Riktig mat & hälsa

Fjärilar i magen och Saffranskaka utan mjöl och socker, bakad till advent!

I går var det sista repet inför Stjärnjul, och nu är vi lediga tills nästa onsdag, då vi börjar repa i Filadelfiakyrkan. Hackrep, scenrep och genrep innan första konserten lördagen den 8:e december, Det är lite pirrigt, men ett mycket förväntasfullt pirr. Känner mig som ett barn på julafton. Jag bara älskar att sjunga Stjärnjul. Älskar att få möta och underhålla samt ge vår gåva till publiken. Det ger en sån kick att stå på scen. Jag blir lycklig! 🙂  Kan ibland känna väldigt mycket, att just
musik och sång, skulle jag kunna ha som yrke. Men kan man inte det får det vara en härlig hobby. Och jag har världens bästa hobby!

Det går mycket förkylningar och influensor i kören just nu. Försöker att gardera mig med olika preparat och håller tummar och tår för att jag ska
klara av att motstå alla baciller som sprider sig, när man står inpå varandra som vi gör i en kör. En riktigt bra probiotika som probimage är bra för
immunförsvaret och håller  elaka magbakterier borta. D-vitamin med en dos på 2500ie, plus 40 droppar Echinasea varje kväll, samt C-vitamin och zink motar förkylningar. Och så ska jag inhandla Propex Lenande, som innehåller åkergyllen, en ört som verkar lenande för stämbanden. Använder den alltid när jag ska sjunga mycket. Det tar på stämbanden med sex konserter, och just åkergyllen har en läkande effekt om man vill undvika heshet.

Vilket trist väder det varit sista dagarna. Regn, blåst och kallt. Och mörkt! Till helgen ska det bli kallt och snö enligt väderprognosen. Brrrr! I kväll när jag kom hem från jobbet tog jag fram och smakade på glöggen som jag satte förra året. Den var mycket godare än förra julen, nu när den har fått stå till sig.

saffranskaka med mandelmjöl

Foto: Mia Hagenmalm

Det börjar det närma sig första advent. Har inte satt upp några adventsstakar ännu, men på söndag ska de lysa upp mina fönster. På jobbet har vi dock pyntat riktigt fint så en liten dos av juleljus har jag redan hunnit få.

Saffran är ju en krydda som används flitigt i juletider, så jag tänkte bjuda på en saffranskaka till advent.Jag gjorde den här utan mjöl och socker. Enkelt och gott. Mandel och saffran är en bra smakkombination, och serverad med vispad grädde och lingon smakade den jätte gott.

Saffranskaka med mandelmjöl och sukrin
0.25 g saffran
2 ägg
2 msk sukrin
100 g smält smör
1 msk vispgrädde
1,25 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrin pösigt i ca 4-5 minuter. Mortla saffranet.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt med en gaffel och vänd ner det i äggblandningen tillsammans med saffran och rör försiktigt ihop alltsammans till en smet. Vänd ner smöret utblandat med grädden.

Grädda i en smord form i 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera med vispad grädde och lingon.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]