Riktig mat & hälsa

Fjärilar i magen och Saffranskaka utan mjöl och socker, bakad till advent!

I går var det sista repet inför Stjärnjul, och nu är vi lediga tills nästa onsdag, då vi börjar repa i Filadelfiakyrkan. Hackrep, scenrep och genrep innan första konserten lördagen den 8:e december, Det är lite pirrigt, men ett mycket förväntasfullt pirr. Känner mig som ett barn på julafton. Jag bara älskar att sjunga Stjärnjul. Älskar att få möta och underhålla samt ge vår gåva till publiken. Det ger en sån kick att stå på scen. Jag blir lycklig! 🙂  Kan ibland känna väldigt mycket, att just
musik och sång, skulle jag kunna ha som yrke. Men kan man inte det får det vara en härlig hobby. Och jag har världens bästa hobby!

Det går mycket förkylningar och influensor i kören just nu. Försöker att gardera mig med olika preparat och håller tummar och tår för att jag ska
klara av att motstå alla baciller som sprider sig, när man står inpå varandra som vi gör i en kör. En riktigt bra probiotika som probimage är bra för
immunförsvaret och håller  elaka magbakterier borta. D-vitamin med en dos på 2500ie, plus 40 droppar Echinasea varje kväll, samt C-vitamin och zink motar förkylningar. Och så ska jag inhandla Propex Lenande, som innehåller åkergyllen, en ört som verkar lenande för stämbanden. Använder den alltid när jag ska sjunga mycket. Det tar på stämbanden med sex konserter, och just åkergyllen har en läkande effekt om man vill undvika heshet.

Vilket trist väder det varit sista dagarna. Regn, blåst och kallt. Och mörkt! Till helgen ska det bli kallt och snö enligt väderprognosen. Brrrr! I kväll när jag kom hem från jobbet tog jag fram och smakade på glöggen som jag satte förra året. Den var mycket godare än förra julen, nu när den har fått stå till sig.

saffranskaka med mandelmjöl

Foto: Mia Hagenmalm

Det börjar det närma sig första advent. Har inte satt upp några adventsstakar ännu, men på söndag ska de lysa upp mina fönster. På jobbet har vi dock pyntat riktigt fint så en liten dos av juleljus har jag redan hunnit få.

Saffran är ju en krydda som används flitigt i juletider, så jag tänkte bjuda på en saffranskaka till advent.Jag gjorde den här utan mjöl och socker. Enkelt och gott. Mandel och saffran är en bra smakkombination, och serverad med vispad grädde och lingon smakade den jätte gott.

Saffranskaka med mandelmjöl och sukrin
0.25 g saffran
2 ägg
2 msk sukrin
100 g smält smör
1 msk vispgrädde
1,25 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrin pösigt i ca 4-5 minuter. Mortla saffranet.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt med en gaffel och vänd ner det i äggblandningen tillsammans med saffran och rör försiktigt ihop alltsammans till en smet. Vänd ner smöret utblandat med grädden.

Grädda i en smord form i 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera med vispad grädde och lingon.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]