordning. Problemet är de dagar då man är för trött för att göra sig iordning ordentligt. Då faller det. Det är alltid nackdelen med att spara någonting till det sista man gör.

Men jag tyckte att jag kände stor effekt av sköljandet. Jag gillar eftersmaken det lämnar efter sig och det känns rent. Grundligt rent, inte flour-rent. Jag tror också att det satte igång lite utrensningssymptom hos mig under första veckan. Jag tycker dessutom att tänderna har känts vitare och fräschare under den här perioden, men jag är inte så säker på att det sitter i som kvarstående effekt om jag slutar.

Gurglandet kommer troligtvis inte bli något jag fortsätter göra dagligen, men jag skulle gissa på några gånger i veckan när andan faller på.

Magövningar

Det här har också gått rätt bra eftersom jag har kommit igång ordentligt med träningen den här månaden. Det har inte blivit enbart renodlade mamma-mage-app-övningar, men jag har absolut fått magen tränad nästan dagligen. Och jag märker faktiskt skillnad på min allmänna styrka både i bålen och i kroppen. Nu tänker jag fortsätta på samma bana med magträning några gånger i veckan, hemma på mattan eller på pass om jag får till det. Sedan så är det bara tid som ska loss för lite mer dedikerad träning, men det får bli när bebisfokus har lagt sig något.

Hälsoutmaningen fortsätter - mina nya utmaningar

Självklart tänker jag jobba vidare med nya utmaningar för att optimera mitt mående och jag hoppas ni hänger på. Det finns ju massor av häftiga hälsofrämjande rutiner kvar att testa. Och ju mer man tar till sig, desto mer är det det ohälsosamma som sticker ut som tillfälliga händelser. Och det är ju precis dit man vill komma - att få vardagen hälsosam! Så den här månaden kommer jag fokusera lite extra på några nya saker. Det blir till att dagligen:

 • vara utomhus
 • käka lite surkål
 • inte äta någon fast föda förrän lunch

imageimage1. Att vara utomhus varje dag kommer bli en utmaning i oktober månad. Det är därför jag tycker att det förtjänar lite extra uppmärksamhet - för att undvika att gå in och sätta sig och vänta på snön liksom. Frisk luft gör underverk för humöret och jag känner att hjärnan blir skarpare än om jag är inne.image2. Nu när jag har gjort surkål måste jag ju äta upp den. Lite varje dag blir toppen för magen.image3. Det kommer bli mycket sånt här till frukost framöver. Med flytande näring fram till lunch får tarmen vila en större del av dygnet och näringen blir dessutom oförskämt lättupptaglig. Här hallonsmoothie på banan, hallon, rismjölk, mandelmjölk, chiafrön och linfröolja.


Hälsoutmaningen är igång!

Då börjar vi. Första dagen av hälsoutmaningen. Jag har äntligen bestämt vilka rutiner som ska bli min prio 1 resterande dagar i September.

1. MammaMage-övningar. Den här bara måste vara prioritet efter att man har fött sitt tredje barn och längtar efter att kunna börja springa igen, så den är en given etta. Jag har slarvat lite med övningarna på sistone så nu är det full fokus på att få loss de åtta minutrar som krävs varenda dag.

2. Power-shot. Denna kvalade in för att jag är nyfiken på om det gör skillnad. Jag har varit skeptisk till allt superpulver tidigare på grund av att jag tycker att det smakar så himla illa. Att blanda det i smoothie förstör smoothien. Att blanda det i vatten ger mig nästan kväljningar. Och jag har haft någon föreställning om att hälsa alltid ska smaka gott. Nu resignerar jag dock och bestämmer mig för att testa i 26 dagar. Jag förväntar mig en hög energi-nivå, att hålla mig undan förkylningar och ett minskat sötsug. Antingen gör hälsoeffekterna att det är värt det trots trist smak och konsistens eller så kanske jag helt enkelt börjar tycka att det smakar gott allt eftersom kroppen vänjer sig.

Min blandning består av:

 • 1 dl gurkmeja
 • 1 dl nyponpulver
 • 1 dl nässlepulver
 • 1 dl blåbärspulver
 • 1 dl vetegräspulver
 • 1 dl L-glutamin

 

Jag förvarar blandningen i en glasburk och så tar jag 2 msk blandat i ett litet glas vatten (typ 2 dl) på morgonen. Mmmmmm. (Not.)image

3. Oil-pulling. Att skölja munnen i kokosolja i ca 15 minuter varje dag. Jag hoppas på att hålla förkylningar borta, få lite vitare tänder och hålla en allmänt god munhygien. Den här kvalar in för att jag inte har testat mer än vid enstaka tillfällen tidigare plus att jag inte hann bleka mina tänder innan jag blev gravid som jag hade tänkt. (Tandblekning = starka kemikalier som inte ska användas vid graviditet eller amning. Nu kanske jag slipper helt.)

Det var mina val. Självklart innebär det inte att jag väljer bort allt annat på listan, men de här tre rutinerna ska få extra uppmärksamhet av mig de närmsta 25 dagarna. Vad väljer du?


Hälsoutmaning – häng på!

Det verkar vara i ropet (först skrev jag på repet, fniss) med utmaningar i sociala medier nu för tiden. Fotoutmaningar, tacksamhets-utmaningar och yoga-utmaningar är bara några av dem som har dykt upp i mitt facebook- och instagram-flöde. Jag tänkte hänga på och köra en hälso-utmaning här på bloggen. Det är ett smart sätt att lägga sig till med nya, bättre vanor. Ni vet säkert redan att upprepning är det bästa sättet att ändra sitt rutinmässiga beteende. Om du upprepar ett nytt beteende i 45 dagar kommer nämligen den elektriska aktiviteten i hjärnan att ledas om och du har skapat dig en vana som fungerar per automatik.

Hälsoutmaningen riktar sig (förutom till mig själv) till dig som är intresserad av att lägga dig till med nya hälsofrämjande rutiner på en daglig basis. Jag har redan ett gäng rutiner jag försöker få till varje dag och under Sannas föreläsning fick jag ytterligare bra förslag. Nu känner jag därför att det börjar bli lite för många saker att tänka på och behöver börja prioritera. Och kanske testa några nya.

Utmaningen kommer gå till så att man väljer 2-3 rutiner som man vill testa och så prioriterar man dem varje dag hela September ut. Om man känner att man mår bättre av den nya rutinen när månaden är slut så behåller man den förhoppningsvis (i 45 dagar och sedan livet ut). Om inte så väljer man 2-3 nya rutiner i Oktober för att så småningom hitta de rutiner som man tycker har störst effekt på ens välmående och hälsa.

Nedan listar jag förslag på ett antal rutiner som man skulle kunna börja med, men vad som helst som du tror att du mår bättre av är såklart det du ska välja.

 • Vistas i solljus (dagsljus = utomhus)
 • Ta probiotiskt tillskott
 • Ta kosttillskott (tex multivitamin, fiskolja, magnesium)
 • Gå en promenad
 • Göra kattstretch-övningar
 • Börja morgonen med en powershot (exempelvis den här eller den här. Eller så gör du en egen variant.)
 • Börja morgonen med hett citronvatten
 • Drick en powersmoothie till frukost
 • Djupandas
 • Träna på att näsandas
 • Ligg på spikmatta
 • Gör övningar från MammaMage-appen (speciellt för dig som just varit gravid eller som har problem med framfall eller urinläckage)
 • Torrborsta kroppen
 • Göra några enkla yoga-övningar
 • Meditera
 • Ta epsom-/såpa-bad (Dagligen blir lite mycket här. 1-2ggr per vecka passar bättre.)
 • Oil-pulling
 • Nässkölj

 

Vad har jag glömt?

Imorgon (torsdag) börjar vi och då listar jag de rutiner som jag själv har valt för September. Jag hoppas att ni hänger på och att ni vill dela med er av vad ni väljer och hur det går.915615_209245665923368_21414650_nVad blir din ny rutin? Höstpromenader?imageEn ny sorts frukost?imageNya typer av mellanmål?imageTorrborstning?


God förmiddag

Mina förmiddagar ser ju ganska likadana ut sedan någon vecka tillbaka och vad gäller mina utökade morgonrutiner så får jag säga att det går rätt bra.

 • Jag juicar som besatt och har druckit ohyggliga mängder juice den senaste veckan. Jag har insett att jag inte kan få i mig så mycket juice som det blir när jag juicar varje dag och antingen får jag skala ner lite på mängden (disken blir ju dock densamma...) eller så får jag acceptera att jag sparar juicen över natten. Jag har dock fått lite sällskap av mannen på juicefronten i veckan så kanske är det han som blir lösningen på 'för mycket juice'-problemet.
 • Yoga. Underbart. Förmiddags-yogat nästan alla dagar. Tänker fortsätta. Kör en halvtimme med standard-övningar jag har fått med mig från gravid-yogan.
 • Torrborstning. Det här har ju som väntat inte gått alls. När känns det läge för att gå in i badrummet och torrborsta sig liksom? Nej, jag modifierar denna lite och kör ansiktet varje kväll (det är ju grymt skön känsla i huden efter redan en dag eller två) och så tar jag kroppen när jag badar. Det får räcka så.
 • Tid utomhus. Har egentligen inte skiljt sig speciellt från tidigare, men jo, rutinen har fungerat och jag är ute varje dag. Antingen promenad eller en stunds häng i solen eller lite gräsklippning eller plock i trädgården. Det är bara väldigt mycket lättare att gå ut och sätta sig en stund i solen om man ser det som en hälsofrämjande rutin snarare än slappande... Återigen, man får ju vara smart. (Sedan är det ju inte så svårt att längta ut med vädret som är just nu heller.)

image Dagens juicebatch blev enorm - 2 liter. Vet inte vad som hände, men gurkan var stor, selleripaketet oanvänt, äpplena var stora, hela avokadon var mogen och fin, jag hade både spenat och ruccola i kylen och jag testade att slänga i lite nyponpulver (som för övrigt gav en supergod lite sötad smak och lite mossigare färg).imageEn mer normal juicebatch på en dryg liter. Redan denna mängden juice är dock svår att få i sig på en dag tycker jag. I så fall kan jag knappt få i mig något mer och det är synd när jag vill äta en massa annat gott och dricka både te och smoothies. Vilket oerhört problem!imageIbland vill jag nämligen äta en sån här frukost också. Grapejuice med ingefära och ägg på fröbröd. Grapejuicen kvalar dock in i juice-kategorin kan jag tycka, även om den inte är just grön. Mina frukostar har plötsligt blivit en 2-3 stegs-raket som sträcker sig ända fram till lunch.imagePromenaderna tar längre och längre tid för varje vecka. Min vanliga korta snabba 20-minuters runda tar nu närmre 45 minuter att gå runt. Det blir en del pauser på vägen alltså. Tur att det finns fin natur att fota. Och kossor som håller en sällskap. image imageDet är häftigt att se hur naturen förändras för varje vecka som går. De utblommade vitsipporna, körsbärsträden, påskliljorna och maskrosorna har nu fått lämna plats för ängsblommorna.


Nya rutiner

Jag har skalat ner till halvtid nu p.g.a. graviditetsbesvär med svimningar och jobbar mest eftermiddagar. Förmiddagarna, när besvären är som värst, blir lugna med mycket vila här hemma och jag tänkte ta chansen att använda tiden till att försöka införa härliga, hälsofrämjande morgonrutiner för att inte känna mig förslöad. Det här är vad jag har på förslag:

 • Juica grönt varje morgon. Nu juicar jag större batcher 1-2 gånger i veckan men jag skulle vilja juice färskt varje dag och få in det som en rutin. Det kräver dock lite inköpsplanering. Och disciplin.
 • Morgonyoga. Love it när jag får till det på morgonen! Nu ska det yogas i alla fall en halvtimme om dagen. Just nu yogar jag 2-3 gånger i veckan, efter dagishämtning, men innan middagen. Då leker barnen som bäst och oftast är vi två vuxna hemma, dvs jag behöver inte rycka ut om något händer. Men morgonyoga har ju sin speciella charm. Och i de perioder när jag har fått till daglig yoga så har jag mått som allra bäst.
 • Torrborstning av kroppen. Det här har jag läst mycket om den senaste veckan och jag har fastnat för idén. Jag har dock aldrig testat. Det här kommer garanterat bli den största utmaningen på rutinlistan, men jag skickar in den som en joker i leken.
 • Vistas utomhus och i direkt solljus varje dag. De dagar då det är okej väder ska jag ligga ute och vila i solen och samla D-vitamin i de lite mildare förmiddagsstrålarna. Helst vill jag ju fortsätta med mina promenader också, men det får vi se hur det går. Jag vill ju helst inte tuppa av ute i skogen.imageDagens frukost nummer 1. Grapefrukt (man måste skala varenda klyfta för att få rätt konsistens), ingefära och linfröolja. Jag har druckit den här juicen flera gånger i veckan i två år nu och det är en riktig favvis. Ända fram tills igår har jag mixat den med handmixer vilket har gjort den 'full av struktur' (dvs rätt mycket fruktköttskänsla). Igår insåg jag dock att jag borde ha brutit den vanan redan i julas, då jag fick min ultra-super-duper-bästa Vitamix i julklapp av mannen. Jag körde den nämligen på full effekt i Vitamixen och halleluja! Ett glas slät, len, ljuvlig lyx! Grapejuicen har nu fått en ny dimension.imageDagens frukost nummer 2.imageSåna här vyer behöver själen, helst varenda dag.image I närbild kan man inte få nog av maskrosor. De är som snöflingor med olika mönster och former.