Mias Familjeblogg

Min önskelista i jul

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!

 • Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel.
 • Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som har hängt med här i bloggen vet att gröten har hamnat på vift de senaste två jularna, så jag hoppas på i år. Jag köpte till och med Kung Markattas grötris idag, så kanske blir detta något jag skaffar mig själv innan jul.
 • Gott julgodis utan socker, gluten och mjölk. Jag har redan flera recept på spaning. Inte minst det här. I år vill jag hinna julfixa och julbaka och ta mig igenom julen utan att känna mig tvungen att smaka några skumtomtar. Jag känner mig fixig nog.
 • Bebisgos. Det finns en nykommen bebis i närmsta familjen. Hur tur har jag?
 • En gran. Förra året fick vi prioritera bort gran på grund av en ettåring som inte riktigt kunde låta någonting vara. I år hoppas jag att vi kan ha en fin granluktande gran med fina ljus i som får lov att sprida sin härliga energi i vårt hus i flera veckor!
 • Skratt. Mängder med skratt. Och spel. Och att få träffa mina gamla vänner. Och kanske faster. Och eld i spisen. Och en promenad till havet.

image


Julens bästa

Nu får nog julen anses vara över. Jag är inte direkt sentimental och tomtarna kommer snart förpassas till sin låda i förrådet igen. Ljusstakar och stjärnor får dock vara kvar ett tag till. För att summera julen och vandra vidare mot det nya året, här kommer den här julens tio bästa:

 1. Att det var tre kusinbebisar (på julbordet höll jag på att skriva! Haha. Men det var de inte, jag lovar.) i huset. Så mycket igenkänningshumor det blir bara av att betrakta andra bebisar i samma ålder och storlek. För att inte tala om allt gos och alla moderskänslor.
 2. Att mannen överraskade på julbordet med en risgrynsgröt gjord på mandelmjölk till mig. Som jag åt med kanel och rismjölk. Så jädra gott!!! Sander fick också smaka och tyckte det var jättegott.
 3. Att den specialgjorda mandelmjölksgröten blandades i samma bytta som risgrynsgröten på julafton. För hur ska någon som inte har fått veta att det är olika grötar veta det liksom? Ödets ironi.
 4. Att killarna fick varsin liten kabinväska i julklapp och på julaftonskvällen plötsligt försvann jättelänge till en annan del av huset. När de kom tillbaka någon halvtimme senare glatt dragandes på väskorna som värsta världsvana flygplatskidsen och vi frågade vad de hade gjort, blev svaret ‘Lekt flygplan bara’.
 5. Att storkusinerna blev så exalterade när tomten kom att de bestämde sig för att gömma sig istället för att släppa in honom. Det är ju ett fullständigt irrationellt beteende! Och jätteroligt.
 6. Att vi både fått och skickat sjukt roliga julhälsningar. Jag vet inte hur många elf yourself videos med olika familjekonstellationer jag har klippt ihop den här julen. Och jag vet inte hur mycket jag har skrattat åt dem. Orimligt mycket i alla fall.
 7. Att vi lyckades få till en träff med barndomsvännerna i år igen. Tre av fem närvarande på en dags varsel är godkänt. Men som alltid när man lyckas ses så blir man samtidigt lite sorgsamt (vadå inget riktigt ord?) påmind om hur mycket man inte lyckas ses.
 8. Alla grymt omtänksamt valda julklappar. Trots aktiv nedskalning var berget under (runt?) granen enormt (men så var vi 16 pers också). Sander fick så himla fina kläder. En massa ekologiska, fina plagg. Killarna fick bland annat ovan nämnda resväskor, böcker och presentkort på iTunes. Våra bästa till dem var hip-hop-kepsar från hip-hop-tomten, ett tekniklego-flygplan till storkillen och en enhjuling till lillkillen. Dessutom är jag grymt tacksam för att mannen har begåvats med en fantastisk förmåga att komma på bra julklappar till mig. I år fick jag ett tre-dagars yoga-retreat. Ett yoga-retreat!!! Wiiiiiie! Jag har redan börjat skala upp träningen för att hinna komma i bra yogaform.
 9. Att kylan äntligen kom och fantastiskt vinterväder med den. Och att jag fick flera långa pratpromenader i mina gamla hoods med klokaste svägerskan. Och nu snön!
 10. Att hänga med hela stora familjen i sitt barndomshem i flera dagar med allt vad det innebär. Och att komma hem till sitt egen säng igen.

imageDen julklapp jag själv var mest nöjd med att ha lyckats fixa. En enhjuling! Från sajten, varsam.se där det finns grymt mycket bra grejor för aktiva barn.imageHip-hop-tomtens bidrag. Observera nitarna. Som jag fick beställa separat och lämna in till sömmerska för att få monterade.

Bjuder på lite Tjärnlundsk juldans som avslutning på julen.Skärmavbild 2014-12-29 kl. 00.22.25


Jul i dagarna tre

Nu är det julmys i dagarna tre och vi gör sånt som man gör mest under julen – dukar fram, äter julmat, dukar undan, pratar, spelar spel, läser böcker och promenerar. Vädret idag var gnistrande, soligt och iskallt till skillnad från gårdagens regn och jag fick riktig vinterfeeling.

Ändrade planer

Planerna för julfirandet, som skulle hållits hemma i vårt hus tillsammans med svåger, svägerska, kusiner och svärmor, ändrades dramatiskt dagen innan julafton när vi insåg att ena kusinen var för sjuk för att fira någon annanstans än nerbäddad. Så jag ringde till min mamma och frågade om vi kunde komma upp. Plus 6 pers alltså (vi fem plus svärmor) till de redan 10 som var där. Och det fick vi såklart. Hon blev till och med glad. (En lätt stressad reaktion hade ju kunnat vara befogad annars.) Så vi började julaftonsmorgonen med en julfrukost hemma hos oss tillsammans med vänner, en tradition sedan några år tillbaka. Sedan packade vi med oss delar av julbordet, satte svärmor på tåget och oss andra i bilen (vår bil rymmer bara fem) och åkte ikapp med tåget upp till Onsala för att fira resten av julen med hela familjen – föräldrar, syskon, svägerskor, svågrar och syskonbarn.

16 pers runt bordet

Vi är alltså 11 personer som sover i huset och 16 personer som är med och firar, så det är ett stort hushåll att ro runt. Tre bebisar (alla vi tre syskon fick barn i somras) och en massa barn och vuxna. Livat, men faktiskt inte kaotiskt. Mysigt. Myllrigt. Så som jag gillar julen allra mest. I alla rum pågår olika sysslor och aktiviteter och barnen rör sig mellan oss vuxna i olika rum. Inga måsten. Dagarna bara rullar. På nätterna ligger folk och sover precis överallt.imagePåhittiga vattenpölar på dagens promenad. Undrar vem det är som designar dem? imageSå himla fin dag. Två pratsugna svägerskor med sovande bebisar kan lätt prata bort fem kilometer om sånt som är viktigt när man är mamma.imageStora Stenen.

Den här stenen. Den är lite magisk. Det är stora stenen. Jag tillbringade mycket tid på den som barn och det är en plats som nu återkommer varje gång jag mediterar eller slappnar av efter ett yogapass. Minnet är att det var då man blev upptagen i de stora barnens accepterade krets när man äntligen lyckades sätta både fötter och händer på exakt rätt ställen så att man lyckades ta sig upp på den. Som vi övade. Jag minns fortfarande känslan första gången jag lyckades. Eufori! Jag testade idag. Jag kom inte upp.imageStorkillen har påbörjat nästa legobygge. Ett enormt flygplan. Det kommer förhoppningsvis hålla honom sysselsatt ända till påsk.imageSpel i alla varianter är bästa julsysselsättningen.imageLjuset!

Än är julen inte slut. Ta hand om varandra.