Riktig mat & hälsa

Änglafluff, morotskaka och topping i Houston!

Nu i helgen är det sång som står på agendan. Sång och coaching av The Master him self: Mr Doug Harrington, hela lördagen lång. Det ska bli kul. Vi sjunger en hel dag, så jag har gjort en god sallad att ta med till lunch. Till fikat tar jag med mig en bit av kakan jag gjorde i går Egentligen hade jag inte tänkt göra någon kaka, men i förrgår kväll gjorde jag en så himelskt god glass. Jag fick receptet av min fina vän Veronica. Hon kallar den änglafluff, och jag måste hålla med henne. Den är änglalik och "fluffig" i smaken. Cheesekake utan digestivekex kan man säga. När jag smakade på glassmeten, påminde det lite om morotskaka. Det var väl den syrliga smaken. Morotskakan blev otroligt saftig och god! Jag bakade den på mandelmjöl och använde Sukrin Melis istället för socker.

Foto: Mia Hagenmalm

Veronicas "Änglafluff"eller: Cheesecace utan kex

200 g philadelphiaost
2 dl sukrin melis
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 äggulor
3 dl vispgrädde.

Gör så här:

Blanda osten med sukrin melis och vaniljsocker. Vispa grädden i en egen skål. Vänd ner äggulorna ett i taget i ostsmeten. Rör om väl. Blanda ner grädde och häll ner i en form och frys i minst 4 timmar. Jag serverade den med bär. Mums!

Morotskaka med mandelmjöl:

4 ägg
1 1/2 dl sukrin melis
3 dl mandelmjöl
2 msk agavesirap
2 tsk kanel
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 dl riven morot
50 g smält smör
1 dl kokosolja utan smak

Smält smöret och häll ner kokosfettet så att det får smälta i smöret
Vispa sukrin melis och ägg fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt i en annan skål innan du blandar det med äggsmeten. Häll sist ner fettet och rör om och häll i en väl smörad form. Du kan använda sesamfrön i formen istället för ströbröd.
Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Servera med glassen eller gör en krämig topping.

Krämig Cheesetopping: (Topping kom mig osökt att tänka på Houston! Internt skämt!)
200 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
3 dl Sukrin Melis
1/2 tsk ekologisk vaniljpulver
rivet skal av 1 väl tvättad citron

Vispa alla ingredienserna till en krämig smet och bre den över kakan. Riv gärna lite morot smått till dekorering.

Foto: Mia Hagenmalm

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]