Riktig mat & hälsa

Sashimi råris och sallad till lunch!

Det blev sent i går. Såg på polisserien Beck på TV. Tyckte det var ett väldigt obehagligt avsnitt där två parareller om kvinnomisshandel var handlingen. Så fruktansvärt! Blev väldigt illa berörd. Tänker då på de kvinnor som blir misshandlade och lever i ständig skräck och förnedring, och som inte vågar ta sig ur sin situation eller får leva i ständig flykt. Denna hjärntvätt de blir utsatta för, isoleringen där han ser till att hon bryter kontakten till sina anhöriga som föräldrar och syskon. Och på de stackars barn som också får lida ett psykiskt helvete och rädsla av det de får se, höra, och i värsta fall kanske de också blir utsatta av psykisk och -eller fysisk misshandel.  De blir förstörda för all framtid. Det finns så mycket ondska i världen som man kan vara utan. Män som slår kvinnor och barn, eller kvinnor som slår sina män, borde få hårda, långa straff för sina handlingar!! Ja det finns ju faktiskt också män som blir utsatta för misshandel.  Jag avskyr och föraktar våld!

Foto: E. Hagenmalm

 

I går gjorde jag grönsakssoppa till middag, och det blev nästan ingenting över att ha till lunch i dag. Hittade lite lax i frysen, som jag tinade. Det fick bli sashimi på lax till lunch. Enkelt, snabbt och lätt att göra i ordning så här på morgonkvisten. Och det är så himla gott! Vilken lyxlunch! I vanliga fall brukar jag göra den som en liten förrätt till helgen eller om jag har gäster. Mycket uppskattat om man gillar suchi. Och så innehåller det bra omega-3 fetter. Eftersom att jag har tillgång till spis på jobbet, kokar jag råris och gör en sallad till. Lite frukt till efterrätt kommer att smaka bra.

 

2 portioner till förrätt eller 1 portion huvudrätt

150 g färsk ekologiskt odlad laxfilé som varit fryst minst ett dygn.

Marianad:
1/2 dl teryakisås
1/2 tsl sesamolja
Saften från 1/2 lime
1/2 dl grovhackad koriander
ca 2 cm skalad ingefära

Servera tillsammans med ca 1 msk sesmfrön.

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och skiva laxen i tunna skivor och lägg ner den i marinaden.
Skiva ingefäran i jätte tunna skivor och strimla den fint och blanda med laxen. Fördela den marinerade laxen på två tallrikar och strö över sesamfrön.
Otroligt gott!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]