Riktig mat & hälsa

Amerikanska Cookies utan vetemjöl och socker.

I går gick visst inte solen upp på hela dagen i Nynäshamn! Fy vad mörkt och trist det var. Önskar lite solsken och en gnutta pudervit snö som lyser upp det gråa novembermörkret. Eller! Jag längtar egentligen inte alls efter snö. Bara efter ljus och sol. Fast det är ju mysigt med snö till jul. Bara man slipper skrapa rutor och borsta bort snö från bilen.

I helgen blir det gig för Rönninge Show Chorus i Hågelbyparken i Tumba, där det ska vara julmarknad lördag och söndag. Kommer själv att medverka på söndag. Det ska bli skoj. Och så får man ju lite julstämning samtidigt, för man hinner kika runt i parken mellan uppträdanden.

Har varit så himla sugen på att göra något med chokladnibs sen jag köpte dem förra veckan.Man kan ju äta de små chokladkulorna som de är vilket är jättegott till kaffet. Och man behöver bara några stycken, sen är man nöjd. Men jag ville testa något riktigt smarrigt som chokladcockies. Testade att byta ut vetemjöl mot mandelmjöl. Jag hade även i russin och hasselnötter, och det funkade faktiskt! Kakorna blev väldigt goda och knapriga. Men nästa gång kommer jag ha i mer russin. Gillar när det är lite mer sötma i kakor. Eller varför inte byta ut russinen mot gojibär?  Gott till kaffet i helgen?

Coocies

Foto: Mia Hagenmalm

 

Chokladcookies med Nibs and Chocolate (ca 15 st)

6 dl mandelmjöl
150 g smör
2,25 dl sukrin melis
4 1/2 dl hasselnötter krossade
0,75 dl nibs and chocolate, grovt krossade
0,75 dl russin, hackade ( Vill du ha lite mer sötma, ta en hel dl).
1 1/2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
0,75 dl kokosmjöl
1 1/2 msk fiberhusk

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt. Fördela rumsvarmt smör och arbeta in det ordentligt med mjölblandningen. Dela degen i 15 bitar och rulla till kulor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till dem lite med handflatan. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 12-14 minuter. Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.
Mina Nibs and Choclate kommer från märket Super Fruits och finns på hälsokostbutiker.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]