Mias Familjeblogg

Färgglatt

Det har varit en färgglad dag här hemma. Imorse blev det juice i olika färg. En grön standard och så en röd gjord på morötter, rödbetor och lite citron. Jag sparade allt skrufs från juicandet och så gjorde jag biffar till lunch.imageFärgglatt och gottimageSkrufsimage

Morots- och kikärtsbiffar

Morotsskrufs från 1/2 kg juicade morötter

1 paket blötlagda kikärtor

1 kruka färsk koriander

1 vitlöksklyfta

1/2 gul lök

1 tsk gurkmeja

1 ägg

en skvätt vatten

kokosolja till stekning

salt och peppar

Gör så här: Mixa ihop allting och stek. Servera biffarna med en klick majonäs.

 

Skumpfritt på ridningen

Annars idag har mormor och morfar varit på besök och jag kunde äntligen ägna mig helhjärtat åt Zeb på hans ridlektion. Förra veckan såg vi ungefär likadana ut som på bilden nedan bara det att jag då hade Sander i en sele på magen. Det var lite speciellt i traven kan jag lova. Jag fick typ tölta fram för att han inte skulle få shaken baby syndrome. Eftersom han lyckades sova sig igenom den övningen måste jag ha gjort något rätt i alla fall.  image


Första dagen på resten av hösten

Första skoldagen avklarad. Jag kände mig både stolt och lite rörd imorse när killarna cyklade iväg sida vid sida med sina stora skolväskor på ryggen.

Under eftermiddagen visade det sig att lillkillen redan har börjat tänka i skoltermer. När han berättade någonting under middagen så sa han '...det tog typ två minuter. Alltså 120 sekunder. Sextio plus sextio.' Som för att redogöra för oss att två minuter inte bara är ord han slänger sig med. Nej, han vet nu.imageMannen har börjat jobba som vanligt igen så här hemma har jag och Sander prövat på hur en random dag denna höst kan komma att se ut. Sander har haft en jag-vill-bara-ligga-på-mamma-och-amma-och-sova-dag så det har inte blivit jättemycket gjort här hemma, men å andra sidan, mysa med bebis är ju också en aktivitet.

Grönsakslådan och fruktskålen har i alla fall rensats ur. I kylen låg några gamla morötter och i fruktskålen låg några apelsiner som hade gjort sitt, så de trista resterna blev till en smashing morots- och citrusjuice istället. imageFärgglada rester av apelsin, grape, lime och citron som fick ackompanjera morötterna i juicemaskinen.imageFå juicefärger slår den här om du frågar mig.imageMorotsresterna från juciemaskinen tog jag tillvara på och lagade morotsbiffar till lunch. Jag har velat testa flera gånger eftersom det är så himla trist att slänga en massa morotsgrejs som går att använda, men idag var första gången jag kom till skott. Jag fick dock modifiera receptet lite, dels för att jag inte hade alla ingredienser hemma och dels för att smeten blev supertorr. Jag tolkar det som att jag har en väldigt bra juicemaskin som lämnar torra rester efter sig. Morotsbiffarna blev inte i klass med mannens kikärtsbiffar, men helt okej goda ändå.

Morots- och chiabiffar

 • 2½ dl morotspulpa (det som blir kvar när man juicat)
 • 1 ägg
 • ½ dl chiafrön
 • ½ dl krossade linfrön
 • 1 dl rismjöl
 • 1 dl bovetemjöl
 • ½ dl kokosmjölk
 • 2 nypor salt
 • 2 nypor bakpulver
 • 2 nypor gurkmeja
 • 2 msk kokosolja

Blanda ihop allt och stek. Lätt som en plätt! Servera med en klick nötsmör. (Jag körde på cashewsmör.)imageimageMorotsbiffar av juicerester, serverat med spenat, ruccola och cashewsmör. Perfekt lunch en random höstdag! (Jag vet att augusti är en sommarmånad, men idag har vädret haft rätt svårt att bestämma sig här i Helsingborg så det känns som en typisk höstdag.)