Riktig mat & hälsa

Spökligt 6-års kalas

 

Foto: Jennifer Lundberg

I förrgår fyllde mitt äldsta barnbarn Noelle 6 år. Det var inte länge sedan hon föddes tycker jag. Men det är på barnen man ser att tiden går. Själv är man ju 25 år hela livet! 🙂

Dagen till ära hade två av mina döttrar, mostrar åt födelsedagsbarnet, bakat en tårta, och eftersom att vi samtidigt ville fira Halloween, vilket vi gör varje år, blev det en spöktårta. Pappa i familjen gjorde tre pizzor: barnpizza och vuxenpizza! Supergoda! Och så serverades det bål förstås!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

 

Noelles 6-års tårta var bakad med  vetemjöl och socker. Ibland får man fuska och äta lite onyttigt. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Tårtbotten:
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Vaniljkräm:

1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan  vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2:
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Marängspöken:
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Gör så här:
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

ca 3 dl vispad grädde till topping.

Ta ut sex delar av tårtbottnen. Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra. Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst. Blanda en del av grädden med saften av hallonen. ( Jennifer och Evelyn använde rosa karamellfärg). Bre grädden över tårtan. "Måla" ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan. 🙂

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]