Riktig mat & hälsa

Snabbfixad lunch med avokado och gurka

nyttig lunch som består av avokado och gurka

Foto: Mia Hagenmalm

Vilken fin höst det har varit hitills! De flesta dagar i september har bjudit på värme och strålande sol! I går tog jag en promenad på lunchen.
Mysigt att komma ut i solen och få en nypa frisk luft. Bestämde mig
för att jag fortsättningsvis ska ta en liten promenad på lunchen varje
dag. Man behöver det. Man behöver ljuset. Och snart blir det mörkare.
Solens strålar lyser alltmer svagt och dagen går till vila tidigt på eftermiddagen.

Många människor blir deppiga och trötta på hösten. Det kan bero på brist av solskensvitaminet D. För bara några år sedan ansåg man att det var farligt att äta för mycket D-vitamin därför att det är en  fettlöslig vitamin
som liksom A och E-vitamin stannar kvar i kroppen. Nu är det andra rön som gäller. Man har upptäckt att de flesta människor i norden lider brist
på D-vitamin. Solens strålar hjälper kroppen att bilda vitaminet på
sommaren, men den mörka årstiden måste man tillsätta det som ett kosttillskott. Jag äter D-vitamin året runt, eftersom att jag jobbar inomhus.

Jag blev bjuden på middag efter jobbet igår, och i dag hade jag ingen matlåda. Jag brukar för det mesta göra en matlåta av vår middag till
lunch dagen efter. Så här på morgonen måste det gå fort att
fixa något att äta, men jag vill inte att det ska vara något onyttigt. Någonting som går jätte snabbt, men som är nyttigt, är en gurk-och avokadosoppa. Nästan bara att skiva och mixa! Jätte god och mättande. Smakerna av gurkan och avokadon verkligen gifter sig med varandra.�
Om man vill kan man toppa soppan med lite räkor också och gärna äta fullkornsbröd med en skiva ost, skinka eller kalkon till.

Som de flesta vet vid det här laget  finns det bra och dåligt fett.
Margarin och härdade fetter tillhör det fett man absolut inte bör äta.
Bra fetter hittar man i fet fisk, avokado, nötter, olivolja, kokosolja som
ett exempel. Och man blir inte fet av rätt sorts fett, vilket många tror.
Däremot kan rätt sorts fett hjälpa till att öka förbränningen i kroppen.

Socker däremot ökar vår fettlagring och påverkar blodsockret liksom
snabba kolydrater som finns i de raffinerade produkterna som te x
vitt socker, vetemjöl, vit pasta osv. Det triggar även vårt belöningssystem/noradrenalinet, som är ett blodsockerhöjande hormon.

Fett triggar också vårt belöningssystem, men påverkar istället kroppen
att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon.
Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av bra sorters fett. Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

Avokado innehåller  bra vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt nyttiga och enkelomättade fetter. Avokado är mycket basisk, det är därför också nyttigt att äta för syra/basbalansen. Dess fettsyror anses också vara bra för huden och för hjärta och kärl och hjärna. Och så är den god också.
Ibland använder jag avokado istället för smör på smörgåsen. Smakar gott! Gärna med lite örtsalt på. Eller ät den som den är. Någonting som jag
tycker är väldigt gott är avokadosallad med tomat och koriander.

Avokadosoppa 4 port.

2 avokado
1 gurka
1 gul lök
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten.

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den snabbt i lite olivolja. Häll på vatten och smula
ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa. Stänk gärna över lite tabasco om du gillar lite sting.

Avokadosallad med tomat och koriander.

Detta räcker till ca 2 portioner att ha som tillbehör.

1 mogen avokado
5 coctailtomater eller i stor tomat
1 msk hackad färsk koriander
1 msk olivolja
saft av citron
havssalt och svartpeppar

Hacka avokadon i mindre bitar och dela tomaterna i fyra bitar.
Blanda avokado och tomat med koriander olja, och ringla över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.

uppskuren avokadosallad

Foto: Mia Hagenmalm


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]