Annons
Annons

Lasagne och vackra fat! En fröjd för både öga och smaklökar!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
10 september, 2012
Egenlagad nyttig LCHF lasange.

I dag slutade jag kl 14 på jobbet. Jätte skönt att få gå hem tidigt för en gång skull.

Min dotter är hos en kompis och planerar för en tjejmiddag och min särbo är ute med båten, så jag får lite egen tid, bara för mig. Lite skönt faktiskt!

På väg hem från jobbet gick jag in på Ohléns här i Nynäshamn. En väldigt trevlig butik med presentartiklar och ett urval av snygga Odd Mollykläder. Skulle egentligen titta på en klänning, men fastnade för ett urläckert porslin istället. Hittade ett väldigt vackert fat, designe Mateus. Ganska dyrt, men MÅSTE ha! Får väl börja samla och köpa ett fat i månaden. Hade lite svårt att välja färg. Det fanns fat i så häftiga kulörer, men valde ett vitt till slut. Lite fegt kanske! Nästa gång kanske det blir ett turkost. Man kan ju faktiskt blanda. Ett bra alternativ för mig som har svårt att bestämma mig.

Kände för att göra en lasagne i dag. Lite tråkigt att laga till mig själv, men det kändes otroligt lyxigt att få lägga upp maten på mitt nya fat. Nice! Man äter ju med ögat också.

Annons

I lasagnen använder jag zucchini istället för pastaplattor. Och jag ersätter vetemjölet i bechamelsåsen med ägg. Man bara rör ihop ingredienserna till en kall sås. Klart på ett kick och väldigt behändigt och enkelt dessutom. Jag kör med uteslutande ekologiska råvaror så långt det bara går.

Egenlagad nyttig LCHF lasange.
Foto: Mia Hagenmalm

Här följer mitt recept:

4 portioner

1 1/2 zucchini

Köttfärsås:

300g ekologisk svensk köttfärs
1 stor gul lök
1 morot
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 medelstora tomater
1-2 vitlöksklyftor
ca 30 st urkärnade svarta oliver
1/2 ekologisk grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin eller matlagningsvin
1 tsk oregano
örtsalt och nymalen svartpeppar
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:

Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken.

Skala moroten och skär sedan morot, zucchini, paprika och tomater i tärningar. Dela oliverna på mitten.

Fräs lök, vitlök och morotstärningar i lite smör eller kokosolja utan smak, tills löken blir genomskinlig. Blanda ner köttfärs och bryn under omrörning.

Tillsätt parika och zucchini och krydda med örtsalt, peppar och oregano. Låt stå och småkoka i ca 5 minuter. Blanda därefter i tomatpuré, oliver och tomater och rör om ordentligt. Häll på rödvin och smula ner buljongen. Rör samman och låt köttsåsen stå på spisen och småkoka på svag värme ca 40 minuter.

Ostsås:

70g ost ( välj efter egen smak. Jag tog en mildare variant).
2 ägg
1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:

Blanda creme fraiche och grädden med ägg och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Låt den stå till sig en stund.

Smörj en ugnsfast form och skiva zucchini i ganska tunna skivor och lägg omlott i botten på formen. Krydda med lite örtsalt eller salt.

Täck med ett lager av ostsåsen och sedan ett lager av köttfärssåsen. Varva på nytt med zucchiniskivor, örtsalt och ett lager ostsås och sedan köttfärssås i några lager. Avsluta med zucchiniskivor och ett lager ostsås på toppen. Riv gärna över lite ost överst.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40-45 minuter.

Servera med rivna morötter, en grönsallad , ev. en skiva gott surdegsbröd och kallpressad olivolja att doppa brödet i.

Annons
Annons