Annons
Annons

Champinjoner och annan svamp höjer immunförsvaret

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
30 november, 2012

Jag är väldigt förtjust i svamp. Det är så himla gott! Och ännu godare blir de när man vet att det är nyttigt också. Men naturligtvis ska det vara ekologiskt odlade. Svamp har ju dessutom en förmåga att suga åt sig gifter från marken.

I går när jag städade lite i mitt skafferi, hittade jag en flaska med droppar innehållande extrakt från chaminjoner som jag köpte i USA förra året när jag var där för att tävla med kören. Arbetsskadad som jag är kunde jag ju inte låta bli att kika in i en hälsokostbutik för att kolla sotriment och produkter när jag ändå var där. Det var en mycket fräsch butik i ett butiksområde i underbara havsnära Galveston /Texas. Min dotter som var med på resan klarade inte temeraturväxlingarna, det var kallt i Sverige när vi åkte och 30 grader i Texas när vi kom dit, och nu hade hon en begynnande förkylning på G. Jag frågade efter något mot förkylning. Jag vet inte vad jag förväntade mig när biträdet gav mig en flaska med droppar som visade sig innehålla extrakt från chaminjoner. Champinjoner, frågade jag? Jo men visst. Hade vi inte det i Sverige? -Nej jag jobbar själv med hälsokost och har aldrig hört talas om svampextrakt på flaska, sa jag. Men det kanske finns? Har kanske missat nåt? JOO DÅ, bedyrade hon på bredaste amerikanska. Det har väl inte blivit erkänt i ert land ännu. Hon menade på att det ju var en världsnyhet att svamp skulle vara så bra mot massor av saker. Ja visst är det jätte bra mot immunförsvaret, men jag är van vid att motverka förkylningar med andra preparat. Jag köpte iallafall dropparna för ynka 17 dollar och hon prackade på mig en massa broschyrer som jag tyvärr tappade bort på resan. Men dottern blev frisk på en dag, så visst verkade dropparna lika bra som våra preparat.

Jo då! Svamp som chaminjoner innehåller bra antioxidanter
som selen och en kraftfull antioxidant- ergothioneine, vilken som aktivt verkar mot ett brett spektrum av fria radikaler enligt forskning. Champinjoner innehåller 12 gånger mer erothioneiner än te x vetegroddar. Och exotiska svampar som ostronskivling, maitake och shitakesvamp innehåller ännu mer. Svamp kan bidra till ett ökat immunförsvar vid förkylningar och influensor, stabilisera blodsockret, förbättra blodcirkulationen, sänka blodtryck och bromsa åldrandet. Dessutom kan svamp döda cancerceller. Enligt engelsk forskning kan maitakesvamp tillsammans med interferon- ett anticancer protein, krympa tumörer i prostata och urinblåsa med hela 75%. Det har också enligt studier visat sig att intag av svamp
kan minska risken för bröstcancer med två tredjedelar.

Annons

Alltså! Kan man egentligen låta bli att äta antioxidanter? NIX!

Annons
Annons