Riktig mat & hälsa

Sluta vara rädd för fett och slipp bli dum i skallen!

Jag tänkte lägga upp det här inlägget i början av november, men i samma veva skrev Carolin Helt om fett på Kurera, så jag väntade lite efter som att jag blev tveksam till om jag också skulle göra ett inlägg om just fett. Men nu gör jag det ändå. Och länkar till Carolins artikel.
http://kurera.se/fett-och-traning/

Vi ska undvika fett säger konsumentverket, och alla köper lightprodukter.
Lätt-margarin, lättmjölk, ost med mindre fetthalt.... osv.
Jag tänker dissa hela det tänket!!

Vad levde vi på i begynnelsen? Nötter, rötter, blad och fett för att det gav energi. Vi är skapta för att äta fett.

Man blir inte fet av att ha Bregott på mackan, eller av att steka maten i riktigt smör. Undvik däremot margarin, till exempel Becel, flytande margarin och lightprodukter som är överprocessat. De innehåller tillsatser och är tillverkat med kemiska medel.

BRA FETTER FÖR HJÄRNAN:

Fetter från olivolja, avacado, kokosfett, fisk (omega- 3) rapsolja osv, är bra för hjärta, kärl och hjärnan! Minst 30% av energin bör komma från fett, men man bör begränsa intaget av mättade fetter som smör till 10 %.  Mättade fetter och transfetter höjer det onda LDL-kolesterolet.

Hjärnan består av 80% fett och får man inte i sig rätt mängd  torkar den ut. Faktiskt. Vad händer då? Man blir dum i skallen bokstavligt talat! Så mata hjärnan med fett, annars riskerar du att bli trögtänkt. Fett triggar vårt belöningssystem, men påverkar kroppen att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon. Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av fett. Men det ska vara bra fett! Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

En kvinnas hjärna krymper 30% under graviditet och amning, så det är jätte viktigt att tillsätta de fetter i kosten som försvinner till fostret. Alla gravida borde äta Omega-3.
http://kurera.se/gravida-kan-forebygga-depression-med-omega-3/

När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende. Snabba kolhydrater omvandlas i kroppen till socker. Läsk, socker och godis och kolhydrater höjer ditt blodsocker väldigt fort och vi känner oss snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon.  Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes. Något att tänka på är att inte byta ut det vita sockret mot så kallade light-produkter som innehåller sötningsmedel eller Low carb-godis som innehåller sockeralkoholer. Sockeralkoholer omvandlas till socker i kroppen.

Mitt tänk och erfarenhet är: Ät allt med måtta. Jag har dragit ner på snabba kohydrater, undviker socker och äter normala mängder fett. Jag undviker snabbmat och halvfabrikat och lagar min mat från grunden så att jag vet vad jag stoppar i mig. Te x gör jag egen fruktyoghurt med youghurt naturell och färska bär så att jag slipper det gömda sockret. Socker och tomma kolhydrater är den absolut vanligaste orsaken till övervikt och ohälsa när det gäller kosten.

Om jag låter arg är det för att jag blir det när man i skolorna som ett exempel, vill byta ut mejeriprodukter som bregott, mjölk osv mot margarin, Becell, och lightprodukter, men inte alls pratar om att försöka minska på det gömda sockret och tomma kolhydrater, som är den stora boven egentligen.

KOKOSFETT HÅLLER VIRUS BORTA:

Är såld på kokosfett/olja. Då pratar jag inte om det överprocceserade, härdade kokosfettet i silverförpackningar.
Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen.

Jag använder kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Dessutom använder jag den ibland som kroppsolja. Den gör under för huden både från insidan och utsidan. Ett tips är att ta ca 2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller alltså virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Det är enligt nya undersökningar bra "hjärnfett", då det  motverkar alzheimers

Extra virgin(kallpressad) Ekologisk Olivolja- det gröna guldet- kan jag inte vara utan. Slösar mycket av den varan i salladsdressing, såser och i matlagning. Olivolja innehåller många bra antioxidanter, är rik på A och E-vitamin och på enkelomättat fett vilket har en positiv inverkan på det onda kolesterolet och höjer det goda i kroppen. Men den måste vara kallpressad! Och den ska inte hettas upp för mycket. Love it!
Tänk på när du steker fisk, att steka i bra fetter som te x raps eller kokosolja. Steker du i margarin försvinner Omega-3 fetterna från fisken.
Omega-3 är bra för både hjärna, hjärta och kärl och har en antiinflammatorisk effekt på kroppen.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]