Riktig mat & hälsa

Wokgryta med Änglahår

 

Wokgryta med nudlar

Foto: Mia Hagenmalm

Det var en omtumlande dag i går! Jag och min dotter var hundvakt åt en liten valp. Och hjälp vilken energi den lilla hade. Det var nästan som att ha hand om ett litet barn. Jag kände mig helt slut när hundens matte kom och hämtade henne. Men jag engagerade mig väldigt. Och vovven var så söt och busig. Blev riktigt sugen på att skaffa en själv. Men då behöver man ha tiden, och det har jag inte. Inte min dotter heller.

Kvällen tillbringades hos ena dottern och mina små barnbarn. Riktigt mysigt. Lilla babyn som är bara 9-månader,  går redan. Ser lite märkligt ut när en så liten tultar omkring. Och pojken som är två och ett halvt år ville ha hela uppmärksamheten från sin lilla syster och visade upp alla konster han kunde, och alla sina leksaker. Men han är så fin med sin lillasyster. Barn är så härliga.

Eftersom att jag var hundvakt , var ju inte allt som det brukar vara en ledig söndag som igår. Gjorde pannbiff till middag, men glömde planera för morgondagens middag. I kväll repar jag med kören, och hinner inte hem mellan jobb och aktivitet. Så när klockan var halv elva igår kväll, puttrade därför en wokgryta på spisen. Till den kommer jag att servera nudlar som jag köpte på Allt För Hälsan Mässan i fredags: Shiratakinudlar eller Änglahår. Tillverkad av mjöl från Konjacroten. Den innehåller knappt några kolhydrater och är kalorifri. Det finns också att köpa som mjöl för redning och i tablettform vilket som kan bidra till viktnedgång. Tabletterna finns att köpa på hälsokosten. De här nudlarna låg i påsar med vatten. Men jag har köpt dem förut, torkade, på dagligvaruhandeln. Då kallas de glasnudlar.

Wokgryta a la Mia

2 portioner:
300 g kycklingfilè
250 g frysta ekologiska wokgrönsaker
1 1/2 Ekologisk Grönsaksbuljong
3 msk  tomatpurè
3 msk mango chutney
1 msk vitvinsvinäger
2 msk majsenamjöl
2 msk kokosfett med smak
5-7 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:

Skär kycklingfilèn i mindre strimlor och bryn dem i kokosfettet i en stekgryta.
När köttet fått färg, häll på vatten, lägg i buljongtärningar, tomatpurè, vitvinsvinäger och mango chutney.
Koka upp, sänk värmen och låt stå och småputtra ca 30 minuter. Red av såsen med majsenamjöl och smaka av med peppar och ev salt om det behövs.
Såsen ska vara lite sötsur, så smaka ev. av med mer sötma från chutney eller mer surt från vinäger.
Bryn wokgrönsakerna i lite kokosfett eller rapsolja i en stekpanna. Lägg ner grönsakerna direkt i grytan. Koka snabbt upp. Godast är om grönsakerna är lite krispiga tycker jag. Men det är ju en smaksak. Servera med nudlarna.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]