Riktig mat & hälsa

Wokgryta med Änglahår

 

Wokgryta med nudlar

Foto: Mia Hagenmalm

Det var en omtumlande dag i går! Jag och min dotter var hundvakt åt en liten valp. Och hjälp vilken energi den lilla hade. Det var nästan som att ha hand om ett litet barn. Jag kände mig helt slut när hundens matte kom och hämtade henne. Men jag engagerade mig väldigt. Och vovven var så söt och busig. Blev riktigt sugen på att skaffa en själv. Men då behöver man ha tiden, och det har jag inte. Inte min dotter heller.

Kvällen tillbringades hos ena dottern och mina små barnbarn. Riktigt mysigt. Lilla babyn som är bara 9-månader,  går redan. Ser lite märkligt ut när en så liten tultar omkring. Och pojken som är två och ett halvt år ville ha hela uppmärksamheten från sin lilla syster och visade upp alla konster han kunde, och alla sina leksaker. Men han är så fin med sin lillasyster. Barn är så härliga.

Eftersom att jag var hundvakt , var ju inte allt som det brukar vara en ledig söndag som igår. Gjorde pannbiff till middag, men glömde planera för morgondagens middag. I kväll repar jag med kören, och hinner inte hem mellan jobb och aktivitet. Så när klockan var halv elva igår kväll, puttrade därför en wokgryta på spisen. Till den kommer jag att servera nudlar som jag köpte på Allt För Hälsan Mässan i fredags: Shiratakinudlar eller Änglahår. Tillverkad av mjöl från Konjacroten. Den innehåller knappt några kolhydrater och är kalorifri. Det finns också att köpa som mjöl för redning och i tablettform vilket som kan bidra till viktnedgång. Tabletterna finns att köpa på hälsokosten. De här nudlarna låg i påsar med vatten. Men jag har köpt dem förut, torkade, på dagligvaruhandeln. Då kallas de glasnudlar.

Wokgryta a la Mia

2 portioner:
300 g kycklingfilè
250 g frysta ekologiska wokgrönsaker
1 1/2 Ekologisk Grönsaksbuljong
3 msk  tomatpurè
3 msk mango chutney
1 msk vitvinsvinäger
2 msk majsenamjöl
2 msk kokosfett med smak
5-7 dl vatten
salt och peppar

Gör så här:

Skär kycklingfilèn i mindre strimlor och bryn dem i kokosfettet i en stekgryta.
När köttet fått färg, häll på vatten, lägg i buljongtärningar, tomatpurè, vitvinsvinäger och mango chutney.
Koka upp, sänk värmen och låt stå och småputtra ca 30 minuter. Red av såsen med majsenamjöl och smaka av med peppar och ev salt om det behövs.
Såsen ska vara lite sötsur, så smaka ev. av med mer sötma från chutney eller mer surt från vinäger.
Bryn wokgrönsakerna i lite kokosfett eller rapsolja i en stekpanna. Lägg ner grönsakerna direkt i grytan. Koka snabbt upp. Godast är om grönsakerna är lite krispiga tycker jag. Men det är ju en smaksak. Servera med nudlarna.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]