Riktig mat & hälsa

Spökligt 6-års kalas

 

Foto: Jennifer Lundberg

I förrgår fyllde mitt äldsta barnbarn Noelle 6 år. Det var inte länge sedan hon föddes tycker jag. Men det är på barnen man ser att tiden går. Själv är man ju 25 år hela livet! 🙂

Dagen till ära hade två av mina döttrar, mostrar åt födelsedagsbarnet, bakat en tårta, och eftersom att vi samtidigt ville fira Halloween, vilket vi gör varje år, blev det en spöktårta. Pappa i familjen gjorde tre pizzor: barnpizza och vuxenpizza! Supergoda! Och så serverades det bål förstås!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

 

Noelles 6-års tårta var bakad med  vetemjöl och socker. Ibland får man fuska och äta lite onyttigt. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Tårtbotten:
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Vaniljkräm:

1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan  vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2:
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Marängspöken:
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Gör så här:
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

ca 3 dl vispad grädde till topping.

Ta ut sex delar av tårtbottnen. Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra. Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst. Blanda en del av grädden med saften av hallonen. ( Jennifer och Evelyn använde rosa karamellfärg). Bre grädden över tårtan. ”Måla” ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan. 🙂

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]