Riktig mat & hälsa

Glutenfria kroppkakor

I  förrgår tillbringades dagen mycket i bil till och från olika platser. Tror att det blev ca 25 mils farande till slut. Var och handlade med kärleken, hämtade dottern hos en kompis och var och hälsade på en av de andra döttrarna och hennes lilla familj. Till middag i förrgår blev det kroppkakor. Jag har lääängtat efter kroppkakor en längre tid nu. Det är ju så lätt att göra, så det är synd och skam att man inte gör det oftare. Jag tycker mycket om gammal hederlig svensk husmanskost, och tycker att man ska bevara den, men försöker göra den nyttigare än grundreceptet. Här gör jag en glutenfri variant och använder rökt kalkon istället för fläsk. För vegetarisk variant kan man byta ut kalkon mot kantareller. Jätte gott det också.

Foto: Mia Hagenmalm

1 kg mjölig potatis, ekologisk
1 1/2 dl glutenfri brödmix
3 äggulor
50 g smör
1 tsk havssalt

Fyllning :
400g rökt kalkon eller kantareller
1 gul lök
2 tsk grovstött kryddpeppar

Gör så här:

Koka potatisen mjuk och pressa den i potatispress. Bryn kalkon och lök försiktigt. Blanda med kryddpeppar.
Lägg i smör och äggulor. Häll i glutenfri brödmix och salt. Rör om ordentligt. Potatismoset ska vara formbart och inte vara kladdig. Häll i mer glutenfri brödmix om det skulle vara så.  Blöt gärna händerna i lite vatten och ta upp en boll potatismos. Forma den till en rund boll, platta till den och fyll  mitten med fyllningen. Vik över potatis och forma till en boll. Lägg ner kakan i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 5 minuter eller tills kroppkakan flyter upp till ytan. Servera med färska lingon och en sallad.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]