Riktig mat & hälsa

Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Jag är ganska trött i dag. Hade lite feber igår och en förkylning på gång.
Har dock kunnat hålla förkylningen i schack med diverse vitaminer och
tillskott än så länge. Hoppas att den är veck i morgon.

Visst är det trist med Gävlebocken som brinner varje år? Varför i hela fridens dagar ställer man upp den över huvud taget? Tycker att det är LÖJLIGT , för de vet att någon kommer tutta på den i alla fall. Skänk pengarna till statsmissionen istället,  tyckte min vän Jenny, och jag håller med henne! Varför låta pengar gå upp i rök när de kan göra nytta någon annan stans? Tror att det är lite reklam för kommunen också. Outalat iscensatt som någon sa på Facebook.

Jag har fått idètorka och skrivkramp. Inspirationen har inte infunnit sig alls denna vecka. Däremot har jag många funderingar på julklappar och vad jag ska bidra med på julbordet i år. Är sååå trött på sedvanlig julskinka, köttbullar och prinskorv. Ja man kan ju piffa till skinka
och köttbullar. Och det är lite kul med lite annorlunda smaker.
Förra året gratinerade min ena svärson skinkan med krossade pepparkakor, chili och aprikoser. Oh Så Gott! Och min andre svärson-han är kock- gjorde supergoda köttbullar.

Min dotters svärmor, Lena brukar göra så gott rotfruktsmos och en fänkålsgratäng som hon bidrar med på vårt julbord. Det är mycket välkomnande till all annan fet julmat. Lena är från Finland och jag tror att de, i allafall i hennes familj, har haft som tradition att ha dessa på julbordet. Själv blir jag alltid ombedd att fixa en räkmousse. Supergod. 

Den här patèn är ny på vårt julbord, och den är gjord på selleri och nötter. Ett gott alternativ, både för den som är vegetarian och den som inte är det.

Nötter-och selleripatè:

8 portioner
500 g rotselleri, grovriven
2 gula lökar, rivna
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl vatten
ca 1/2 dl olivolja
2 tsk koriander
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm salt
2 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk oregano
2 1/2 dl nötter. (Hasselnötter eller solrosfrön som ett exempel).
2 ägg
Smör till formarna.

Gör så här:
Fräs lök, vitlök och selleri i olivoljan med koriander och kryddpeppar.
tillsätt vattnet och låt det småkoka in i ca 5 minuter. Mal nötterna i en
matberedare, inte helt finmalt. Tillsätt selleriblandningen, och kryddorna samt ägg och rör ihop till en smet. Smaksätt med salt. Lägg smeten i en smord form, eller i portionsformar och gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter i 175 grader.

 


2 comments on “Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]