Riktig mat & hälsa

Amerikanska Cookies utan vetemjöl och socker.

I går gick visst inte solen upp på hela dagen i Nynäshamn! Fy vad mörkt och trist det var. Önskar lite solsken och en gnutta pudervit snö som lyser upp det gråa novembermörkret. Eller! Jag längtar egentligen inte alls efter snö. Bara efter ljus och sol. Fast det är ju mysigt med snö till jul. Bara man slipper skrapa rutor och borsta bort snö från bilen.

I helgen blir det gig för Rönninge Show Chorus i Hågelbyparken i Tumba, där det ska vara julmarknad lördag och söndag. Kommer själv att medverka på söndag. Det ska bli skoj. Och så får man ju lite julstämning samtidigt, för man hinner kika runt i parken mellan uppträdanden.

Har varit så himla sugen på att göra något med chokladnibs sen jag köpte dem förra veckan.Man kan ju äta de små chokladkulorna som de är vilket är jättegott till kaffet. Och man behöver bara några stycken, sen är man nöjd. Men jag ville testa något riktigt smarrigt som chokladcockies. Testade att byta ut vetemjöl mot mandelmjöl. Jag hade även i russin och hasselnötter, och det funkade faktiskt! Kakorna blev väldigt goda och knapriga. Men nästa gång kommer jag ha i mer russin. Gillar när det är lite mer sötma i kakor. Eller varför inte byta ut russinen mot gojibär?  Gott till kaffet i helgen?

Coocies

Foto: Mia Hagenmalm

 

Chokladcookies med Nibs and Chocolate (ca 15 st)

6 dl mandelmjöl
150 g smör
2,25 dl sukrin melis
4 1/2 dl hasselnötter krossade
0,75 dl nibs and chocolate, grovt krossade
0,75 dl russin, hackade ( Vill du ha lite mer sötma, ta en hel dl).
1 1/2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
0,75 dl kokosmjöl
1 1/2 msk fiberhusk

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt. Fördela rumsvarmt smör och arbeta in det ordentligt med mjölblandningen. Dela degen i 15 bitar och rulla till kulor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till dem lite med handflatan. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 12-14 minuter. Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.
Mina Nibs and Choclate kommer från märket Super Fruits och finns på hälsokostbutiker.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]