Riktig mat & hälsa

Går man ner i vikt av kosttillskott?

Jag får ofta frågan: -Har du något som gör att jag går ner i vikt? Jag äter ju knappt någonting, ändå ökar jag i kilo? 

-Hur och vad äter du då, frågar jag.
-Jag äter bara frukost och middag och jätte lite, säger de kanske.
Ja man kan ju tro att man ska gå ner i vikt om man äter lite, och bara två mål om dagen, men kroppen fungerar inte så. Tvärt om. Äter man kanske bara lite frukost, ingenting alls till lunch och knappt någon middag blir det fel. Man SKA äta minst 5 gånger per dag som kvinna och 6 gånger per dag som man. Frukost: Det mesta av dagens intag av fett (rätt fett) till frukost, gör att kroppen står sig bättre under dagen. Ät en frukt som mellanmål. Ät en stadig lunch med mycket grönsaker. Kläm in ett mellanmål mellan lunch och middag. Ät lite mindre till middag. Är du hungrig på kvällen, ät en frukt. Inte en massa smörgåsar.
Men då blir man ju tjock, tror de flesta. Tvärt om! Man ökar kroppens fettceller om man sätter sig själv på svält, därför att kroppen utgår från att den inte ska få mat på ett tag. Det som händer är att kroppen måste spara energi, och därför minskar den förbränningen. Detta är en ursprunglig funktion som våra kroppar har sedan stenåldern, då man
utsattes för långa svältperioder. Så när man minskar intag av föda för att gå ner i vikt, motverkar man tvärt om, helt enkelt sin viktminskning.

Om man går upp i vikt av det man äter, kanske man ska tänka på VAD man äter. Äter man mer energi än vad man förbränner? Så är det ju ofta i dag med all förädlad, raffinerad och lättsmält föda. Det är lätt att äta för mycket av lättuggad mat. Kroppen är inte skapt att äta så energirik föda. Man ska aldrig hoppa måltider, däremot ska man äta mat som underlättar förbränningen och naturligtvis måste man röra på sig. Man kan inte, som några tror: Äta kosttillskott, ligga hemma i soffan och äta chokladpraliner, och gå ner i vikt. Det funkar inte så.

Grönsaker kan man äta mycket av, då det innehåller mindre energi och osmältbara fibrer. Föda som kräver att du tuggar ordentligt, gör att du får en större mättnadskänsla. Proteiner ökar din förbränning liksom naturligt fett, som från fisk, avacado,kokosfett osv.Faktiskt mycket mer än vad lightprodukter gör. Rätt fett bryter ner härdat och dåligt fett som tex lättmargarin osv, och ger dessutom en bättre mättnadskänsla. I många lightprodukter ersätter man fett med socker. Socker har den förädiska förmågan att faktiskt öka aptiten och suget efter mer, men ger inte den rätta mättnadskänslan. Dessutom innehåller socker många kalorier och snabba kolhydrater.  Sötningsmedel som aspartam innehåller inte några kalorier, men har verkan av att istället öka suget och hungern efter mer.

Snabba kolhydrater! Huga!Huga! De ger mer och snabbare energi än vanligt socker, tro det eller ej, vilket i sin tur ökar insulinutsöndringen. Insulinutsöndringen gör att kroppen lagrar fett i cellerna och hindrar lagrat fett att förbrännas.
Man ska alltså äta mat med jämna mellanrum för att hålla blodsockret
på en jämn nivå så att kroppen också kan hålla ämnesomsättningen på
en bra nivå. Man kan bli trött, yr, frusen, irriterad och som jag, - bli darrig, om man får ett blodsockerfall. Så om kroppens alla celler och organ ska fungera perfekt behöver den energi. Precis som bilen måste ha bensin. annars funkar den ju inte.  Och man kan inte hålla en jämn blodsockernivå om man svälter en hel dag.
Jag brukar alltså säga: Ja visst har jag tillskott som kan hjälpa till att öka din förbränning. Men då måste du först och främst börja äta och lägga om kosten. Ät flera mål mat om dagen. Rör på dig! Orkar du inte gå på gym, promenera! Ingen tablett i världen kan göra underverk om du inte själv hjälper till!

 
 

 


One comment on “Går man ner i vikt av kosttillskott?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]