Riktig mat & hälsa

Champinjoner och annan svamp höjer immunförsvaret

Jag är väldigt förtjust i svamp. Det är så himla gott! Och ännu godare blir de när man vet att det är nyttigt också. Men naturligtvis ska det vara ekologiskt odlade. Svamp har ju dessutom en förmåga att suga åt sig gifter från marken.

I går när jag städade lite i mitt skafferi, hittade jag en flaska med droppar innehållande extrakt från chaminjoner som jag köpte i USA förra året när jag var där för att tävla med kören. Arbetsskadad som jag är kunde jag ju inte låta bli att kika in i en hälsokostbutik för att kolla sotriment och produkter när jag ändå var där. Det var en mycket fräsch butik i ett butiksområde i underbara havsnära Galveston /Texas. Min dotter som var med på resan klarade inte temeraturväxlingarna, det var kallt i Sverige när vi åkte och 30 grader i Texas när vi kom dit, och nu hade hon en begynnande förkylning på G. Jag frågade efter något mot förkylning. Jag vet inte vad jag förväntade mig när biträdet gav mig  en flaska med droppar som visade sig innehålla extrakt från chaminjoner. Champinjoner, frågade jag? Jo men visst. Hade vi inte det i Sverige? -Nej jag jobbar själv med hälsokost och har aldrig hört talas om svampextrakt på flaska, sa jag. Men det kanske finns? Har kanske missat nåt? JOO DÅ, bedyrade hon på bredaste amerikanska. Det har väl inte blivit erkänt i ert land ännu. Hon menade på att det ju var en världsnyhet att svamp skulle vara så bra mot massor av saker. Ja visst är det jätte bra mot immunförsvaret, men jag är van vid att motverka förkylningar med andra preparat.  Jag köpte iallafall dropparna för ynka 17 dollar och hon prackade på mig en massa broschyrer som jag tyvärr tappade bort på resan.  Men dottern blev frisk på en dag, så visst verkade dropparna lika bra som våra preparat.

Jo då! Svamp som chaminjoner innehåller bra antioxidanter
som selen och en kraftfull antioxidant- ergothioneine, vilken som aktivt verkar mot ett brett spektrum av fria radikaler enligt forskning. Champinjoner innehåller 12 gånger mer erothioneiner än te x vetegroddar. Och exotiska svampar som ostronskivling, maitake och shitakesvamp innehåller ännu mer. Svamp kan bidra till ett ökat immunförsvar vid förkylningar och influensor, stabilisera blodsockret, förbättra blodcirkulationen, sänka blodtryck och bromsa åldrandet. Dessutom kan svamp döda cancerceller. Enligt engelsk forskning kan maitakesvamp tillsammans med interferon- ett anticancer protein, krympa tumörer i prostata och urinblåsa med hela 75%. Det har också enligt studier visat sig att intag av svamp
kan minska risken för bröstcancer med två tredjedelar.
 

Alltså! Kan man egentligen låta bli att äta antioxidanter? NIX!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]