Riktig mat & hälsa

Champinjoner och annan svamp höjer immunförsvaret

Jag är väldigt förtjust i svamp. Det är så himla gott! Och ännu godare blir de när man vet att det är nyttigt också. Men naturligtvis ska det vara ekologiskt odlade. Svamp har ju dessutom en förmåga att suga åt sig gifter från marken.

I går när jag städade lite i mitt skafferi, hittade jag en flaska med droppar innehållande extrakt från chaminjoner som jag köpte i USA förra året när jag var där för att tävla med kören. Arbetsskadad som jag är kunde jag ju inte låta bli att kika in i en hälsokostbutik för att kolla sotriment och produkter när jag ändå var där. Det var en mycket fräsch butik i ett butiksområde i underbara havsnära Galveston /Texas. Min dotter som var med på resan klarade inte temeraturväxlingarna, det var kallt i Sverige när vi åkte och 30 grader i Texas när vi kom dit, och nu hade hon en begynnande förkylning på G. Jag frågade efter något mot förkylning. Jag vet inte vad jag förväntade mig när biträdet gav mig  en flaska med droppar som visade sig innehålla extrakt från chaminjoner. Champinjoner, frågade jag? Jo men visst. Hade vi inte det i Sverige? -Nej jag jobbar själv med hälsokost och har aldrig hört talas om svampextrakt på flaska, sa jag. Men det kanske finns? Har kanske missat nåt? JOO DÅ, bedyrade hon på bredaste amerikanska. Det har väl inte blivit erkänt i ert land ännu. Hon menade på att det ju var en världsnyhet att svamp skulle vara så bra mot massor av saker. Ja visst är det jätte bra mot immunförsvaret, men jag är van vid att motverka förkylningar med andra preparat.  Jag köpte iallafall dropparna för ynka 17 dollar och hon prackade på mig en massa broschyrer som jag tyvärr tappade bort på resan.  Men dottern blev frisk på en dag, så visst verkade dropparna lika bra som våra preparat.

Jo då! Svamp som chaminjoner innehåller bra antioxidanter
som selen och en kraftfull antioxidant- ergothioneine, vilken som aktivt verkar mot ett brett spektrum av fria radikaler enligt forskning. Champinjoner innehåller 12 gånger mer erothioneiner än te x vetegroddar. Och exotiska svampar som ostronskivling, maitake och shitakesvamp innehåller ännu mer. Svamp kan bidra till ett ökat immunförsvar vid förkylningar och influensor, stabilisera blodsockret, förbättra blodcirkulationen, sänka blodtryck och bromsa åldrandet. Dessutom kan svamp döda cancerceller. Enligt engelsk forskning kan maitakesvamp tillsammans med interferon- ett anticancer protein, krympa tumörer i prostata och urinblåsa med hela 75%. Det har också enligt studier visat sig att intag av svamp
kan minska risken för bröstcancer med två tredjedelar.
 

Alltså! Kan man egentligen låta bli att äta antioxidanter? NIX!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]