Riktig mat & hälsa

Wokgryta med Änglahår

 

Wokgryta med nudlar

Foto: Mia Hagenmalm

Det var en omtumlande dag i går! Jag och min dotter var hundvakt åt en liten valp. Och hjälp vilken energi den lilla hade. Det var nästan som att ha hand om ett litet barn. Jag kände mig helt slut när hundens matte kom och hämtade henne. Men jag engagerade mig väldigt. Och vovven var så söt och busig. Blev riktigt sugen på att skaffa en själv. Men då behöver man ha tiden, och det har jag inte. Inte min dotter heller.

Kvällen tillbringades hos ena dottern och mina små barnbarn. Riktigt mysigt. Lilla babyn som är bara 9-månader,  går redan. Ser lite märkligt ut när en så liten tultar omkring. Och pojken som är två och ett halvt år ville ha hela uppmärksamheten från sin lilla syster och visade upp alla konster han kunde, och alla sina leksaker. Men han är så fin med sin lillasyster. Barn är så härliga.

Eftersom att jag var hundvakt , var ju inte allt som det brukar vara en ledig söndag som igår. Gjorde pannbiff till middag, men glömde planera för morgondagens middag. I kväll repar jag med kören, och hinner inte hem mellan jobb och aktivitet. Så när klockan var halv elva igår kväll, puttrade därför en wokgryta på spisen. Till den kommer jag att servera nudlar som jag köpte på Allt För Hälsan Mässan i fredags: Shiratakinudlar eller Änglahår. Tillverkad av mjöl från Konjacroten. Den innehåller knappt några kolhydrater och är kalorifri. Det finns också att köpa som mjöl för redning och i tablettform vilket som kan bidra till viktnedgång. Tabletterna finns att köpa på hälsokosten. De här nudlarna låg i påsar med vatten. Men jag har köpt dem förut, torkade, på dagligvaruhandeln. Då kallas de glasnudlar.

Wokgryta a la Mia

2 portioner:
300 g kycklingfilè
250 g frysta ekologiska wokgrönsaker
1 1/2 Ekologisk Grönsaksbuljong
3 msk  tomatpurè
3 msk mango chutney
1 msk vitvinsvinäger
2 msk majsenamjöl
2 msk kokosfett med smak
5-7 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:

Skär kycklingfilèn i mindre strimlor och bryn dem i kokosfettet i en stekgryta.
När köttet fått färg, häll på vatten, lägg i buljongtärningar, tomatpurè, vitvinsvinäger och mango chutney.
Koka upp, sänk värmen och låt stå och småputtra ca 30 minuter. Red av såsen med majsenamjöl och smaka av med peppar och ev salt om det behövs.
Såsen ska vara lite sötsur, så smaka ev. av med mer sötma från chutney eller mer surt från vinäger.
Bryn wokgrönsakerna i lite kokosfett eller rapsolja i en stekpanna. Lägg ner grönsakerna direkt i grytan. Koka snabbt upp. Godast är om grönsakerna är lite krispiga tycker jag. Men det är ju en smaksak. Servera med nudlarna.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]