Riktig mat & hälsa

Supergod saffransglass med hallonsås utan socker till lucia!

saffransglass med hallonsås

Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det sång- och konserter hela helgen igen. Det ska bli så roligt!  Och nästa vecka börjar nedräkningen före doppardagen. Mycket ska man hinna med innan dess. Jag slipper i alla fall mycket av matlagningen då jag är bortbjuden till mina döttrar över jul. Förr var det jag som stod för julbordet, och jag lagade mat i flera dagar innan julafton. Jansson, sill, skinka, köttbullar, patèer mm. Men sen barnbarnen kom, vill barnen vara hemma hos sig och fira jul förstås.
Ska jag vara helt ärlig så TYCKER JAG ATT DET ÄR SÅÅÅÅ SKÖNT att
slippa stressa med all matlagning. Bara ta alla julklappar och åka iväg och få
sätt sig vid dukat bord är en lyx tycker jag. Jo vi brukar ha lite knytkalas, så något i matväg får man ju bidra med, men det är bara kul. Dessutom är
en av mina döttrar och hennes man kockar till yrket, och är väldigt passionerade när det gäller matlagning. Min äldsta dotters man tycker också att det är kul att lag mat så vi är flera stycken i familjen som
har det som hobby. 🙂
I går gjorde jag en saffransglass till efterrätt och serverade den med hallonsås. Oh sååå himla gott det var. Jag ska önska mig en glassmaskin i julklapp tror jag, så man får en lite krämigare glass. När man fryser i form, har glassen en tendens att bli lite hård. Men får nog köpa den själv. Vi vuxna har slutat ge varandra juklappar.

Det var ju lucia igår och inga saffransbullar hade jag bakat.  Vill undvika vetemjölet så mycket som möjligt. Men saffransglass funkade det också. Och jag använder sukrinmelis i glassen istället för socker förstås.

Saffranglass utan socker:
4 ägg
3 msk sukrin melis
3 dl vispgrädde
0,5 g (ett paket saffran).

Gör så här:
Stöt saffranet med någon tesked sukrin och vispa ägg med sukrin melis så det blir fluffigt och rör ner saffran. Vispa grädden hårt och blanda det ordentligt med äggblandningen. Häll i en form och ställ i frysen minst 4-5timmar. OBS! Vill du ha en sötare glass kan du öka mängden sukrin melis.Jag gillar dock när det inte är så sött. Eller så kan du ju göra hallonsåsen lite sötare. 

Hallonsås:
ca 250 g frysta hallon
någon matsked vatten
2-3 msk sukrin
Gör så här:
Värm hallon tillsammans med vatten och sukrin i en kastrull. Smaka av med mer sukrin om du vill ha mer sötma. Jag mixade mina innan jag silade hallonen genom en fin sil. Tryck och rör ur saften med en sked i en skål. Servera med saffransglassen. Himelskt gott! 🙂

 


4 comments on “Supergod saffransglass med hallonsås utan socker till lucia!

  1. Nyfiken on

    Å va gott det där ser ut. Förlåt min okunskap men kan du inte berätta om varför du undviker vetemjöl. Många som gör det pga vikten/LCHF vet jag men finns det fler anledningar?

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Nyfiken!
      Jag använder inte vetemjöl av många orsakre. Dels är jag lite känslig mot gluten, dels är det försurande för kroppen.(Läs gärna mitt tidigare inlägg om syra/basbalansen). Vetemjöl kan orska skador på tarmen och innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium. När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende.Det innehåller också fler tomma kolhydrater än tex socker och godis och kolhydrater höjer ditt blodsocker väldigt fort och vi känner oss snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon. Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes.

      ——————————————————————————

      Svara
  2. Malin on

    Ett jättebra tips för att få glassen krämig (med exakt de ingredienser du har) är att lägga till 1-2 msk (prova dig fram) proteinpulver. Kan vara utan smak. Vet inte varför det funkar, tror det drar åt sig vätskan, men det blir jättestor skillnad. Ta inte för mkt bara, då blir det som ”kornigt” (man känner pulvret)

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]