Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Lasagne och vackra fat! En fröjd för både öga och smaklökar!

I dag slutade jag kl 14 på jobbet. Jätte skönt att få gå hem tidigt för en gång skull.

Min dotter är hos en kompis och planerar för en tjejmiddag och min särbo är ute med båten, så jag får lite egen tid, bara för mig. Lite skönt faktiskt!

På väg hem från jobbet gick jag in på Ohléns här i Nynäshamn. En väldigt trevlig butik med presentartiklar och ett urval av snygga Odd Mollykläder. Skulle egentligen titta på en klänning, men fastnade för ett urläckert porslin istället. Hittade ett väldigt vackert fat, designe Mateus. Ganska dyrt, men MÅSTE ha! Får väl börja samla och köpa ett fat i månaden. Hade lite svårt att välja färg. Det fanns fat i så häftiga kulörer, men valde ett vitt till slut. Lite fegt kanske! Nästa gång kanske det blir ett turkost. Man kan ju faktiskt blanda.  Ett bra alternativ för mig som har svårt att bestämma mig.

Kände för att göra en lasagne i dag. Lite tråkigt att laga till mig själv, men det kändes otroligt lyxigt att få lägga upp maten på mitt nya fat. Nice! Man äter ju med ögat också.

I lasagnen använder jag zucchini istället för pastaplattor. Och jag ersätter vetemjölet i bechamelsåsen med ägg. Man bara rör ihop ingredienserna till en kall sås. Klart på ett kick och väldigt behändigt och enkelt dessutom. Jag kör med uteslutande ekologiska råvaror så långt det bara går.

Egenlagad nyttig LCHF lasange.

Foto: Mia Hagenmalm

Här följer mitt recept:

4 portioner

1 1/2 zucchini

Köttfärsås:

300g ekologisk svensk köttfärs
1 stor gul lök
1 morot
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 medelstora tomater
1-2 vitlöksklyftor
ca 30 st urkärnade svarta oliver
1/2  ekologisk grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin eller matlagningsvin
1 tsk oregano
örtsalt och nymalen svartpeppar
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken.

Skala moroten och skär sedan morot, zucchini, paprika och tomater i tärningar. Dela oliverna på mitten.

Fräs lök, vitlök och morotstärningar i lite smör eller kokosolja utan smak, tills löken blir genomskinlig. Blanda ner köttfärs och bryn under omrörning.

Tillsätt parika och zucchini och krydda med örtsalt, peppar och oregano. Låt stå och småkoka i ca 5 minuter. Blanda därefter i tomatpuré, oliver och tomater och rör om ordentligt. Häll på rödvin och smula ner buljongen. Rör samman och låt köttsåsen stå på spisen och  småkoka på svag värme ca 40 minuter.

Ostsås:

70g ost ( välj efter egen smak. Jag tog en mildare variant).
2 ägg
1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:

Blanda creme fraiche och grädden med ägg och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Låt den stå till sig en stund.

Smörj en ugnsfast form och skiva zucchini i ganska tunna skivor och lägg omlott i botten på formen. Krydda med lite örtsalt eller salt.

Täck med ett lager av ostsåsen och sedan ett lager av köttfärssåsen. Varva på nytt med zucchiniskivor, örtsalt och ett lager ostsås och sedan köttfärssås i några lager. Avsluta med zucchiniskivor och ett lager ostsås på toppen. Riv gärna över lite ost överst.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40-45 minuter.

Servera med rivna morötter, en grönsallad , ev. en skiva gott surdegsbröd och kallpressad olivolja att doppa brödet i.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)