Annons
Annons

Linsbiffar med honungsyoghurt

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
14 november, 2012
linsbiffar med honungsyoghurt
linsbiffar med honungsyoghurt
Foto: Mia Hagenmalm

Mina underbara före detta grannar, Ingrid och Erik, kom och besökte mig på jobbet i dag. Åh vad roligt det var att se och träffa dem. De bjöd på lunch, och jag föreslog Aya Beach Club som ligger alldeles vid vattnet här i Nynäshamn. Det visade sig vara ett bra val. Vi hade en mycket trevlig lunch. Det var länge sen vi träffades så här, så det var fint att få prata och umgås en stund. Och Aya Beach Club hade en överraskande god lunchbuffè.
Jag frossade i inlagd strömming som var otroligt god och åt massor av råkost till. Grönsaksfaten var välfyllda och enormt fräscha. Och så smakade jag deras kycklinggryta. Man har utsikt över vattnet när man äter. Underbart! Där kommer jag absolut att äta lunch igen vid tillfälle.

Eftersom att jag skrev om selen igår, och jag såg att Rawfood-familjen hakade på med att blogga om selenrika paranötter, så tänkte jag bjuda på ett recept med linser som också är rika på selen.

Annons

Har ni för övrigt sett vilka underbara recept Rawfoodfamiljen har lagt upp? Jag ska prova att göra några av deras recept och är mycket sugen på att testa deras tårta nästa gång någon i familjen fyller år. Har aldrig vare sig smakat eller gjort en rawfoodtårta förr. Tycker det är spännande med nya smakupplevelser. Helst när det är nyttiga.

 

Linsbiffar ca 8 st:

2 dl röda linser
1/2 ekologisk buljongtärning
1 liten finhackad gul lök
2 morötter finrivna, hackade
1 dl finhackade solroskärnor, rostade
100 g fetaost
3 msk tartex med vitlökssmak
1 msk fiberhusk
0.75 dl pofiber
salt och peppar

Gör så här:

Koka linserna i 4 dl vatten tillsammans med buljongtärningen enligt anvisningar på paketet. Låt svalna lite.
Riv och hacka morötterna tillsammans med löken. Hacka solroskärnorna. Smula ner fetaost och tartex. Blanda samman alla ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar. Jag testade med pofiber, ett potatisextrakt som är glutenfritt och som finns att köpa på dagligvaruhandeln, samt fiberhusk, för att biffarna skulle hålla ihop. Testade lite i taget, men man behövde mer än jag trodde. Ett tips är att provsteka en liten biff för att kolla om den håller ihop, innan man gör och steker normalstora biffar.

Stek på svag värme i ca 5 minuter sida i rapsolja eller kokosfett utan smak.

Honungsyoghurt:

3 dl Turkisk yoghurt
2 tsk flytande monukahonung
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Blanda och rör om.

Servera med en grönsallad och kanske råris eller quinoa. För att få lite sötma kan man blanda i tex russin eller aprikoser i riset.

 

 

 

Annons
Annons