Mias Familjeblogg

Tio sätt att förbättra sin hälsa – del 1

Det finns så otroligt mycket vi kan göra för att förbättra vår hälsa dramatiskt. Oftast är det inte de nya vanorna som är vare sig dyrare, mer tidskrävande eller svårare på något sätt, utan det är vår inställning till förändringen som är problemet. Gamla vanor som sitter i huvudet är de allra svåraste att göra sig av med, inte sjukdomar, övervikt eller pessimism.

10 effektiva sätt att må bättre

Här nedan ser du mina tio bästa tips för att bryta cirkeln av dålig hälsa, negativa tankar och sjukdom. Vi behöver ingen annans hjälp. Detta är saker vi kan göra helt själva. Och det går att börja redan idag.

Utan att veta tror jag att punkt 2 är absolut svårast och kräver störst insats för de allra flesta av oss. Så börja med den vettja! Och vill du veta vilket jag tror ger största möjliga effekt på absolut minsta insats? Punkt 4 och 5.

 1. Clean eating - Ät rena, ekologiska livsmedel
 2. Undvik sådant som din kropp har svårt att bryta ner och ta hand om
 3. Börja äta kosttillskott
 4. Håll din kropp basisk
 5. Gör en leverrening
 6. Meditera en stund varje dag
 7. Rör dig utomhus en stund varje dag
 8. Tänk, agera och utstråla på samma frekvens som du vill ta emot
 9. Uttryck tacksamhet
 10. Sluta kämpa emot dig själv

I det här första inlägget ger jag lite mer djuptgående tips till punkt 1-5. Punkt 6-10 kommer i del 2.

1. Clean eating

Att äta rent handlar om att ta kontroll över de livsmedel som hamnar i vår kropp. Det handlar om att ge kroppen det bästa bränslet för att fungera optimalt och det är egentligen helt otroligt att vi har glömt bort sambandet mellan vårt mående och det vi stoppar i oss. Det som borde vara mest självklart av allt.

Det är lättare att tänka på att äta rena, nyttiga livsmedel än att tänka på allt man inte bör äta. Så skriv ihop en lista på det som är okej för dig att äta och förundras över hur mycket det är. Min lista ser just nu ut ungefär så här:

 • frukt, grönsaker och bär
 • nötter och frön
 • bra oljor
 • ris och gryn (ej vete)
 • bönor och linser (ej soja)
 • svamp
 • ägg
 • fisk och skaldjur
 • te och vatten
 • kryddor, havs-/himalayasalt, honung, björksocker

Det är det jag vill att min huvudsakliga kost ska bestå av och saker jag kan äta på en daglig basis om jag vill. Om jag håller mig till den listan vet jag att kroppen får bra råvaror att jobba med, jag vet att jag hjälper min kropp och min hjärna att fungera optimalt. Det känns också mer okej att någon gång göra avsteg eftersom jag enkelt kan gå tillbaka till den önskade kosten.

När du har din lista, testa då att omdefiniera hur du ser på en måltid. Sätt samman en frukost, lunch eller middag med hjälp av din lista och var stolt över din näringsrika måltid, oavsett om den är varm eller kall eller inte alls ser ut som det du har lärt dig att en middag ser ut. Jordgubbsglass till frukost eller smoothie till middag? Ja! Dessutom kan nästan allt det där vi vuxit upp med att äta imiteras i nya, nyttigare former med hjälp av din lista. Du kan göra bröd, mjölk, juice, smoothies, kakor, glass, varma middagar, bara i nyttigare form.

imageFrukost?imageLunch?imageFika?imageMiddag?imageKvällsmat?

Listorna kan såklart variera från person till person beroende på vilken kost som passar för dig. När jag började med clean eating-listan för fem år sedan så hade jag till exempel med ekologiskt kött på ok-listan. Kyckling, nötkött och viltjagat kött. Nu äter jag helst inte kött längre alls och har plockat bort det.

2. Undvik sådant som din kropp har svårt att bryta ner

När du har gjort listan ovan, skriv då en lista på det du verkligen vill undvika att få i dig. Listan kan såklart göras längre och inkludera allt från plast i hemmet till flour i tandkrämen, men här har jag gjort det enkelt för mig och håller det till sådant man stoppar i munnen och sväljer.

Listan inkluderar heller inte ALLT jag vill undvika att få i mig, utan det som jag tidigare har stoppat i mig frivilligt men som nu är prioritet att undvika eftersom jag vet att det får mig att må sämre. Jag vill exempelvis inte dricka läsk, men det har jag aldrig gjort eller haft problem med, så det behöver inte vara med på min lista. Min lista ser ut så här:

 • komjölk
 • vitt raffinerat socker
 • gluten (vetemjöl)
 • kaffe
 • alkohol
 • medicin i all form

Våga ta med det som är din allra största last på listan, må det vara iprén, öl eller godis. När du har definierat att du VET att det inte är bra för dig så kommer du ha svårare att lura dig själv och fortsätta i gamla spår.

Om du någon gång väljer att ändå äta något från din icke-lista, så är det också enklare att välja ett något bättre alternativ nu när du erkänt att det inte är bra för dig. Om jag till exempel bakar kakor till andra än mig själv eller till en situation där det inte passar med annorlunda kost och jag vet att jag troligtvis kommer smaka, så väljer jag exempelvis ett mindre behandlat, ekologiskt rårörsocker och ett ekologiskt, stenmalet vetemjöl istället för de vanliga vita raffinerade. Kanske byter jag dessutom ut en del av mjölet eller mjölken mot rismjöl eller havremjölk, ofta utan att någon märker.

Med en lista på det du egentligen inte vill äta när du är i ditt klartänkta, hälsosamma tillstånd, blir det också tydligare att man kanske måste chippa in lite extra för att få kroppen att må bra igen den gången man inte tackar nej eller väljer att äta ett sämre alternativ. Om jag dricker rödvin någon gång så ser jag exempelvis till att ta extra kosttillskott av magnesium efteråt, eftersom det går åt när kroppen bryter ner alkoholen. Om jag får i mig mjölk av misstag så tar jag lite extra enzym för att hjälpa kroppen bryta ner mjölkproteinet och dagen efter är jag snäll mot mig själv när jag känner att tankarna inte är lika klara som dagen innan. (Här finns ett tidigare inlägg om varför vissa personer mår väldigt mycket bättre av att undvika mjölk och gluten utan att nödvändigtvis vara allergiska. Läs gärna det.) Om jag någon gång behöver ta en iprén mot smärta eller huvudvärk så ser jag till att samtidigt vara extra snäll mot levern dagarna efter och tänka på att den har blivit extra belastad. Och vad jag än gör från icke-listan så är jag alltid extra noga med att ta min probiotika dagarna efter för att stabilisera tarmfloran.

3. Börja äta kosttillskott

Att äta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med mineraler och vitaminer är ett absolut måste idag. Jag har tidigare skrivit ingående om vilka kosttillskott jag äter och varför och hänvisar därför till något av följande inlägg.

4. Håll din kropp basisk

Många av oss går runt med försurade kroppar under större delen av vårt liv och det kan ställa till med en oerhörd obalans i kroppen som ofta resulterar i sjukdom. Svamp, mögel och parasiter trivs alla i sura miljöer och får mycket lättare fäste i en kropp som är konstant försurad. Dessutom är det så att en sur miljö är en syrefattig miljö och syrebrist på cellnivå är orsaken till cancer. Den upptäckten fick Otto Warburg Nobelpris i medicin för redan år 1931. Så en självklart prioritet för oss alla borde vara att hålla våra kroppar basiska.

Några grymt effektiva sätt att hjälpa kroppen bli basisk igen är de här:

 • Drick ett glas filtrerat vatten med 1 tsk bikarbonat i varje morgon och varje kväll
 • Ät kosttillskott med basiska mineraler så som magnesium, zink och kalcium på en daglig basis
 • Bada i hett vatten med såpa (basiskt) eller epsomsalt (magnesiumsulfat)
 • Ät mer basiska livsmedel än försurande livsmedel. Titta på din (eller min) icke-lista. Allt där är troligtvis starkt försurande, typ kaffe, alkohol och cigaretter. Det mesta på min ok-lista är basgörande, men framför allt gröna bladgrönsaker. Citroner är också väldigt basgörande i kroppen, trots att de smakar surt.

Tänk på att en kraftigt försurad kropp reagerar med diarré när man aktivt börjar basa upp den, men det lägger sig efter några dagar och ett välmående börjar ta över.

5. Gör en leverrening

Levern är ett av kroppens viktigaste avgiftningsorgan och den utsätts allt som oftast av hård belastning dygnet runt, år efter år, ända tills den dagen vi inser att vi vill skydda vår kropp mot toxiner och istället hjälpa den att hålla oss friska. Ett sätt att hjälpa levern bli av med åratal av lagrade toxiner är att göra en leverrening. Det går snabbt och det är smärtfritt, men resultatet är omedelbart. Jämför det med att spola rent i ett avlopp som är igensatt. Kapaciteten ökar avsevärt.

Jag har skrivit utförligt om hur du gör en leverrening i det här inlägget och jag har svarat på en mängd frågor i den här inlägget.

 

Okej, det var allt för den här gången. Vi har alla redskap vi behöver för att återta kontrollen över vår hälsa och vi kan alla göra något för vårt mående redan idag.

Nästa del kommer handla mer om de mentala aspekterna av vår hälsa och hur våra tankemönster påverkar vårt mående. Tills dess, må väl och ta hand om er och era kära!


Bästa sättet att starta morgonen

Det där med att det är så viktigt att få en bra start på dagen kan kanske kännas lite provocerande hurtfriskt vissa morgnar, speciellt de dagar som börjar alldeles fel. Och även om man kan vända på vilken dålig morgon som helst till att bli den bästa av dagar, så är det lättare att hålla humöret och energin på topp de dagar som börjar bra redan från start. Jag är en person som gillar när morgonen är förutsägbar och enkel så att jag slipper tänka förrän hjärnan har kommit igång ordentligt. Så jag har satt en intention kring hur jag vill att mina morgnar ska se ut. Hur jag ska starta dagen för att den sedan ska fortsätta på bästa sätt. Så när jag får välja så ser min morgon helst ut så här:

 • Vakna naturligt, av solens ljus eller av glada, småpratande barn
 • Ta ett 'idag-väljer-jag-att-känna-mig-kort'. Det är ett superkul sätt att börja morgonen!
 • Torrborsta ansiktet för att få igång blodcirkulationen och få tillbaka känslan av att befinna mig i världen igen. Helst torrborsta hela kroppen om det finns tid. Det här känns lika effektivt för piggheten som att träna på morgonen, fast tar typ två minuter.
 • Dricka ett stort glas ljummet filtrerat vatten med något basgörande i, antingen pressad citron eller min favorit, en tesked bikarbonat
 • Om det finns tid och möjlighet, meditera i tio minuter, helst under bar himmel, för att lägga min energinivå rätt, sätta intentioner för dagen och andas ner morgonluft i magen.
 • Äta en god och näringsrik frukost. Just nu är  jag helt insnöad på grönt te med honung och havremjölk, rostad, glutenfri macka med majonäs, avokado och örtsalt. Så himla gott!
 • Få i mig de kosttillskott jag känner att jag behöver för dagen. Oftast blir det någon olja för hjärnan (nattljusolja eller omega3), probiotika för tarmen, alger (chlorella) eller kisel (silica) för att ge kroppen en chans att göra sig av med gift och så någon form av multivitamin och/eller extra basisk mineral. Jag varierar oftast mellan kalcium, zink och järn lite beroende på hur jag känner mig och vad jag ska göra. Kalcium (och gärna K2 samtidigt) om jag ska vara utomhus, zink om jag känner mig förkyld eller nedsatt på något sätt eller järn om jag känner mig trött eller har mens. Om allt är som vanligt tar jag bara en multivitamin. Magnesium tar jag på kvällen eftersom det är så sjukt bra och avslappnande för nattsömnen.

 

Om man har intentionen att påbörja dagen på ett visst sätt och i förväg tänker ut hur man vill ha det, så blir det så himla mycket lättare att göra bra val i stunden. De flesta morgnar får jag gjort ovanstående, fast i varierande grad. De morgnar när tid inte finns så blir det några saker som får stryka på foten. Istället för att torrborsta hela kroppen så hinner jag kanske bara några snabba drag med borsten i ansiktet och istället för att meditera så hinner jag kanske bara sluta ögonen i några sekunder och välja några tankar av tacksamhet och dagens ambition. Men det är ju inte fy skam!

image

Mmmmmm. Det här är så gott att jag kan längta efter frukosten redan på kvällen. Frukosten kompromissar jag aldrig med. Nu händer det inte jätteofta eftersom jag sällan har tider att passa på morgonen, men om jag någon gång försover mig eller är superdupersen till något så tar jag med mig en banan, en näve nötter och vatten/smoothie/kombucha/kokosvatten/te i termos och äter på vägen. Det duger fint!


Säljförbud mot kolloidalt silver?

Jag lever och finns. Det är bara det att jag just nu lägger min lediga tid på en massa andra viktiga saker som också finns i mitt liv. Som skolavslutningar. Och bröllop. Och källgranskningar av tidningsartiklar.

Idag gjorde nämligen minst två tidningar stora rubriker kring ett påstått säljförbud mot Ion Silver AB och deras paradprodukt Ionosil kolloidalt silver. Tur för mig som flitig användare av kolloidalt silver att tidningarna sprider sakfel omkring sig som de bästa kvacksalvare.

Säljförbudet har ålagts av Läkemedelsverket som anser att Ion Silver AB har påstått att deras produkt botar allt ifrån malaria till ebola. Sådana uttalanden klassar preparatet som ett läkemedel och för att få säljas som läkemedel måste det genomgå en utredning om effekt och säkerhet, vilka de säger inte finns. Men grejen är den att Ion Silver AB aldrig har påstått sådana saker i sin marknadsföring. Det är istället så att det är hundratals nöjda användare av produkten som påstår sådana saker, bland annat i en facebookgrupp om kolloidalt silver. Och trots att produkten alltså inte utges för att vara ett läkemedel idag, så finns det ändå intressant nog vetenskaplig forskning som visar att kollodialt silver är verksamt vid flera sjukdomstillstånd. (Det finns dock även förvillande studier gjorda på silvernitrat som har visat sig skada hjärnceller. Silvernitrat är inte samma sak som kolloidalt silver.)

Hur som helst. Förbudet från Läkemedelsverket kan inte gälla innan ett beslut klubbas i rätten. Och ett sådant beslut finns inte än. Så som tur är så rörs inte det nuvarande utbudet av kolloidalt silver. Faktiskt inte ens om förbudet skulle realiseras. För idag säljs kolloidalt silver bara som vattenrening. Och där åligger inga säljförbud alls eftersom det uppenbarligen är en alldeles ypperlig och ofarlig produkt att rena vatten med. (Vattnet i kroppen till exempel.)

Så oavsett om jag personligen slipper oroa mig för att bli av med en av mina absoluta favoritprodukter på marknaden, så uppstår onekligen en ganska viktig fråga när man läser sådana här artiklar. Vems ärenden springer de berörda tidningarnas journalister egentligen? För inte är det ditt och mitt och gemene mans rätt till fri vilja och god hälsa i alla fall. I så fall hade de gjort större nytta (och troligtvis även haft större framgång) med skrämselartiklar om GMO, strålning och gluten. De artiklarna uteblir dock. Istället lägger de tid och kraft på att svartmåla en produkt som en massa människor hävdar håller dem friska och resten av mänskligheten troligen ger blanka fasen i. I wonder why...


Min väg mot hälsa, del 2 – Vilka kosttillskott?

Uppdaterat inlägg

OBS! En uppdaterad version av det här inlägget finns att läsa här (vibreramera.se)!

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Här kommer del två i en radda blogginlägg som har legat länge och jäst i huvudet. Jag kallar dem Min väg mot hälsa. Första inlägget handlade om varför jag tar kosttillskott och det hittar du här. I stort handlar det om att hjälpa kroppen att läka, bygga upp och reparera. Att tillhandahålla ordentligt med grundmaterial eftersom det är svårt att få i sig tillräckligt genom kosten, speciellt om upptaget i kroppen är dåligt till att börja med p.g.a. skadad tarm.

I det här inlägget kommer jag gå in på vilka kosttillskott jag tar själv och vilka jag ger till barnen.

Hårmineralanalys som utgångspunkt

Att skriva en lista på vilka kosttillskott man tar är lättare sagt än gjort. För mig har det varierat kraftigt under de tre år jag har tagit dem. Jag har testat, bytt ut och bytt tillbaka allt eftersom jag har känt av eller inte känt av någon effekt. I början tog jag större doser av flera olika tillskott med fokus på läkning och avgiftning. Idag har jag hårmineralanalyser för både mig och barnen att luta mig tillbaka på som bekräftar mina val av tillskott för oss alla. Jag kan verkligen rekommendera alla att göra en hårmineralanalys för att se vad det är just din kropp behöver. Alla är vi ju olika och har olika brister, olika förhöjda nivåer och olika eventuella belastningar av giftiga ämnen i kroppen. Allt detta får du svar på genom en hårmineralanalys. Utifrån resultatet kan man sedan sätta samman det perfekta paketet för just dig. Men vissa generella principer tycker jag ändå att man kan följa oavsett.imageimageKosttillskott ska såklart väljas utefter ens egna förutsättningar. Min morgonladdning, skräddarsydd för dagen.

Varje dag

Multivitamin. Ett riktigt bra multivitamintillskott är A och O och med det klarar man sig långt. Välj ett utan onödiga tillsatsämnen och från en seriös leverantör. Jag tar en tablett av det här märket varje morgon och får i mannen 1 eller 2 under helgen. Barnen får de här tuggtabletterna som smakar apelsin och är favoriter. Helst hade jag velat att de tog dem dagligen men det glöms ofta bort och de äter några morgnar i veckan.

För läkning och avgiftning

Probiotika. Efter ett bra multivitamintillskott är probiotika ett måste. Speciellt om du har ätit antibiotikakurer i någon gång i ditt liv. Eller om du har problem med matsmältningen. Eller om du har läckande tarm. Probiotika innehåller olika godartade bakteriestammar som etablerar sig i tarmen och håller de elaka bakterierna i schack. De hjälper till att bryta ner proteiner, främjar en god tarmflora och äter upp överflödig svamp i tarmen. Både jag och barnen äter probiotika dagligen om vi kommer ihåg det. Det finns många bra alternativ på marknaden, men de här och de här tabletterna är små och glatta och fungerar bra för mina barn att svälja (och för mig). Finns även som tuggtabletter för barn om de inte sväljer kapslar.

Chlorella. Chlorella var ett tillskott jag åt under ungefär ett års tid i relativt stor dos. 16 200mgs tabletter på morgonen och 16 på kvällen (det är en ordentlig dos). Chlorella är kraftigt avgiftande och innehåller samtidigt en massa nyttigheter för kroppen, bland annat mer klorofyll än någon annan växt. Eftersom det är avgiftande måste man skala upp försiktigt. Man kan få detox-symptom om man går för hårt ut. Så börja med en morgon och kväll helt enkelt och öka gradvis. Chlorella finns även i pulverform för den som vill blanda i smoothies, men det har jag själv aldrig klarat av rent smakmässigt.

MSM. MSM, eller organiskt svavel som det är, är bra mot mycket. Det utgör en viktig del av immunförsvaret, det hjälper till att syresätta kroppen (och ökar därmed energinivån) och det är en av de viktigaste beståndsdelarna i kollagen och keratin som bygger upp hår, hud, naglar, brosk, senor, bindväv och muskler. Dessutom hjälper det kroppens celler med avgiftning genom att göra cellernas membran elastiska så att de kan släppa in näringsämnen och transportera bort slaggprodukter. Länge åt jag två stycken av de här morgon och kväll, speciellt när jag hade tandställning eftersom det är antiinflammatoriskt och hjälpte tandköttet att läka snabbt. Nu tar jag bara någon ibland då och då.

För ph-balansen

Kalcium, magnesium och zink är mineraler som många av oss lider brist på. De är basiska till sin natur och hjälper kroppen att neutralisera sitt oftast försurade tillstånd.

Kalcium/kalk. Det är lätt att tro att man får i sig tillräckligt med kalcium om man äter mycket mjölkprodukter som vi ju gör här i Sverige. Men mycket tyder på att det ligger långt ifrån sanningen. Det är ju till exempel väldigt intressant att vi svenskar tillsammans med amerikanarna ligger i topp på benskörhetslistan när vi också ligger i topp på mjölkkonsumtionslistan. Jag tror att mycket har att göra med att mjölk i sig kan orsaka läckande tarm, som i sin tur försvårar näringsupptaget i tarmen, men mer om det i nästa inlägg i den här serien. Kalciumtillskott har i alla fall gjort otroligt mycket för mig, inte minst för mitt tidigare obefintliga pigment som har fått sig en otrolig boost av kalcium och d-vitamin i kombination eftersom kalcium dramatiskt ökar upptaget av d-vitamin. Kalcium kan tas både som tablett eller som kalk-pulver som är helt smakfritt och kan lösas upp i vattnet. Jag och barnen växlar mellan de båda.

Magnesium. Magnesium behövs för att få musklerna att slappna av och det gör otroligt stor skillnad på stresskänslan i kroppen. Både jag och barnen tar det både som tillskott och badar allt som oftast i epsomsalt (magnesiumsulfat) för upptag genom huden. Man sover aldrig så gott som efter ett sånt bad. Magnesium tar vi alltid på kvällen just för den fantastiska effekt det har på sömnen.

För immunförsvaret

Zink. Zink är det mineral som flest svenskar troligtvis lider brist på eftersom det är svårt för tarmen att ta upp. Det är viktigt för både immunförsvaret och för hudens förmåga att läka. Tillskott kan göra stor skillnad för den som är sjuk ofta eller drabbas av långdragna och frekventa förkylningar. Både jag och barnen tar tillskott allt som oftast, speciellt om det är förkylning på gång. Zink-tabletter kan vara otroligt sträva att svälja ner. De här tabletterna är otroligt små och smidiga jämfört med många andra.

C-vitamin. C-vitamin behövs i riklig mängd för kroppens immunförsvar. Lärde vi inte oss det i skolan allihop? Jag tar de här.

För energin

Q10. Co-enzym Q10 behövs för att kroppen ska kunna omvandla maten vi äter till energi och det stärker både den fysiska och den psykiska orken. Jag känner själv stor effekt av Q10 och jag tar dem när jag behöver energi. Jag tar då den starkare dosen, 100 mg.

D-vitamin. Äntligen är experterna överens om att vi nordbor behöver få i oss extra D-vitamin under vinterhalvåret. Under vintern håller D-vitamin mig pigg och under sommaren äter jag det för att boosta mitt tidigare obefintliga pigment. Tillsammans med kalcium gör det underverk som jag nämnde ovan. De här tabletterna är små och glatta och kan lätt sväljas av barnen också.

Till växande barn eller stirriga hjärnor

Omega3. Omega-3 är inflammationsdämpande och hjälper till att minimera oredan för mycket omega-6 ställer till med i kroppen. Omega-3 är ett uppmärksammat och flitigt undersökt ämne som tillskrivs många hälsofördelar och anses speciellt bra för växande barns hjärnor. Utöver att ta det här eller det här tillskottet (omega-3 i form av fiskolja) så försöker jag även blanda linfröolja i barnens smoothies och servera mycket fet fisk för att öka upptaget.

Summering - mitt dagliga schema under läkning

Länge följde jag ett strikt schema och kryssade dagligen i vilka tabletter jag tog så att jag inte skulle missa något. Formatet nedan är ett smidigt sätt att kunna följa upp att man har tagit rätt. Det här schemat följde jag i drygt ett års tid. Det blir en hel hög tabletter både morgon och kväll, men man vänjer sig snabbt. Och när man upplever skillnaden så inser man att det är väldigt värt det. Dessutom så kan man skala ner ganska dramatiskt när man har låtit tarmen läka ordentligt, men man får räkna med att det tar några månader upp till ett par tre år i värsta fall.Skärmavbild 2015-02-08 kl. 21.29.06imageMitt förråd. Minus probiotikan som inte ville vara med på bild.

Summering - mitt dagliga schema nu

Nu tar jag tillskott utifrån hur jag känner mig på morgonen och under dagen. Känner jag mig stirrig och stressad är jag noga med magnesiumet i några dagar. Känner jag att det är förkylning på gång tar jag rikligt med c-vitamin, d-vitamin och zink. Ska jag vistas ute i solen tar jag extra kalcium och d-vitamin. Känner jag mig trött tar jag Q10 och d-vitamin. Hade jag varit lika noggrann som tidigare hade mitt dagliga schema idag sett ut så här:Skärmavbild 2015-02-08 kl. 21.19.23

Summering - barnens dagliga schema

Om jag fick bestämma skulle barnen äta tillskott enligt det här schemat. Det är dock inte alltid vi kommer ihåg och ibland vill de helt enkelt inte svälja tabletter. Ibland ger jag bara några av dem. Ibland alla i en hög och ser vilka de tar. Jag tvingar dem aldrig, men insisterar såklart lite grand.Skärmavbild 2015-02-08 kl. 21.17.41imageBarnens förråd. Förutom probiotikan som inte ville vara med på bild nu heller.

Nästa inlägg

Det var allt för den här gången. Nästa inlägg kommer handla om gluten, mjölk, opioida peptider och läckande tarm. Sedan har jag även ett på gång om reningskurer för kroppen, ett om hud, pigment och födelsemärken och ett om kost. Som ni märker tar det lite tid emellan varven, men så är det när man försöker skriva långa uppsatser mitt ibland tre barn.


Min väg mot hälsa, del 1 – Varför kosttillskott?

Jag har fått frågan från en läsare här på bloggen om jag inte kan skriva lite om kosttillskott. Jag har ätit kosttillskott i ungefär fyra år nu och tillsammans med kostomläggning har det haft en otrolig effekt på mig och mitt mående. Men hur jag kom fram till just de tillskott jag nu äter är en lång story och att förklara och svara på en till synes enkel fråga blev därför början till en hel radda inlägg jag tänkt skriva länge. Här kommer det första med lite tankar jag har kring olika kosttillskott och en förklaring till varför jag äter dem.

Magnesiumbrist

Första gången jag förstod att jag led brist på något var när lillkillen var något år gammal och jag äntligen kopplade ihop tre teman i mitt liv till magnesiumbrist.

 1. MYCKET sammandragningar under hela graviditeterna
 2. Otroliga baksmällor även efter litet intag av alkohol med framför allt fruktansvärt illamående i 1-2 dygn
 3. En notis i Metro om en holländsk studie som hade visat att gravida med högt natrium/kalium och lågt magnesium/kalcium vid befruktningstillfället får pojkar i mycket högre utsträckning (vilket med min hårmineralanalys i åtanke har visat sig vara väldigt sant i mitt fall)

 

Helt plötsligt trillade polletten ner när jag mindes att jag hade läst om just magnesium som gemensam nämnare. Med den vetskapen började jag på prov käka solrosfrön och pumpakärnor (rika på magnesium) innan jag lade mig när jag hade druckit (nu låter det som att det var var och varannan dag men det var det inte) och jag kände en enorm skillnad dagen efter. Alltså enorm skillnad! Då förstod jag direkt hur stor påverkan till synes små saker kan ha på ens mående om man lider brist på någonting.

Signalsubstanser

Med den insikten började jag snart laborera med kosttillskott för att må bättre. Jag var vid den här tiden periodvis extremt speedad, periodvis extremt trött, var superstressad, hade mycket ångest och blev jämt sjuk i lunginflammationer, bihåleinflammationer, halsflussar och influensor. Jag var både svag och blek, men kunde inte träna utan att bli sjuk. Nu i efterhand vet jag att jag hade en ordentlig näringsbrist till följd av en tarm som under lång tid tagit skada av opioida peptider (mer om detta kommer i ett senare inlägg).

Efter många timmars googlande och sökande och läsande av rapporter och studier och bloggar och artiklar drog jag slutsatsen att mina nivåer av signalsubstanser var låga. Under luppen låg särskilt dopamin, seretonin och noradrenalin som alla påverkar vår sinnesstämning på olika sätt. Lite kort så kan man summera deras inverkan på vårt mående såhär:

 • Dopamin - driver vårt belöningssystem. Reglerar uppmärksamhet, motivation, vakenhet och koncentration. Brist gör en rastlös, stressad och benägen till missbruk
 • Seretonin - driver vårt stämningsläge och vårt välbefinnande. Reglerar tarmrörelser, tillväxt och mättnadskänsla. Brist gör en låg, deppig och missnöjd
 • Noradrenalin - driver vår energinivå. Reglerar vakenhet, ork, humör och tålamod. Brist gör en arg, lättirriterad och ger kort stubin

 

Jag insåg vikten av att ha tillräckliga nivåer av alla dessa signalsubstanser och letade därför upp kosttillskott som var föregångare till respektive signalsubstans och började äta en av varje dagligen.

 

Skillnaden i mitt mående var helt otrolig! Jag mådde fantastiskt bra under en period på några månader. Fick en otrolig ork, kände mig vaken, klar i skallen och lugn på en och samma gång. Men under dessa månaderna läste jag mer och mer och jag insåg att bristen på signalsubstanser inte var grundproblemet. Det var också bara ett symptom på något annat. Och genom att tillsätta mer av dem genom tillskott var jag orolig att ytterligare förstöra min egen produktion som uppenbarligen redan var låg. Så varför kunde kroppen inte skapa rätt mängd signalsubstans för att jag skulle må bra?

(Många läkemedel laborerar förresten just med upptaget av dessa signalsubstanser. Det finns mängder med sjukdomar där brister i upptaget av signalsubstanser är konstaterat. Många anti-depressiva tabletter hämmar exempelvis återupptaget av seretonin vilket skapar mer seretonin i omlopp i hjärnan = ökat välbefinnande. Många ADHD-mediciner hämmar återupptaget av dopamin och noradrenalin vilket skapar mer av dessa signalsubstanserna i hjärnan = ökat lugn och koncentration och dämpad impulsivitet.)

Tillskotten ovan hjälpte alltså min kropp att skapa de signalsubstanser som behövdes, men anledningen till att de inte skapades tillräckligt naturligt fanns ju kvar. Det var nu jag kom fram till att jag måste ha allmän näringsbrist och att det därför var svårt för kroppen att skapa de ämnen som behövdes. Det saknades grundmaterial helt enkelt. Tarmen kunde av någon anledning inte ta upp den näring kroppen fick i sig, så jag började läsa om att läka kroppen naturligt. Om syra/bas-balans. Om tungmetallförgiftningar. Om opioida peptider. Om gluten. Om läckande tarm. Om inflammation i kroppen. Om syrebrist. Om hormonbalansen.

Ett enormt utbud

Ju mer jag läste desto svårare blev det. Det fanns så otroligt mycket som kunde vara orsaken och jag tyckte att alla bristsymptom stämde in på mig själv. På allt. Jag insåg att marknaden för kosttillskott var enorm. Att det fanns bra och dåligt och att det fanns rena skitprodukter även här. Det fanns kombinerade tillskott som kallades olika saker och det var svårt att få en överblick över hur mycket man skulle få i sig av ett visst ämne. Och vad skulle jag fokusera på? Mineraler, vitaminer, avgiftande eller basgörande? Rosenrot, d-vitamin, magnesium, zink, krom, germanium, omega3, q10, multivitamin, msm, chlorella, spirulina? Vad skulle jag välja och hur mycket skulle jag ta?

Alla tillskott verkade toppen och jag kunde omöjligt testa allt. Droppen kom när jag först hade läst om hur fantastiskt avgiftande och läkande MSM var för kroppen och sedan läste att långvarigt användande kunde ha en försurande effekt. Men syra/bas-balansen i åtanke blev det för mycket för mig att reda ut på egen hand så jag tog kontakt med en näringsterapeut (en fantastisk sådan), ett av de bästa beslut jag tagit.

Mot bättre mående

Tillsammans gick vi igenom de olika tillskotten jag hade ringat in och jag fick bekräftat vad som var bäst att börja med och att mängden tillskott var relevant. Jag bestämde mig för att satsa på en riktigt bra multivitamin-tablett och resten rena tillskott. Inga komboprodukter. Inga mer förstadier till signalsubstanser. Kroppen behövde råmaterial och fick den det skulle den själv kunna skapa det som behövs, under förutsättning att den mår bra.

Dessutom fick jag en tydlig uppmaning att lägga om min kost och det var då jag för första gången i mitt liv testade att äta en kost på helt rena livsmedel, fritt från mjölk, gluten, raffinerat socker, alkohol, kaffe, tillsatsämnen och griskött. Halleluja! Resten är historia.

I nästa inlägg om kosttillskott kommer jag gå igenom de tillskott jag själv tar dagligen, samt vad jag ger barnen.


Viceral terapi och hårmineralanalys

I fredags var jag på fantastiska Kostverkstaden i Lund. Jag gjorde ju en hårmineralanalys på storkillen i våras och nu tyckte jag att det var dags för en på mig själv. I fredags hade det gått fyra veckor sedan jag var där och klippte av hårtussarna. Jag var riktigt spänd på att se resultaten från analysen, speciellt efter mina två detox-år som har kantats av bra mat och sunda vanor. Nu vet jag ju såklart inte var jag började någonstans (alltså hur värdena såg ut för två år sedan), men jag hoppades ändå få ett kvitto på att jag gör rätt. Och kanske hitta något att jobba vidare med.imageimageNär det gäller resultatet fick jag absolut lite att jobba med. Mina kalcium/magnesium värden var låga. Då äter jag ändå just kalcium och magnesium som tillskott varje dag eftersom jag vet om att jag har haft en riktigt ordentlig magnesiumbrist under lång tid. Men mer behövs! Dessutom hade jag väldigt höga natrium/kalium värden. Värdena var såpass höga att de tyder på ett allvarligt stresstillstånd, men eftersom analysperioden (3 mån) spann över förlossningen, som ju är en stor stress på kroppen både fysiskt och psykiskt, så är det troligt att värdena har påverkats av det. Annars känner jag mig nämligen inte speciellt stressad (och absolut inte i jämförelse med förr i tiden, så tänk hur värdena hade sett ut utan alla förändringar jag har gjort!), men det kan ändå tyda på att binjurarna fortfarande är trötta, så nu är det fortsatt fokus på att stärka dem.

Jag har annars inga höga nivåer av tungmetaller i kroppen, hormonerna är i balans och övriga resultat låg inom okej gränser. Kanske att jag låg lite lågt överlag på de flesta mineraler. Nu har jag reviderat mina kosttillskott efter resultaten och hoppas på att känna skillnad så småningom. (Åh, det hade varit grymt kul att ha värden att jämföra med sedan tidigare, men nu har jag det tills nästa gång i alla fall.)imageKanske ännu häftigare än analysen är kvinnan som driver Kostverkstaden. Förutom hårmineralanalyser jobbar hon även med en teknik som kallas viceral terapi. Jag hade aldrig hört talas om det innan jag träffade henne, men nu tycker jag det är superhäftigt. Det är dock lite svårförklarat. Det går i det stora hela ut på att hon med hjälp av lätt beröring (ingen massage-knådning här alltså) låter bindväven jobba och föra tillbaka muskler och organ till sina optimala positioner och på så sätt få den fysiska kroppen i rätt balans. Man måste nästan uppleva det för att förstå hur det fungerar. Men hon känner på olika ställen på kroppen, 'ger den motstånd', och låter den på så sätt räta ut obalanser i kroppens bindväv och muskulatur.

Första gången vi var där bad jag henne förklara hur det fungerade varpå hon visade mig på min kropp. Hon visade genom att lägga sina händer på mina axlar/skuldror i mindre än en minut medan hon förklarade. Jag hade inte nämnt någonting om några graviditetsproblem, även om jag vid tillfället hade känt av mitt bäcken en del (detta var under graviditeten). Senare på kvällen fick jag en sån sjuk träningsvärk i musklerna kring bäckenet på ena sidan att jag inte kunde resa mig upp själv ur soffan och sängen. Min man fick bokstavligt talat dra mig upp ur soffan så ont hade jag. Fast på ett löjligt skönt sätt eftersom jag kände att det var något bra hon hade åstadkommit. Träningsvärken satt i ordentligt i 2-3 dagar och efter det kände jag inte av några besvär i mitt bäcken alls mer. Hon rätade alltså ut en snedbelastning i bäckenet genom att åtgärda en obalans i axlarnas bindväv som påverkade hela min hållning.

Så sjukt häftigt! Jag måste säga att jag bara vid två tillfällen tidigare har känt en sån uppenbar och snabb effekt av en behandling - första gången när jag för tio år sedan testade en typ av snabb, intramuskulär akupunktur som en riktigt duktig sjukgymnast gjorde på min nacke mot huvudvärk. Jag kunde inte ens hålla upp mitt eget huvud så mycket träningsvärk hade jag efteråt. Efter fyra ynka små nålar som hade varit inne i min kropp i mindre än fem sekunder tillsammans. Andra gången var när jag lade om kosten. Så mycket som hände i kroppen under de första dagarna var helt överväldigande. Men det berättar jag om någon annan gång.

Åh vad jag älskar när jag träffar på riktigt kompetenta, riktigt erfarna och riktigt självsäkra människor som bara gör det de tror på och gör det så himla bra! Varenda gång sitter jag med ett stort flin i bilen hela vägen hem för att kropp och själ känns så fantastiskt i balans. Och tänk, än bättre ska det bli!


Storleverans, dock inte av bebis

Har tagit emot en kul leverans av ett stort gäng rostfria byttor på en order som jag la för lite sedan. Vi har haft brist på byttor länge nu och står varenda morgon och rotar efter plastlådor och plastlock för att skicka med storkillen frukt till skolan. Jag tröttnade och la en ordentlig beställning på byttor och passade samtidigt på att byta ut plasten till mycket bättre alternativ. Det blev några större storlekar till matlådor, mellanstora runda till skolfrukten och några mindre till såser, röror, bär o nötter. Allt från U-konserve i rostfritt stål med tättslutande, giftfria lock. Så snygga också!imageHelt giftfria lådor i olika storlekar från U-konserve i rostfritt stål med läckfria lock. Perfekta till matsäcken, picnicen, stranden eller till resterna i kylen.

Det har på sistone poppat upp en uppsjö av varumärken och webshopar som fokuserar på just eko och 'alternativ' hälsa vilket är fantastiskt kul, men det trista är att konsumenternas efterfrågan verkar växa snabbare än utbudet och att det blir extremt utplockat i vissa butiker, speciellt på vissa typer av varor som det för tillfället går hype på. Burkarna ovan var slut i de svenska webshoparna när jag ville handla så eftersom jag la en såpass stor order beställde jag från Amazon.com. Det kostar lite mer i porto och tar lite längre tid, men å andra sidan så säljs produkterna billigare så det lönar sig om man beställer mycket. Nu finns de dock inne exempelvis här igen.

Det jag oftast beställer via webshopar är annars grejor som inte går att få tag på i de vanliga butikerna utan stora ansträngningar eller omvägar, som exemplen nedan. Det rör mest hud- och hårvårdsgrejor, kosttillskott, böcker och matgrejor som inte finns på min vanliga hälsobutik eller Maxi. Eller så är det vissa speciella varumärken jag är ute efter för kvalitétens skull. Eller eko-grejor.

 • Kosttillskott (probiotika, multivitamin vuxna+barn, fiskolja, kollodialt silver, ph-kalk)
 • Mat (kokosolja, kokosvatten, linfröolja, dinkelkli, helhavre, alger eller viss annan superfood)
 • Hudvård, hårvård och hygien (epsomsalt, såpa, eko-deo, smink, krämer och oljor, tandpulver, salvor med t.ex. arnika eller ringblomma)
 • Böcker (oftast nya inspo-böcker kring kost och hälsa)
 • Barnkläder (mest för att jag avskyr att springa i affärer med kidsen. Och nyttan med att handla irl hade varit att få dem att prova plaggen innan man köper och det kan jag ju bara drömma om skulle hända, haha.)
 • Bebisgrejor (Det här blir väl en kategori jag får lägga till framöver med typ eko-blöjor, eko-wipes, giftfria nappar och flaskpipar osv.)

 

Ibland råkar det bli så att allt jag beställer hem tar slut samtidigt. Då blir det en rätt stor kostnad när allt måste beställas samtidigt. (Det är ju dock pengar som annars hade lagts i den vanliga affären. Behovet är detsamma.) Förra veckan råkade bli en sådan vecka. Trots att jag samlar ihop mina inköp allt vad jag kan blir det ändå en fem-sex olika ställen jag handlar från för att få tag i de produkter jag verkligen vill ha. Men nu har flera av grejorna kommit och jag har fyllt på förrådet igen.imageimageimage image


Tillskott av järn o lördagssmoothie

Jag har känt mig lite tröttare än vanligt den sista veckan, framför allt på kvällarna, och har nu bestämt mig för att det är dags att käka lite mer rejäla järndoser än vad jag får i mig via Blutsaften. Så nu lägger jag till en morgontablett av järn till listan av kosttillskott. Man ska ju helst ta järnet på fastande mage tillsammans med C-vitamin och helst inte tillsammans med magnesium som jag tar på kvällen, så då får det helt enkelt bli med citronvattnet på morgonen.image

Annars har jag handlat hem lite nytt till skafferiet idag. Det blev både påfyllnad och lite nytt. Udo's olja går åt här hemma. Likaså Q10 som jag tar som tillskott varje morgon. Sedan blev jag sugen på att testa en ny kräm från Weleda. Jag har mängder av produkter ur deras olika serier, men mandeln har jag inte testat på tidigare. Jag har också fått för mig att jag behöver äta Jod som tillskott lite då och då eftersom jag inte får i mig något jod-berikat salt längre, så jag köpte en burk med det också (Kelp). Men jag tror jag avvaktar med det ett tag. Dagens bästa produkt blev ännu ett lypsyl! Jag kunde inte motstå ett ekologiskt kokos-lypsyl av bivax, kokosolja och ringblomma som stod vid kassan och herre gud sicken härlig doft (och smak) det hade.

Nu blir det en smoothie och lite nötter.

image

Jordgubbs- och mangosmoothie

 • jordgubbar (1 dl)
 • mango (1 dl)
 • mandelmjölk (2 dl)
 • rismjölk (2 dl)
 • linfrön (1 msk)
 • olja (1 msk Udo's choice)
 • honung (1 tsk)

Kosttillskott under graviditeten

När man är gravid känns det viktigt att se till att bebisen och den egna kroppen har tillgång till den näring som behövs för att allt ska fungera på bästa sätt. Samtidigt vill man ju inte att bebisen exponeras för ämnen som kan vara potentiellt skadliga. För en del innebär graviditeten kanske att införa ett piller eller två som komplement till kosten med extra tillskott av järn, folsyra eller andra vitaminer och mineraler. För mig har det inneburit att jag har fått se över (och optimera) min gigantiska arsenal av kosttillskott som jag har använt de senaste åren för att boosta mina depåer. De kosttillskott som jag har kommit fram till är de optimala för mig och bebisen utan att experimentera eller äventyra någons välmående är följande:

 • Fiskolja
 • Blutsaft (järn)
 • Multivitamin
 • D-vitamin
 • Magnesium
 • Probiotika
 • Q10

Fiskolja, blutsaft, multivitamin, D-vitamin och Q10 tar jag på morgonen. Magnesium och probiotika tar jag på kvällen. Allt på så tom mage som möjligt och allra helst sköljer jag ner det med ett stort glas ljummet citron- och honungsvatten.

image

Bra kvalitét på kosttillskottet är A och O och jag lägger rätt mycket tid på att hitta bra leverantörer och läsa innehållsförteckningar på kosttillskotten för att kolla ursprung samt undvika en massa onödiga tillsatsämnen. Man får såklart också bedöma vilken dos man tror är optimal utifrån rekommendationer och det egna sunda förnuftet. Jag har själv lagt mig på doser över RDI i flera fall, men det baserar jag på flera års testande fram och tillbaka kring vad min kropp mår bäst av.

Jag tycker personligen att kosttillskott är ett fantastiskt och i många fall nödvändigt tillskott till vår mat, speciellt om vi har urlakat kroppen under perioder av stress, sjukdomar, graviditeter osv. Som i alla andra kategorier finns det såklart även inom kosttillskott en spännvidd av produkter som sträcker sig från avancerat skräp till högkvalitativa små mirakel, men att konsekvent vara skeptisk till kosttillskott för att de är onaturliga (vilket jag hör rätt ofta) känns som en märklig parallell till att bekymmerslöst ösa i sig mängder med onaturliga produkter som knappt kan påstås kvala in i kategorin mat.