Riktig mat & hälsa

Tankar om olika dieter, födelsedagsmiddag, fläskfilé, råris (Potatisgratäng) och Gremolatadressing!

Fläskfilé med gremolatadressing och råris

Foto: M. Hagenmalm

Tänk att solen har varit framme hela helgen. Visst är det bara helt underbart att vi får ha så fint väder i oktober!?
Har haft mycket funderingar över olika dieter sista tiden. Pratade med en kund i dag som sa att hennes man gått ner hela 17 kilo sen i maj efter att ha börjat med LCHF. Helt otroligt.  Vilken trend det har blivit, och vad många det är som har anammat LCHF-dieten. Jag själv följer ingen diet, jag försöker bara äta nyttigt.  Jag föredrar att blanda olika koncept som medelhavskost, LCHF, husmanskost osv. Gör jag middag kan både det ena och det andra smyga sig in. För det mesta lagar jag dock vanlig svensk husmanskost. Husmanskost är nyttig bara man lagar den från grunden. Och med rätt fett naturligtvis. Jag har bytt ut margarin mot kokosfett, smör och rapsolja osv. Och så skippar jag det vita giftet: socker och vetemjöl som är snabba kolhydrater, mot långsamma i fullkornsprodukter, och försöker välja  ekologiska produkter så långt det bara går.
I går var jag och uppvaktade min särbo som fyllde år . Överraskade med att bjuda på middag. Helstekt fläskfilè, gremolatadressing och potatisgratäng alt. rårissallad. Det blev väldigt uppskattat. Kvällen tillbringades senare i goda vänners lag, och det blev ganska sent. Men trevligt var det. 🙂

Receptet på Gremolatadressingen har jag fått av min dotter som är kock. Jag verkligen älskar den här dressingen. Den är så fräsch att ha på kött, eller som dressing/sås på tex rårissalladen som jag gjorde i går.

Gremolatadressing på en höft!

ca 1 1/2 dl olivolja
ca 1/4 dl vatten
Saften av 1 citron
en näve persilja
1 stor  pressad vitlöksklyfta
Havssalt och vitpeppar
mixa samman alla ingredienser med en handmixer.

Helstekt fläskfilé.

Gör så här:

Jag helstekte fläskfilén. Bryn först i lite smör i en stekpanna med salt och peppar. Ta upp och skär ett snitt i filén. Häll över lite av gremolatadressingen och sätt in och efterstek ca en halv timme i ugnen. Gjorde också en rårissallad. Koka enligt anvisning på paketet men tillsätt en grönsaksbuljongtärning istället för salt. Riv 1 st stor morot. Rosta ca 1 dl solroskärnor i en het stekpanna.  (Rör hela tiden så de inte bränns.) Bryn 1 finhackad gul lök och blanda morotsrivet, solroskärnor och lök samt någon matsked olivolja med riset.  Servera med en sallad och gremolatadressingen. (Nu gjorde jag ju potatisgratäng också. Inte så nyttigt kanske. Men är det födelsedag så är det. 🙂 )

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]