Riktig mat & hälsa

På Kanelbullens dag testar jag kanelbullar utan vetemjöl!

Kanelbullar LCHF

Foto: Mia Hagenmalm

Tänkte börja det här inlägget med tråkig faktainformation. Och det på den berömda Kanelbullens dag! Grattis kanelbullen!
 
I början av året gick man ut med att vetemjöl innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium och att barn som väger ca 10 kg inte bör få i sig mer än 50-100g vetmjöl/ dagligen. Det låter alldeles för mycket i mina öron. Vare sig barn  eller vuxna ska alltså inte äta vetemjöl överhuvud taget tycker jag. Både socker och vetemjöl försurar våra kroppar och slammar igen blodkärlen som klister. Och vetemjöl kan orsaka skador på tarmen, ge sk läckande tarm och candida-svamp Dessutom innehåller vetemjöl faktiskt mer kolhydrater än vitt socker. Skrämmande! Därför har jag slutat använda vetemjöl och socker. Men hur fasen ska man kunna göra en god kanelbulle utan vetemjöl ?
 
Jag vill ju också fira kanelbullens dag, trots att jag inte vill äta bröd med vetemjöl. Dessutom fyller ett av mina barnbarn 1 år idag. (Grattis lilla Minou!)
Någonting vill jag ha till kaffet, som kanske liknar och smakar som en bulle. I och för sig har säkert min dotter både tårta och glass på kalaset. men som sagt. Det är kanelbullens dag!
Jag testade att baka med mandelmjöl, och det funkade faktiskt bra. Lite joxigare att kavla ut, men använd två väloljade bakplåtspapper och kavla ut
degen mellan dem så är det lätt som en plätt.
 
Ja det smakar inte som vanliga kanelbullar och de är inte lika söta, men jag tyckte faktiskt att bullarna blev goda.
Och det passar ju nu när jag dessutom håller på med detox.
 
ca 22 st kanelbullar
75 g smält smör
0.75 dl grädde
6 ägg
7 1/2 msk sukrin
3 tsk bakpulver
2, 25 dl mandelmjöl
6 msk fiberhusk
Till fyllning:  25 g mjukt smör, 6 msk sukrin och några teskedar kanel.
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda alla torra ingredienser noga i en annan skål och rör ner det i äggblandningen.
Blanda grädden med det smälta smöret och rör ner det med det andra. Låt det svälla en stund.
Kavla ut degen mellan två väloljade balplåtspapper. Bre ut smöret på degen, sockra och strö över kanel.
Rulla ihop degen och skär i ca 22 bitar. Lägg bitarna i bullpapper. Pensla ev med ett uppvispat ägg.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

2 comments on “På Kanelbullens dag testar jag kanelbullar utan vetemjöl!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]