Riktig mat & hälsa

Spökligt 6-års kalas

 

Foto: Jennifer Lundberg

I förrgår fyllde mitt äldsta barnbarn Noelle 6 år. Det var inte länge sedan hon föddes tycker jag. Men det är på barnen man ser att tiden går. Själv är man ju 25 år hela livet! 🙂

Dagen till ära hade två av mina döttrar, mostrar åt födelsedagsbarnet, bakat en tårta, och eftersom att vi samtidigt ville fira Halloween, vilket vi gör varje år, blev det en spöktårta. Pappa i familjen gjorde tre pizzor: barnpizza och vuxenpizza! Supergoda! Och så serverades det bål förstås!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

 

Noelles 6-års tårta var bakad med  vetemjöl och socker. Ibland får man fuska och äta lite onyttigt. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Tårtbotten:
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Vaniljkräm:

1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan  vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2:
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Marängspöken:
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Gör så här:
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

ca 3 dl vispad grädde till topping.

Ta ut sex delar av tårtbottnen. Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra. Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst. Blanda en del av grädden med saften av hallonen. ( Jennifer och Evelyn använde rosa karamellfärg). Bre grädden över tårtan. “Måla” ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan. 🙂

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]