Riktig mat & hälsa

Lite tankar om övertoner i barbershop och junk food i en nyttigare variant!

En stor flickkör

Foto: Evelyn Hagenmalm

Ligger hemma i sängen och är sjuk. Förkyld, feber och ont i halsen. Det är inte kul alls. Missade kören i går kväll pga det. Och igår hade vi besök av en kvinna från USA, som vi har fått äran att bli coachade av. Känns så frutrerande att inte orka delta. Varje coaching är så viktig för sången, kören och den individuella utvecklingen. Som jag nämnt förut, ska vi tävla i VM på Hawaii hösten 2013. Vi är en ren damkör och vi sjunger barbershop, en sångstil som framförs fyrstämmigt,  a capella, och som föddes  i USA på slutet av 1800-talet. Det sjöngs ofta i barberarstugor, därav namnet barbershop. Det vi i kören tragglar, övar, nöter och drillar varje rep under kanske två års tid är två ballader och två uptones. Det som eftersträvas i låtarna är så rena toner att det blir övertoner- toner som ingen sjunger, men som bildas ändå. Fråga mig inte hur det fenomenet uppstår, men blir det övertoner har man lyckats. Vi har mycket övertoner i vår kör. Och så ska vi naturligtvis vara synkade. Dessutom har vi koreografi! Vi dansar och bjuder på riktig glamorös, glittrig och underbar show. Och allt det där måste sitta på en tävling. Det är viktigt att hjärtat är med också. Hjärta och kärlek för det vi vill förmedla till publiken med vår sång. Det är en gåva att kunna sjunga.

I höstas var vi -Rönninge Show Chorus och tävlade i VM i Houston. Vi kom på en bejublande andra plats. Det var helt makalöst fantastiskt! Lever fortfarande på det.
Vi blev otroligt hyllade i USA. Det har i alla fall jag svårt att fatta och ta till mig, men jag är otroligt ödmjuk och tacksam inför det faktum att vi är en av de bästa kvinnliga barbershopkören i världen. Jag tror inte att någon i kören kan förstå vad vi satte för avtryck i barbershophistorien i Houston. Vi! Från lilla Svergie! Det är för stort för att ta till sig.

I alla fall kom jag att tänka på all härlig och god mat vi åt i Houston. Var man än gick in, så fanns det bra och nyttig mat. Till och med på billiga lunchställen. Till skillnad mot när vi var i Los Angeles för några år sedan. Där fanns nästan bara sk junk food. Friterade korvar, chips och jelly, hamburgare och annan skräpmat.
Ville man ha RIKTIG mat, kostade det skjortan. Helt bedrövligt! Men det kanske bara var så att vi inte inte hittade de rätta ställerna att äta på!?

Hamburgare sk street-food kommer ju från USA, och det har vi ju anammat över hela världen.
När man är ute och handlar, eller är på väg någonstans, och det börjar suga i magen, är det lätt att slinka in på någon hamburgerbar eller pizzeria, för
att stilla hungern. Och visst är det jätte gott att sätta tänderna i en riktigt fet hamburgare. Det går ju inte att förneka. Eller hur? Hamburgaren i sig
är kanske inte så onyttig om den är gjord på rent nötkött. Men så tillkommer pommesfritte kanske en läsk, ketchup och dressing.

Jag själv är uppvuxen med ketchup, och jag har det till mycket av det jag äter. Jag älskar ketchup! Men det är inte jätte nyttigt när man tittar på innehållsförteckningen. Det innehåller många e-ämnen och tillsatser. Likaså i hamburgerdressing.  När jag gör hemlagat  gör jag allt från grunden, med bra råvaror! Dessutom vet jag vad jag stoppar i mig.

Ketchup tar lite tid att göra själv, men det är ganska enkelt ändå. Och det är värt att lägga lite tid på det. Dressingen rör du ihop på ett nafs.

Hemgjord Hamburgare utan bröd.

Hamburgare utan bröd med rotfrukter

Foto: Evelyn Hagenmalm

2-4 portioner
ca 500 g grovmalen nötfärs
1 stor tomat
1/2 rödlök
lite isbergssallad
ev. om du vill ha,: 4 skivor ost
salt och grovmalen svartpeppar
smör rapsolja till stekningBlanda färsen med ca 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Forma till 4 burgare.
Skala löken och skär lök och tomat i skivor.
Stek burgarna i smör och rapsolja på medelsvag värme ca 5 minuter/ sida
Mot slutet, lägg på ev ost och ta upp hamburgarna ur stekpannan. Lägg på
dressing och fördela sallad, tomat och lök på toppen.

Hemgjord ketchup.

Ca 1 liter:
ca 800g färska tomater
1 liten bit ca 3 cm av det ljusgröna på en purjolök
2 dl balsamvinäger
2 lagerblad
3 hela kryddnejlikor
1 krm malen kanel
ca 1/2 – 1 dl sukrin ( Ta det försiktigt med sukrinet. Det kan bli för sött annars. Bättre att öka på sockermängden när man smakar av).
1 dl tomatpurè.
2 msk potatismjöl

En brun sås i en glasburk

Gör så här:
Skiva tomaterna och skär purjolöken i mindre bitar.
Fräs i lite smör tills de blir mjuka och rör ner tomatpuré. Koka upp balsamvinäger, kryddor och socker i en annan kastrull. Häll blandningen över tomatfräset och
låt stå och småputtra utan lock i ca 35-40 minuter. Ta upp lagerblad och nejlikor. Mixa till en slät sås med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av och tillsätt ev. mer socker eller balsamvinäger. Red av med potatismjölet utrört i lite vatten. Koka upp snabbt och ta genast av från värmen. Låt stå och svalna och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.
Chilidressing:
ca 1-2 dl
1 msk majonäs
1 dl créme fraiche
3 msk hemmagjord ketchup
5 cm gurka
1/2 tsk senapspulver
1/2 krm salt och chiliflakes.Hacka gurkan smått. Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i kylskåpet ca 1/2 timme.

Till detta serverade jag ugnsrostad potatis och morötter istället för pommesfritte.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]