Mias Familjeblogg

Färgglatt

Det har varit en färgglad dag här hemma. Imorse blev det juice i olika färg. En grön standard och så en röd gjord på morötter, rödbetor och lite citron. Jag sparade allt skrufs från juicandet och så gjorde jag biffar till lunch.imageFärgglatt och gottimageSkrufsimage

Morots- och kikärtsbiffar

Morotsskrufs från 1/2 kg juicade morötter

1 paket blötlagda kikärtor

1 kruka färsk koriander

1 vitlöksklyfta

1/2 gul lök

1 tsk gurkmeja

1 ägg

en skvätt vatten

kokosolja till stekning

salt och peppar

Gör så här: Mixa ihop allting och stek. Servera biffarna med en klick majonäs.

 

Skumpfritt på ridningen

Annars idag har mormor och morfar varit på besök och jag kunde äntligen ägna mig helhjärtat åt Zeb på hans ridlektion. Förra veckan såg vi ungefär likadana ut som på bilden nedan bara det att jag då hade Sander i en sele på magen. Det var lite speciellt i traven kan jag lova. Jag fick typ tölta fram för att han inte skulle få shaken baby syndrome. Eftersom han lyckades sova sig igenom den övningen måste jag ha gjort något rätt i alla fall.  image


Världsgoda kikärtsbiffar

Förra veckan blev det mycket god och nyttig mat. Som de här kikärtsbiffarna som min man har lagat flera gånger men som jag nu vågade mig på att testa själv för första gången. Herregud vad gott! (Men rätt meckigt ändå. Lite mer än att bara röra ihop och steka som jag tänkte.) Jag tror faktiskt att de dyker upp nu i veckan igen.

I orginalreceptet är de rätt starka i och med att man mixar all lök, så jag körde dubbla satsen kikärtor och tyckte det blev perfekt.image

Kikärtsbiffar

  • 6 dl blötlagda okokta kikärtor (2 paket)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1  liten gul lök
  • 1-2 msk bovetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 dl färsk hackad koriander
  • 2 krm kajennpeppar
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl färsk riven pepparrot

 

Gör så här

  1. Skölj kikärtorna ordentligt i kallt vatten
  2. Mixa ihop kikärtor, vitlök, lök,bovetemjöl, salt, bakpulver och vatten. Börja med löken och vitlöken för sedan blir det snabbt geggigt. Kör tills du har en smet.
  3. Smaksätt med kryddor, färska örter och riven pepparrot.
  4. Forma smeten till biffar och stek i olja.
  5. Servera med något kladdigt och gott. Jag körde majonäs och kapris. Kan tänka mig att gräddfil passar bra till också för den som äter mjölk.

Barnfritt – eller snarare barnlöst

Igår blev vi delvis barnlösa. Mormor och morfar hämtade upp de stora killarna och tog med dem till sommarstället på Öland för resten av veckan. Kvar här hemma är alltså jag och mannen och en sovande bebis. Känns väldigt lyxigt att ha egentid med varandra här hemma även om det blev märkligt tomt märkligt fort. (En del av mig vill dessutom med till Öland och klättra på raukar och bada i havet och promenera i skogen och springa längs med vattnet. Men så är det ju det där med att jag ju varken bör bada eller springa än...)

Första dagen ensamma var vi ohyggligt slappa för att vara oss, men la tid och energi på det som är skönt att göra i lugn och ro. Mannen lagade god middag, jag tog en lång promenad, yogade och ammade oändligthetslånga pass i soffan (jag lät lillebror somna på mig hela tiden för det är ju bara så himla mysigt. Att sitta med en sovande bebis i famnen är dessutom lite svårare när hela familjen är hemma, så jag passar på). Sedan såg vi en film. Idag blir det nog lite mer action.imagePower walk selfie.imageVarenda dag på rundan ställs jag inför valet att 1. Svika naturen och låta mogna björnbär förgås på kvisten eller 2. Sumpa min Runkeeper-tid med några minuter och plocka de där bären. Jag sumpar konsekvent min tid.imageGårdgens middag som jag fick välja. Kikärtsbiffar (byt vetemjöl mot bovetemjöl) och svart bönröra gjord på blötlagda svarta bönor, kapris, vitlök, ingefära och rapsolja. Smakar gudomligt!imageMin frukost imorse. Nybakade bovetefrallor med fikonmarmelad och cashewsmör, färskpressad grape- och ingefärajuice och grönt te.imageMannens frukost. Tomat- och spenatomelett.imageHur är det möjligt att vara så himla gosig undrar min mamma varje dag. Här nästan luras jag lite. Det ser ut som att jag är vaken, men egentligen så halvsover jag med ögonen lite lätt öppna. Lurigt va?


Mumsiga kikärtsbiffar

Mannen har börjat laga lite mer vegetariska rätter och svirade ihop de här kikärtsbiffarna idag som var alldeles gudomligt goda! Alltså, bilden gör dem inte riktigt rättvisa, men både smak och konsistens var riktig toppklass. Kryddade med lök, vitlök, persilja, pepparrot, färsk koriander, spiskummin, kajennpeppar och kardemumma. Dessutom var de både mjölkfria och glutenfria (byt bara ut den lilla mängden vetemjöl mot annat mjöl), vilket gör att de kvalar in högt på min middagslista framöver.imageimageDe egenodlade gurkorna fick vi direktlevererade tillsammans med en massa sallad från svärfars växthus igår. Idag skivade med osthyvel. Lyx.