Riktig mat & hälsa

Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Jag är ganska trött i dag. Hade lite feber igår och en förkylning på gång.
Har dock kunnat hålla förkylningen i schack med diverse vitaminer och
tillskott än så länge. Hoppas att den är veck i morgon.

Visst är det trist med Gävlebocken som brinner varje år? Varför i hela fridens dagar ställer man upp den över huvud taget? Tycker att det är LÖJLIGT , för de vet att någon kommer tutta på den i alla fall. Skänk pengarna till statsmissionen istället,  tyckte min vän Jenny, och jag håller med henne! Varför låta pengar gå upp i rök när de kan göra nytta någon annan stans? Tror att det är lite reklam för kommunen också. Outalat iscensatt som någon sa på Facebook.

Jag har fått idètorka och skrivkramp. Inspirationen har inte infunnit sig alls denna vecka. Däremot har jag många funderingar på julklappar och vad jag ska bidra med på julbordet i år. Är sååå trött på sedvanlig julskinka, köttbullar och prinskorv. Ja man kan ju piffa till skinka
och köttbullar. Och det är lite kul med lite annorlunda smaker.
Förra året gratinerade min ena svärson skinkan med krossade pepparkakor, chili och aprikoser. Oh Så Gott! Och min andre svärson-han är kock- gjorde supergoda köttbullar.

Min dotters svärmor, Lena brukar göra så gott rotfruktsmos och en fänkålsgratäng som hon bidrar med på vårt julbord. Det är mycket välkomnande till all annan fet julmat. Lena är från Finland och jag tror att de, i allafall i hennes familj, har haft som tradition att ha dessa på julbordet. Själv blir jag alltid ombedd att fixa en räkmousse. Supergod. 

Den här patèn är ny på vårt julbord, och den är gjord på selleri och nötter. Ett gott alternativ, både för den som är vegetarian och den som inte är det.

Nötter-och selleripatè:

8 portioner
500 g rotselleri, grovriven
2 gula lökar, rivna
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl vatten
ca 1/2 dl olivolja
2 tsk koriander
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm salt
2 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk oregano
2 1/2 dl nötter. (Hasselnötter eller solrosfrön som ett exempel).
2 ägg
Smör till formarna.

Gör så här:
Fräs lök, vitlök och selleri i olivoljan med koriander och kryddpeppar.
tillsätt vattnet och låt det småkoka in i ca 5 minuter. Mal nötterna i en
matberedare, inte helt finmalt. Tillsätt selleriblandningen, och kryddorna samt ägg och rör ihop till en smet. Smaksätt med salt. Lägg smeten i en smord form, eller i portionsformar och gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter i 175 grader.

 


2 comments on “Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]