Riktig mat & hälsa

Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Jag är ganska trött i dag. Hade lite feber igår och en förkylning på gång.
Har dock kunnat hålla förkylningen i schack med diverse vitaminer och
tillskott än så länge. Hoppas att den är veck i morgon.

Visst är det trist med Gävlebocken som brinner varje år? Varför i hela fridens dagar ställer man upp den över huvud taget? Tycker att det är LÖJLIGT , för de vet att någon kommer tutta på den i alla fall. Skänk pengarna till statsmissionen istället,  tyckte min vän Jenny, och jag håller med henne! Varför låta pengar gå upp i rök när de kan göra nytta någon annan stans? Tror att det är lite reklam för kommunen också. Outalat iscensatt som någon sa på Facebook.

Jag har fått idètorka och skrivkramp. Inspirationen har inte infunnit sig alls denna vecka. Däremot har jag många funderingar på julklappar och vad jag ska bidra med på julbordet i år. Är sååå trött på sedvanlig julskinka, köttbullar och prinskorv. Ja man kan ju piffa till skinka
och köttbullar. Och det är lite kul med lite annorlunda smaker.
Förra året gratinerade min ena svärson skinkan med krossade pepparkakor, chili och aprikoser. Oh Så Gott! Och min andre svärson-han är kock- gjorde supergoda köttbullar.

Min dotters svärmor, Lena brukar göra så gott rotfruktsmos och en fänkålsgratäng som hon bidrar med på vårt julbord. Det är mycket välkomnande till all annan fet julmat. Lena är från Finland och jag tror att de, i allafall i hennes familj, har haft som tradition att ha dessa på julbordet. Själv blir jag alltid ombedd att fixa en räkmousse. Supergod. 

Den här patèn är ny på vårt julbord, och den är gjord på selleri och nötter. Ett gott alternativ, både för den som är vegetarian och den som inte är det.

Nötter-och selleripatè:

8 portioner
500 g rotselleri, grovriven
2 gula lökar, rivna
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl vatten
ca 1/2 dl olivolja
2 tsk koriander
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm salt
2 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk oregano
2 1/2 dl nötter. (Hasselnötter eller solrosfrön som ett exempel).
2 ägg
Smör till formarna.

Gör så här:
Fräs lök, vitlök och selleri i olivoljan med koriander och kryddpeppar.
tillsätt vattnet och låt det småkoka in i ca 5 minuter. Mal nötterna i en
matberedare, inte helt finmalt. Tillsätt selleriblandningen, och kryddorna samt ägg och rör ihop till en smet. Smaksätt med salt. Lägg smeten i en smord form, eller i portionsformar och gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter i 175 grader.

 


2 comments on “Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]