Annons
Annons

Supergod saffransglass med hallonsås utan socker till lucia!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
14 december, 2012
saffransglass med hallonsås
saffransglass med hallonsås
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det sång- och konserter hela helgen igen. Det ska bli så roligt! Och nästa vecka börjar nedräkningen före doppardagen. Mycket ska man hinna med innan dess. Jag slipper i alla fall mycket av matlagningen då jag är bortbjuden till mina döttrar över jul. Förr var det jag som stod för julbordet, och jag lagade mat i flera dagar innan julafton. Jansson, sill, skinka, köttbullar, patèer mm. Men sen barnbarnen kom, vill barnen vara hemma hos sig och fira jul förstås.
Ska jag vara helt ärlig så TYCKER JAG ATT DET ÄR SÅÅÅÅ SKÖNT att
slippa stressa med all matlagning. Bara ta alla julklappar och åka iväg och få
sätt sig vid dukat bord är en lyx tycker jag. Jo vi brukar ha lite knytkalas, så något i matväg får man ju bidra med, men det är bara kul. Dessutom är
en av mina döttrar och hennes man kockar till yrket, och är väldigt passionerade när det gäller matlagning. Min äldsta dotters man tycker också att det är kul att lag mat så vi är flera stycken i familjen som

Annons

har det som hobby. 🙂
I går gjorde jag en saffransglass till efterrätt och serverade den med hallonsås. Oh sååå himla gott det var. Jag ska önska mig en glassmaskin i julklapp tror jag, så man får en lite krämigare glass. När man fryser i form, har glassen en tendens att bli lite hård. Men får nog köpa den själv. Vi vuxna har slutat ge varandra juklappar.

Det var ju lucia igår och inga saffransbullar hade jag bakat. Vill undvika vetemjölet så mycket som möjligt. Men saffransglass funkade det också. Och jag använder sukrinmelis i glassen istället för socker förstås.

Saffranglass utan socker:
4 ägg
3 msk sukrin melis
3 dl vispgrädde
0,5 g (ett paket saffran).

Gör så här:
Stöt saffranet med någon tesked sukrin och vispa ägg med sukrin melis så det blir fluffigt och rör ner saffran. Vispa grädden hårt och blanda det ordentligt med äggblandningen. Häll i en form och ställ i frysen minst 4-5timmar. OBS! Vill du ha en sötare glass kan du öka mängden sukrin melis.Jag gillar dock när det inte är så sött. Eller så kan du ju göra hallonsåsen lite sötare.

Hallonsås:
ca 250 g frysta hallon
någon matsked vatten
2-3 msk sukrin
Gör så här:
Värm hallon tillsammans med vatten och sukrin i en kastrull. Smaka av med mer sukrin om du vill ha mer sötma. Jag mixade mina innan jag silade hallonen genom en fin sil. Tryck och rör ur saften med en sked i en skål. Servera med saffransglassen. Himelskt gott! 🙂

 

Annons
Annons