Riktig mat & hälsa

Går man ner i vikt av kosttillskott?

Jag får ofta frågan: -Har du något som gör att jag går ner i vikt? Jag äter ju knappt någonting, ändå ökar jag i kilo? 

-Hur och vad äter du då, frågar jag.
-Jag äter bara frukost och middag och jätte lite, säger de kanske.
Ja man kan ju tro att man ska gå ner i vikt om man äter lite, och bara två mål om dagen, men kroppen fungerar inte så. Tvärt om. Äter man kanske bara lite frukost, ingenting alls till lunch och knappt någon middag blir det fel. Man SKA äta minst 5 gånger per dag som kvinna och 6 gånger per dag som man. Frukost: Det mesta av dagens intag av fett (rätt fett) till frukost, gör att kroppen står sig bättre under dagen. Ät en frukt som mellanmål. Ät en stadig lunch med mycket grönsaker. Kläm in ett mellanmål mellan lunch och middag. Ät lite mindre till middag. Är du hungrig på kvällen, ät en frukt. Inte en massa smörgåsar.
Men då blir man ju tjock, tror de flesta. Tvärt om! Man ökar kroppens fettceller om man sätter sig själv på svält, därför att kroppen utgår från att den inte ska få mat på ett tag. Det som händer är att kroppen måste spara energi, och därför minskar den förbränningen. Detta är en ursprunglig funktion som våra kroppar har sedan stenåldern, då man
utsattes för långa svältperioder. Så när man minskar intag av föda för att gå ner i vikt, motverkar man tvärt om, helt enkelt sin viktminskning.

Om man går upp i vikt av det man äter, kanske man ska tänka på VAD man äter. Äter man mer energi än vad man förbränner? Så är det ju ofta i dag med all förädlad, raffinerad och lättsmält föda. Det är lätt att äta för mycket av lättuggad mat. Kroppen är inte skapt att äta så energirik föda. Man ska aldrig hoppa måltider, däremot ska man äta mat som underlättar förbränningen och naturligtvis måste man röra på sig. Man kan inte, som några tror: Äta kosttillskott, ligga hemma i soffan och äta chokladpraliner, och gå ner i vikt. Det funkar inte så.

Grönsaker kan man äta mycket av, då det innehåller mindre energi och osmältbara fibrer. Föda som kräver att du tuggar ordentligt, gör att du får en större mättnadskänsla. Proteiner ökar din förbränning liksom naturligt fett, som från fisk, avacado,kokosfett osv.Faktiskt mycket mer än vad lightprodukter gör. Rätt fett bryter ner härdat och dåligt fett som tex lättmargarin osv, och ger dessutom en bättre mättnadskänsla. I många lightprodukter ersätter man fett med socker. Socker har den förädiska förmågan att faktiskt öka aptiten och suget efter mer, men ger inte den rätta mättnadskänslan. Dessutom innehåller socker många kalorier och snabba kolhydrater.  Sötningsmedel som aspartam innehåller inte några kalorier, men har verkan av att istället öka suget och hungern efter mer.

Snabba kolhydrater! Huga!Huga! De ger mer och snabbare energi än vanligt socker, tro det eller ej, vilket i sin tur ökar insulinutsöndringen. Insulinutsöndringen gör att kroppen lagrar fett i cellerna och hindrar lagrat fett att förbrännas.
Man ska alltså äta mat med jämna mellanrum för att hålla blodsockret
på en jämn nivå så att kroppen också kan hålla ämnesomsättningen på
en bra nivå. Man kan bli trött, yr, frusen, irriterad och som jag, – bli darrig, om man får ett blodsockerfall. Så om kroppens alla celler och organ ska fungera perfekt behöver den energi. Precis som bilen måste ha bensin. annars funkar den ju inte.  Och man kan inte hålla en jämn blodsockernivå om man svälter en hel dag.
Jag brukar alltså säga: Ja visst har jag tillskott som kan hjälpa till att öka din förbränning. Men då måste du först och främst börja äta och lägga om kosten. Ät flera mål mat om dagen. Rör på dig! Orkar du inte gå på gym, promenera! Ingen tablett i världen kan göra underverk om du inte själv hjälper till!

 
 

 


One comment on “Går man ner i vikt av kosttillskott?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]