Riktig mat & hälsa

Spökligt 6-års kalas

 

Foto: Jennifer Lundberg

I förrgår fyllde mitt äldsta barnbarn Noelle 6 år. Det var inte länge sedan hon föddes tycker jag. Men det är på barnen man ser att tiden går. Själv är man ju 25 år hela livet! 🙂

Dagen till ära hade två av mina döttrar, mostrar åt födelsedagsbarnet, bakat en tårta, och eftersom att vi samtidigt ville fira Halloween, vilket vi gör varje år, blev det en spöktårta. Pappa i familjen gjorde tre pizzor: barnpizza och vuxenpizza! Supergoda! Och så serverades det bål förstås!

Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm

 

Noelles 6-års tårta var bakad med  vetemjöl och socker. Ibland får man fuska och äta lite onyttigt. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Tårtbotten:
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Vaniljkräm:

1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan  vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2:
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Marängspöken:
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Gör så här:
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

ca 3 dl vispad grädde till topping.

Ta ut sex delar av tårtbottnen. Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra. Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst. Blanda en del av grädden med saften av hallonen. ( Jennifer och Evelyn använde rosa karamellfärg). Bre grädden över tårtan. ”Måla” ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan. 🙂

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]