Mias Familjeblogg

Första dagen på resten av hösten

Första skoldagen avklarad. Jag kände mig både stolt och lite rörd imorse när killarna cyklade iväg sida vid sida med sina stora skolväskor på ryggen.

Under eftermiddagen visade det sig att lillkillen redan har börjat tänka i skoltermer. När han berättade någonting under middagen så sa han '...det tog typ två minuter. Alltså 120 sekunder. Sextio plus sextio.' Som för att redogöra för oss att två minuter inte bara är ord han slänger sig med. Nej, han vet nu.imageMannen har börjat jobba som vanligt igen så här hemma har jag och Sander prövat på hur en random dag denna höst kan komma att se ut. Sander har haft en jag-vill-bara-ligga-på-mamma-och-amma-och-sova-dag så det har inte blivit jättemycket gjort här hemma, men å andra sidan, mysa med bebis är ju också en aktivitet.

Grönsakslådan och fruktskålen har i alla fall rensats ur. I kylen låg några gamla morötter och i fruktskålen låg några apelsiner som hade gjort sitt, så de trista resterna blev till en smashing morots- och citrusjuice istället. imageFärgglada rester av apelsin, grape, lime och citron som fick ackompanjera morötterna i juicemaskinen.imageFå juicefärger slår den här om du frågar mig.imageMorotsresterna från juciemaskinen tog jag tillvara på och lagade morotsbiffar till lunch. Jag har velat testa flera gånger eftersom det är så himla trist att slänga en massa morotsgrejs som går att använda, men idag var första gången jag kom till skott. Jag fick dock modifiera receptet lite, dels för att jag inte hade alla ingredienser hemma och dels för att smeten blev supertorr. Jag tolkar det som att jag har en väldigt bra juicemaskin som lämnar torra rester efter sig. Morotsbiffarna blev inte i klass med mannens kikärtsbiffar, men helt okej goda ändå.

Morots- och chiabiffar

  • 2½ dl morotspulpa (det som blir kvar när man juicat)
  • 1 ägg
  • ½ dl chiafrön
  • ½ dl krossade linfrön
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • ½ dl kokosmjölk
  • 2 nypor salt
  • 2 nypor bakpulver
  • 2 nypor gurkmeja
  • 2 msk kokosolja

Blanda ihop allt och stek. Lätt som en plätt! Servera med en klick nötsmör. (Jag körde på cashewsmör.)imageimageMorotsbiffar av juicerester, serverat med spenat, ruccola och cashewsmör. Perfekt lunch en random höstdag! (Jag vet att augusti är en sommarmånad, men idag har vädret haft rätt svårt att bestämma sig här i Helsingborg så det känns som en typisk höstdag.)


Juice och smoothies i kvadrat

Nu frossas det i juicer och smoothies här hemma. Idag gjorde jag juice på resterna i grönsakslådan och det blev väl sådär gott om jag ska vara ärlig. Det blev en ren morotsjuice (blir för sött och mättat för min smak. Mycket godare att blanda upp med en bunt apelsiner, grapefrukter och citroner.) och en grön juice på bara gurka och selleri. Det var nämligen allt grönt jag hittade. Inte ens några nya ruccolablad hade letat sig upp i odlingslådan efter att vi gick hårt åt den första skörden i helgen. Jag föredrar helt klart att handla ingredienser och pressa juice på goda recept istället för på skrapet. Men kroppen blir hur som helst glad och juicen får som alltid fin färg oavsett smak. Imorgon blir det dock grön juice på recept. Ingredienser är inhandlade.imageEtt paket selleri och en stackars gurka fick sätta livet till för den här gröna fina, lite blaskiga men ändå ganska läskande juicen. imageEtt paket morötter blev till en mastigare juice men både för tjock och för söt att dricka några större mängder av.imageHär en mer mättande lingon- och chiasmoothie. Supergod. Recept nedan.imageByter man lingon mot blåbär blir det så här fin färg av det hela. Lite sötare. Och väldigt god.imageOch om man helt plötsligt råkar bli lite lat och inte orkar ställa sig och juica så har Brämhults lanserat en ny serie juicer under parollen 'Drick mer grönsaker'. Denna med rödbetor är min favorit, just för att det blir så himla....färgglatt att juica rödbetor själv. Och rödbetor gör kroppen väldigt glad.

Lingon- och chiasmoothie

  • 1 banan
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk krossade linfrön
  • 1/2-1 dl lingon (kan bytas ut mot t.ex blåbär)
  • 1 msk linfröolja
  • en skvätt kokosmjölk
  • en skvätt mandelmjölk
  • två skvättar rismjölk
  • 1 nypa vaniljpulver

Hundra projekt

Phu! Nu slänger jag min möra kropp i soffan. Efter att långhelgen började med väldigt mycket umgänge med både släkt och vänner i olika konstellationer (och på olika orter), så blev det här även helgen då hundra projekt påbörjades och avslutades. En soffa såldes, ett helt våningsplan möblerades om, det syddes gardiner, strängades om en gitarr, deklarerades, planterades, det vertikalskars gräsmattor och det rensades maskrosor. Men framför allt så har vi spenderat en massa tid i köket. Mannen har lagat goda middagar och idag har jag stått i köket nästan hela dagen. Det började med att fruktskålen behövde rensas och att juicemaskinen åkte fram. Sedan bakades det bröd, bananmuffins och chokladmuffins, gjordes smoothies, juicer och chiapuddingar. Med facit i hand skulle man kunna tro att vi boar hela familjen.image

image I lördags gav mannen barnen två recept-alternativ till middag att välja mellan. De valde enhälligt den här torskryggen med musselsås som var en hit! Recept från näst senaste numret av Allt om Mat.imageimageMannen och storkillen planterade jordgubbsplantor i odlingslådorna. Nu väntar vi tålmodigt på att de ska föröka sig och så småningom explodera av jordgubbar. Tror ni vi kan skörda imorgon?imageJag och Batman fyllde frysen med nya fröbröd. imageReceptet till det här fabulösa gluten- och mjölkfria brödet som jag har skrivit om många gånger förut finns här.imageimageSedan har det juicats och gjorts smoothies i massor. Här en morots-, citron- och apelsinjuice. 5 apelsiner, 2 citroner och 1/2 kg morötter blir en dryg liter i juicecentrifugen.imageGrape- och ingefärajuice. Fruktköttet från 1 grapefrukt mixas med riven ingefära och 1 msk linfröolja. Blir till ett glas juice. Lite pill att skala varenda klyfta, men så värt det i slutändan. image Vardagsfavoriten: jordgubbssmoothie! Mixa 1-2 bananer, 1 dl jordgubbar, 1-2 msk chiafrön eller linfrön, 1 msk olja, några dl mandelmjölk, kokosmjölk och/eller rismjölk beroende på mängd, smak och konsistens som önskas. Den här kan man såklart variera med vilka bär som helst. Jag kör dem oftast rena med hallon, jordgubb, mango eller blåbär, men vilken blandning som helst dem emellan fungerar ju.imageOch så lite bakning. Chokladmuffins enligt det här receptet, fast med Ghi/Ghee istället för kokosolja. Men jag lät dem tyvärr vara i ugnen lite för länge... Muffinsen går förresten utmärkt att frysa. Jag brukar frysa in dem 4 och 4 så att man kan plocka fram en påse när familjen är fikasugen. imageTestade det här i muffinsreceptet idag. Ghee är renad smörolja som är fri från mjölkprotein, vilket är toppen för min kropp som inte kan hantera kaseiner. Just den här varianten har jag köpt på hälsokostbutik, men man kan enkelt göra sin egen ghee av vanligt smör. Jag återkommer med recept när jag har testat. imageBananmuffins som blev löjligt goda. Recept nedan. Jag har skrivit både det ursprungliga receptet och de anpassningar jag gjorde eftersom jag hade slut på vissa mjölsorter efter allt bakande. Dessa går också topp att frysa in.

Glutenfria och mjölkfria bananmuffins, 16st

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Sedan ska alla blöta ingredienser blandas ihop tillsammans med sockret:

  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl kokosocker (idag tog jag dock 1 dl björksocker och resten kokossocker)
  • 150g kokosolja (jag använder smakfri)
  • 3 mosade, mogna bananer
  • 1/2 - 1 dl saft från en apelsin

 

Börja med att vispa ägg och socker pösigt! Vispa sedan i kokosoljan, de mosade bananerna och apelsinsaften. I en annan bunke blandar du sedan alla torra ingredienser. Nötterna mixar du försiktigt till lagom stora bitar.

  • 1 dl mixade eller hackade pekannötter (jag slängde även i lite cashewnötter idag)
  • 3 dl kokosmjöl (jag använde hälften rismjöl, hälften kokosmjöl idag)
  • 2 dl mandelmjöl (jag använde hälften hasselnötsmjöl och hälften mandelmjöl idag)
  • 1 tsk vaniljpulver (krossad vaniljstång)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk havssalt

 

Vispa nu ihop allting till en smet och dela upp i 16 st muffinsformar. Skicka in i 15-20 minuter rätt högt upp i ugnen. Kolla konsistensen med en provsticka. När stickan precis blivit torr är de klara. Om man gillar lite kladdiga kakor så tar man ut dem lite tidigare. Klart!