Riktig mat & hälsa

Lasagne och vackra fat! En fröjd för både öga och smaklökar!

I dag slutade jag kl 14 på jobbet. Jätte skönt att få gå hem tidigt för en gång skull.

Min dotter är hos en kompis och planerar för en tjejmiddag och min särbo är ute med båten, så jag får lite egen tid, bara för mig. Lite skönt faktiskt!

På väg hem från jobbet gick jag in på Ohléns här i Nynäshamn. En väldigt trevlig butik med presentartiklar och ett urval av snygga Odd Mollykläder. Skulle egentligen titta på en klänning, men fastnade för ett urläckert porslin istället. Hittade ett väldigt vackert fat, designe Mateus. Ganska dyrt, men MÅSTE ha! Får väl börja samla och köpa ett fat i månaden. Hade lite svårt att välja färg. Det fanns fat i så häftiga kulörer, men valde ett vitt till slut. Lite fegt kanske! Nästa gång kanske det blir ett turkost. Man kan ju faktiskt blanda.  Ett bra alternativ för mig som har svårt att bestämma mig.

Kände för att göra en lasagne i dag. Lite tråkigt att laga till mig själv, men det kändes otroligt lyxigt att få lägga upp maten på mitt nya fat. Nice! Man äter ju med ögat också.

I lasagnen använder jag zucchini istället för pastaplattor. Och jag ersätter vetemjölet i bechamelsåsen med ägg. Man bara rör ihop ingredienserna till en kall sås. Klart på ett kick och väldigt behändigt och enkelt dessutom. Jag kör med uteslutande ekologiska råvaror så långt det bara går.

Egenlagad nyttig LCHF lasange.

Foto: Mia Hagenmalm

Här följer mitt recept:

4 portioner

1 1/2 zucchini

Köttfärsås:

300g ekologisk svensk köttfärs
1 stor gul lök
1 morot
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 medelstora tomater
1-2 vitlöksklyftor
ca 30 st urkärnade svarta oliver
1/2  ekologisk grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin eller matlagningsvin
1 tsk oregano
örtsalt och nymalen svartpeppar
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken.

Skala moroten och skär sedan morot, zucchini, paprika och tomater i tärningar. Dela oliverna på mitten.

Fräs lök, vitlök och morotstärningar i lite smör eller kokosolja utan smak, tills löken blir genomskinlig. Blanda ner köttfärs och bryn under omrörning.

Tillsätt parika och zucchini och krydda med örtsalt, peppar och oregano. Låt stå och småkoka i ca 5 minuter. Blanda därefter i tomatpuré, oliver och tomater och rör om ordentligt. Häll på rödvin och smula ner buljongen. Rör samman och låt köttsåsen stå på spisen och  småkoka på svag värme ca 40 minuter.

Ostsås:

70g ost ( välj efter egen smak. Jag tog en mildare variant).
2 ägg
1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:

Blanda creme fraiche och grädden med ägg och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Låt den stå till sig en stund.

Smörj en ugnsfast form och skiva zucchini i ganska tunna skivor och lägg omlott i botten på formen. Krydda med lite örtsalt eller salt.

Täck med ett lager av ostsåsen och sedan ett lager av köttfärssåsen. Varva på nytt med zucchiniskivor, örtsalt och ett lager ostsås och sedan köttfärssås i några lager. Avsluta med zucchiniskivor och ett lager ostsås på toppen. Riv gärna över lite ost överst.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40-45 minuter.

Servera med rivna morötter, en grönsallad , ev. en skiva gott surdegsbröd och kallpressad olivolja att doppa brödet i.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]