Riktig mat & hälsa

LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

Blev vansinnigt upprörd igår när jag läste om att Livsmedelverket beslutat att skolorna ska servera barnen Becell, ett processat kemiskt fett! Grrrr! Barn ska äta naturliga ämnen som smör och fet mjölk. . Det är inte  det naturliga fettet vi blir feta av. Det är det processade fettet som margarin och BECELL! Och det gömda sockret! Skolorna serverar barnen massor av den varan. I yoghurt i brödet, i saft i flingor osv. Varför tittar man inte på det istället? Grrr och åter GRRRR!

I kväll blev det LCHF-pannkakor till middag. Jätte goda var de, men väldigt mäktiga.Jag tillagade en köttfärsröra som jag tycker är så god i pannkaka. Det blir nästan som en vårrulle i smaken. Använder köttfärs, riven morot, vitkål och lök. (Kör man LCHF kan man ju utesluta morötterna).

Foto: Mia Hagenmalm

Pannkakssmet: ca 8 stora eller 6 mindre.
4 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk fiberhusk
8 ägg
2 nypor havssalt

Lättast är om du vispar smeten med elvisp. Låt den stå och svälla 5-10 minuter, och stek i smör. Smeten blir ganska tjock och man får nästan smeta ut den i stekpannan, men det gick bra att steka den. Jag föredrar en matigare variant av pannkakor, så därför åt jag crepes och dottern åt pannkaka med grädde och hallon. Ja jag smakade en liten bit med grädde och hallon. 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

Lite tråkig bild på crepsen. Den ser torr ut, men var god! 🙂

 

 

Köttfärsröra 2 port.
300 g köttfärs ekologisk
5 dl riven vitkål, ekologisk
1 stor riven morot, ekologisk
1 gul finhackad lök, ekologisk
1/2 buljongtärning, ekologisk
1 krm kardemumma
ca 2 dl vatten
ev örtsalt och svartpeppar.

Bryn köttfärs tillsammans med lök tills den fått färg.  Tillsätt vitkål och morötter och låt dem steka med  med ca 5 minuter. De ska vara al dente, lite tuggmotstånd. Häll på vattnet, tillsätt buljong, svartpeppar och kardemumma. Låt koka i ca 7-8 minuter utan lock, så det mesta av vätskan kokar bort. Lägg över lite av köttfärsröran i pannkakorna och rulla ihop dem och lägg på ett ugnsäkert fat. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. Servera med sallad, eller som jag: alfa-alfagroddar, soyasås och ett glas gurkvatten.

Jag tänkte återkomma till mitt inlägg förra veckan  om basisk och syrabildande föda.
Jag tycker att det är viktigt att veta vad man stoppar i sig. Syrabildande föda startar en försurning av kroppen och då ökar bildningen av fria radikaler som kan orskaka ett flertal allvarliga sjukdomar, nedbrytning och åldersförändringar av våra organ.Inte många vet hur farliga fria radikaler egentligen är. Antioxidanter förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt.  Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i  arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ  som ett rostskyddsmedel fast för våra celler. 🙂
Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva  i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö. Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! :-)Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.
Hur äter jag då bättre?
Nästan alla grönsaker, rotfrukter, bär och frukt är basisk föda. Bäst är förstås att äta råkost, för då behålls alla vitaminer och grönsakerna förblir basiska.
Citrusfrukter som citron, grape och apelsiner är sura men blir starkt basisk i kroppen.  Broccoli, avocado, gurka, potatis, bönor svamp, komjölk. Många bra egenskaper har också algen chlorella, som motverkar försurning och även hjälper kroppen att rensa ut tungmetaller. Kalcium och magnesium är, som jag nämde tidigare, också bra källor till att motverka försurning. Frukt och grönt är också en källa till massor av antioxidanter.


5 comments on “LCHF-crepes, Fett, Socker, Basisk föda och Viktiga Antioxidanter!

  1. Åsa Jakobsson on

    Hej Mia,
    bra skrivet! Att våra stackars barn ska äta skräpmargarin istället för äkta vara är nog bara en ekonomisk fråga – fast kortsiktigt, för framtidens sjukvårdskostnader lär nog öka så som matvanorna ser ut…

    Vill tipsa om en pH-lista med basisk, neutral och sur mat. Den är gratis på http://www.smartamaten.se, bara att ladda ned!

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Tack Åsa! Ja visst är det en ekonomisk fråga. Och man blir rädd för följderna av våra matvanor nu. Det värsta är att det fortfarande finns så många som inte är medvetna om vad de stoppar i sig.Brukar kika på vad människor stoppar i sina varukorgar när jag är ute och handlar. Inte alla, men Många handlar mycket färdigmat, vitt bröd osv, och knappt någon frukt eller grönsaker. Tack så jätte mycket för länken.:-)

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]