Mias Familjeblogg

Mumsiga kikärtsbiffar

Mannen har börjat laga lite mer vegetariska rätter och svirade ihop de här kikärtsbiffarna idag som var alldeles gudomligt goda! Alltså, bilden gör dem inte riktigt rättvisa, men både smak och konsistens var riktig toppklass. Kryddade med lök, vitlök, persilja, pepparrot, färsk koriander, spiskummin, kajennpeppar och kardemumma. Dessutom var de både mjölkfria och glutenfria (byt bara ut den lilla mängden vetemjöl mot annat mjöl), vilket gör att de kvalar in högt på min middagslista framöver.imageimageDe egenodlade gurkorna fick vi direktlevererade tillsammans med en massa sallad från svärfars växthus igår. Idag skivade med osthyvel. Lyx.


Svärmor på besök

I helgen är svärmor på besök och jag som är en sucker för fika har tagit tillfället i akt att baka lite. Igår blev det muffins på mitt nyfunna mjölk- och glutenfria chokladmuffins-recept som du hittar här. Jag bytte ut lite av kokossockret mot björksocker (typ 1 dl) och lät dem stå inne i ugnen i bara sju minuter för att få dem lite lätt kladdiga inuti.image

Idag testade vi Annas raw jordgubbstårta till fikat. Jag hade tyvärr bara en banan i fruktskålen så jag trixade i lite kokosgrädde i jordgubbsblandningen istället. Receptet blev alltså som nedan.image

Frusen jordgubbstårta

Botten:

  • 200 g mandlar
  • 20 urkärnade dadlar
  • ev. lite kokosolja

Min starka rekommendation är att först mixa mandlarna och sedan dela dadlarna i tusen små delar innan du slänger i dem i mixern. Jag gjorde misstaget att lägga i dem halva och det blev ett litet projekt att få smeten finfördelad. Jag hade eventuellt i lite för mycket mandlar också så jag tog i lite kokosolja för att få fart på mixern igen och få smeten lite mer hanterbar. Sedan tryckte jag ut smeten i en 24 cm springform.

Fyllning:

  • 3 dl jordgubbar
  • 1 banan
  • 1 knapp dl kokosgrädde (det tjocka ur en burk med kokosmjölk)
  • 1 msk agavesirap

Häll fyllningen på kakbotten. Allt ska in i frysen, men ta ut den en stund innan servering så att den hinner mjukna lite.

Till kakan serverade jag två såser, en chokladsås och en mangosås.

Mangosås

  • 2 dl mango
  • 2 msk agavesirap

 

Chokladsås

  • 1 dl raw kakao
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl kokosolja
  • 2 msk agavesirap

Chokladmuffins

Transkriberade just min barndoms favoritrecept på chokladmuffins från den onyttiga tonskalan till den nyttiga tonskalan och OMG vad gott det blev! Här kommer så mitt nya all-time-favourite chokladmuffinsrecept.

Glutenfria och mjölkfria chokladmuffins, 16st

image

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader. Blanda sedan ihop:

  • 2 ägg
  • 1 dl kokosocker
  • 1 dl björksocker

Vispa pösigt! I en annan bunke blandar du sedan alla torra ingredienser.

  • 2 dl bovetemjöl
  • 4 msk raw kakao
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk vaniljpulver (krossad vaniljstång)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm havssalt

 

Till sist innan du blandar ihop allting så smälter du kokosolja.

  • 125g kokosolja (smakfri, annars blir det lite väl mycket kokossmak)

 

Vispa nu ihop allting till en smet och dela upp i 16 st muffinsformar. Skicka in i åtta minuter rätt högt upp i ugnen. Klart!


Chia- och bananplättar

Om man känner sig lite bakis (Jag känner mig bakis idag. Inte för att jag har druckit något, utan för att jag har varit vaken efter midnatt, umgåtts med vindrickarvänner och käkat socker. Svårare än så behöver det inte vara...), behöver något snabbt i kroppen eller om man bara är sugen på något riktigt riktigt gott, så kan man göra de här superdupersnabba chia- och bananplättarna till lunch eller mellanmål eller snack. De passar för den delen strålande kalla i matsäcken till barnen, men mina barn har tyvärr förätit sig på dem efter en intensiv kärleksperiod med bananplättesug var och varannan dag.

image

Chia- och bananplättar (6-7 st små)

  • 2 ägg
  • 1 banan
  • 1 msk chiafrön
  • en skvätt olja (kokosolja utan smak funkar alltid)
  • ev. en skvätt vaniljpulver

Man blandar ihop allt till en smet och steker lätt i samma olja som man hade i smeten. Till det brukar jag tina hallon och blanda med lite agavesirap för att få ihop en söt och god syltsås. Schlörp!


Mjölk- och glutenfria pannkakor

Idag är det matsäcksdag för storkillen som ska till ishallen med klassen. Högt på matsäcksönskelistan står allt som oftast pannkakor. Jag har mixtrat länge med receptet för att få till mjölk- och glutenfria pannkakor som barnen inte kan identifiera som annorlunda än gamla vanliga pannkakor. Här kommer det ungefärliga recept som jag använde igår kväll.

1fbf20a69f8011e39b121244bd87b11b_7

Pannkakorna premiärstektes i nya stekpannan. Slutsatsen så här långt är att kolstål fungerar alldeles utmärkt.

Mjölk- och glutenfria pannkakor

  • 2 dl bovetemjöl
  • 2-3 dl mandelmjölk
  • 1 dl rismjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk kokosolja (eko utan smak, t.ex. Cocosa, funkar bäst för att inte få kokossmak på pannkisarna)
  • lite salt (havssalt eller himalayasalt)
  • lite vaniljpulver (pulvriserad vaniljstång)

 

Servera gärna med färska hallon eller jordgubbar blandat med lite agavesirap. Jag använder alltid frusna ekologiska bär som jag tinar.