Riktig mat & hälsa

LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

Blev vansinnigt upprörd igår när jag läste om att Livsmedelverket beslutat att skolorna ska servera barnen Becell, ett processat kemiskt fett! Grrrr! Barn ska äta naturliga ämnen som smör och fet mjölk. . Det är inte  det naturliga fettet vi blir feta av. Det är det processade fettet som margarin och BECELL! Och det gömda sockret! Skolorna serverar barnen massor av den varan. I yoghurt i brödet, i saft i flingor osv. Varför tittar man inte på det istället? Grrr och åter GRRRR!

I kväll blev det LCHF-pannkakor till middag. Jätte goda var de, men väldigt mäktiga.Jag tillagade en köttfärsröra som jag tycker är så god i pannkaka. Det blir nästan som en vårrulle i smaken. Använder köttfärs, riven morot, vitkål och lök. (Kör man LCHF kan man ju utesluta morötterna).

Foto: Mia Hagenmalm

Pannkakssmet: ca 8 stora eller 6 mindre.
4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk fiberhusk
8 ägg
2 nypor havssalt

Lättast är om du vispar smeten med elvisp. Låt den stå och svälla 5-10 minuter, och stek i smör. Smeten blir ganska tjock och man får nästan smeta ut den i stekpannan, men det gick bra att steka den. Jag föredrar en matigare variant av pannkakor, så därför åt jag crepes och dottern åt pannkaka med grädde och hallon. Ja jag smakade en liten bit med grädde och hallon. 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

Lite tråkig bild på crepsen. Den ser torr ut, men var god! 🙂

 

 

Köttfärsröra 2 port.
300 g köttfärs ekologisk
5 dl riven vitkål, ekologisk
1 stor riven morot, ekologisk
1 gul finhackad lök, ekologisk
1/2 buljongtärning, ekologisk
1 krm kardemumma
ca 2 dl vatten
ev örtsalt och svartpeppar.

Bryn köttfärs tillsammans med lök tills den fått färg.  Tillsätt vitkål och morötter och låt dem steka med  med ca 5 minuter. De ska vara al dente, lite tuggmotstånd. Häll på vattnet, tillsätt buljong, svartpeppar och kardemumma. Låt koka i ca 7-8 minuter utan lock, så det mesta av vätskan kokar bort. Lägg över lite av köttfärsröran i pannkakorna och rulla ihop dem och lägg på ett ugnsäkert fat. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. Servera med sallad, eller som jag: alfa-alfagroddar, soyasås och ett glas gurkvatten.

Jag tänkte återkomma till mitt inlägg förra veckan  om basisk och syrabildande föda.
Jag tycker att det är viktigt att veta vad man stoppar i sig. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.Inte många vet hur farliga fria radikaler egentligen är. Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt.  Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i  arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ  som ett rostskyddsmedel fast för våra celler. 🙂
Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva  i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö. Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! :-)Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Citrusfrukter som citron, grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen.  Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, komjölk. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.


5 comments on “LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

  1. Åsa Jakobsson on

    Hej Mia,
    bra skrivet! Att våra stackars barn ska äta skräpmargarin istället för äkta vara är nog bara en ekonomisk fråga – fast kortsiktigt, för framtidens sjukvårdskostnader lär nog öka så som matvanorna ser ut…

    Vill tipsa om en pH-lista med basisk, neutral och sur mat. Den är gratis på http://www.smartamaten.se, bara att ladda ned!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Tack Åsa! Ja visst är det en ekonomisk fråga. Och man blir rädd för följderna av våra matvanor nu. Det värsta är att det fortfarande finns så många som inte är medvetna om vad de stoppar i sig.Brukar kika på vad människor stoppar i sina varukorgar när jag är ute och handlar. Inte alla, men Många handlar mycket färdigmat, vitt bröd osv, och knappt någon frukt eller grönsaker. Tack så jätte mycket för länken.:-)

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]

Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden

Rawfood kanelbullar

Blogginlägg

Igår var jag på genrep för bästa Rönninge Show Chorus som i dagarna åker till Las Vegas och lämnar över guldmedaljen till den kör som tar hem världsmästerskapen i årets tävlingar i helgen. Ni som läser min blogg vet att min kör Rönninge Show Chorus vann VM i Las Vegas 2016. Åh! Vilket framträdande de […]

Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Därför skiter jag i rosa oktober

Blogginlägg

Så är vi inne i oktober igen. Denna månad då alla butiker lyser upprosa kampanjen med söta sockerbullar från Bonjour, rosa godis i form av bilar från Fazer, cancerogena hudvårdsprodukter och  icke ekologiska livsmedelsprodukter som giftiga vindruvor och ägg från burhöns med rosa band, påsar och kartonger. Bröstcancerfondens rosa kampanj har blivit marknadsförarnas stora, våta […]

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Höstig kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Övrigt

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren.  […]

Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]