Annons
Annons

LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
17 oktober, 2012
LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

Blev vansinnigt upprörd igår när jag läste om att Livsmedelverket beslutat att skolorna ska servera barnen Becell, ett processat kemiskt fett! Grrrr! Barn ska äta naturliga ämnen som smör och fet mjölk. . Det är inte det naturliga fettet vi blir feta av. Det är det processade fettet som margarin och BECELL! Och det gömda sockret! Skolorna serverar barnen massor av den varan. I yoghurt i brödet, i saft i flingor osv. Varför tittar man inte på det istället? Grrr och åter GRRRR!

I kväll blev det LCHF-pannkakor till middag. Jätte goda var de, men väldigt mäktiga.Jag tillagade en köttfärsröra som jag tycker är så god i pannkaka. Det blir nästan som en vårrulle i smaken. Använder köttfärs, riven morot, vitkål och lök. (Kör man LCHF kan man ju utesluta morötterna).

Foto: Mia Hagenmalm

Pannkakssmet: ca 8 stora eller 6 mindre.

Annons

4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk fiberhusk
8 ägg
2 nypor havssalt

Lättast är om du vispar smeten med elvisp. Låt den stå och svälla 5-10 minuter, och stek i smör. Smeten blir ganska tjock och man får nästan smeta ut den i stekpannan, men det gick bra att steka den. Jag föredrar en matigare variant av pannkakor, så därför åt jag crepes och dottern åt pannkaka med grädde och hallon. Ja jag smakade en liten bit med grädde och hallon. 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

Lite tråkig bild på crepsen. Den ser torr ut, men var god! 🙂

 

 

Köttfärsröra 2 port.
300 g köttfärs ekologisk
5 dl riven vitkål, ekologisk
1 stor riven morot, ekologisk
1 gul finhackad lök, ekologisk
1/2 buljongtärning, ekologisk
1 krm kardemumma
ca 2 dl vatten
ev örtsalt och svartpeppar.

Bryn köttfärs tillsammans med lök tills den fått färg. Tillsätt vitkål och morötter och låt dem steka med med ca 5 minuter. De ska vara al dente, lite tuggmotstånd. Häll på vattnet, tillsätt buljong, svartpeppar och kardemumma. Låt koka i ca 7-8 minuter utan lock, så det mesta av vätskan kokar bort. Lägg över lite av köttfärsröran i pannkakorna och rulla ihop dem och lägg på ett ugnsäkert fat. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. Servera med sallad, eller som jag: alfa-alfagroddar, soyasås och ett glas gurkvatten.

Jag tänkte återkomma till mitt inlägg förra veckan om basisk och syrabildande föda.
Jag tycker att det är viktigt att veta vad man stoppar i sig. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.Inte många vet hur farliga fria radikaler egentligen är. Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler. 🙂
Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö. Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! :-)Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Citrusfrukter som citron, grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen. Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, komjölk. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.

Annons
Annons