Mias Familjeblogg

God morgon och sånt

Jag är inte riktigt i skrivform. Jag får ingen bra struktur på mina tankar och allt hamnar huller om buller i orden. Varenda mening blir stor och abstrakt och svävar iväg till existensiella funderingar som jag inte kan förklara. Jag hade nog behövt skriva några spaltmeter för att få ur mig allt. Så jag börjar enkelt igen. Med ett god morgon. Med några bilder från vardagen.imageDagens frukost. Världens godaste juice gjord på grapefrukt (bara fruktköttet), linfröolja och riven ingefära mixad till sina minsta beståndsdelar. Och ett ägg.imageMitt senaste inköp. En fantastisk mjuk och lovely tröja som jag hittade på Maxi för 200 spänn. (Ja, du läste rätt. Jag hittade den på Maxi. Jag har aldrig köpt något klädesplagg där förut, men springer man på nåt så här bra så kvittar det ju fullständigt var man hittar det.) Den är perfekt att amma i. Jag kör med ett ekologiskt amningslinne från Lindex under så är det bara att dra upp tröjan. Jag är som en stor snuttefilt.imageIgår var jag hemma på förmiddagste hos en vabbande vän och kom hem med den här overkligt goda thaigrytan i en matlåda. Hur lyxigt liksom?imageVädergudarna är väldigt ambivalenta för tillfället verkar det som. Snö. Inte snö. Snö. Inte snö. Jag är bara glad att det är okej att ha på sig sin varmaste vinterjacka igen.


Att prioritera sin tid

Vardagen i bebislivet har börjat ta vid. Barnen började på fritids i måndags, mannen jobbar (visserligen hemmavid denna veckan) och jag har mer hand om Sander på egen hand än tidigare. Det gör att jag har börjat få en uppfattning om hur vardagen kan komma att se ut den närmsta tiden, även om jag just denna veckan har ordentligt uppbackning av mannen som gör att det fortfarande känns rätt semestrigt.

Bebisars sovmönster förändras ju konstant, speciellt under den första tiden, och nu har vi landat på ungefär det här: en lite oroligare sömn under morgonen, en djupare förmiddagssömn, några lite längre vakenperioder under dagen kombinerat med halvtimmes sömnsnuttar under amning/bilfärd/vagntur etc., en djupare eftermiddagssömn och sedan somna för natten någonstans runt åtta-nio. Det ger mig några kortare pauser under dagen till att äta och fixa det vardagliga och ungefär två lite längre uppehåll på någon timme eller två under dagen där man nogsamt får prioritera vad man lägger tiden på. Plus en del kvällstid. Men om bebisen sover lugnt för natten innan killarna har gått och lagt sig så väljer jag oftast att natta dem och då går kvällstiden åt till sagoläsning och kvällsmys (för herregud vad de kommer på saker att prata om så fort det ska sovas...)

Under Sanders djupare sömnpass är det mycket som slåss om prioritet. Ska jag yoga? Juica? Röja? Tvätta? Baka bröd? Vila? Hitta på något med storebrorsorna? Sitta i solen och dricka te? Åka och handla? Varje aktivitet väljs med omsorg. De senaste dagarna har jag stannat uppe lite längre på kvällarna och följdaktligen varit ganska trött på morgnarna, så eftersom jag inte har kommit upp och kunnat ta tillvara på någon tidig morgontid så har förmiddagstiden helt enkelt fått gå åt till att yoga och göra MammaMage-övningarna. Det är min prio ett om jag får egentid. Det är klart att det går att yoga med bebisen vaken också, men jag föredrar att kunna ha full fokus på träningen när möjlighet finns. Och herregud vad min kropp behöver det! Jag är sååå stel jämfört med innan graviditeten. Det är verkligen som att börja om från början i varenda position. Ändå känner jag en sådan oerhörd tillfredsställelse över att ha kommit igång igen och jag hoppas att kroppen minns någorlunda snabbt hur den ska mjuka upp sig igen.

Eftermiddagstiden idag spenderade jag med storkillarna. Lille storkillen (hänger ni med på alla benämningar?) hade lärt sig att hänga i knäveck och släppa händerna idag på fritids och ville verkligen verkligen visa upp det för mig. Storkillen ville verkligen verkligen visa upp två hemliga ställen i skogen och ett klätterträd. Så vi tog våra cyklar och gav oss ut i sommarkvällen. Jag saknar att inte ha oändligt med obunden tid för dem längre (och jag känner att de saknar mig med), så det var precis vad vi behövde alla tre.imageimageimageimageimageimageimage


Uppe i ottan

Jag vaknade tidigt imorse och smög ut ur huset innan de andra vaknade. Idag är sista få-iväg-killarna-till-fritids/dagis-i-tid-dagen på väldigt länge för nu väntar sommarlov för hela familjen Tjärnlund.imageTidig, fuktig morgonpromenad imorse. Men jäklar vilken fart jag kunde hålla. Jag tror minsann att bebisen har flyttat sig från min ven.imageMen kära lilla ägg, varför ligger du här alldeles ensamt på stigen?imageDen sista fruktlådan som packas till storkillen på länge, för runt hörnet väntar ett låååångt sommarlov. Ser ni förresten vad perfekta mina nya rostfria byttor är att packa frukt i? Denna är ju som gjord för några klyftor ekologisk Galia-melon.imageFjärilar blir jag glad av att se för de är tyvärr inte så många längre. Den här tjusiga hittade lillkillen på gardinen imorse. Vi lyckades rädda den oskadd ut ur huset.


En väldigt vanlig tisdag

Idag har det varit en sådäääär händelserik dag. Jag vilade hela förmiddagen. (Åt, sov, åt, vilade.) Räddade en skata från att bli ihjälbiten av sina skat-ovänner (Alltså fy vad de bar sig åt mot den stackars skatstackaren. Jag klarar inte av att låta naturen ha sin gång i såna lägen. Speciellt inte som de tänkte döda honom mitt på vår uteplats). Satt i möte hela eftermiddagen. Kom hem och hittade en grodyngelsamling som hade blivit lämnad i värmen i solen och därmed innehöll ett mindre antal levande yngel än tidigare. (Som tur var hade lillkillen med sin odling till dagis idag där de stod säkert och svalt inomhus). Nu ska det klippas gräs och lagas middag. Och just det, så ska jag hämta upp mina nya ballerinaskor som jag glömde på gravidyogan igår när min hjärna var avstängd. Vissa dagar är inte mer spännande än så.

Vardagsglädje som ändå har gjort mig till en väldigt munter individ idag:imageAtt storkillen hade plockat blommor till mig på skolan och drog upp den här härliga buketten ur sin skolväska.imageAtt mannen och barnen hade varit på bokbussen och hittat spännande böcker på tema djur.imageEn söt lapp på min arbetsplats.


Hemmafix

Att komma hem efter att man varit bortrest är alltid en speciell känsla. Hur bra man än har haft det så är det skönt att komma hem och landa i vardagen igen. (Och i sin egen säng.) Denna gången blev kontrasten stor. Vi lämnade ett riktigt vinterlandskap igår och vaknade upp till våren idag. Barnen sprang ut och lekte och frågade frågor som:

- Kan vi ha sandaler på oss?

- Måste vi ha jacka?

- När ska vi öppna poolen?

Lite lätt vårrusiga alltså. Jag minns själv känslan från när jag var liten och den första dagen på våren kom när man fick gå ut i typ väst istället för jacka, eller när cykeln, twistbandet och hopprepet kom fram. Det var härligt!

Både jag och mannen körde vidare på fjällen-energin och tog oss till gymmet i omgångar imorse. Jag körde några minuter på löpband för att få upp puls och värme och stretchade sen ut mina stela skid- och bilåkarmuskler i ett efterlängtat BodyBalance-pass. Magen har onekligen vuxit under veckan som gått och den var liksom i vägen flera gånger under passet. Gissar att det bara är att vänja sig. När jag kom hem kunde jag inte motstå ett varmt såpabad i badkaret och känner mig nu nästan mjuk i kroppen igen.

Annars är det en riktig fixardag idag. Det packas upp, tvättas, handlas och lagas mat. Snart kommer en vän över på fika och tjejsnack och om jag har riktig tur tar hon med sig en soffa hem härifrån som ska säljas, så att jag slipper lägga ut den på Blocket. Håll tummarna.