Mias Familjeblogg

Min önskelista i jul

Det är så himla mycket jag önskar mig av tomten i år. Vi får se vad det blir, men jag väntar med spänning. Här kommer min önskelista. Håll tillgodo!

 • Snö. Det här känns som en low-hanging-fruit. Bara lite snö räcker. Och några minusgrader. Och en stjärnklar himmel.
 • Mjölkfri risgrynsgröt. Som jag längtar redan. Den som har hängt med här i bloggen vet att gröten har hamnat på vift de senaste två jularna, så jag hoppas på i år. Jag köpte till och med Kung Markattas grötris idag, så kanske blir detta något jag skaffar mig själv innan jul.
 • Gott julgodis utan socker, gluten och mjölk. Jag har redan flera recept på spaning. Inte minst det här. I år vill jag hinna julfixa och julbaka och ta mig igenom julen utan att känna mig tvungen att smaka några skumtomtar. Jag känner mig fixig nog.
 • Bebisgos. Det finns en nykommen bebis i närmsta familjen. Hur tur har jag?
 • En gran. Förra året fick vi prioritera bort gran på grund av en ettåring som inte riktigt kunde låta någonting vara. I år hoppas jag att vi kan ha en fin granluktande gran med fina ljus i som får lov att sprida sin härliga energi i vårt hus i flera veckor!
 • Skratt. Mängder med skratt. Och spel. Och att få träffa mina gamla vänner. Och kanske faster. Och eld i spisen. Och en promenad till havet.

image


Julhäng och glutenfri pizza

Vi har just kommit hem igen efter några mysiga och sköna dagar med familjen och nu är det julhäng för hela slanten. Kanske är det här de bästa dagarna på hela året. Den mest intensiva december-tiden är över (utöver skol- och aktivitetsavslutningar och den vanliga julruschen så har vi även sex familjemedlemmar som fyller år i december, bland annat båda mina storkillar. I år fyllde syster och svåger jämnt dessutom…) och vi kan alla andas ut litegrann. Hela familjen är ledig ihop, det finns inga måsten. En promenad, en gnutta frisk luft eller en extra tupplur och det känns okej att bara drälla inomhus resten av tiden. Se på film. Spela spel.imageJul-Mia. Eller kalas-Mia. Minns inte riktigt vilket. imageBra med tydliga tecken så som tomtemössa och julklappspapper när man behöver påminna sig om vad det är som firas, jul eller födelsedag?imageObligatorisk spelstund med morfar.imageObligatorisk spelstund med mormor. imageObligatorisk havsluft med mack-kastning på juldagen.

Väl hemma igen saknar jag hela stora familjen, men jag är överlycklig över att äntligen få äta min specialgjorda risgrynsgröt. Mjölkfri risgrynsgröt är det enda vi brukar bidra med till hela matkalaset kring jul. Min mamma står annars för allt och är superduktig på att laga mat som resonerar med mitt ‘clean eating’ tänk. Hennes moderliga omtanke inkluderar saker som Janssons gjord på havregrädde och mjölkfria, hemmagjorda köttbullar. För andra året i rad gjorde dock omständigheterna att jag fick avstå vår specialgjorda gröt på själva julafton. But why?

Jo, förra året hade mannen gjort en superdupergod mjölkfri risgrynsgröt till mig, vi tror oss minnas att receptet var på rismjölk. Vi packade in den superdupergoda mjölkfria risgrynsgröten i bilen och åkte för att fira jul med familjen. Väl framme ska gröten in i kylen och då är det någon (av välvilja har vi förträngt vem det var) som inte insåg grejen med två byttor av till synes samma gröt och därför blandade ihop allt i en stor härlig mjölkig portion. Så. Ingen gröt.

I år gjorde mannen återigen en god gröt (inte lika superdupergod som jag minns förra årets, men ändå väldigt god), på kokosmjölk. Vi packade in den och oss i bilen (jag frågade väldigt noga flera gånger om den var med) och åkte för att fira jul med familjen. Väl framme ska gröten in i kylen och då passar mannen på att öppna lådan och kika och blir superförvånad över att lådan innehåller gamla rester från en glutenfri pizza istället för gröt. (Vår lokala pizzeria har förresten börjat göra glutenfri pizza. Jag beställer den även vegetarisk och mjölkfri, vilket gör att jag har lyckats äta pizza två gånger det senaste halvåret jämfört med noll gånger på flera år. Mannen vägrar dock ringa och beställa min pizza eftersom pizzabagarna tror att man skämtar med en sådan beställning.) Hur som. Ingen gröt alltså. Förrän idag. Mmmm.

Utöver god gröt så fick jag idag också ett ryck efter att ha fått förkylningsvibbar. Jag tror att det är mitt stackars immunförsvar som sänkts efter en hel del socker och en lätt dos gluten de senaste dagarna. Jag drog därför fram en påse med nässlor ur frysen och kokade ihop en übernyttig nässelsoppa på nässlor, kokosgrädde, Renee Voltaires lantbuljong, vitlök, havremjölk, salladslök, havssalt och sambal oelek. Mixade slät och serverade med kokta äggklyftor, precis som mamma brukade göra när vi var små. Det gick förvånansvärt snabbt och blev både gott och mättande. Men det ihop-improviserade receptet hade kanske en del kvar att önska ändå, så jag väntar med att skriva ut ett recept tills nästa gång. Jag vet dock en som ska ut och fylla på nässelförrådet så fort våren kommer till stan. (Lägligt nog kan man just idag läsa lite extra om bland annat nässlans nyttigheter här.)imageOmixad nässelsoppa. Det frysta nässelblocket lät jag tina i några deciliter buljong på spisen.imageSlätmixad nässelsoppa med ägg.

Jag gjorde förresten också en supergod mjölkfri knäck i år på Oatley-grädde efter tips från svärmor. Fortfarande socker i dock. Receptet kommer härifrån. Fast pimpat från sanitära olägenheter såsom margarin.

 • 1 dl Oatley havregrädde
 • 1 dl ljus ekosirap
 • 1 dl eko rårörsocker
 • 1 msk kokosolja
 • 1 dl hackad ekomandel

imageJag vet faktiskt inte när jag kokade knäck senast. Inte var det de senaste tio åren i alla fall… imageMmmm. Alltså verkligen

Imorgon tar vi ytterligare en avslappnat luststyrd dag innan vi börjar förbereda för ytterligare ett födelsedagskalas med familjen som ska till innan nyår.

Hoppas att ni alla har en skön jul!imageAlla väljer vi olika saker när vi får chansen. Vissa är flitigare än andra och drar med barnen på en löptur eller tennis.imageVissa vill gå ut och gunga eller peka på bilar.imageVissa ligger inne med ont i halsen och drömmer om ett svettigt pass på mattan.imageOch andra hänger i soffan.imageDet här kortet har ingenting med jul eller glutenfri pizza att göra, men är bara så jädra gulligt.