Annons
Annons

Sashimi råris och sallad till lunch!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
22 oktober, 2012
Sashimi råris och sallad till lunch!

Det blev sent i går. Såg på polisserien Beck på TV. Tyckte det var ett väldigt obehagligt avsnitt där två parareller om kvinnomisshandel var handlingen. Så fruktansvärt! Blev väldigt illa berörd. Tänker då på de kvinnor som blir misshandlade och lever i ständig skräck och förnedring, och som inte vågar ta sig ur sin situation eller får leva i ständig flykt. Denna hjärntvätt de blir utsatta för, isoleringen där han ser till att hon bryter kontakten till sina anhöriga som föräldrar och syskon. Och på de stackars barn som också får lida ett psykiskt helvete och rädsla av det de får se, höra, och i värsta fall kanske de också blir utsatta av psykisk och -eller fysisk misshandel. De blir förstörda för all framtid. Det finns så mycket ondska i världen som man kan vara utan. Män som slår kvinnor och barn, eller kvinnor som slår sina män, borde få hårda, långa straff för sina handlingar!! Ja det finns ju faktiskt också män som blir utsatta för misshandel. Jag avskyr och föraktar våld!

Foto: E. Hagenmalm

 

I går gjorde jag grönsakssoppa till middag, och det blev nästan ingenting över att ha till lunch i dag. Hittade lite lax i frysen, som jag tinade. Det fick bli sashimi på lax till lunch. Enkelt, snabbt och lätt att göra i ordning så här på morgonkvisten. Och det är så himla gott! Vilken lyxlunch! I vanliga fall brukar jag göra den som en liten förrätt till helgen eller om jag har gäster. Mycket uppskattat om man gillar suchi. Och så innehåller det bra omega-3 fetter. Eftersom att jag har tillgång till spis på jobbet, kokar jag råris och gör en sallad till. Lite frukt till efterrätt kommer att smaka bra.

Annons

 

2 portioner till förrätt eller 1 portion huvudrätt

150 g färsk ekologiskt odlad laxfilé som varit fryst minst ett dygn.

Marianad:
1/2 dl teryakisås
1/2 tsl sesamolja
Saften från 1/2 lime
1/2 dl grovhackad koriander
ca 2 cm skalad ingefära

Servera tillsammans med ca 1 msk sesmfrön.

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden och skiva laxen i tunna skivor och lägg ner den i marinaden.
Skiva ingefäran i jätte tunna skivor och strimla den fint och blanda med laxen. Fördela den marinerade laxen på två tallrikar och strö över sesamfrön.
Otroligt gott!

Annons
Annons