Riktig mat & hälsa

Linsbiffar med honungsyoghurt

linsbiffar med honungsyoghurt

Foto: Mia Hagenmalm

Mina underbara före detta grannar, Ingrid och Erik, kom och besökte mig på jobbet i dag. Åh vad roligt det var att se och träffa dem. De bjöd på lunch, och jag föreslog Aya Beach Club som ligger alldeles vid vattnet här i Nynäshamn. Det visade sig vara ett bra val. Vi hade en mycket trevlig lunch. Det var länge sen vi träffades så här, så det var fint att få prata och umgås en stund. Och Aya Beach Club hade en överraskande god lunchbuffè.
Jag frossade i inlagd strömming som var otroligt god och åt massor av råkost till. Grönsaksfaten var välfyllda och enormt fräscha. Och så smakade jag deras kycklinggryta. Man har utsikt över vattnet när man äter. Underbart! Där kommer jag absolut att äta lunch igen vid tillfälle.

Eftersom att jag skrev om selen igår, och jag såg att Rawfood-familjen hakade på med att blogga om selenrika paranötter, så tänkte jag bjuda på ett recept med linser som också är rika på selen.

Har ni för övrigt sett vilka underbara recept Rawfoodfamiljen har lagt upp? Jag ska prova att göra några av deras recept och är mycket sugen på att testa deras tårta nästa gång någon i familjen fyller år. Har aldrig vare sig smakat eller gjort en rawfoodtårta förr. Tycker det är spännande med nya smakupplevelser. Helst när det är nyttiga.

 

Linsbiffar ca 8 st:

2 dl röda linser
1/2 ekologisk buljongtärning
1 liten finhackad gul lök
2 morötter finrivna, hackade
1 dl finhackade solroskärnor, rostade
100 g fetaost
3 msk tartex med vitlökssmak
1 msk fiberhusk
0.75 dl pofiber
salt och peppar

Gör så här:

Koka linserna i 4 dl vatten tillsammans med buljongtärningen enligt anvisningar på paketet. Låt svalna lite.
Riv och hacka morötterna tillsammans med löken. Hacka solroskärnorna. Smula ner fetaost och tartex. Blanda samman alla ingredienserna.
Smaka av med salt och peppar. Jag testade med pofiber, ett potatisextrakt som är glutenfritt och som finns att köpa på dagligvaruhandeln, samt fiberhusk, för att biffarna skulle hålla ihop. Testade lite i taget, men man behövde mer än jag trodde. Ett tips är att provsteka en liten biff för att kolla om den håller ihop, innan man gör och steker normalstora biffar.

Stek på svag värme i  ca 5 minuter sida i rapsolja eller kokosfett utan smak.

Honungsyoghurt:

3 dl Turkisk yoghurt
2 tsk flytande monukahonung
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt och peppar efter smak

Blanda och rör om.

Servera med en grönsallad och kanske råris eller quinoa. För att få lite sötma kan man blanda i tex russin eller aprikoser i riset.

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]