Riktig mat & hälsa

Het pumpasoppa med lime och kokos till Halloween!

Jag och min dotter var och hälsade på Malin och Isabelle på Kurera i går eftermiddag! Trevligt att prata en stund med tjejerna som skapar Kurera både på webben och som papperstidning. Fick även senaste tidningen i min hand. WOW!!! Vad snygg den är!! Har ni inte sett den ännu, spring genast till närmaste utlämningsställe och hämta!

Kurera på nätet är också enormt fin! De har verkligen lyckats! Eller hur?

Nästa vecka är det Hälsomässan i Älvsjö. Då ska jag vara på plats fredag den 9/11 kl 16-18 och hälsa på i Kureras monter. Det ska bli skoj! Har du vägarna förbi, kom gärna och prata en stund. 🙂

Efter vårt besök på Kurera åkte vi till min mor och hälsade på. Egentligen skulle vi bara ta en fika, men hon hade gjort middag, och det var ganska skönt, för klockan började närma sig halv fem på eftermiddagen. Det är inte så gott med kaffe när magen egentligen vill ha mat. Det var mysigt att hälsa på och träffa mamma. Det var ett tag sen, jag har längtat efter henne, och hon blir så glad när vi kommer. Vi hann shopa lite också, och det  blev ganska sent på kvällen innan vi kom hem.

Eftersom att vi åt middag hos mamma, hade jag ingen lunch till i dag! Barnen har ju lov från skolan, så då får man passa på att ta lite sovmorgon annars hade jag kanske valt att göra den på morgonen. Pumpan som jag köpte i går, hade jag egentligen tänkt rosta i ugnen och ha som tillbehör till en middag i helgen, men nu fick den bli ingrediens i en soppa till lunch istället. Jag är en kvällsmänniska, och ibland får jag enorm insperation och energi att fixa till något riktigt gott fast det är sent.

Jag hade köpt en  butternut pumpa därför att jag aldrig smakat den sorten förut, så var lite nyfiken på den. Valde att använda lime, kokosmjölk och koriander för att få en lite asiatisk smak. Det funkade jätte bra ihop med pumpa och soppan blev väldigt god. Till soppan åt jag fullkornsbröd med sallad och några skivor gravad lax! Det var jättegott! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

ca 6-8 portioner ( om du väljer att ha till en förrätt räcker den till ca 10 port).

ca 2 kg pumpa/ Butternut
1 liten riven Zucchini
2 st finhackad gul lök
4 st finhackade vitlöksklyftor
ca 4 cm färsk riven ingefära
7 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
2 1/2 st ekologisk grönsaksbuljongtärning
saft och skal av 1 st lime
1 st pepparfrukt
1/2 dl färsk hackad koriander
2 msk kokosolja med smak
ev salt och peppar

Gör så här:

Ta fram en yxa eller motorsåg, för pumpa är seg att skära i! 🙂 Själv ville jag inte störa mina grannar så sent, så jag använde en vanlig kökskniv. 🙂

Foto: Evelyn Hagenmalm

Skala pumpan, kärna ur den, och skär i bitar. (Spara kärnorna). Kärna ur pepparfrukten och finhacka den. Fräs lök, vitlök, pepparfrukt och koriander i kokosolja. Rör hela tiden så att det inte blir bränt, annars är det risk för att löken smakar beskt. Häll på vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar och koka upp. Lägg ner bitar av pumpan. Låt koka i ca 15 minuter eller till pumpan är mjuk. Tillsätt kokosmjölken och smaka av med lime och limeskal och ev salt och peppar. Häll ner den rivna zucchinin och låt soppan få ett snabbt uppkok. Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan.

Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna.
Toppa soppan med rostade pumpakärnor och färsk persilja eller riven morot.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]