Mias Familjeblogg

Världsgod smoothie

Vi har precis käkat lite lunch jag och Sander. Det blev en världsgod smoothie. Jag gjorde den så tjock att vi åt den med sked. Sander fick en dryg deciliter och jag tog resten. Vi tog också var sin halv avokado till och jag en näve nötter. Alldeles lagom lätt och faktiskt tillräckligt mättande. Är det fullsmockat med näring så är det.

Mixa ihop följande till önskad konsistens (fluffig kräm):

  • 1 banan
  • 1 näve frusen mango
  • 1/4 avokado
  • en näve spenat
  • en nypa vaniljpulver
  • en skvätt linfröolja
  • någon dryg dl havremjölk
  • någon dryg dl rismjölk

imageSlurp!


Tillskott av järn o lördagssmoothie

Jag har känt mig lite tröttare än vanligt den sista veckan, framför allt på kvällarna, och har nu bestämt mig för att det är dags att käka lite mer rejäla järndoser än vad jag får i mig via Blutsaften. Så nu lägger jag till en morgontablett av järn till listan av kosttillskott. Man ska ju helst ta järnet på fastande mage tillsammans med C-vitamin och helst inte tillsammans med magnesium som jag tar på kvällen, så då får det helt enkelt bli med citronvattnet på morgonen.image

Annars har jag handlat hem lite nytt till skafferiet idag. Det blev både påfyllnad och lite nytt. Udo’s olja går åt här hemma. Likaså Q10 som jag tar som tillskott varje morgon. Sedan blev jag sugen på att testa en ny kräm från Weleda. Jag har mängder av produkter ur deras olika serier, men mandeln har jag inte testat på tidigare. Jag har också fått för mig att jag behöver äta Jod som tillskott lite då och då eftersom jag inte får i mig något jod-berikat salt längre, så jag köpte en burk med det också (Kelp). Men jag tror jag avvaktar med det ett tag. Dagens bästa produkt blev ännu ett lypsyl! Jag kunde inte motstå ett ekologiskt kokos-lypsyl av bivax, kokosolja och ringblomma som stod vid kassan och herre gud sicken härlig doft (och smak) det hade.

Nu blir det en smoothie och lite nötter.

image

Jordgubbs- och mangosmoothie

  • jordgubbar (1 dl)
  • mango (1 dl)
  • mandelmjölk (2 dl)
  • rismjölk (2 dl)
  • linfrön (1 msk)
  • olja (1 msk Udo’s choice)
  • honung (1 tsk)

Sugen på sött

Någon är tydligen lite sötsugen ikväll. Det är antingen jag eller bebisen. Som ni ser är recepten på kvällens meny rätt enkla, men smoothien kan vara värd ett förtydligande.image

Mango- och chia-smoothie

  • 1/2 mango
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1 dl rismjölk
  • 1 dl mandelmjölk
  • 1 msk chiafrön
  • 1 msk olja (t.ex. Udo’s choice)

 

Slurp!


Grön morgon

Imorse blev det grön juice till stora och rosa smoothie till små som laddning för veckans sista (men intensiva) jobbdag.

Grön juice

  • 4 stjälkar selleri
  • 2 gröna äpplen
  • 1 gurka
  • 1 avokado
  • 1 näve basilika

Selleri, äpplen och gurka körde jag i juicern. Sedan hällde jag över vätskan i mixern och mixade i avokado och basilika.

Rosa smoothie

  • Naturell yoghurt
  • Jordgubbar
  • Mango
  • Vaniljpulver
  • Honung

Allt kördes i mixern.

IMG_2942


Laddar om och packar om

Då är jag hemma igen. Efter två långa jobbdagar, många timmars resande och kompromisser med både mat och sömn kände jag mig sliten igår kväll när jag kom hem. Men med mig hem hade jag ju också den härliga resekänslan och nyväckta vårkänslor. I Basel var det grönt! Bladen hade börjat slå ut, gräset var grönt och vi såg till och med uteserveringar där folk satt och lapade sol, visserligen i sina jackor, men ändå. Våren är på väg mot Sverige!

image

Kolla! Europa börjar bli grönt!

image

En öppen uteservering!

image

Lång kvällspromenad längs Rhen.

image

Både hotellfrukost och senare även lunch med lite kompromisser. Men man måste ju äta. Om ni undrar så är min kompromiss i det här fallet brödet (gluten), fruktjuicen (sockret), vindruvorna (får lätt ont i magen av icke-ekologiska vindruvor) och salamin (überprocessat griskött). Jag låter ju sjukt kinkig hör jag, men frukosten var helt ok näringsmässigt. Och väldigt god!

image

Underbar flygutsikt över Alperna i skymningsljus. Det är en otrolig frihetskänsla att flyga med vackra vyer. Under lugna förhållanden måste jag tillägga…

Men innan jag önskar hit våren för mycket ska det ju åkas skidor i riktig vinter! Efter resetröttheten har jag nu laddat om som vanligt med Epsombad, många timmars sömn och en redig frukost med härligt grann-sällskap. Energin är återställd och nu blir det två dagars jobb och ett intensivt packande däremellan. Förhoppningsvis ska jag hinna baka/fixa/laga lite smaskigheter att ta med också men vi får se vad tiden tillåter.

image

Alltså jag badade själv, men jag var så sjukt sugen på smoothie så det fick bli två glas. Mango, banan, chiafrön, lite olja (Udo’s choice), ris- och mandelmjölk blev det denna gången.


Smoothie och fjällenplanering

Mango, banan och chia-smoothie var jag sugen på ikväll, så det blev det. Det enda som är synd med den kombon är att det är extremt svårt att hitta ekologisk mango. Färsk mango är ju en sak, men jag har inte ens lyckats hitta fryst ekologisk mango.

image

Som tillbehör kör jag fjällenplanering. Den här veckan är, precis som förra veckan, lite lätt tokig jobbmässigt. Varför blir det alltid så? Veckorna innan semestern fylls på något magiskt vis till bristningsgränsen. Utöver packning, handling, bakning och tvätt ska det hinnas med en jobbresa till Schweiz. Och vi åker på fredag. Det kräver sin planering. Jag blir imponerad om vi lyckas få med allt. Fast egentligen – det enda du behöver för att ha en lyckad fjällensemester är ett underställ.


Horisontalläge ikväll

Den här veckan har börjat otroligt intensivt jobbmässigt med 22 timmar jobb på 2 dagar. Nu är det 1 dags workshoppande kvar innan det lugnar ner sig och barnen blir prio ett resten av veckan.

Igår laddade jag om batterierna med ett bodybalance-pass och ett bad i epsomsalt. Epsombad är det absolut bästa sättet att slappna av och ladda om. Man bli lealös i hela kroppen och sover som en prinsessa efteråt. 6 timmars sömn känns som 8.

Ikväll blev det horisontalläge i soffan med en god jordgubbssmoothie på magen. 30 sekunder att ta fram grejor och 30 sekunder i mixern så är den klar. Toppen för en trött och sötsugen gravidmamma.

image

Jordgubbssmoothie

  • 1 banan
  • 1 msk krossade linfrön
  • 1 msk bra olja (typ linfrö, Udos choice eller liknande)
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl jordgubbar
  • Lika delar mandelmjölk och rismjölk

 

Jag använder alltid både mandel- och rismjölk för att få bra konsistens och neutral smak. Rismjölken är väldigt söt och lite blaskig och mandelmjölken har en ganska skarp mandelsmak och är mycket tjockare, så kombon är en hit! Häll sedan upp i ditt tjusigaste tjockglas! (Tjusiga tunnglas gör sig nämligen inte i balansövningar på gravidmage i soffan.)